Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Kon je ponudio juče ostavku, ja sam mu reko da mu se ostavka prihvata, ali čovek i dalje nikako da se skloni, kao da lažno nudi ostavku

Da li je realan dnevni, skoro konstantni broj mrtvih od 50?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=887227#p887227:1wqggjx4 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 07 Okt 2021 12:54[/url]":1wqggjx4]A prošle godine kad su ovde bila zatvaranja, jedan od njih mene zove na telefon da me pita jel sme da izađe iz kuće, jer juče kad je izašao shvatio da je sam samcat na ulici. Ja mu kažem a jes' čuo ti za Gugl? Vesti? Portale? Kaže jesam ali ne znam, ne snalazim se u našim vestima...

I šta onda očekivati od takve mase, koja više zna o trenutnom stanju u zemlji na drugom kraju sveta nego o svojoj... Boli ih bre uvo, čast izuzecima. Ako nije na 9gagu i društvenim mrežama, koga briga. E tako ako i zatvaranja u Srbiji nisu dospela na 9gag, šta ko ima da razmišlja o tome.
Dobro je da su ih bar 9gag i Youtube edukovali da se vakcinišu, makar da budu kao idoli im Kalifornijci. A ovo ostalo... ma ko će da misli o tome.
Ako im to već nije bitno, zašto uopšte cimaju tebe da im kažeš šta se dešava oko njih?
I bilo bi zanimljivo da ih uhvati panika, da im ti kažeš da ne znaš šta se dešava, a ni kako da proveriš. Pretpostavljam da bi tada bili preplašeniji od ovih koje je toliko isprepadao virus da ne smeju da promole nos napolje, da ni oni ne bi smeli da izađu napolje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=887315#p887315:1wqggjx4 je napisao(la):
Earthmoving » 07 Okt 2021 15:35[/url]":1wqggjx4]Kon je ponudio juče ostavku, ja sam mu reko da mu se ostavka prihvata, ali čovek i dalje nikako da se skloni, kao da lažno nudi ostavku.
Da li se snalaziš na ovom forumu?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=887315#p887315:2ybspm1e je napisao(la):
Earthmoving » 07 Oct 2021 02:35 pm[/url]":2ybspm1e]Kon je ponudio juče ostavku, ja sam mu reko da mu se ostavka prihvata, ali čovek i dalje nikako da se skloni, kao da lažno nudi ostavku
Preveliki deo Srbije pati od akutnog nedostatka osećaja za realnost.

Da li stvarno mislite da bi Dr. Kona zamenio neko bolji?

Da li stvarno mislite da bi ostavka, kao znak moralnog integriteta, poslužila da prosvetli one koji veruju zvaničnoj progandi? Pošto je ostalima davno sve jasno, i za to im ne treba njegova ostavka. Da bi od ostavke bilo IKAKVE koristi?

Ne, dobili bi smo nekog bitno goreg i svima bi bilo gore. A epidemija ne pravi pauze, ne bi otišla na godišnji odmor u znak političke solidarnosti. Dr Kon bar ponekad uradi nešto, makar se pobuni, u skladu sa sopstvenom procenom šta je realno moguće uraditi u takvom odnosu snaga, a da ipak ostane u poziciji u kojoj može bar nešto da zna, govori ili ponekad radi. Da li bi od VAS na njegovom mestu bilo više praktične koristi? Znači za društvo, tj za NAS, a ne za vas lično i vaš moralni integritet?

Šta je gore od lockdown-a i kovic propusnica?
Kako nama (društvu) pomaže to što Kon priča, zna i radi, kada i sa oštrim merama i lockdown-om, podjednako kao i sa max relaksiranim merama, imamo kolaps zdravstvenog sistema?

Što se tiče političke apatije mladih, interesovanja i aktivizam se spontano prilagođavaju proceni trenutne ostvarljivosti nekih ciljeva. Isto važi i za starije, samo što oni nemaju šansu za karjeru u inostranstvu, pa su bez drugih opcija. Krivica je na onima koji treba da stvore program političkog rada u koji je moguće verovati da ima stvarne šanse u trenutnim okolnostima. To je ogromna tema koja bi zahtevala puno priče.

Kako su mladi politički apatični ako znaju do najsitnijih detalja kako funkcioniše izborni sistem u SAD, ko su kandidati i ko ima kolike šanse?

I zašto je to da li smo generalno zapali u političku apatiju, odjednom bitnije od toga kako pomaže ono što priča, zna i radi Kon, kada imamo i sa max meramama i lockdownom isto kolaps zdravstvenog sistema kao i sa max relaksiranim merama?

Takođe, kako to odjednom nije dobro verovati u zvaničnu propagandu, koja kaže da je jedino vakcinacija spas? Od kad je to postalo bolje biti antivakser nego vakser?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=887329#p887329:62fotk1c je napisao(la):
solecar » Čet Okt 07, 2021 4:24 pm[/url]":62fotk1c]Ako im to već nije bitno, zašto uopšte cimaju tebe da im kažeš šta se dešava oko njih?
I bilo bi zanimljivo da ih uhvati panika, da im ti kažeš da ne znaš šta se dešava, a ni kako da proveriš. Pretpostavljam da bi tada bili preplašeniji od ovih koje je toliko isprepadao virus da ne smeju da promole nos napolje, da ni oni ne bi smeli da izađu napolje.
Eeee, zato što njih ne zanima i mrzi ih da se bave epidemijom i praćenjem vesti. Ali kad njima nešto treba, onda će da se informišu. Ali ne sami, nego tako što bi ja da im presažvaćem sve i dam na tacni. :D Pošto je jedan ovde iz CG (mada nije crnogorac) tako da živi sam i onda kad god mu treba nešto tako pita mene.

Ali da, mogao bih jednom da ga pustim da se sam snalazi. Mada mi do sad bilo žao, kad vidim koliko su pogubljeni i zbunjeni. :lol:

Tekst u NIN-u i TV emisija na N1. Tema je javno ponižavanje medicinskog dela kriznog štaba i trenutna situacija sa epidemijom:

Od aplauza do linča
Petrušić: Ovo je svesno žrtvovanje naroda, neko mora da odgovara

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HNnjprcxL14[/youtube]

https://rs.n1info.com/vesti/petrusic-ov ... -odgovara/

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=887369#p887369:1katacys je napisao(la):
solecar » 07 Oct 2021 07:16 pm[/url]":1katacys]Kako su mladi politički apatični ako znaju do najsitnijih detalja kako funkcioniše izborni sistem u SAD, ko su kandidati i ko ima kolike šanse?
Znam da nije tema, ali samo da napišem razlog. Mladi koji znaju kako funkcioniše izborni sistem u SAD, to znaju jer smo bombardovani sa svih strana tim informacijama za vreme predsedničkih izbora, od društvenih mreža do internet portala. Verujem da se to isto tako prikazuje i na televizijama. Realno gledano, američki izbori su bitni za ceo svet, pa se zato tako svi interesuju, što se ne može reći za Srbiju jer mi nemamo nikakvog uticaja ni na koga pa da je bitno celom svetu da prate naše izbore.

Vidim da je bilo napada na moju generaciju, i to nekako prilično subjektivnih napada i opisivanja. Opisivanje cele generacije na par lokalnih primera nije uopšte prihvatljivo. Eto ja na primer imam drugačiju sliku o svojoj generaciji, tj. mogu je opisati na osnovu primera društva u kojem se ja krećem. Ne volimo politiku, ali nam je bitna, ali ne toliko bitna jer znamo da smo u velikoj manjini i da ne možemo ništa promeniti dokle god ne nestane baby boomers generacija. Poznajemo ceo sistem, ne verujemo političarima, niti jednom. Živimo koliko toliko slobodno, u smislu da nemamo predrasude prema drugim rasama, nacionalnostima, homoseksualcima, itd. Većinom smo ateisti ili pravoslavci koji se ne interesuju preterano za svoju veru. Volimo da popijemo, da se lepo provedemo, neki od nas koriste i rekreativne droge. Više verujemo nauci nego crkvi. Borimo se za sebe i za pripadnike našeg nekog pripadajućeg društva (studenti npr.). Uglavnom Živimo sa roditeljima jer je ekonomija u ku*cu i ne možemo sebi priuštiti normalan stan, jer smo jeftina radna snaga iskorišćena od strane države i poslovođa. Ne žurimo da osnujemo porodicu jer ne želimo da nam deca žive u siromaštvu i da odvajamo od naših usta da bi oni preživeli, kao što smo mi živeli kao deca.

Eto, takvo je moje društvo i ja sad mogu tako da zaključim da je moja cela generacija takva. Što je daleko do istine, jer je moja cela generacija potpuno ista kao i sve druge generacije ranije. Uvek je bilo rasista, homofoba, boraca, ljudi koji su se borili protiv nepravde, protestovali, oni koji su bili bliski sa mafijom, državom, crkvom, sa naukom, itd. Samo se danas to drugačije ispoljava jer je drugačije vreme, drugačije tehnologije, itd. Ali bih rekao da je moja generacija daleko tolerantnija nego bilo koja do sada, a mlađe generacije još više, i da ljudi mogu da žive daleko slobodnije nego ranije i da ispoljavaju svoj duh i svoja osećanja. Baš sam danas video neku sliku naslova neke vesti "Milenijalci su mnogo manje sposobni za radove po kući i slično, nego starije generacije", a onda komentar koji pogađa pravo u centar: "Možda jeste tako, ali smo mi milenijalci daleko više emotivno sposobniji da kažemo svojoj deci da ih volimo".

Što se tiče korone, nije mi jasno zašto je tako u Srbiji niska stopa vakcinacije među mladima, posebno među studentima. Za poređenje, mladi u Austriji se isto slabo vakcinišu, ali barem je procenat vakcinisanih studenata oko 80%.

Čim si ti u inostranstvu automatski ne spadaš u ove što pljujemo :)

Ja sam uveren da ovi o kojima pričamo ne bi uspeli da se snađu u inostrantsvu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=887377#p887377:2rbsjykb je napisao(la):
Zuma » 07 Okt 2021 19:49[/url]":2rbsjykb]Tekst u NIN-u i TV emisija na N1. Tema je javno ponižavanje medicinskog dela kriznog štaba i trenutna situacija sa epidemijom:
Pusti ti šta kažu NIN i N1.

Objasni ti nama ovo:

Kako su mladi politički apatični ako znaju do najsitnijih detalja kako funkcioniše izborni sistem u SAD, ko su kandidati i ko ima kolike šanse?

I zašto je to da li smo generalno zapali u političku apatiju, odjednom bitnije od toga kako pomaže ono što priča, zna i radi Kon, kada imamo i sa max meramama i lockdownom isto kolaps zdravstvenog sistema kao i sa max relaksiranim merama?

Takođe, kako to odjednom nije dobro verovati u zvaničnu propagandu, koja kaže da je jedino vakcinacija spas? Od kad je to postalo bolje biti antivakser nego vakser?

astrodule":1kzffbe2 je napisao(la):
Čim si ti u inostranstvu automatski ne spadaš u ove što pljujemo :)

Dule, nisam se osetio prozvanim, nego mi smeta generalizacija cele generacije na osnovu ličnih iskustava par poznanika. Jasno je da se ne može okarakterisati celokupna generacija na osnovu par primera iz okruženja.

Ne prati pominjana klincadija americke izbore zato sto znaju da su bitni za ceo svet, vec kao sto rekoh - zato sto su amerikanizovani, odrasli na americkoj kulturi i bombardovani americkim drustvenim mrezama.

A to da li je generalizacija... tjaoj, dobijam probavu vise od tih merenja i cepidlacenja sta je generalizacija a sta ne. Kad se ovde mesecima implicira da je Srbija nacija antivaksera, niko ne daje pet para. A kad se kaze da su danasnji klinci operisani od emocija, aktivnosti, interesa, svesti... oooodma krecu filozofiranja o generalizaciji.

Uostalom, ko ne veruje meni, neka izadje medju te mlade ljude pa nek proveri sam. Javite mi koliko njih zna srpski za pocetak. Javite mi koliko njih se vakcinisalo. Javite mi koliko njih glasa. Koliko njih moze da vam kaze razliku (teorijsku) izmedju Vlade i Skupstine. Koliko njih ima stav ili znanje o bilo cemu sto nema direktne veze sa njima.

Generalizacija... Mda... :roll:

Jeste, sve je generalizacija. Verovatno nam je zato izlaznost na izborima negde u rangu stope vakcinisanosti - oba solidno ispod 50%... Neko ce reci "pa kakve veze to ima?" Pa ima, jer pokazuje koliko ljudi zivotari danas a osim sto nemaju kicmu, nemaju ni najosnovnijeg znanja o drustvu i svetu oko njih. :kafa:

P.S.
Ne mogu da ae nacudim da svaki Zoomer kad cuje kritiku na racun svoje generacije ne moze da ne napise cuveni izandjali izgovor "Boomeri su krivi za sve". E da znas brate da jesu. Jeste, ljudi koji su nekad rukom i olovkom dizajnirali hipersonicne letelice i sa 8KB RAMa isli u svemir i u Mesec, i koji su sada svi uveliko u penzijama ili pod zemljom. E oni vam ne daju da ostvarite svoj pun potencijal i pokazete i njima i nama Milenijalcima kakvi ste neshvaceni geniji. Jeste. Evo cekam jos 10ak godina da pomru ti preostali zli Boomeri pa da vidimo koga ce Generacija Z onda da lista kao glavne krivce. A pa da - milenijalce. Jer njima neko uvek mora da bude kriv.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=887395#p887395:3f3h7sn5 je napisao(la):
astrodule » 07 Okt 2021 20:25[/url]":3f3h7sn5]Čim si ti u inostranstvu automatski ne spadaš u ove što pljujemo :)

Tačno tako. Deo omladine kojoj pripada Marrecar se izuzima. Koliko god on imao različitog iskustva, toliko imamo i mi iskustva u suprotnom smeru. Rođaka koja je radila u prosveti par godina, zaprepastila se koliko veliki broj dece ima disgrafiju, ali i koliko puno njih nema pojma da je upotrebilo englesku reč umesto srpske i kada bi ih ispravila, oni bi bili u čudu jer ne shvataju šta su pogrešili. Jedan deo njih ima poremećaj pažnje, jedan deo nezainteresovan, ali što je interesantno, dosta onih koji su pratili na času sa pažnjom, su bili oni kojima je teže išao jezik. Dobar deo ovih nezainteresovanih su bili deca koja su ili položila za neke sertifikate ili pohađala privatne časove (mahom u školama stranih jezika) i smatrali su da ne treba ništa da rade, nego da im se po automatizmu upiše 5 u dnevnik i zaključi to isto... Pa onda kada je trebalo da se kupuju knjige, kaže ona njima gde treba da idu da ih kupe, a jedan deo njih nikad čuo za tu ulicu (a ulica u centru).
I onda ni ne treba da čudi što imamo generacije koje nemaju dobrim delom pojma da se snađu u životu, pa ili ni ne znaju da su mere protiv korone na snazi ili znaju nešto malo više, pa da ne veruju u to postoji kakva - takva šansa da se zaraze, niti da će im vakcinacija išta pomoći, već da mogu slobodno da idu gde god hoće... Naravno, ovo se ne odnosi na sve mlade.

ADHD generacija.

Što ne znači da mi pređašnji nismo imali svoje bube i gluposti. Ali nijedna druga generacija nema toliki problem da prihvati kritiku i odgovornost kao oni.

Izneo bih jednu smelu pretpostavku. Mislim da smo sada u Srbiji blizu 50% prirodno zaraženih od početka pandemije. Ovaj talas dočekali smo sa oko 30% (znam da se Zuma neće složiti :)), a tvrdim da je ovaj talas ubedljivo najjači do sada. Obzirom na vakcinaciju, veliki broj ljudi je prošao bez ikakvih simptoma, ili sa simptomima koji ih nisu odveli lekaru. Naravno, 50% ljudi koji su imali kontakt sa virusom, ne znači da su svi stekli umunitet.

Za sve koji pricaju kako je ovo prirodan virus koji se prirodnim putem otisnuo medju ljude...

528 stranica dokaza o tome ko je dao novac Institutu u Vuhanu; A tek ko je bio "glavni"...

Isplivali dokumenti po kojima je američki "EcoHealth Alliance" Institutu za virusologiju u Vuhanu i Univerzitetu "East China Normal" donirao 3.1 milion dolara.

Istraživačke novinarke neprofitnog portala "The Intercept" naime došle su u posed 528 stranica dokumenata koji dokazuju da je američka zdravstvena agencija "EcoHealth Alliance" od 2014. do 2019., državnim novcem finansirala eksperimentisanja s koronavirusima u laboratorijama Vuhana.

Dokumenti su objavljeni nakon što je "The Intercept" tužio američki Nacionalni zdravstveni institut, koji im je u septembru 2020. odbio dati tražene spise na uvid. "The Intercept" se zatim pozvao na Zakon o slobodi pristupa informacijama, te godinu dana kasnije konačno dobio sudski proces.

Istraživačke novinarke neprofitnog portala "The Intercept" naime došle su u posed 528 stranica dokumenata koji dokazuju da je američka zdravstvena agencija "EcoHealth Alliance" od 2014. do 2019., državnim novcem finansirala eksperimentisanja s koronavirusima u laboratorijama Vuhana.

Dokumenti su objavljeni nakon što je "The Intercept" tužio američki Nacionalni zdravstveni institut, koji im je u septembru 2020. odbio dati tražene spise na uvid. "The Intercept" se zatim pozvao na Zakon o slobodi pristupa informacijama, te godinu dana kasnije konačno dobio sudski proces.

Dokumenti tako jasno pokazuju kako je "EcoHealath Alliance", svom dugogodišnjem partneru, Institutu za virusologiju u Vuhanu i Univerzitetu "East China Normal" donirao ukupno 3.1 miliona američkih dolara, za projekt radnog naziva "Understanding the risk of Bat coronavirus Emergence".

Tačno 599.000 dolara od toga iznosa namenjeno je bilo identifikaciji i alteraciji koronavirusa kod slepih miševa. To finansiranje je trebalo da se nastavi i nakon 2019., ali ga je Trampova administracija, u jeku pandemije, obustavila 2020.

Čak su i pre pandemije koronanavirusa mnogi naučnici bili zabrinuti zbog potencijalnih opasnosti povezanih s takvim istraživanjima. Na mogući rizik upozorava se i u samim dokumentima "EcoHealth Alliancea" u kojima se kaže: "Terenski rad uključuje izrazito visok rizik od izloženosti SARS -u ili drugim varijantama koronavirusa. Pogotovo budite oprezni dok radite u pećinama gde se nalaze velike količine slepih miševa i gde vam preti opasnost udisanja prašine iz njihovih fekalija".

Posle objavljivanja ovih dokumenata još više stručnjaka smatra da itekako postoji mogućnost da je kovid 19 mogao da nesrećnim slučajem pobegne iz laboratorije u Vuhanu, koji se zvanično smatra izvorištem pandemije.

Osim toga u dokumentima ima podataka i o pravljenu novog virusa, a stručnaci koje su novinari kontaktirali smatraju da bi takva istraživanja morala biti zabranjena

Važno je napomenuti i kako je predsednik agencije "EcoHealth Alliance" Peter Dazak dokazano pomagao pri organizovanju naučnikada svaku raspravu o mogućem laboratorijskom poreklu kovida-19, čak i ako je utemeljena na naučnim, ocrtaju kao teoriju zavere.

Još je više zabrinjavajuće svedočenje pred kongresom zaštitnog lica američke borbe protiv pandemije kovida 19, Entonija Faučija, koji je izjavio da američki Nacionalni zdravstveni institut nikada nije finansirao istraživanje eksperimenata na Institutu za virusologiju u Vuhanu kojim bi se povećao nivo zaraznosti koronavirusa.

Dokumenti ne utvrđuju je li Fauči, koji je bio na čelu odelenja koje je finansiralo institut u Vuhanu bio i službeno nadležan za nadgledanje eksperimenata u Vuhanu, zaista i bio svestan onoga što se u Vuhanu događalo.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1933723

Ovo ujedno objasnjava i zasto pojedinci ovde tako fanaticno mrze Trampa. :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=887487#p887487:3ptre9pf je napisao(la):
GOJE » 08 Oct 2021 08:41 am[/url]":3ptre9pf]Izneo bih jednu smelu pretpostavku. Mislim da smo sada u Srbiji blizu 50% prirodno zaraženih od početka pandemije. Ovaj talas dočekali smo sa oko 30% (znam da se Zuma neće složiti :)), a tvrdim da je ovaj talas ubedljivo najjači do sada. Obzirom na vakcinaciju, veliki broj ljudi je prošao bez ikakvih simptoma, ili sa simptomima koji ih nisu odveli lekaru. Naravno, 50% ljudi koji su imali kontakt sa virusom, ne znači da su svi stekli umunitet.
ok, onda imamo 45% prirodno imunizovanih i 35% imunizovanih vakcinom, uzimajući u obzir da sukod nekoga vakcine ograničenog efekta. Po tome bi ispalo da imamo 20% izloženih ili oko 1,35 miliona. Dnevni tempo imunizacije je 7000 potvrđenih pozitivnih, 6000 vakcinisanih prvom dozom i 15000 vakcinisanih drugom ili trećom, plus oko 20000 asimptomatskih zaraženih i prirodno imunizovanih koji nisu evidentirani. Tempo imunizacije je oko 300.000 nedeljno po ovom modelu. I trebalo bi da narednih dana usledi drastičan pad, ali nešto ne verujem u takav scenario. Nadajmo se,ali nisam toliki optimista.

Rekao bih da je kod nas glavni problem Sinofarm, tj. da je on apsolutno neefikasan protiv zaražavanja, mada verovatno ima neki efekat sprečavanja komplikacija i težih simptoma.

Ne. Čak mislim da većina vakcinisanih je istovremeno i imala kovid u nekom trenutku. Ta dva broja se ne mogu sabirati. A, i od ovih koji su novozaraženi jedan deo otpada na one koji su imali kovid i/ili primili vakcinu.

Ja sam proverio antitela posle sinofarma. I iamo sam ih dosta.

Radi sinofarm samo izgleda malo slabije kod 60+ u odnosu na druge vakcine. Svakako sam mojima rekao da za booster dozu uzmu neku drugu.

Vrh