Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Danas 7150, opet preko 1000 manje nego pre sedam dana, ali samo 40 manje nego juče, što je najmanja razlika utorak-sreda zadnjih nekoliko nedelja. Sa druge strane ovo je manje nego tri prethodne srede. Dobra stvar, makar simbolično je što je odnos zaraženi-testirani pao ispod 30%. Tako da više verujem da ćemo do kraja novembra imati kontinuirani blagi pad.

"Krizni štab? Nema sukoba"

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da unutar tog tela ne postoje sukobi i da su jednoglasni u činjenici da vakcinacija nema alternativu.
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1932887
Dr. Šekler odgovara na ovu izjavu:

"Da vam podelim dve–tri crvene da se vakcinišete?"

Virusolog dr Milanko Šekler prokomentarisao je zasedanje Kriznog štaba i aktuelnu epidemiološku situaciju.

"Baš je ekskluzivna vest da se medicinski deo složio da je vakcinacija važna. To znamo svi. Nije ovo napad na Krizni štab, oni se muče i rade. U Srbiji je neznanje nadmoć. Ne razumem ni kolege iz medicinskog dela Kriznog štaba, izašao bih iz njega. Toliko se puta desi da nešto brane i onda ne bude tako", kazao je Šekler za TV Prva.

"Ponižavajuće je da svi oni imaju jedno mišljenje. Kakav ekonomski deo kriznog štaba? On treba da obezbedi potporu da se sprovede ono što mora. Vakcinacija je – da vam podelim dve–tri crvene da se vakcinišete? Pa može, ali za neke ljude", kazao je on i naveo da mora da se uvede paleta drugih mera.
...
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1932741

drKon po obicaju i dalje gundja na Krizni stab a opet ne izlazi iz njega

Ali nadam se samo da ce izdrzati do sledecih izbora. Treba neko i sledece godine da cestita saziv nove Vlade/ SkupSline/ Mesne zajednice / nije vise ni bitno jer se za sve pita vucic

Fascinanto je da nece da se odreknu nimrvice profita njihovih splavova i klubova.
Zasto ljudi jednostavno ne bojkotuju klubove i splavove?

Pa analiziraj ko ide na takva mesta. Skoro sam siguran da su to isti oni koji ne nose maske u prevozu.

Evo, baš sam pre neki dan bio u onom velikom Amanu kod Studenjaka i koji najviše posećuju studenti. Pa sigurno pola studenata nije nosilo maske. Sad kad malo premotam film, maske su nosile samo neki crnkinje.

A kod mog Maksija je neka privatna sportska akademija. Ti studenti isto uglavnom ne nose maske.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886967#p886967:i7amzy3a je napisao(la):
Bender Rodriguez » 06 Okt 2021 15:24[/url]":i7amzy3a]drKon po obicaju i dalje gundja na Krizni stab a opet ne izlazi iz njega
Zato što bi morao u tom slučasju da izađe i iz stana u BNV. ;)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886983#p886983:105nnl5w je napisao(la):
astrodule » 06 Oct 2021 03:41 pm[/url]":105nnl5w]Pa analiziraj ko ide na takva mesta. Skoro sam siguran da su to isti oni koji ne nose maske u prevozu.

Evo, baš sam pre neki dan bio u onom velikom Amanu kod Studenjaka i koji najviše posećuju studenti. Pa sigurno pola studenata nije nosilo maske. Sad kad malo premotam film, maske su nosile samo neki crnkinje.

A kod mog Maksija je neka privatna sportska akademija. Ti studenti isto uglavnom ne nose maske.
Samo malim procentom ljudi ne upravlja propaganda. A i kod tih je samo pitanje na šta obraćaju pažnju, a na šta ne. Zašto u jedno vreme nema praktično nikoga ko je tetoviran, a u drugom je to opšti modni detalj? Čovek bi pomislio da je doživotno uništavanje prirodnog izgleda jedine kože koju ćemo ikada imati, ili trajno vezivanje samog za neku debilnu "poruku" koju ćemo već sutra prevazići, ipak odluka koja bi nešto manje trebala da zavisi od mode? Koja je, inače, uglavnom komercijalno kontrolisani biznis nametanja trendova, tj masovnog mentalnog programiranja, a ne nešto spontano? Da li su nas vanzemaljci zaboravili, možda otišli kući, kad više skoro niko ne primećuje leteće tanjire, pre toga su viđani svaki dan? Mora da stanuju u komšiluku čim čas jesu, a čas nisu tu. Da ne spominjem koji je procenat čovečanstava do pre neku godinu verovao u klimatske promene, i pored čitavih decenija bukvalnog preklinjanja praktično svih naučnika na svetu. Sad veruju nešto malo više, ali šta se SAD još može uraditi? Sve je to tužno.

Teoretičari zavera su shvatili da je uz virus najzad stigao i njihov trenutak slave, i iskoristili ga. Da se redukcija kvaliteta obrazovanja, nivoa medija i poverenja u establišment veoma lako može eksploatisati. Naša trenutna situacija je vrlo jednostavna. Teoretičari zavera su pobedili, nametnuli svoju priču, i tu nema više šta da se kaže. Nesposobnost vlasti je samo pogoršala situaciju, ali nisu ONI izvor promene popularnog narativa u odnosu prema vakcini i epidemiji, tj izvor i nosilac širenja osnovne priče. Njihova nesposobnost je prosto doprinela da se ona sada ne može suzbiti, ali nisu oni njen izvor niti nosioc. Sad živimo sa posledicama takvog trijumfa populizma i neznanja, a to će i dalje tako da bude. Za koju godinu ćemo videti konačni bilans, bar u ovoj oblasti.

Модерна суспендована у Шведској за оне испод 30 год.?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886999#p886999:3bpwhk7g je napisao(la):
Пантограф » Sre Okt 06, 2021 4:46 pm[/url]":3bpwhk7g]Студенти сватили. И искулирали.

Нажалост, нису студенти ништа схватили, нити се труде да схвате било шта што се дешава око њих. Наступила је једна нова генерација коју не дотиче било какав проблем све док не утиче директно на њих саме. Немају осећај за заједницу, брига их за дешавања на Универзитету. Не знају ни ко је Ректор. Најбитније је напити се уз Лукаса, покупити диплому и нестати из ове државе. Тако да, то размишљање да су студенти схватили неку “глобалну подвалу”, може рећи неко ко је последњи пут имао контакт са студентима док је и сам студирао.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=887198#p887198:3imp90ic je napisao(la):
Mikie » Čet Okt 07, 2021 12:08 pm[/url]":3imp90ic]Модерна суспендована у Шведској за оне испод 30 год.?

"Danish & Swedish authorities halt Moderna vaccinations for young people due to inflammation of heart muscle concerns

Denmark followed Sweden’s lead Wednesday pulling the Moderna vaccine out of rotation for those who are 18 and younger, Danish health authorities told The Local.

Sweden paused Moderna vaccinations for anybody under the age of 30, citing “signals of an increased risk of side effects such as inflammation of the heart muscle or the pericardium,” the country’s Public Health Agency said in a statement Wednesday."

Dok u medjuvremenu :)

Three major figures at Big Pharma firm Moderna have made their way onto the prestigious Forbes 400 list, after raking in billions in Covid-19 vaccine sales to governments amid the global pandemic.
Two founding members and a top investor at the company cracked into the catalogue of American affluence this week. The list charts the 400 richest citizens by net worth, and now includes Moderna’s chairman and co-founder, Noubar Afeyan, another co-founder, Robert Langer, as well as Timothy Springer, among the firm’s earliest investors. All three reportedly boast net worths of at least $3.5 billion each.

rangeros":2t80zodc je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886999#p886999:2t80zodc je napisao(la):
Пантограф » Sre Okt 06, 2021 4:46 pm[/url]":2t80zodc]Студенти сватили. И искулирали.
Нажалост, нису студенти ништа схватили, нити се труде да схвате било шта што се дешава око њих. Наступила је једна нова генерација коју не дотиче било какав проблем све док не утиче директно на њих саме. Немају осећај за заједницу, брига их за дешавања на Универзитету. Не знају ни ко је Ректор. Најбитније је напити се уз Лукаса, покупити диплому и нестати из ове државе. Тако да, то размишљање да су студенти схватили неку “глобалну подвалу”, може рећи неко ко је последњи пут имао контакт са студентима док је и сам студирао.
Moram da se složim s ovim. Nažalost, današnji mladi uglavnom ne uče ništa, jer kao što kaže rangeros, ništa ih ni ne zanima. Imam u svom okruženju i društvu nekoliko ljudi između 95' i 98' godišta. To je esencija pasive i apatije prema svemu što ne spada u njihove lične potrebe, interese, veze...

Ja sam svojevremeno mislio da je moja generacija pasivna, apatična i otupljena, ali kad sam video ovu sledeću koja dolazi, shvatio sam da uvek može gore.

Svaka generacija je sve gora. To je zbog drustvenih mreza.

Rekao sam odavno da su studenti u poslednjih do 10 godina bruka Srbije.

Jedini protest koji su odradili je bio kada su im rekli da napuste Studenjak da bi se pretvorio u kovid bolnicu.

Bukvalno se slažem sa svime što su Bender i rangeros napisali.

Pametni su, naučili su na tuđim greškama. Neće da se bore za korumpiranu gamad, samo za sebe.

Ако, ако, то је био први протест у Кон-Кисићевској Србији, и то успешан. Нека се људи боре за себе, није то ништа лоше, напротив. Мислим, мени има више смисла од револта против Белгије кад је убијен Патрис Лумумба у Конгу (што је такође било племенито).

Nisu pametni nego su amerikanizovani. Bukvalno više znaju o Američkoj kulturi i politici nego o svojoj zemlji. Ne preterujem. Od ovih navedenih, redovno se viđam sa dvojicom koji su 96' i 97'. Ajde što pričaju onaj čuveni srblish jer nisu više u stanju da govore srpski bez spoticanja... nego što religijski upijaju sve što izađe iz Amerike.

Kad su bili izbori u Americi, to su bile priče, analize, referati, isčekivanja... ja sam tek tad potpuno naučio kako funkcioniše nenormalni američki politički sistem, jer sam se osetio glupo da sa 30 godina ne razumem onaj Electoral college sistem pa sam seo i informisao se. A ova dvojica znaju sve redom. I ko je čiji kandidat, i koja država će podržati koga, i kakvo je stanje sa elektro mrežom u Teksasu, šta se dešava sa kampom veterana - beskućnika u parku u Los Anđelesu, i gde su koji protesti zbog Flojda, i šta je koja poznata ličnost rekla...

Zašto? Pa zato što svega toga ima na 9gagu i sličnim sajtovima kojima se tovare. I u produktima američke kulture (filmovi, serije, Youtube...) Eto, samo zato.

A kad im pre par dana pošaljem video o ''novoj'' pokretnoj kancelariji Gorana Vesića, koja se vidi i na mom avataru... gledaju kao telad i ne kapiraju.
Pitam ''dobro bre majku mu jel znate vi uopšte ko je Vesić?'' Kažu ''pa poznato mi ime, ali ne znam ko je''.

A prošle godine kad su ovde bila zatvaranja, jedan od njih mene zove na telefon da me pita jel sme da izađe iz kuće, jer juče kad je izašao shvatio da je sam samcat na ulici. Ja mu kažem a jes' čuo ti za Gugl? Vesti? Portale? Kaže jesam ali ne znam, ne snalazim se u našim vestima...

61529392c3.gif

I šta onda očekivati od takve mase, koja više zna o trenutnom stanju u zemlji na drugom kraju sveta nego o svojoj... Boli ih bre uvo, čast izuzecima. Ako nije na 9gagu i društvenim mrežama, koga briga. E tako ako i zatvaranja u Srbiji nisu dospela na 9gag, šta ko ima da razmišlja o tome.
Dobro je da su ih bar 9gag i Youtube edukovali da se vakcinišu, makar da budu kao idoli im Kalifornijci. A ovo ostalo... ma ko će da misli o tome.

Ма нису сви исти. Мислим, по нечему су и мање Американизовани од нас: ми смо слушали музику на енглеском, а они народњаке. Има ту свега. и има разних. Опет, тековина наших студентских бунтова је... Чеда Јовановић. Грђе не може (добро, има и Чеда Антић, то није толико црно).

Naravno da nisu svi isti, ali velika većina je upravo ovako kako sam opisao gore. Ne zanima ih. Moju generaciju politika nije zanimala (mislim, dok smo bili studenti i diplomci) zato što je masa ljudi tada bila umorna od razočarenja i od nepresušnog izliva korumpiranih ljudskih otpada koje ne možeš da istreseš iz ove zemlje šta god uradio. Kad je moja generacija (školska) dobila ličnu kartu i glasačko pravo, tad su već počele da se vide posledice DOSovske pljačke i ljudi su za tadašnje izbore već dobrano bili izgubili nadu i entuzijazam. A i tad je udarila svetska ekonomska kriza, pa su svi bili još više apatični. I sve više ljudi se politika ogadila. Ne kažem da je to ispravam stav. Nije. I ja sam bio ogorčen na ljude oko sebe zbog što se makar ne informišu o političarima i što ne izađu na izbore, pa kad/ako opet roknemo, da bar znamo zašto smo roknuli. Da razumemo šta i zašto nam se događa.

Ali ovi nisu umorni ili frustrirani što su preživeli sankcije i bombardovanje ili gledali 5. oktobar pa se razočarali, jer tad nisu bili ni rođeni. Nego što ih prosto ne zanima. J''' im se bre za bilo šta što nije u nekoj vezi sa zabavom i pop kulturom. Oni imaju svoje male svetove, drže se toga, u ovom svetu i ovom društvu obavljaju samo ono što moraju, ili dok ne odu odavde, i to je to. Nema nikakvih vezivanja, nema nikakvih interesovanja, nikakvih ulaganja... samo ono najminimalnije neophodno za opstanak a onda kad se dođe kući ide se natrag u bolje, virtuelne svetove.

A ne slušaju se sad narodnjaci. Zamenilo ih je nešto još gore. IDJ i ekipa. Jer se uklapa u tu kombinaciju mračnine, apatije i ku'''bolje koja je sad novi trend. To možeš da vidiš i kad odeš u teretane npr. Nema više energične muzike da te diže i tera napred. Nešto što je bila nepromenjiva konstanta svih teretana kroz sve decenije i u svim zemljama. Nego samo neko letargično mumlanje o mračnosti života i važnosti ''love'' i ''bičarki''. E to ti je prosek današnjih studenata.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=887221#p887221:1fo0xhyx je napisao(la):
StariPosmatrač » Čet Okt 07, 2021 11:45 am[/url]":1fo0xhyx]Pametni su, naučili su na tuđim greškama. Neće da se bore za korumpiranu gamad, samo za sebe.

ne, glupi su. nisu u stanju da se oragnizuju.
sami za sebe ne mogu da se izbore za zajednicke resurse, kao sto je cist vazduh ili zdravlje.

6978, i dalje je to trend opadanja, ali intenzitet tog opadanja jenjava. Odnos zaraženi-testirani je opet porastao ali je testiranih za 1000 manje nego prošlog četvrtka, dakle sve manje ljudi oseća potrebu da se testira. Opterećenje bolnica i smrtnost imaju trend usporenog rasta ili stagnacije, pad se može očekivati za 3-4 dana. Vrlo je moguće da je virus došao veoma blizu svog reprodukcionog limita i da nema više veći potencijal rasta, ali pad će biti veoma lagan i dug.

Bas se pitam zasto sve manje ljudi ima zelju da se testira.

Posle skoro dve godine sisanja ovaca na raznim stvarima, pa i na tome.

Vrh