Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Kon: Ja u tome ne učestvujem; broj će biti veći nego što je registrovano. Moramo da znamo do kraja

Beograd -- Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da, što se tiče epidemije koronavirusa, "ništa još nije gotovo".

On je dodao da možemo da kažemo da smo u mirnoj situaciji, koja će biti tokom leta, ali da je sa ovakvim opuštenim ponašanjem moguće da se bolest u većim razmerama vrati na jesen.

Kon je za televiziju N1 izjavio da je "teoretski nemoguće", zbog velikog procenta vakcinisanih protiv koronavirusa, da ponovo bude po 5.000–6.000 novih slučajeva dnevno, kako je bilo na vrhuncu epidemije, ali da je moguće da se ponovo dođe do 1.000 novih slučajeva dnevno.

On je rekao da su "procene krajnje nezahvalne", kao i da se borba protiv koronavirusa do sada vodila "protiv kineske varijante kada je jedan zaraženi zaražavao maksimalno dvoje", a da se sada suočavamo sa delta sojem, koji ima mnogo veću zaraznost, gde prosečno jedan zaraženi zaražava i pet osoba, pa i više.

Kon je dodao da u Velikoj Britaniji, gde cirkuliše delta soj koronavirusa, "nevakcinisani obolevaju 25 puta više nego vakcinisani", odnosno da je rizik da se neko na javnim skupovima zarazi do 30 puta veći.

"Sa takvom opuštenošću mi očekujemo novi soj. Znamo da je delta soj postao dominantan, moramo da shvatimo da se ovaj virus menja i dobija nove sojeve i da će dalje da se prilagođava, pandemija će se nastaviti godinama", rekao je Kon.

Dodao je da nas "vakcina štiti i od delta soja", ali da se, sa spuštanjem starosne granice za vakcinisanje na 16 godina, povećava obim posla za imunizaciju stanovništva.

Kon je rekao da je vakcinisanje - borba protiv epidemije koronavirusa "pitanje nacionalne bezbednosti i pitanje svih pitanja", zbog čega je preporučeno da ona bude obavezna za sve zdravstvene radnike, a da treba razmotriti i obavezu za sve punoletne građane.

On je naveo da se zalaže za to da bude tačno utvrđen broj umrlih od kovida 19 i "da očekuje da će to biti značajno veći broj od onoga koji je zvaničan za sada", kao i da je formirana radna grupa za utvrđivanje tih činjenica, o čemu je, kako je naveo, saznao iz medija.

"Formirana je radna grupa za utvrđivanje broja umrlih, znam iz medija, ali ne učestvujem u tome. Očekujem da će izaći sa rezultatima i da će biti značajno veći nego što imamo registrovano. Mi moramo da znamo do kraja šta se dešava u toku ove pandemije da bi shvatili ozbiljnost", kazao je Kon.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1883658

„Moramo da se dozovemo pameti i da shvatimo da mladi imaju odnos prema imunizaciji koji je potpuno drugačiji u odnosu na onaj koji imaju stariji, i da mladi preko interneta upijaju antivakcinalne poruke“, rekao je on.

Napominje da mlada populacija ima stav „kao da je gotovo sve, a nije gotovo ništa“.

On misli da ne može da nam se ponovo desi siutuacija da imamo po pet ili šest hiljada zaraženih dnevno.

„Mi možemo da kažemo da imamo mirnu situaciju, koju ćemo imati tokom leta, ali, sa ovakvim ponašanjem nije nemoguće da će i pre jeseni početi porast broja zaraženih, ali ne očekujem da će to biti značajno. To je nemoguće, i to bi značilo da se pojavio potpuno novi virus“, podvukao je Kon.

Komentarišući izjavu Šeklera o mogućih 4.000 zaraženih na dnevnom nivou, Kon kaže da je ta brojka „pojačana“, ali napominje da broj zaraženih može preći 1.000.

https://rs.n1info.com/vesti/kon-vakcini ... -godinama/

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je da će koronavirus u narednom periodu opet "naći sve ljude", ali da će zaštićeni biti samo oni koji su se vakcinisali.

Šekler je za Radio televiziju Srbije kazao da se stopa imunizovanih „zaglavila“ na 48 odsto i ocenio da su građani Srbije skloni, kao u sportu, da povedu a da onda izgube.

„Stali smo kod radno sposobnog stanovništva, kod mlađih osoba, za koje smo govorili da nisu prioritet za vakcinaciju, što je tačno. Međutim, vreme se promenilo, stariji i ugrožene grupe su zavrišili svoj deo posla, sada se treba okrenuti mlađima“, istakao je on.

On očekuje da ponovo počne da skače broj novozaraženih, ali sada, kako kaže, „podeljeno sa dva“ jer je polovina stanovništva vakcinisana.

Prema njegovim rečima, otprilike bi bilo logično da na jesen bude oko 4.000 novozaraženih, pola od 8.000 koliko ih je bilo u jednom trenutku.

Šekler je rekao da nevakcinisane treba motivisati da se imunizuju.

„Virus će ih naći sve (građane). Ljudi koji se nisu vakcinisali postaju rezervoar virusa u kojem može da se širi i bezbedno boravi. Mi vakcinisani smo mu veliki problem, ali će ići sa nevakcinisanog na nevakcinisanog“, ocenio je on.

Naveo je da se mutacije virusa javljaju u zemljama u kojima nema kontrolisanog kretanja virusa, poput Brazila i Indije, ali je dodao da je Srbija po tom pitanju bezbedna jer nema puno stanovnika.

https://rs.n1info.com/vesti/sekler-koro ... kcinisani/

Naslov Kon: Ja u tome ne učestvujem

a to u čemu ne učestvuj je rečeno na kraju članka - "Formirana je radna grupa za utvrđivanje broja umrlih, znam iz medija, ali ne učestvujem u tome.Ć

Au, ode covek malo na more malo u planine i situacija se drasticno pogorsa :D Strah i panika se pojacali vidim, ovi sto ne veruju u teorije zavere veruju da mala grupa ljudi "naftasa" kontrolisu ceo svet iz svoje kancelarije te da bez njihove potvrde ne sme biti panike jer su 2008me oni rekli nije kriza cini Vam se, veruju da ima 30000 umrlih od kovida i briga ih koliko je umrlo zbog panike, ovi sto su se vakcinisali sada vise ne veruju pojedinim vakcinama, kao plase se za druge ali bitno je da se oni ne zaraze, spominje se pojam "ako nisam video znaci ne postoji" dok sami ne veruju ljudima koji su bili u tim bolnicama koje oni spominju vec veruju tabloidima... Strasne stvari.

Inace Svedjani su na mene ostavili jako pozitivan utisak i to jeste jedan fin i kulturan narod ali to ne vazi za nase ljude koji zive tamo. Elem situacija na plazama i planinama je, kako bi neko rekao, skroz porazavajuca i neodgovorna prema "drugima". Niko maske ne nosi, svi se druze, piju, ljudi zeljni zivota... Umrecemo svi, ljudi moraju da shvate da moramo ziveti u svojim sobama i na internetu, da se ne smemo druziti sa drugim ljudima jer to vodi ciljano u propast jer ako ja nemam nikoga da se druzim u stvarnom zivotu zasto bi drugi uzdrmali moju zonu komfora. Ljudi uozbiljite se, virus je, ne sme se bezati sa casova niti mokriti sa nadvoznjaka, to je princip zastite, i kao i uvek perite ruke.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861372#p861372:2pfedp0w je napisao(la):
Žika » Sre Jun 30, 2021 1:46 pm[/url]":2pfedp0w]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861338#p861338:2pfedp0w je napisao(la):
chiko » Sre Jun 30, 2021 11:17 am[/url]":2pfedp0w]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861253#p861253:2pfedp0w je napisao(la):
Žika » Sre Jun 30, 2021 12:01 am[/url]":2pfedp0w]A jesi li ti za ovu agoniju u nedogled ? Uživaš da ljudi umiru ?

Pročitaj malo pažljivije kako sad odjednom potpuno vakcinisani moraju u karantin ? Do juče bilo ne šire virus, ne mogu da obole i ako obole samo lagano kao kijavica sad ih trpaju u isti koš sa nevakcinisanim . Lagano se sve menja, mogu da obole , mogu da prenesu i zaraze druge, mogu i teško da obole , mogu i da umru.

Vidiš koliko lupetaš, korona rajh ??? Šta ti to znači ?
Australija i njena kontrola granica ima posledicu za ovih šet meseci samo dva umrla ? Kontrola gralnica gde svako ko ulazi u zemlju mora u 14dnevni karantin je sasvim normalna briga za svoj narod i ekonomiju.
Ziko, malo teze kapiras ironiju, to sam bas primetio.
Valjda od kada si u [irony]baba Angelijinom rajhu[/irony] tesko razumevas to.
Da ti nacrtam, koristim izraze kojima se ovde frljaju [irony]experti[/irony], ne zato sto ih ja podrzavam vec da bi se sprdao sa njima.
Verstehe ?

Inace, slazem se sa Pantografom, mozda po prvi put na ovom topiku, poredjenje Australije i kontinentalnih drzava Evrope je toliko besmisleno, da nema potrebe ni objasnjavati.

Pored toga što sve izvrćeš sad se prvaviš pametan a suština suprotna.
Možeš li ti da ukapiraš da,kontrola granica, kontrola svakog ko ulazi u zemlju i obavezan karantin bilo da je ostrvska ili kontinentalna zemlja (Australija jeste kontinent zemlja) je jedini način da se sačuvaju građani.
Probaj da ukapiraš jer Australiju navodim kao primer upravo takve vrste,kontrole i njenu uspešnost u kontroli korone .
Hoćeš da kažeš da Srbija ne može da kontroliše granice ?
Da ne može svako ko dolazi da se preveze do nekog smeštaja, kasarne gde će provesti 14 dana karantina.
Ne lupetaj više.
Her Ziko, ajde prvo upristoji se.
Posto si se nadam se malo pribrao, ide odgovor:
Moze sve ovo, ali to kosta i materijalno i psiholoski. Shvati prijatelju, sve moze ali ima CENU.
A tome sto ti predlazes cena je veoooma visoka, a pritom pitanje je da li Srbija moze da kontrolise granicu pogotovo prema BIH i Crnoj Gori.

Npr sta ce da rade kamiondzije koje prevoze robu, sve da ih trpas u karantin od 14 dana ?
Koliko to da traje, par godina ?
Korona ce sigurno preci granicu, ovako ili onako, koje mere primeniti unutar drzave ?

I najvaznije pitanje, da li da se ne vakcinisemo sa "neproverenim vakcinama" (tj sa svim) ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861447#p861447:4tj5hav3 je napisao(la):
mariks » Sre Jun 30, 2021 5:44 pm[/url]":4tj5hav3]Inace Svedjani su na mene ostavili jako pozitivan utisak i to jeste jedan fin i kulturan narod ali to ne vazi za nase ljude koji zive tamo.
Jel si to bio u Svedskoj, pa prenosis utiske ?

Ako se sećate, upravo je u političkom manevrisanju veoma iskusni Dr. Kon u gostovanju kod Olje Bećković, a posle Birnovog izveštaja, najavio da će biti izvršena "revizija" broja mrtvih, pošto je "to normalna procedura" kad sve prođe. I tako im na svoj suptilan način uvalio ... posao ... koji apsolutno nema šanse da bi ga radili, da on nije dao izvestan zvanični kredibilitet Birnovim sumnjama kroz tu najavu kod Olje i kasnije kroz svoje lično istraživanje u Beogradu.

E pa, upravo je danas Lončar izašao sa prvim delom izveštaja te dugo očekivane komisije za reviziju broja žrtava epidmije. Ovde je snimak kratke konferencije za štampu. Počinje od 23:40

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Cmy5clwNA_k[/youtube]

Pažljivo sam odgledao sve što su rekli, pa mogu reći da je ovo malo remek delo elegantnog zaobilaženja problema, mada ipak ne baš do kraja uspešnog. Objavili su rezultate samo do kraja 2020. godine:

Broj zvanično umrlih: 3211
Broj umrlih po ovom izveštaju, "koji se mogu dovesti u vezu sa koronom": 10.356
Moj račun viška smrti za isti period: 13.904

Ključna tačka cele strategije bezbolnog zaobilaženja ovog neugodnog pitanja je tvrdnja da je bez obdukcije nemoguće znati uzrok smrti, a obdukcije su im bile zabranjenjene međunarodnim preporukama koje su morali poštovati. Zbog toga je novi broj umrlih sa kojim danas izlaze samo broj onih koji su MOŽDA umrli od korone, ako se veza smrti za virusom definiše na "najširi mogući način" ("da im niko ne bi kasnije prebacio da su nešto izostavili"). Tako je cela priča svedena na "može biti, al ne mora da znači", pa vi sad gledajte šta ćete sa time.

Međutim ovo ipak ne pije vodu, pre svega zbog mizerne verovatnoće da je čak tri puta veći broj mrtvih od zvaničnog broja samo slučajno umro baš u sred epidemije, prosto zato što su recimo imali pridružene bolesti srca, krvnih sudova, ili komorbiditete za koronu, kao što je dijabetes, gojaznost, problemi sa srcem i slično. Nema sumnje da bi takvi zaista umrli jednog dana, kao i svi mi uostalom, ali je nemoguće reći da je neko gojazan ili sa slabim srcem SLUČAJNO umro od debljine, ili od srca, kao za inat baš onda kad je imao koronu (ili se sumnja da ju je imao). I to da baš TAKVIH slučajeva bude tri puta više od zvaničnih smrti "od korone" baš tada!? Izvinjavam se, ali oni su onda umrli OD KORONE, i to se zaista ne može drugačije predstaviti. Zato je i SZO tražio da se svi takvi slučajevi broje kao smrt od korone, prosto zato što sve drugo nema smisla bez fantastično detaljne i u praksi nezvedive analize uz obdukciju, koja je jednostavno nepotrebna kad je skok broja mrtvih tokom same bolesti OVAKO izražen u svim zemljama. Korelacija je sasvim jasna i bez toga. To bi bilo besmisleno cepidlačenje zbog vrlo malog broja izuzetaka.

Ukratko, praktično SVE OVO JESU SMRTI OD KORONE, samo što to neće otvoreno da priznaju nego puštaju da se to indirektno zaključi od strane one male manjine koja ipak uvek razmišlja šta brojevi ustvari znače.

Druga stvar. Drago mi je da sam u svojoj proceni viška smrti bio toliko blizu. Oni sada kažu 10.356 a ja sam dobio 13.904. To dalje verovatno znači da je recimo oko 10.000 stvarno umrlo od korone, a još oko 4.000 su žrtve drugih, indirektnih efekata epidemije, koje sam više puta ovde posebno nabrojao (nedostupnost lekara, strah od dužeg boravka u zaraženim prostorjama zdravstvenih ustanova, itd). Ili drugačije rečeno, u odnosu na zvanični broj mrtvih od 3.211, zaista je umrlo od korone tri puta više od toga, a onda je povrh toga umrlo još toliko (od 3.000 do 3.500) od indirektnih posledica epidemije po medicinski sistem. To je onda ranije spominjani konačni rezultat od približno četri puta više mrtih, koji sam ranije opisivao na graficima viška smrti. Ili još drugačije rečeno, korona je direktno uzrok tri puta više smrti, od indirektnih uzroka smrti zbog samog ( i po nekima tobože pogrešnog) reagovanja na epidemiju. Dakle čak i da je reagovanje bilo drugačije, umiranje bi se možda MOGLO smanjiti samo za 1/4 (ili bi bilo znatno više, ali nebtno, jer znamo minimum koji nema veze sa reagovanjem).To već donekle liči na moguće prave rezultate za 2020. godinu.

Naravno, da li je razlika od zvaničnih 3.211 do sadašnjih 10.356 nastala tako što su deo mrtvih koje su lekari prijavili da su umrli od korone namerno izostavili iz svoje zvanične korona baze podataka, ili su iz lekarskih izvešataja birali da u kovid bazu podataka prepišu samo neposredni uzrok smrti, a ne recimo "osnovni uzrok" smrti (čini mi se da tih uzroka u formularu prijave smrti ima 4 ?), ili su lekari upisivali druge uzroke smrti kad nisu imali i eksplicitnu test potvrdu zaraženosti kovidom (i u kom procentu), ili je nešto četvrto u pitanju, to i dalje ne znamo niti je to iko sada spomenuo. Jedno je sada već (skoro) činjenica da do 31. decembra 2020. umesto zvaničnih 3.211, sada imamo 10.356 "koji se mogu dovesti u vezu", ma šta to tačno značilo.

Zuma, sad dolazi tvojih 5 minuta. Vidi potegni sve brojčice, implikacije i trikove da namakneš onu tvoju cifru od 20.000 znaš-već-čega.

Ako uspeš u ovome, za koji mesec možeš da računaš na visoku funkciju u SZO.

P.S.
Recimo da i jeste 20.000... Koliko je beše 20.000 od 716.000 zabeleženih slučajeva? Beše negde oko 3%, tako...? Ko bi reko...
I to sve pod uslovom da ne računamo sve koji su preležali Kovid a da nisu ni osetili ni saznali. A kojih ima bar jedno 3 puta više od 716.000.
I pod uslovom da su svih 20.000 zbog Kovida.

Bitno skraćena verzija komentara rezultata rada komisije, ako ima takvih koji imaju problem sa dužim tekstovima.

Zvanični broj umrlih od korone do kraja 2020. je 3.211, a komisija sada kaže da je broj smrti "koji može biti doveden vezu sa koronom" 10.356. Dakle JOŠ 7.145 preko tih 3.211., što je dodatak koji je 2,2 puta veći od zvaničnog broja. Da li su i ti dodatni umrli od korone? JESU, jer nije moguće da u sred svetske pandemije sa velikim brojem umrlih, imamo još i "epidemiju slučajnosti" tako strašnu da umre JOŠ 2,2 puta više pacjenata od drugih bolesti, koji, em što ih je 2,2 puta više od svih domaćih žrtava svetske pandemije, ISTOVREMENO ne samo da su baš sada umrli nego SVI imaju JOŠ i neku vezu sa virusom, kao što su slični simptomi bolesti ili veza sa već zaraženim. A zatim je tu još i vremenski dijagram "viška smrti" (koji u sebi sadrži i ovih 7.145) koji je maltene savršeno sinhronizovan sa kretanjem broja zaraženih, što takođe pokazuje da ovih dodatnih 7.145 smrti nisu slučajna i sa virusom nepovezana umiranja. Ukratko, i pored pokušaja relativizacije, Lončar je sada ustvari javno priznao da je u Srbiji do kraja 2020. direktno od korone umrlo skoro 10.356. ljudi (ne računajući indirektne smrti zbog nedostupnosti lekara, itd), a NE 3.211. kao što su tvrdili do sada. TO je rezultat dosadašnjeg rada komisije kad se oslobodi Lončarevog retoričko-verbalnog viška. Komisija nastavlja rad sa podacima iz 2021.

file.php

Meni je fascinantan Lončar koji je (nakon saopštavanja da smo izgubili 320% ljudi više nego što je zvanično objavljeno) izjavio da su eto Bugari imali višak 79%, a mi 70%?!?

Kada ne znaš šta ćeš - ti udri Bugarina. Proverena taktika, ali realizacija predškolska.

Nego, ko će da odgovara zbog organizovanog besramnog laganja stanovništva i organizovanja hajke na one koji su laž razotkrili?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861380#p861380:3h1qpk0q je napisao(la):
paradox polje » Sre Jun 30, 2021 1:07 pm[/url]":3h1qpk0q]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861370#p861370:3h1qpk0q je napisao(la):
Žika » Сре Јун 30, 2021 1:37 pm[/url]":3h1qpk0q]Objasni .
Veza korona i hajduci?
Радо. Веза је у томе што постоје вредности које треба сачувати чак и по цену извесних жртава. Наши предаци су чували свој идентитет (у који спада и вера) и због тога је жртвовано доста људи. Оно што сматрам вредностима који су угрожени појединим мерама је сам начин живота који водимо попут слободе кретања, дружење и још доста тога сличног, а прети нам прелазак у некакав матрикс свет изолованих усамњених душа.

Поред свега то, мислим да је код нас немогуће спревести све то што је спроведено у Аустралији чиме је, слажем се, сачувано доста живота. То не значи да мислим да се није могло сачувати доста живота, а да притом не угрозимо ово што ја сматрам вредностима, а верујем и многи други. Што се тиче затварања о којима ти причаш промотивно, ја бих то подржао само ако бих сматрао да ће се нешто значајно постићи за рецимо месец дана, али да траје више од годину дана по мени је сулудо. Можда би другачије размишљао да је смртност короне већа рецимо од 10% али то није случај.

Bolji odgovor teško da može

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861384#p861384:3h1qpk0q je napisao(la):
DanMrmota » Sre Jun 30, 2021 1:18 pm[/url]":3h1qpk0q]Ti koji su ginuli za državu i "pravoverje" su to radili sopstvenim izborom. Ovde je situacija gde će neki umreti bez sopstvenog izbora da bi se sačuvale kafane ili šta god da se već uzima kao naš paragon našeg načina života, i neke fiktivne vrednosti (sa vazdušnim navodnicima kao kuća), te poređenje ne stoji.

Ali dodaću u vreme hajduka se nije išlo na more ni u kafane a verujem ni puno daleko od svog sela, okruga. Tako da je poređenje kao i sve ostalo potpuno promašeno.

Ja smatram da je svačiji život podjednako vredan kao moj i da svako zaslužuje da živi.

Isto tako pored toga što lično pazim da se ne zarazim isto tako pazim da ništa ne prenesem nekom drugom. Isto tako smatram da svaka mera koja vodi tome da se sačuvaju životi ima smisla kao što ima smisla kontrolisati ko ulazi u zemlju i držati ga u karantinu minimum 14 dana.

910 umrlih i dvoje za šest meseci opravdava sve mere pa bile nepopularne. Srbija sa hajdučkim životom i vrednostima koje pominješ je ugasila 7000 života (ili čak 10000 smrti vezano sa koronom koje navodi komisija).

7000-10000 ljudi je jedan grad i hoćeš da kažeš da su vrednosti koje propagiraš bitnije od njihovog života ??? :bash:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861451#p861451:3gyke97t je napisao(la):
chiko » Sre Jun 30, 2021 5:19 pm[/url]":3gyke97t]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861372#p861372:3gyke97t je napisao(la):
Žika » Sre Jun 30, 2021 1:46 pm[/url]":3gyke97t]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861338#p861338:3gyke97t je napisao(la):
chiko » Sre Jun 30, 2021 11:17 am[/url]":3gyke97t]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861253#p861253:3gyke97t je napisao(la):
Žika » Sre Jun 30, 2021 12:01 am[/url]":3gyke97t]A jesi li ti za ovu agoniju u nedogled ? Uživaš da ljudi umiru ?

Pročitaj malo pažljivije kako sad odjednom potpuno vakcinisani moraju u karantin ? Do juče bilo ne šire virus, ne mogu da obole i ako obole samo lagano kao kijavica sad ih trpaju u isti koš sa nevakcinisanim . Lagano se sve menja, mogu da obole , mogu da prenesu i zaraze druge, mogu i teško da obole , mogu i da umru.

Australija i njena kontrola granica ima posledicu za ovih šet meseci samo dva umrla ? Kontrola gralnica gde svako ko ulazi u zemlju mora u 14dnevni karantin je sasvim normalna briga za svoj narod i ekonomiju.
Da ti nacrtam, koristim izraze kojima se ovde frljaju [irony]experti[/irony], ne zato sto ih ja podrzavam vec da bi se sprdao sa njima.
Verstehe ?

Inace, slazem se sa Pantografom, mozda po prvi put na ovom topiku, poredjenje Australije i kontinentalnih drzava Evrope je toliko besmisleno, da nema potrebe ni objasnjavati.

Možeš li ti da ukapiraš da,kontrola granica, kontrola svakog ko ulazi u zemlju i obavezan karantin bilo da je ostrvska ili kontinentalna zemlja (Australija jeste kontinent zemlja) je jedini način da se sačuvaju građani.
Probaj da ukapiraš jer Australiju navodim kao primer upravo takve vrste,kontrole i njenu uspešnost u kontroli korone .
Da ne može svako ko dolazi da se preveze do nekog smeštaja, kasarne gde će provesti 14 dana karantina.
Ne lupetaj više.
Moze sve ovo, ali to kosta i materijalno i psiholoski. Shvati prijatelju, sve moze ali ima CENU.
A tome sto ti predlazes cena je veoooma visoka, a pritom pitanje je da li Srbija moze da kontrolise granicu pogotovo prema BIH i Crnoj Gori.

Npr sta ce da rade kamiondzije koje prevoze robu, sve da ih trpas u karantin od 14 dana ?
Korona ce sigurno preci granicu, ovako ili onako, koje mere primeniti unutar drzave ?

I najvaznije pitanje, da li da se ne vakcinisemo sa "neproverenim vakcinama" (tj sa svim) ?

Da si malo pratio šta pišem video bi da su kamiondžije testirali ko zna koliko puta a broj pozitivnih je bio minoran, bezmanačajan.
A da si malo bistriji ukapirao bi da isto tako može da se organizuje i razmena kamiona na graničnim prelazima. Posao koji se završi za desetak minuta. Tranzit se isto može lako kontrolisati i-
A to ako misliš da Srbija ne može da kontroliše svvoje granice predstavlja ozbiljnu opasnost po bezbednost zemlje. Ili moćda misliš da će zombiji da preplivavaju Drinu i upadaju u Srbiju ? :vops: Kako piskaraš i ovaj scenario mora da ukalkulišem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861491#p861491:zgq971ik je napisao(la):
Žika » Сре Јун 30, 2021 9:08 pm[/url]":zgq971ik]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861380#p861380:zgq971ik je napisao(la):
paradox polje » Sre Jun 30, 2021 1:07 pm[/url]":zgq971ik]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861370#p861370:zgq971ik je napisao(la):
Žika » Сре Јун 30, 2021 1:37 pm[/url]":zgq971ik]Objasni .
Veza korona i hajduci?
Радо. Веза је у томе што постоје вредности које треба сачувати чак и по цену извесних жртава. Наши предаци су чували свој идентитет (у који спада и вера) и због тога је жртвовано доста људи. Оно што сматрам вредностима који су угрожени појединим мерама је сам начин живота који водимо попут слободе кретања, дружење и још доста тога сличног, а прети нам прелазак у некакав матрикс свет изолованих усамњених душа.

Поред свега то, мислим да је код нас немогуће спревести све то што је спроведено у Аустралији чиме је, слажем се, сачувано доста живота. То не значи да мислим да се није могло сачувати доста живота, а да притом не угрозимо ово што ја сматрам вредностима, а верујем и многи други. Што се тиче затварања о којима ти причаш промотивно, ја бих то подржао само ако бих сматрао да ће се нешто значајно постићи за рецимо месец дана, али да траје више од годину дана по мени је сулудо. Можда би другачије размишљао да је смртност короне већа рецимо од 10% али то није случај.

Bolji odgovor teško da može

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861384#p861384:zgq971ik je napisao(la):
DanMrmota » Sre Jun 30, 2021 1:18 pm[/url]":zgq971ik]Ti koji su ginuli za državu i "pravoverje" su to radili sopstvenim izborom. Ovde je situacija gde će neki umreti bez sopstvenog izbora da bi se sačuvale kafane ili šta god da se već uzima kao naš paragon našeg načina života, i neke fiktivne vrednosti (sa vazdušnim navodnicima kao kuća), te poređenje ne stoji.

Ali dodaću u vreme hajduka se nije išlo na more ni u kafane a verujem ni puno daleko od svog sela, okruga. Tako da je poređenje kao i sve ostalo potpuno promašeno.

Ja smatram da je svačiji život podjednako vredan kao moj i da svako zaslužuje da živi.

Isto tako pored toga što lično pazim da se ne zarazim isto tako pazim da ništa ne prenesem nekom drugom. Isto tako smatram da svaka mera koja vodi tome da se sačuvaju životi ima smisla kao što ima smisla kontrolisati ko ulazi u zemlju i držati ga u karantinu minimum 14 dana.

910 umrlih i dvoje za šest meseci opravdava sve mere pa bile nepopularne. Srbija sa hajdučkim životom i vrednostima koje pominješ je ugasila 7000 života (ili čak 10000 smrti vezano sa koronom koje navodi komisija).

7000-10000 ljudi je jedan grad i hoćeš da kažeš da su vrednosti koje propagiraš bitnije od njihovog života ??? :bash:

Не би да поново објашњавам у ком смислу са употребио метафору пркоса хајдука, али свакако не начин на који ти тумачиш.
Такође не мислим да се треба понашати неодговорно, већ напротив. Против короне се треба свакако борити одговорношћу и другим пре свега интелигентним начинима у шта не убрајам затварање државе годину дана и дуже, поготово не у земљи са геополитичким положајем као што је Србија. Без одговорности никакво затварање неће помоћи.

То што се ради у Аустралији мени се лично не свиђа, и не мислим да има много ефекта. Ако погледаш бројеве на које се позиваш, али за друге океанске земље и оне из далеког истока видећеш да Аустралија није ту никакав изузетак. Заправо у том делу планете све земље имају драстично мањи број преминулих него европске земља, а посебно источноевропске. То су земље са другом климом, другачијим навикама, другачије базираном економијом, са границама које је много лакше контролисати. Не може се поредити.

Што се пак вакцина тиче, мислим да оне јесу интелигентан начин борбе и неки степен затварања је имао смисла само у том погледу да се сачекају вакцине. Ако избациш вакцине као оружје, пре или касније ће се 80% популације заразити, и тада извесно затварање има смисла само у ситуацијама када избегавамо екстремне пикове, како би сачували здравствени система (ову терминологију сам покупио од Зуме :D )

Napreduješ za pohvalu.
I Kina ima granicu i slične mere. Vjetnam takođe. Obavezni karantini za svakog ko ulazi u zemlju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861495#p861495:2e2y54fd je napisao(la):
Žika » Sre Jun 30, 2021 9:24 pm[/url]":2e2y54fd]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861451#p861451:2e2y54fd je napisao(la):
chiko » Sre Jun 30, 2021 5:19 pm[/url]":2e2y54fd]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861372#p861372:2e2y54fd je napisao(la):
Žika » Sre Jun 30, 2021 1:46 pm[/url]":2e2y54fd]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861338#p861338:2e2y54fd je napisao(la):
chiko » Sre Jun 30, 2021 11:17 am[/url]":2e2y54fd]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861253#p861253:2e2y54fd je napisao(la):
Žika » Sre Jun 30, 2021 12:01 am[/url]":2e2y54fd]A jesi li ti za ovu agoniju u nedogled ? Uživaš da ljudi umiru ?

Verstehe ?

Ne lupetaj više.

Da si malo pratio šta pišem video bi da su kamiondžije testirali ko zna koliko puta a broj pozitivnih je bio minoran, bezmanačajan.
A da si malo bistriji ukapirao bi da isto tako može da se organizuje i razmena kamiona na graničnim prelazima. Posao koji se završi za desetak minuta. Tranzit se isto može lako kontrolisati i-
A to ako misliš da Srbija ne može da kontroliše svvoje granice predstavlja ozbiljnu opasnost po bezbednost zemlje. Ili moćda misliš da će zombiji da preplivavaju Drinu i upadaju u Srbiju ? :vops: Kako piskaraš i ovaj scenario mora da ukalkulišem.
Eh, opet se nisi upristojio...
Ali simpatican si momak, pa cu da ti odgovorim.
Dakle da ponovim: sve moze ali to KOSTA.
I mere od par meseci ne vrede nista, ovo bi moralo da traje par godina.
Znaci par godina blokade granice i psihoze, jel kapiras kolike to posledice ekonomske i psiholoske ostavlja ?

Takodje, mala napomena, nijedan test nije 100% tacan, tako da bi neke kamiondzije, putnici, turisti ipak uneli koronu u zemlju, tako da je potrebna i unutrasnja kontrola.

Opet ne odgovori na sustinsko pitanje, keine vakcinen ?

Uzgred, malo malo pa se javi neko sa fix idejama, prvo su bili oni antivakseri, sto govorase da je korona grip, pa onda ovi sto zagovarase Svedski model, tj pustaj bato sve kad mu vreme nije, sada ovi sto bi sve zatvarali na par godina...

Bistri , blistavi um. Švabe ne kažu keine vakcinen , odakle ti ovo ? Otpisani ?
Ma najbolje 50 godina kao pod Enverom.
Čitaj malo bolje.
Sve košta a koliko košta bolničko lečenje, koliko košta čuvanje bolničkih kapaciteta ?
Sve to manje košta nego malo logističke organizacije iz koje bi naše firme profitirale.

sun uv.jpg

DA LI JE INAKTIVACIJA VIRUSA SUNČEVIM UV ZRACIMA MIT?

Opšte je poznato da UV zraci oštećuju genetički materijal, i da oni dovode i do inaktivacije virusa. Pitanje je samo na kojim se to vremenskim skalama dešava i u kakvoj je vezi sa spektrom izvora UV zraka?

Laboratorijske studije inaktivacije različitih virusa UV zracima različitih talasnih dužina pokazuju da postoji zavisnost efikasnosti ovog procesa od talasne dužine UV zraka. Generalno, veće talasne dužine (manja energija fotona) su manje efikasne. Na standardnoj talasnoj dužini od 254 nm (glavna UV linija živine lampe) viruse iz familije kornavirusa je potrebno izložiti zračenju od oko 7,1 džula po metru kvadratnom da bi se inaktivisalo 90% virusnih čestica. U poređenju sa drugim virusima, koronavirusi su veoma osetljivi na UV zrake, a od npr. retrovirusa i papilomavirusa su više desetina puta osetljiviji.

Ukoliko razmatramo inaktivaciju koronavirusa Sunčevim zracima potrebno je u obzir uzeti raspodelu dolaznog zračenja. Usled postojanja atmosfere do Zemljine površine dolazi svega oko jednog promila zraka koji izazivaju inaktivaciju virusa, i to u slučaju da se Sunce nalazi tačno u zenitu i pritom je potpuno vedro. U našim krajevim to nikada nije slučaj i Sunce se u toku letnje dugodnevice penje samo do 68 stepeni iznad horizonta. Ovo znači da zraci moraju da prođu duži put kroz atmosferu, i time je zračenje biva oslabljeno. Na grafiku je prikazano kako izgledaju izračunati spektri koji izaziva inaktivaciju za različite visine Sunca nad horizontom. Površina ispod krivih govori o količini inaktivišućih zraka.

Na osnovu toga je moguće izračunati da je u slučaju kada se Sunce nalazi u najvišoj mogućoj tački u Beogradu potrebno oko 37 minuta da se inaktivira 90% čestica koronavirusa. Za najoptimalniji slučaj, za žitelje među povratnicima, dešava se da to vreme dostiže apsolutni minimum od oko 29 minuta. Kada se Sunce nalazi na visini od 45 stepeni za pomenuti stepen inaktivacije bi bilo potrebno sat i po, a na 30 stepeni nešto preko 5 časova. Na višim nadmorskim visinama su ova vremena kraća, ali ne više od nekoliko destina procenata.

Ovakve vremenske skale pokazuju da je na otvorenom prostoru, gde jedino i važe ovakvi uslovi osunčavanja, inaktivacija koronavirusa Sunčevim UV zracima nije od presudnog značaja.

Loše vesti iz Španije. Možda je rano za definitivne zaključke, ali trend se nazire. Novi talas ima strm uspon, a nivo smrtnosti je značajno viši od Britanije. Španija ima stopu vakcinacije koja je slabija od britanske, ali jača od srpske. Tako da nismo baš najspremniji za leto.

Слажем се, рано је за закључке :) . Колико водим последња два дана имају нагли ског у броју заражених, али и у броју преминулих што не одговара пракси да крива преминулих касни 2-3 недеље у односу на криву заражених. Евидентан је пораст, али надам се да ипак није толико стрмоглав, и да су ту неке административне свари умешале прсте, типа ретроактивног уношења.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861456#p861456:39w0b85o je napisao(la):
chiko » Sre Jun 30, 2021 6:23 pm[/url]":39w0b85o]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861447#p861447:39w0b85o je napisao(la):
mariks » Sre Jun 30, 2021 5:44 pm[/url]":39w0b85o]Inace Svedjani su na mene ostavili jako pozitivan utisak i to jeste jedan fin i kulturan narod ali to ne vazi za nase ljude koji zive tamo.
Jel si to bio u Svedskoj, pa prenosis utiske ?

Vise puta :) mora se siriti bratstvo koronstvo.

Evo i dalje ovi sto ne veruju u teorije zavere veruju u teorije zavere da je umrlo 30000 ljudi od kovida iako je sada utvrdjeno "posebnom komisijom" to oko 13000. Mozda su zapravo oni koji sire teorije zavere? Kada od tih 13000 izbacimo jedno 5000 koji su umrli sa koronom, 3000 koji bi umrli od prehlade, 2000 koji bi umrli od starosti u vrlo kratkom roku dolazimo do cifre 3000 mrtvih od pocetka pandemije sa prosekom godina 70. Brojke nikada ne lazu i drago mi je da sam pogodio koliko je zapravo stvarno umrlih od kovida. Umrlih "zbog" kovida i panicara koji svakodnevno ubijaju ljude je verovatno oko 50000. :grand:

https://www.forbes.com/sites/victoriafo ... c083c15612

Recimo da i jeste 20.000... Koliko je beše 20.000 od 716.000 zabeleženih slučajeva? Beše negde oko 3%, tako...? Ko bi reko...
I to sve pod uslovom da ne računamo sve koji su preležali Kovid a da nisu ni osetili ni saznali. A kojih ima bar jedno 3 puta više od 716.000.

I kad sve to saberes i oduzmes opet dodjemo na ispod 2%. Ali bitno je da ne izlazimo na sunce jer je korona tu iza coska. Ja sam je video kako cuci i ceka nekog nezarazenog i nevakcinisanog da ga napadne. Cak ni kapuljacu nije stavila u sred bela dana sram je bilo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861534#p861534:3i9ulmfj je napisao(la):
GOJE » 01 Jul 2021 07:44 am[/url]":3i9ulmfj]Loše vesti iz Španije. Možda je rano za definitivne zaključke, ali trend se nazire. Novi talas ima strm uspon, a nivo smrtnosti je značajno viši od Britanije. Španija ima stopu vakcinacije koja je slabija od britanske, ali jača od srpske. Tako da nismo baš najspremniji za leto.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=861538#p861538:3i9ulmfj je napisao(la):
paradox polje » 01 Jul 2021 08:22 am[/url]":3i9ulmfj]Слажем се, рано је за закључке :) . Колико водим последња два дана имају нагли ског у броју заражених, али и у броју преминулих што не одговара пракси да крива преминулих касни 2-3 недеље у односу на криву заражених. Евидентан је пораст, али надам се да ипак није толико стрмоглав, и да су ту неке административне свари умешале прсте, типа ретроактивног уношења.
Glavni trenutno nepoznati faktor koji određuje kakva će biti jesen i zima je da li je mala smrtnost u Engleskoj samo posledica velikog procenta vakcinisanih, ili još i Delta soj izaziva manje ozbiljan tok bolesti. Naime činjenica je da ima drastično veću infektivnost, što znači da bi (ako je sve drugo isto) trebao da proizvede bitno više zaraženih nego drugi sojevi pod istim uslovima. Ako je međutim tok bolesti manje opasan, to bi moglo (delom ili potpuno?) da kompenzuje veću infektivnost i veći broj zaraženih, pa bi onda i broj mrtvih rastao sporije od broja inficiranih (u poređenju sa ranijim sojevima). Ali ako nije manje opasan, ako Britance štiti samo visoki procenat vakcinisanih - koga mi zbog nekih ovde prisutnih nemamo - onda kod nas može biti i gore.

Sasvim grubo, čisto da vidimo rezultantnu tendenciju, znamo da imamo oko trećinu zaštićenih vakcinom, a recimo da je Delta dva puta infektivnija ali iste smrtnosti, onda možemo izmnožiti faktore promene situacije koji nam NE idu u prilog (stepen veće infektivnosti Delte) i one koji nam idu u prilog (udeo zaštićenih vakcinom), pa bi tada ispalo da je efektivni faktor pogoršanja 2 * 2/3 = 1,33, tj sa Deltom bi nam tada bilo ZA TREĆINU GORE, umesto da nam zbog vakcinacije bude bolje. Jer je nažalost Delta u većoj meri povećala zaraznost (u odnosu na svoje prethodnike) od faktora za koji smo mi uspeli povećati našu zaštitu, tj procenat vakcinisanih. Drugim rečima, sa OVIM stepenom porasta broja vakcinisanih (čak i pre nego što je akcija stala), u Srbiji je virus brži od nas. Tj gubimo bitku. Naravno, AKO je Delta opasna u istoj meri kao i prošli sojevi, a dva puta zaraznija. Međutim mi još ne znamo da li je tako (možda imamo sreće pa je Delta blaža), pa tako samo ostaje da se pažljivio prati šta se dešava u zemljama gde teorije zavera i antivakcinaši imaju bitno manji uticaj.

Novi britanski ministar zdravstva, Sajid Javid, ostao je u ponedjeljak pri odluci vlade da 19. srpnja ukine posljednja ograničenja protiv koronavirusa koja su još na snazi u Engleskoj unatoč porastu broja zaraženih.

Nakon vikenda obilježenog ostavkom Javidova prethodnika, Matta Hancocka, koji je priznao da je prekršio epidemiološke mjere nakon što je tisak otkrio njegovu vezu sa savjetnicom, vlada Borisa Johnsona trudila se u ponedjeljka okrenuti stranicu i predstaviti Britancima skoru potpunu slobodu ponašanja.

U svom prvom govoru zastupnicima kao ministar zdravstva Javid je rekao da "ne vidi zašto bi nakon 19. srpnja zadržali posljednja ograničenja".

Naglo ubrzanje širenja epidemije s više od 22.000 novozaraženih u ponedjeljak, što se pripisuje delta varijanti, zaraznijoj i sada dominantnoj u Velikoj Britaniji, već je dovelo da odgode od mjesec dana ukidanja posljednjih ograničenja, početno predviđenih za 21. lipnja.

Valja napomenuti da skok broja zaraženih nije doveo do dramatičnog porasta hospitalizacija pa su britanski eksperti zaključili da je veza između tih dvaju pokazatelja, zahvaljujući visokoj stopi procijepljenosti, prekinuta.

Vrh