Danas imamo par ohrabrujućih indikatora. Prvi je sporiji trend hospitalizacija. To može biti posledica i dostizanja određenih limita i trenutno raspoloživih kapaciteta, ali ipak mislim da će ta kriva lagano krenuti u stagnaciju, a zatim i blagi pad. Za koji dan bi trebalo da je isprati i kriva kritično obolelih. To bi bio pouzdan pokazatelj da smo dostigli plato petog talasa. Drugi pozitivan pokazatelj je novo usporenje novozaraženih, ali sa tim treba biti oprezan.
Neko je pitao zašto kriva preminulih ima linearan rast, a odgovor sam ponudio pre nekoliko nedelja. Ovaj talas je započeo u izrazito nedisciplinovanim sredinama, i kasnije se prelio u sredine koje su daleko zaštićenije. Zato broj preminulih sada nema jači trend rasta, i zato će i on uskoro biti zaravnjen.
Dugoročno, mislim da će se repovi ovog talasa vući znatno duže od ranijih.
Neko je pitao zašto kriva preminulih ima linearan rast, a odgovor sam ponudio pre nekoliko nedelja. Ovaj talas je započeo u izrazito nedisciplinovanim sredinama, i kasnije se prelio u sredine koje su daleko zaštićenije. Zato broj preminulih sada nema jači trend rasta, i zato će i on uskoro biti zaravnjen.
Dugoročno, mislim da će se repovi ovog talasa vući znatno duže od ranijih.