Nisu pametni nego su amerikanizovani. Bukvalno više znaju o Američkoj kulturi i politici nego o svojoj zemlji. Ne preterujem. Od ovih navedenih, redovno se viđam sa dvojicom koji su 96' i 97'. Ajde što pričaju onaj čuveni srblish jer nisu više u stanju da govore srpski bez spoticanja... nego što religijski upijaju sve što izađe iz Amerike.
Kad su bili izbori u Americi, to su bile priče, analize, referati, isčekivanja... ja sam tek tad potpuno naučio kako funkcioniše nenormalni američki politički sistem, jer sam se osetio glupo da sa 30 godina ne razumem onaj Electoral college sistem pa sam seo i informisao se. A ova dvojica znaju sve redom. I ko je čiji kandidat, i koja država će podržati koga, i kakvo je stanje sa elektro mrežom u Teksasu, šta se dešava sa kampom veterana - beskućnika u parku u Los Anđelesu, i gde su koji protesti zbog Flojda, i šta je koja poznata ličnost rekla...
Zašto? Pa zato što svega toga ima na 9gagu i sličnim sajtovima kojima se tovare. I u produktima američke kulture (filmovi, serije, Youtube...) Eto, samo zato.
A kad im pre par dana pošaljem video o ''novoj'' pokretnoj kancelariji Gorana Vesića, koja se vidi i na mom avataru... gledaju kao telad i ne kapiraju.
Pitam ''dobro bre majku mu jel znate vi uopšte ko je Vesić?'' Kažu ''pa poznato mi ime, ali ne znam ko je''.
A prošle godine kad su ovde bila zatvaranja, jedan od njih mene zove na telefon da me pita jel sme da izađe iz kuće, jer juče kad je izašao shvatio da je sam samcat na ulici. Ja mu kažem a jes' čuo ti za Gugl? Vesti? Portale? Kaže jesam ali ne znam, ne snalazim se u našim vestima...
I šta onda očekivati od takve mase, koja više zna o trenutnom stanju u zemlji na drugom kraju sveta nego o svojoj... Boli ih bre uvo, čast izuzecima. Ako nije na 9gagu i društvenim mrežama, koga briga. E tako ako i zatvaranja u Srbiji nisu dospela na 9gag, šta ko ima da razmišlja o tome.
Dobro je da su ih bar 9gag i Youtube edukovali da se vakcinišu, makar da budu kao idoli im Kalifornijci. A ovo ostalo... ma ko će da misli o tome.