Iako možda ne deluje tako, prisustvo puške odnosno ''duge cevi'' mnogo utiče na percepciju običnog čoveka prema tom vojniku i stanju koje je na snazi. Meni uopšte nije problem kada na ulici prođem pored Žandarma sa MP5, SAJ u džipu sa M4kama, ili pak kad sam gledao ove iz SB kako šetaju SCARove, prsluke, beretke i opake naočare. Pucao sam iz nekoliko oružja, družio se sa ljudima iz krugova policije i vojske, bavio se i nekim ekstremnim sportovima koji uključuju i oružja, i naučio ponešto od tih ljudi. Prizor vatrenog oružja me ne plaši, jer nije čarobni štapić, treba znati upotrebiti ga. Nije mi problem ni da prolazim pored kordona i neutralno gledam pandure jer znam da nemam ništa s njima. Nisam se bojao čak ni ovih iz SB za vreme vanrednog stanja, jer znam da oni nemaju ništa sa mnom, oni ne bi mogli čak ni da me privode sve i da se nađem na ulici u toku policijskog časa. A uz to znam da jedini način da na meni primene silu je da uradim nešto nečuveno. Tako da mene te stvari ne zastrašuju. Iritiraju me, ali me ne zastrašuju.
Ali većini običnih ljudi nije svejedno kad gledaju takve prizore na ulicama ili granicama. Većina običnih ljudi kada vide pušku, dugu cev, momentalno podsvesno povezuju to sa zaključkom ''uh ovo je nešto ozbiljno''. Pa onda dalje sledi misao da su te duge cevi tu da bi možda bile upotrebljene i protiv njih (iako to zakonski skoro pa da je nemoguće). Pa se onda neki sete i raznih ratova koje su prošli. Prirodno se teži ka viziji gde, ako je ta puška postavljena tu, možda bi mogla da bude upotrebljena na nekome.
Ako se čuva bolnica od gužvi i rulja, a Policija je već prezauzeta, treba da se šalju trupe Vojne policije
sa opremom za razbijanje nereda i standardnim pištoljem. Ako je rizik od većih nereda pak manji, šalju se u
standardnoj opremi i izdanju, a dodatna čuva tu negde pored, ako zatreba. Tek ako obaveštajni podaci i uslovi nameću jaku prognozu da može doći do napada oružanih grupa sa vatrenim oružjem, e onda se u ruke uzimaju duge cevi i taktički prsluci. Kao ovi sa
slike iznad. Ne mora da se bude poznavalac da se razlikuju te tri opreme i da se uvidi koja je najstrašnija i najekstremnija od svih.
Jer stvar je prosta - vojnik Specijalne Brigade (ili austrijskog ekvivalenta) sa puškom i prslukom ne može ništa da uradi protiv besne rulje. Neće ni pucati, jer ne samo što nema zakonsku osnovu (osim ako mu je život ugrožen), ne samo da mu nije do političko-diplomatskog incidenta, nego nije praktično. Od rulje se ne braniš puškom, braniš se oklopom, palicom, štitom i kordonom. Čak ni prsluci protiv rulja nisu isti kao panciri protiv metaka. Sve ima svoje. SCAR i M4 nisu namenjeni ruljama. Nisu čak namenjeni ni policijskim dužnostima. Iako su psihotični Ameri celom svetu nametnuli tu ideju da policija treba da bude vojska i vojska policija...
Da ne dužim više, države i vlasti koje na relativno bezbednim mestima (granični prelaz, trg, bolnica... znači ne šuma, ne neka divljina ili front...) stavljaju vojnike sa puškama, preteruju u slanju poruke narodu. I to ne rešava i ne doprinosi rešavanju problema ništa više nego kada se šalje običan vojni policajac sa standardnim pištoljem. Regularna policija, obična vojna policija, i opreme za razbijanje nereda... to je sve što je bilo potrebno u periodima najvećih Kovid tenzija. Sve preko toga je prosto idiotizam. A i ta vremena su davno prošla, tako da države koje još uvek insistiraju na tome (primeni vojske) , i dan danas u 2022, smatram, pa - idiotima.