Čitajući ove poruke prvo što pada u oči je totalni idejni haos. Niko više ne zna koga treba napadati a koga braniti, pa su svi pomalo izgubljeni
Evo da malo doprinesem opštem haosu krajnje nepopularnom primedbom da se meni Kon dopada, da je daleko više u pravu nego što nije. Jedino on kritikuje sistem, jedino on kaže da je nešto neprihvatljivo, jedino on kaže da neki ljudi izgleda ne mogu bolje, da su precenili svoje mogućnosti i dali pogrešne procene, SVE što mi znamo da sada ne valja znamo samo zato što nam je ON to rekao, jedino on prosto kaže da ne zna kad ne zna, jedino on bez muljanja i zavlačenja kaže da nešto nije njegov posao, pa neka to kaže ili radi onaj čiji to jeste posao, ima hrabrosti da bez eleboracija i uvlačenja kratko pohvali Vučića onda kad misli da je on to zaslužio zbog podrške struci i trenutnom problemu, dobro znajući da će zbog toga postati pljuvačka meta, samo on otvoreno i javno odbija da učestvuje u politizaciji i trudi se da bude dosledan profesiji i samo profesiji, a istovremeno mudro pokušava da bude realan i vodi računa šta u Srpskim politčkim okvirima jeste ili nije moguće. Samo sam od njega čuo da nije vreme za podele, da se moraju znati trenutni prioriteti. Odgovori ostalih glavnih učesnika konferencija za štampu se svode na to da 10% vremena potroše na odgovor na pitanje, a 90% na apologiju sistema, kako smo dobro pripremljni, kako je sve pod kontrolom - sem stanovništva - i da baš sve treba da bude tako kako jeste, itd. To nećete čuti od Kona. On je vojnik, zna šta je zadatak, šta je društvena korist i koja je cena poraza, to radi kako najbolje ume, i sa onolikim ličnim itegritetom koliki je sada moguće očuvati, a da se i dalje radi na dobrobit svih. A kad shvati da ulazimo u političku atmosferu kad se čak ni to više neće moći postići, bez obzira na kompromise, ponudi ostavku. Što je najpoštenije.
Svi razlozi zbog kojih je ponudio ostavku se naravno sada ne mogu javno saopštiti. Koliko ja mogu da procenim napadi na Fejsbuku su najmanje važni od svih tih razloga. Kon je pod stalnim napadom da previše otkriva greške sistema jer bi svi ostali želeli da zbog predstojećih izbora ovo izgleda kao maltene savršena operacija mudrog rukovodstva Severne Koreje. Pretpostavljam da to počinje već ozbiljno da mu smeta. Međutim po mojoj proceni još veći razlog je što počinje da uviđa da retko šta u zdravstvenom sistemu Srbije ide kako bi trebalo zbog preterano velikog broja nekompetentnih rukovodećih osoba koji počinju da pružaju i aktivni otpor. Ja mislim da je u jednom trenutku procenio da jednostavno više nema smisla da svoj dugogodišnji lični i profesionalni integritet stavlja na kocku ako retko ko hoće da ga sluša i radi kao što bi trebalo. To vidite i to po tome da kriva zaraze i dalje ne pokazuje znake smanjivanja kao što se očekivalo. Takve bitke čovek ne može da vodi sam.
Konačna slamka je verovatno bio sukob oko uskrsa. Prepostavljam da je zbog glasača-vernika i predstojećih izbora postojao veliki politički pritisak na njega da popusti oko slobodnog odlaska u crkvu. Međutim pošto je to za njega bila ona poslovična slamka koja je magarcu slomila leđa, tj znak da su svi ostali neozbiljno i kalkulantski shvatili mere izolacije, na kraju je zaključio da je to takođe znak da on tako dalje ne može i ne želi da radi, pošto će na kraju ON biti kriv ako ne ispadne kako treba. Vučić je dalekovido mnogo puta ponovio da on samo "sluša struku". Pa ako bude loše, kriv je Kon, a ako bude dobro, zaslužan je Vučić što im je obezbedio sve uslove za rad. I naravno da Kon tada kreće ka izlazu iz cele priče.
Međutim Vučić, kao i mnogo puta do sada, odmah shvata opasnost od takvog razvoja događaja, pa znajući šta je sve na kocki, na tom sastanku ga verovatno uverava da će se raditi samo onako kako se Kon i struka dogovore, ukljućujući tu i uskrs, i da ima punu podršku šta god da odluči. Pošto je tako dobio pokriće od daljih napada na sebe, Kon odlučuje da nastavi.
Naravno, ovo je samo moja lična špekulacija šta se verovatno juče i danas dogodilo, pošto nemam apsolutno nikakvih informacija sem onih koji se pojavljuju po medijima.