Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Ja sam Zumi zahvalan sto je pravio one grafike iz kojih smo mogli da vidimo situaciju.
To je ipak trud.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=894100#p894100:jmnchvii je napisao(la):
chiko » Чет Окт 28, 2021 2:55 pm[/url]":jmnchvii]
...
- Max mere su bile samo par nedelja na pocetku, kada se nista o virusu nije znalo, ovo kasnije je sve bila smejurija u odnosu na max mere. Ako hoces max mere pogledaj sta je bilo u nekim gradovima Kine, tamo su epidemiju bukvalno satrli nakon tih mera (par zarazenih dnevno u milionskim gradovima).
...

Ако под недељу сматраш месец онда да. Да је трајало само пар недеље ја се вероватно не би бунио. Два месеца смо чамили по становима по јако лепом времену, без икаквог разлога. Имали смо само 3-5 дана седмично (зависи од које седмице) и то по неких 8 сати да изађемо, а део тог времена смо морали да потрошимо гурајући се продавницама или у редовима испред продавница.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=894058#p894058:v618m4f1 je napisao(la):
Kailan » Čet Okt 28, 2021 1:31 pm[/url]":v618m4f1]

Стога, вакцинација само служи да се лакше развије способност нашег организма да се избори са вирусом (са знатно мањим ризиком од смрти и здравствених компликација) али то је то. Вирус готово искључиво коси људе који су одлучили да се коцкају са својим животом јер знају боље од лекара и ту нема пуно помоћи. Очекивано је да имамо високу смртност када имамо толико високи проценат препаметних становника који знају боље од здравствених стручњака.

Има смисла уводити неке (разумне) мере за зауздавање таласа ако је здравствени систем угрожен и свакако би требало ургирати људе да се вакцинишу због њиховог здравља ради али је крајње време да се манемо икакве наде да ће овај вирус бити "побеђен" или нестати. Наставиће да кружи као и Шпанска грозница и као сваки други вирус које је човечанство преживело развивши имунитет на њега.

Slažem se, evo i Ja da dodam. Virus kosi ljude koji svojim načinom života ili genetikom imaju kompromitovan imuni sistem, a lekari im ne pričaju šta treba i ne treba, dok najviše kosi stare jer su već istrošeni. Tako i imamo mnogo umrlih kad smo bolesna nacija sa slabim zdravstvenim sistemom. Jedan doktor priča kako treba piti 14 šoljica kafe dnevno, a drugi i da dve ubija ali nijedan ne kaže da je to sve individualno. Vakcinom, ukoliko si ugrožena grupa možeš dobro smanjiti šansu za umiranje, ali ne dobijaš garanciju da nećeš umreti što se vidi i po zaraženim i umrlim vakcinisanima, takav je virus. Pogotovo jer gube imunitet posle 3-6 meseci. Dakle pridržavanje mera i izbegavanje zaraze za njih je ključna strategija dok virus ne oslabi dovoljno. Drugo pitanje je koliko bi od svih umrlih nevakcinisanih umrlo i da su se vakcinisali (sada si nevakcinisan ako je prošlo više od 180 dana od druge doze). Zato ugroženi pamet u glavu, vakcinišite i pazite se, a mladji nek se vakcinišu ili ne (ako odaberu da je za njih bolje da nespremni dočekaju virus) i idu gde hoće :)

Npr koliko ima "zaraženih" i umrlih zbog dijabetesa, kancera i srčanih problemima pomenutih već u odnosu na koronu... Ako tako gledamo i na slatkišima i hemijski preradjenoj hrani bi moralo stajati upozorenje kao na cigarama, da prekomerna upotreba može dovesti do ozbiljinh komplikacija i smrti. Ako dodjem kod tebe na slavu ti me ugrožavaš jer me teraš da jedem tortu. Za pušenje da ne pričam. Lepo pasoš za sve viruse onda, sidu, herpes, gljivice...

Sa druge strane govorimo o "političkoj korektnosti" pa tako ovaj virus ne zovemo "indijski soj kineskog virusa" već "kovid lambda geto paja plus" ili kako već, a "špansku" groznicu nemamo problem da spomenemo. Inače Španska groznica nosi takav naziv jer su oni jedino priznali da se nešto dešava i da im umiru ljudi. Druge zemlje nisu smele da ne bi izgledale slabe u očima neprijatelja tako da nisam siguran ni koje je pravo poreklo te groznice.

Nego evo već par dana kako kafići i klubovi skoro pa ne rade posle 22h. Imamo li pad zaraženih pošto odavno znamo da se svi zaraze u kafićima?

Чуј "само пар недеља на почетку, када се ништа о вирусу није знало ", шта све може жив човек да напише у делу једне обичне реченице!

А онда смо, дабоме, после "пар недеља", тј. после пар месеци сазнали да је "вирус ослабио" (цитат: др П. Кон, звани Пеђа Коњ), па смо кренули на изборе. И победили...

Dobro, osim tog pocetnog zakljucavanja kada su to "max" mere bile ?
Ne ulazim u to da li je bilo par nedelja ili 2 meseca, to ne menja sustinu, nakon maja 2020 mere su bile daleko od "max", pogotovo pre izbora u junu, tada je bilo "opstenarodno veselje".

I ja se slazem da je na pocetku bila preterana reakcija, i nisam za max mere, ali kuknjava kao eto jadni mi sta nam rade, uveli nam kurona rajh, max mere i slicne nebuloze su daleko od istine.

super nam je digitalni zeleni sertifikat

(28 October), the European Commission adopted two new decisions certifying that COVID-19 certificates issued by Armenia and the United Kingdom are equivalent to the EU Digital COVID Certificate.

Capture.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=894135#p894135:2wtlvkzn je napisao(la):
dr strangelove » Čet Okt 28, 2021 4:39 pm[/url]":2wtlvkzn]super nam je digitalni zeleni sertifikat

(28 October), the European Commission adopted two new decisions certifying that COVID-19 certificates issued by Armenia and the United Kingdom are equivalent to the EU Digital COVID Certificate.

Capture.jpg

Što reče Bender jadne su te zemlje koje povrh "zdravlja naroda" stavljaju politiku te je bitno čijom vakcinom si se vakcinisao. Ali to je sve teorija zavere. Elem slušao sam pre neki dan da razmišljaju da priznaju naš sertifikat ali samo ako si vakcinisan fajzerom ili modernom.

Nije to nikakva teorija zavere, već geopolitička igra gde se vrši satanizacija Rusije i Kine u zapadnim medijima.

Bukvalno isto kao miniranje ruskog toka za gas do Nemačke gde je SAD pretila sankcijama svima koji budu učestvovali u tom projektu. Njeno rešenje je bilo da prodaje svoj gas Nemačkoj, a taj gas bi transportovala tankerima preko okeana !?

Pa ovo je samo tehnicko priznavanje sertifikata i mogucnost skeniranja QR koda i validacija (API, JSON, standardizacija, ovo ono: https://ec.europa.eu/health/sites/defau ... _v2_en.pdf), sad ti ne vredi ni ako si vakcinisan fajzerom.

Kad to prodje onda ide politika i ruska vakcina, pa neke zemlje kazu ovo, tako da ruska vakcina nema veze sa QR kodovima i validacijama, odnosno kada nas sertifikat postane validan u celoj EU, ne znaci da ces automatski moci da putujes, vec se gleda i koja vakcina pise na tom sertifikatu. Kineska moze posto ju je odobrio WHO.

@Astrodule
Znam, samo što to kada smo pričali da će biti tako bila je teorija zavere. I sad neko treba da kaže "krivi su antivakseri i kafići", a u pojedinim zemljama si morao da čekaš isporuku fajzera jer nijednu drugu nisu priznavali. Nema biranja, fajzer i ćao. Ponegde i AZ koju su ocrnili. Zaključavanje u kuće dok ne bude dovoljno vakcina, šta se buniš. Bitno je "zdravlje".

Kad to prodje onda ide politika i ruska vakcina, pa neke zemlje kazu ovo, tako da ruska vakcina nema veze sa QR kodovima i validacijama, odnosno kada nas sertifikat postane validan u celoj EU, ne znaci da ces automatski moci da putujes, vec se gleda i koja vakcina pise na tom sertifikatu. Kineska moze posto ju je odobrio WHO.

Koliko sam slušao to će biti od zemlje do zemlje tako da nisam siguran da će svi prihvatati kineze, čak mislim da većina neće. Znam da su spominjali samo fajzer i modernu kao sigurno kada sam slušao.

Da, priznavanje vakcina je od zemlje do zemlje, ovo je samo o tehnickoj usaglasenosti sertifikata i validacije. Pored onog gore PDF-a, ima i ovaj https://ec.europa.eu/health/sites/defau ... ons_en.pdf gde se moze videti koje sve vakcine mogu biti na EU COVID sertifikatu, pa eto moze i ruska:

sput.jpg

geopoliticka igra ili nesposobnost eUprave da prilagodi sertifikate po EU standardu.... :)

Madjarska je vakcinisala ruskom vakcinom, kao i Turska. I oni su medju "zelenim"...ali mi imamo svoje sertifikate, oni njihovi su ti koji ne valjaju...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=894154#p894154:1zvla10m je napisao(la):
mariks » 33 minutes ago[/url]":1zvla10m]@Astrodule
Znam, samo što to kada smo pričali da će biti tako bila je teorija zavere. I sad neko treba da kaže "krivi su antivakseri i kafići", a u pojedinim zemljama si morao da čekaš isporuku fajzera jer nijednu drugu nisu priznavali. Nema biranja, fajzer i ćao. Ponegde i AZ koju su ocrnili. Zaključavanje u kuće dok ne bude dovoljno vakcina, šta se buniš. Bitno je "zdravlje".
Ja se uopšte ne sećam da je to bila teorija zavere. Od prvog dana sam pretpostavio da mi nećemo moći u EU sa "kinezom" ili "rusom" i manje više su to mnogi i govorili.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=894140#p894140:1eddsgjy je napisao(la):
Bender Rodriguez » 28 Okt 2021 16:49[/url]":1eddsgjy]Zato ja ni necu putovati u zemlje koje ne priznaju moju vakcinu iz cisto politickih i ekonomskih razloga.
A i uopsteno, ne nameravam da putujem dok je epidemija jos na ovom nivou. Ne sto se bojim virusa, nego sto necu da se nadjem u situaciji da sam dosao negde za Novu godinu, odjednom brojke skacu, ta drzava odlucuje da zatvori sve i onda mogu ' se slikam ili da placam skuplju kartu za raniji povratak kuci.
Znaci, em zbog rizika od mera zatvaranja, em zbog toga sto necu da ostavljam pare nekome ko ne priznaje rusku vakcinu koja se pokazala kao najbolja samo zato sto je alav i bezobrazan pa forsira zapadnjacke.

To sa selektivnim nepriznavanjem vakcina i politizacija su samo jedni od brojnih s..anja koja su se izrodila sa ovom globalnom sizofrenijom. Naravno, dezurni levaci ce reci da ni to nije istina, da nema politizacije i nema forsiranja profita putem zapadnjackih vakcina ali dobro, nista drugo se od njih ni ne ocekuje. Ipak je to soj ljudi kome su puna usta humanosti a prvi srcano podrzavaju sve vidove peljesenja i profiterstva u ovoj epidemiji.
Na samom početku vakcinacije, kada se spominjalo da će u avione određenih kompanija da ulaze samo vakcinisani sa "podobnom" vakcinom, maltene niko nije verovao da će tako nešto zaista i zaživeti, da nisu toliko "ludi" da to i sprovedu u delo. Ne mogu da se setim da li je tada još neko osim mene spomenuo da će se tako nešto zaista i obistiniti.

Da, nazalost sporo kuvanje zabe je uveliko u toku. I ima dosta beskicmenjaka koji to rado prihvataju a neki i podrzavaju. To se vidi i na ovoj temi.

Polazem velike nade u ovaj najnoviji lek za Covid. Posle zaboravljenog hidroksihlorokina, zatim jos uvek popularnog ivermektina mislim da ce antidepresiv biti prava energetska bomba za srbski narod koju smo dugo cekali kako bi se izvukli iz letargije.

Lončar: Produžićemo raspust i prekinuti lanac prenosa virusa

“Deca treba da imaju raspust tri dana, plus vikend, ali spojićemo tu nedelju najverovatnije i to će biti ukupno devet dana“, rekao je Lončar

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će jesenji raspust u školama biti produžen, čime će se prekinuti lanac prenosa korona virusa u tim obrazovnim ustanovama.

Naveo je da se to radilo i ranije da se prekine i lanac sezonskog gripa i da je to tada davalo rezultate, te izrazio nadu da će tako biti i sada.

Ministar je rekao i da će se situacija pratiti u svakom odeljenju u školama i da će se u zavisnosti od toga postupati, te da će to odeljenje prelaziti u drugi režim rada, onlajn ili na neki drugi način

izvor: studio B

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=894161#p894161:11nrs7s0 je napisao(la):
nex999 » 28 Oct 2021 04:52 pm[/url]":11nrs7s0]Madjarska je vakcinisala ruskom vakcinom, kao i Turska. I oni su medju "zelenim"...ali mi imamo svoje sertifikate, oni njihovi su ti koji ne valjaju...
Velika Britanija do skora nije putnicima priznavala indijsku Astru (Covishield) iako je prethodno sopstvenim gradjanima podelila pet miliona doza iste.

Jedan kuriozitet, I dokaz da su lagali kad su rekli proletos da su odmah nabavljali duple tj. komplet doze. Prvu dozu sam primio u februaru, pomenuti indijski CovShield. Drugu dozu, krajem maja, sam dobio AstraZenecu, jer je tih meseci Indija bila u velikoj dubiozi i zabranila izvoz svojih vakcina u svet. Što će reći - naravno da vlast nije odmah nabavljala duple doze. Čuo sam u svom okruženju da je bilo dosta problema u zadnjih par meseci i sa Sputnik V vakcinom, drugom dozom.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Оће да буде за трећу АЗ, зна ли се? Мени истекло 5 месеци од друге.

Иначе, откад су нам дали другу, више не пише "ковидшилд" на потврди, него АЗ.

Prvo su nas lagali za Astru jer to nije Astra. Mada problem nije izazvala naša država, već EMA koja iz birokratskih razloga ne priznaje Astru proizvedenu izvan EU, tačnije, AstraZeneka je prijavila Serum Institute of India kao manufacturing location, a EMA traži da se ona prizna kao zasebni tip vakcine. Manje-više je slično i sa Sputnik-V koja je praktično ista vakcina kao i Astr ai Covishield (makar prva doza Sputnika je takva). Negde se pričalo da su različite prva idruga doza Sputnika, al sada se o tome ne priča, posebno u svetlu ove naše fabrike za pakovanje istog.

Zapravo baš mislim da je činjenica da je Srbija davala prvo Covishield a potom holandsku Astru ključni razlog zašto EU odbija da harmonizuje naš zeleni sertifikat. Jeste, i UK, kao i Ukrajina su davale indijsu Astru, al u navedenim zemljama onaj ko je primio prvu dozu Covishield, primio je i drugu dozu Covishield, tako da se oni tretiraju kao revakcinisani Covishieldom/Astrom, ili potpuno nevakcinisani, zavisno od toga kako pojedinačna EU članica to posmatra. Mi smo jedini kombinovali indijsku Astru, tj Covishield sa EU-made verzijom iste, a EMA to gleda kao kombinaciju dve različite vakcine (ili vakcinisanost jednom dozom, opet zavisno od zemlje do zemlje članice) . Uz ogradu da je i UK možda davala prvu dozu Covishield a drugu evropsku, al oni su UK i može im se, tj svoje Covishield sertifikate su preradili u AstraZeneca . Ipak, hiljade engleskih turista je vraćeno sa letovanja dok EU sertifikati još nisu bili sinhronizovani, baš zbog Covishielda.

Očekujem uskoro da će sve zemlje priznavati sve vakcine, jer ovakva birokratizacija ne vodi nikuda i samo ekonomija ispašta iz razloga koji nisu epidemiološki baš opravdani. Ljudi su se širom sveta vakcinisali proletos prvom dostupnom vakcinom da bi se zaštitili, nisu razmišljali da će im to predstavljati prepreku za putovanja. tad ni Delta soj nije bio u opticaju. I ovo što rade sa vakcinama, psoebno EU jeste žestoka diskriminacija i upravo suprotno vrednostima za koje baš ta EU non-stop tvrdi sda se zalaže.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је број заражених од короне у Београду у паду већ пето јутро заредом.

Haha, on i njegove izjave koje se izvlače iz konteksta, tipa više smo napravili kilometara auto-puta nego Nemačka.

U rangu onog vica kada se čovek u balonu izgubi i naiđe na čoveka na zemlji i pita ga gde se nalazi.

U balonu.

Čovek u balonu kaže za sebe - ovaj je sigurno matematičar, dao mi je tačan odgovor koji mi apsolutno ništa ne znači.

https://ljudilazi.blogspot.com/2021/10/crne-slutnje.html

Црне слутње
- октобар 28, 2021

Ево не пишем само као лекар, већ као неко ко је проучио све могуће епидемије које су биле до сада. Увек постоји шаблон и правилност свега, тако је и сада.

Основна ствар код епидемија, ако већ не постоје вакцине и лекови, заравнити криву. Шта то значи? Прво то је појам који се односи на стање када немате вакцине, ми их имамо али се све дешава као да их немамо. Здравствени систем неке државе има одређени капацитет, то значи да има одређени број болница, кревета, опреме, људи обучених да то раде. Ако има више болесних него што су ресурси здравства аутоматски значи да долази до пуцања система.

У Србији има 561 кревет на 100.000 становника. То је мало повећано болницама у Батајници и Крушевцу, специјализованим за ковид-19 али није значајно променило број кревета. Већина кревета је у дневним болницама и није за стационарне болеснике. Инфективне клинике имају премали број кревета.

Укупан број кревета за интернистичке болести где је сврстан и ковид-19 је нешто преко 12 хиљада кревета а ту спадају и кардио-васкуларне, тумори и друге болести. Те болести нису стале. Ако у овим условима имамо дневно бар 1500 нових обостраних запаљења плућа то значи да се за 8 дана попуне сви капацитети а пацијенти леже дуже од 15 дана. И то само од ковида-19.

Јасно је да је немогуће све сместити у болницу, значи да људи који су за болничко лечење нису у болници. Нема места. Нема места ни за оболеле од других болести а болести не стају.

Када је први пацијент са другим обољењем враћен непрегледан, здравствени систем је пукао. Не само код нас, читав свет. Чак и у Немачкој која је епидемију дочекала са импресивних 40.000 места у интензивној нези и 38.000 респиратора.

Заравњење значи да се смањи број оболелих у једном тренутку како би сви могли да се лече, не само од ковида-19, односно да се сведе на неки број који не блокира здравство. Не знам тачну бројку, можда је неко зна, али мислим да никако не сме да буде на лечењу више од 2500 људи, све са болницама у Батајници и Крушевцу (без њих можда око 500). То је значи укупни број кревета који смеју да буду заузети, не дневно оболели.

Заравњење се постиже великим бројем вакцинисаних или изолацијама. Код болести код којих нема вакцина изолација је једини начин заустављања. То се зна још од Авицене. Зашто неки заборављају, то треба они да објасне.

Када нема никаквих мера а премало је вакцинисаних може доћи до неконтролисаног ширења вируса. Шта то значи сем потпуно попуњених капацитета?

Велика је грешка изједначавати болест са епидемијом те болести. Такође је грешка изједначавати епидемију и дивље, неконтролисано ширење. Код ширења без контроле долази до непропорционалног погоршавања ситуације. Могу да се стварају јединствени сојеви који су мутације основних мутација. Тако се може десити да се на неком малом простору, једна зграда, једно село, појаве сојеви који су скоро 100% смртоносни (описано код неких врста грипа у Кини). Они се неће проширити даље али ће направити хаос. Могу се формирати сојеви који ће доводити до брзе смрти након дан, два болести (описано код шпанског грипа).

Може доћи до потпуно неуобичајених облика болести (код МЕРС-а је било).

Уништавањем здравственог система, јер ако дневно има 10.000 пацијената који морају да се лече болнички а нема нити једног кревета, долази до колапса у свим службама јер нема ко да ради. Свуда се смањује број запошљених и полако настаје хаос.

Велики проблем је што пацијенте не лече инфектолози, пулмолози и анестезиолози (на респираторима) већ буквално било ко. Не потцењујем оне који раде али нису учени да раде то већ нешто друго. Не може стоматолог да ставља пацијенте на кисеоник а то је скоро редовно. И нису криви лекари и стоматолози већ болест.

Уз дивљање епидемије обично иду још две епидемије других болести (примећено код куге и великих богиња). Након престанка дивље епидемије долази до драматичног повећања броја малигних обољења, као и других болести које се не би појавиле.

И још један велики проблем, код дивљег ширења долази до великих пробоја болести код вакцинисаних јер више нема класичне болести и питање је о ком соју или чак болести се ради. То још више десеткује здравствени систем. Практично би дошли до шатора на паркинзима (шпански грип) који глуме болнице.

Граница смрти се помера ка младима и деци, ако се допусти дивље ширење више неће бити границе.

Ето, немојте рећи да нисте знали, посебно ви који ме мрзите док читате ово. То је оно што нас учи историја, нису празна наклапања. Битно ми је да знате.
Можете да урлате испред зграда пензионера, они вам неће одговорити, то показује вашу храброст, руља која налеће на пензионере. Не личи ли то на "Кристалну ноћ"? Да вас је више сасвим ми је јасно шта би радили.
Рекао сам већ, нема рукавица. Ви сте директно криви за смрт многих људи. Нисте их убили али сте их навели да се не спасу. Да ли вас је срамота? Не верујем, немате ви тај капацитет. Немате ту дозу људскости.

Vrh