Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Drago mi je da ima zainteresovanih za moja pisanija i filozofske poglede na svet, drage volje cu podeliti sa vama ovde na forumu.
Cim malo uvatim vremena da se raspisem, kacim.

Oce l' biti nesto i za nas koji smo vakcinisani ali nismo nosili maske u limenim konzervama bez klime na 40 stepeni?

Ne, nece biti tako prizemnih stvari, vise filozofski esej o slobodi i pokojim primerom iz zivota.
Kovid je tu nebitan.

Ovo sa semaforom je bilo jako duboko, ali nemoj više. Šta ako se setiš žutog svetla, ode sve u tri lepe.

Dogovori se sa Benderom, jel da objavljujem ili ne ?
Nemoj posle da mi kukate.

Objavljuj deder, pa da glasamo izmedju tebe, Seklera i Radovanovica.

Mora da je spremio nesto zesce cim se toliko necka...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=873228#p873228:dmho7704 je napisao(la):
chiko » Pet Avg 20, 2021 9:09 pm[/url]":dmho7704]Evo ja npr bas volim da prolazim kroz crveno.
Sto, hoce li neko da mi ogranicava moju slobodu da prolazim kroz raskrnicu kada ja hocu ?
Pa nisam idio*, pogledam levo, pogledam desno, ako nema nikoga, vozi Misko.
Sasvim logicno.
Imam jos primera iditoskog ogranicavanja slobode, ako je neko zainteresovan mogu da napisem esej.

Ако прођеш кроз црвено и доживиш саобраћајну несрећу или чак и да прођеш кроз црвено пијан и убијеш некога, а том приликом се изломиш и повредиш, да ли доктори у Ургентном центру кажу заболе ме за тебе иди кући?

Prvo da odgovorim na ovo.
Moram da priznam sjajno pitanje!
Bez zezanja.

A sada jos bolji odgovor.
Ako jedan ili par njih se izlomi, onda ce ih primiti bez problema.
Ali ako pocne da se masovno desava i da preplavljuju bolnice, onda ce biti, cekaj malo ne mere to tako:
1. gde ce da se lece ovi sa drugim bolestima
2. koliko kosta lecenje hiljada njih koji su se smandrljali na semaforima

E onda ce verovatno (100%) da im ogranice "slobodu" da prolaze kako hoce kroz raskrnicu.

Evo samo za Bendera!
Ispunjavamo zelje citalaca, traktat o slobodi.

Npr cuveni Baruh Spinoza tvrdi: suprotnost slobodi nije nužnost nego prinuda.

To ti je Bender naprimer obavezna osnovna skola.
Zasto bi neko meni nametao da moram da budem pismen (to je ta prinuda gore).
Time ugrozava moju slobodu da budem nepismen, sta njega zabole da li ja umem da citam i pisem, to je moja stvar.

Jel me pratis, da nastavim dalje ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=873269#p873269:l3rut414 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Avg 20, 2021 10:34 pm[/url]":l3rut414]Chiko, a ko tebe žulja zapravo?
Niko, sjajno se zabavljam na ovoj temi.

writing-notes.gif

Pratim, nastavi dalje.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=873271#p873271:12dr4wpr je napisao(la):
chiko » Pet Avg 20, 2021 10:38 pm[/url]":12dr4wpr]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=873269#p873269:12dr4wpr je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Avg 20, 2021 10:34 pm[/url]":12dr4wpr]Chiko, a ko tebe žulja zapravo?
Niko, sjajno se zabavljam na ovoj temi.
Super! :kk:

"Ko se zabavlja, zlo ne misli"
To ti je, Chiko, citat Baruha Spinoze.

Samo... nadam se da imaš neku zabavu i van foruma. :?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=873277#p873277:1o1tizmz je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pet Avg 20, 2021 10:43 pm[/url]":1o1tizmz]Samo... nadam se da imaš neku zabavu i van foruma. :?
Nema bolje zabave od ovog foruma, sa ovakvom ekipom veselih forumasa!

Uh, bojim se da ima, ali dobro... nismo svi u istim mogućnostima.

Nego... Šekler ponovo zablistao :lol:

1.000 evra zbog odlaska u kafanu? Šekler traži posebnu meru

Beograd -- Virusolog dr Milanko Šekler navodi da je rešenje za zaustavljanje širenja korone i broja žaraženih u kovid propusnicama, koje bi pratile kazne.

Navodi i da mu je drugar pričao kako to uspešno funkcioniše i Austriji.

"Dobar primer je Egzit održan je sa strogim merama, za četiri dana tu je prošlo 180.000 ljudi i nije skočio broj zaraženih. Zar to nije dovoljan dokaz da treba tako ulazi ko je vakcinisan, preležao kovid ili negativan. I ne mora kafedžija da juri goste, već komunalna milicija, pa ko nema QR kod nek plati 500 ili 1.000 evra kaznu! I kad kazniš troje-četvoro, ima da funkcioniše", kaže Šekler.

"Konobar kaže gostu: "Znate li da važi to i to...", čime se konstatuje da je obavešten i gost slobodno seda. Posle sat vremena eto ih trojica, proveravaju kodove i uhvatiše jednog - 1.500 evra kazna. U Srbiji bi bila dovoljna i od 500 evra", naglašava Šekler za Kurir.

On ima predlog i za povećanje obuhvata vakcinacije mladih.

"Kad montiraš mobilne vakcinalne punktove ispred noćnih klubova u koje može samo onaj ko je vakcinisan, preboleo ili testiran, da vidiš kako će da se pelcuju. U Britaniji je posle toga vakcinacija mladih od 18 do 25 godina skočila na 66 odsto", ističe Šekler, koji dodaje i da će korona brojke svakako narasti na nekoliko hiljada novozaraženih dnevno, pogotovu kad se s odmora napune kancelarije, firme i krene škola, ali smatra da neće ogroman broj ljudi umirati jer će mahom biti inficirani mladi i nevakcinisani.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1910079

Ovaj se vratio s odmora pun g... govora i sad ubacio u petu brzinu i zabavlja narod do maksimuma. :mrgreen:

Što se Škler lažno predstavlja kao imunolog i virusolog? Ovi Vučićevci u nedostatku stručnjaka će i veterinare početi predstavljati doktorima.

E da... Chiko, vest koju sam danas pročitao a u vezi nečega o čemu smo pričali ranije:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=867870#p867870:17egppmt je napisao(la):
chiko » Sre Jul 28, 2021 5:59 pm[/url]":17egppmt]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=867706#p867706:17egppmt je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Jul 28, 2021 1:59 am[/url]":17egppmt]U mom browser "bar-u" za brz pristup sajtovima trenutno stoje: B92, Blic, Novosti i Politika.
Bender, prijateljski savet, izbaci prva 3 i jos ih blokiraj u firewall-u, dugotrajno izlaganje takvom djubretu ostavlja trajne posledice.
Nadam se da za tebe jos nije prekasno.
Društvena mreža Tviter označila je provladine medije iz Srbije na njihovim profilima, kao i ispod svakog njihovog posta, natpisom „Medij koji sarađuje sa Vladom Srbije“.

Pretragom novinara Danasa ovu oznaku provladinih medija imaju za sada nalozi Kurira, Prve, RTS Vesti, Tanjuga, Informera, Srpskog telegrafa, Politike, Televizije Hepi, Pink.rs i B92 vesti.

https://www.danas.rs/drustvo/tviter-ozn ... sa-vladom/

Rekoh ti ja da je i Politika u službi Partije. Znam ja šta i zašto čitam. Njih obilazim samo zato što imaju ok rubrike za Beograd i Društvo. Ali ostalo im je uglavnom smeće, pogotovu političke vesti.

Šta smo naučili iz Rašomonskog primera sa grafikom iz Izraela koji mistično mutira i govori dve potpuno suprotne stvari u zavisnosti od izvora koji ga prenosi?

Pa to da se ne smete oslanjati na poruke koje se kroz niz često sasvim iskrenih ali naivnih posrednika prenose sa izvornih sajtova velikih teoretičara zavera i onih koji ih finansiraju, tj bogate ekipe koja iznad svega želi da njihove fabrike i biznis nadalje rade bez ikakvih lokdauna, pošto inače gube pare. Pa su im puna usta "slobode", "psihičhih tegoba" i neophodnosti zarađivanja "jadnog naroda", jedino što redovno zaboravljaju sve one koji izgube izgleda nebitnu slobodu da ostanu živi, ili da nemaju trajne posledice bolesti. A pitam se i da li ovi sa trajnim ili dugačkim posledicama kovida zadržavaju taj dragoceni i bez lokdauna tobože "sačuvani" posao, ili budu šutnuti sa njega i brzo zamenjeni zdravijim i mlađim? Jer ovo sa grafikom nije bilo slučajno. Neko je veoma dobro shvatio da Izraelska stranica sa podacima nema prevod na engleski, a da se zbog puno skriptova sa njom muči čak i Google prevodioc (radi samo na najnovijim browserima, a i tu nekada ne prevodi baš sve menije), pa zatim da se u zavisnosti od izbora stavke iz menija, potpuno obrće ono što grafik naizgled prikazuje. Tako suptilna zapažanja nikako nisu slučajnost.

Evo prevoda desnog menija koji potpuno menja ono što se prikazuje:

2021.08.20. Izrael, dashboard.jpg

https://datadashboard.health.gov.il/COVID-19/general

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=873287#p873287:2tspcb7o je napisao(la):
Bender Rodriguez » 20 Aug 2021 10:12 pm[/url]":2tspcb7o]Uh, bojim se da ima, ali dobro... nismo svi u istim mogućnostima.

Nego... Šekler ponovo zablistao :lol:

1.000 evra zbog odlaska u kafanu? Šekler traži posebnu meru

Beograd -- Virusolog dr Milanko Šekler navodi da je rešenje za zaustavljanje širenja korone i broja žaraženih u kovid propusnicama, koje bi pratile kazne.

Navodi i da mu je drugar pričao kako to uspešno funkcioniše i Austriji.

"Dobar primer je Egzit održan je sa strogim merama, za četiri dana tu je prošlo 180.000 ljudi i nije skočio broj zaraženih. Zar to nije dovoljan dokaz da treba tako ulazi ko je vakcinisan, preležao kovid ili negativan. I ne mora kafedžija da juri goste, već komunalna milicija, pa ko nema QR kod nek plati 500 ili 1.000 evra kaznu! I kad kazniš troje-četvoro, ima da funkcioniše", kaže Šekler.

"Konobar kaže gostu: "Znate li da važi to i to...", čime se konstatuje da je obavešten i gost slobodno seda. Posle sat vremena eto ih trojica, proveravaju kodove i uhvatiše jednog - 1.500 evra kazna. U Srbiji bi bila dovoljna i od 500 evra", naglašava Šekler za Kurir.

On ima predlog i za povećanje obuhvata vakcinacije mladih.

"Kad montiraš mobilne vakcinalne punktove ispred noćnih klubova u koje može samo onaj ko je vakcinisan, preboleo ili testiran, da vidiš kako će da se pelcuju. U Britaniji je posle toga vakcinacija mladih od 18 do 25 godina skočila na 66 odsto", ističe Šekler, koji dodaje i da će korona brojke svakako narasti na nekoliko hiljada novozaraženih dnevno, pogotovu kad se s odmora napune kancelarije, firme i krene škola, ali smatra da neće ogroman broj ljudi umirati jer će mahom biti inficirani mladi i nevakcinisani.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1910079

Ovaj se vratio s odmora pun g... govora i sad ubacio u petu brzinu i zabavlja narod do maksimuma. :mrgreen:

Zapravo, mislim da je vratio u treću brzinu i da je nagazio da pretekne svoje kolege-po-lupetanju...

(Skenyaće ga crveno svetlo...)

A može i neko objašnjenje, zašto to po vama Šekler lupeta? Ili je dovoljno samo reći, pa svi odmah treba da veruju?

Koliko ja vidim potegao je ključno pitanje. Treba li da postoje podsticaji za vakcinisanje i zaista efektivne kazne za ignorisanje usvojenih mera? Konkretni predlozi su manje važni, to je pitane za raspravu, a i ovo što je rekao je očigledno dato samo kao primer iz Engleske i Austrije u kom pravcu treba razmišljati. Vi izgleda smatrate da ne treba ništa uvoditi, da je u Srbiji vreme za potpunu slobodu. Ili ne smatrate? Šta dakle po vama TREBA raditi predstojeće jeseni i zime, i zašto njegov stav sa primerima prenetim iz Engleske i Austrije po vama nije dobar? Ne treba biti tako slobodan sa kačenjem takvih naslova drugim ljudima bez obrazloženja zašto.

Ne treba raditi ništa, ko hoće, može da se vakciniše i time je bezbedan - nema potrebe da ponavljam stoti put isto.

Ja sam pre vakcinacije bio za švedski model, pa je sad valjda jasno da sa vakcinacijom nisam ni za kakav model.

Nego, prođe utorak odavno, šta bi s kristalnlm kuglom?
Onom što je trebalo da pokaže da će ubrzo biti gore nego prošle jeseni i zime?

Ko kaže da neću da nosim masku na otvorenom? Dajte mi Vinčansku kulturu miomirisa i ima odmah da metnmem masku. :wink:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=873312#p873312:196b7i4v je napisao(la):
Zuma » 21 Aug 2021 12:11 am[/url]":196b7i4v]A može i neko objašnjenje, zašto to po vama Šekler lupeta? Ili je dovoljno samo reći, pa svi odmah treba da veruju?

Koliko ja vidim potegao je ključno pitanje. Treba li da postoje podsticaji za vakcinisanje i zaista efektivne kazne za ignorisanje usvojenih mera? Konkretni predlozi su manje važni, to je pitane za raspravu, a i ovo što je rekao je očigledno dato samo kao primer iz Engleske i Austrije u kom pravcu treba razmišljati. Vi izgleda smatrate da ne treba ništa uvoditi, da je u Srbiji vreme za potpunu slobodu. Ili ne smatrate? Šta dakle po vama TREBA raditi predstojeće jeseni i zime, i zašto njegov stav sa primerima prenetim iz Engleske i Austrije po vama nije dobar? Ne treba biti tako slobodan sa kačenjem takvih naslova drugim ljudima bez obrazloženja zašto.
Samo ću da se osvrnem na njegov primer iz Austrije. Ukratko, i lupa i ne lupa.
Da, postoje takva pravila. Da, poštuju se. Ne, ne poštuju se svugde. U Beču, ako posmatramo grad, mislim da se 95% slučajeva pridržava toga, odnosno da radnici u ugostiteljstvu poštuju i primenjuju pravila. Ali čim se krene malo van Beča, odnosno malo van urbane sredine, kao i u svakom drugom gradu Austrije, pravila ne postoje. Niko ne pita za dokaz, niko ništa ne traži. Kazne nisu €1500. Kazna za gosta koji nema dokaz je €90, a za lokal je par hiljada evra.

Inače u Austriji raste sve veći pritisak, ovim pravilima, da se ljudi vakcinišu. Nedavno su promenjena pravila, opet. Kao vakcinisana osoba se računa samo osoba koja je primila dve doze, odnosno jednu u slučaju Johnson&Johnson. Dakle, promena znači da one osobe koje su primile jednu dozu i čekaju drugu, ne mogu to više koristiti kao dokaz za ulaz. I sada vakcina važi od tog dana druge doze, u odnosu na 21 (?) dan kao ranije. I za one koji su preležali koronu pre više od 3 meseca, ima novo pravilo da oni moraju imati bar jednu dozu, kako bi mogli da idu u lokale, kod frizera, itd. I naravno, i dalje, ko ne želi ništa od toga, ostaju opcije besplatnih (ne u celoj AT za sada) PCR testova i antigen testova.

Vrh