Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Ne bih rekao da izlazimo iz okvira teme, jer je upravo imunitet i to koliko je neko zdrav, jedan od faktora da li ćeš se zaraziti ili ne.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=846026#p846026:1d0x8cvr je napisao(la):
astrodule » Čet Apr 29, 2021 3:29 pm[/url]":1d0x8cvr]pola sata fizičke aktivnosti gde je puls malo povišen. Malo izlazimo iz okvira teme, ali to je onaj puls kada si na granici da možeš normalno da pričaš sa nekim.
E to je drugo, s tim se slazem. :sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=846026#p846026:nijryota je napisao(la):
astrodule » 29 Apr 2021 03:29 pm[/url]":nijryota]Onda da redefinišem moju definicijju zdravlja - pola sata fizičke aktivnosti gde je puls malo povišen. Malo izlazimo iz okvira teme, ali to je onaj puls kada si na granici da možeš normalno da pričaš sa nekim.
Hmmm, da li je onda ta osoba bas nuzno zdrava? Fizicka sprema nije isto sto i zdravlje. Mislim da smo ovde od nekoga culi primer osobe koja je isto tako izgledala zdravo, trenira, itd, a onda posle korone jedva da moze uz stepenice da potrci.

Tako je, mada verovatno ima nešto skriveno u sebi. Imamo primer sportista koji umru na terenu.

Naravno ipak pričamo o većini ljudi, i tu je nedvosmisleno potvrđeno da teže obolevaju ljudi sa nekim problemom (tipa gojaznost i dijabetes). Imamo ljude koji izgledaju normalno, a u stvari su tzv. skinny fat i slično.

Imam recimo primer drugara koji je imao lakši teži slučaj ;) (kod kuće, ali dugo ga je lomila temperatura i posle toga mesec dana nije mogao da uradi nešto a da se ne zadiše). Za mnoge je on zdrav (ne deluje gojazno) jer par puta nedeljno vozi bajs do Ade i tamo pravi krugove, a živi na Banjici. Međutim, ima sala dosta, nezdravo se hrani i ima stresan posao.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=846095#p846095:1g18rag5 je napisao(la):
marrecar » Čet Apr 29, 2021 7:55 pm[/url]":1g18rag5]
Hmmm, da li je onda ta osoba bas nuzno zdrava? Fizicka sprema nije isto sto i zdravlje. Mislim da smo ovde od nekoga culi primer osobe koja je isto tako izgledala zdravo, trenira, itd, a onda posle korone jedva da moze uz stepenice da potrci.
Pa nije isto. Zato sto je Korona virus koji targetira sistemske, genetske slabosti. I onda ako udari na osobu koja spada u onih 4% koji su visoko rizicni ili 30% koji su srednje rizicni, pravi dar mar. Nebitno koliko osoba bila zdrava ili spremna.

Gledaj na to kao na alergiju. Zamisli da Ivana Spanovic ima takvu genetiku da je alergicna na kivi, a da nije ni svesna. I ona je, kao sto znamo, i fizicki spremna, i zdrava osoba. Ali ako bi (u tom, hipotetickom slucaju) pojela kivi, ona bi istrpela strasne posledice zbog toga. Jer prosto, njeno telo i geni ne podnose neko jedinjenje u njemu i samouniste se kad ga osete. Ali to ne znaci da ona nije zdrava ili spremna, nego prosto da ima tu jednu slabu tacku koja moze da je obori.

E isto ti je i sa Koronom. Osoba je zdrava pa je zdrava. Za 95% oboljenja i zaraza. Ali eto, dodje jedan virus koji niko nikad do sad nije video (bas se pitam zasto) i zdravu i spremnu osobu baci na kolena. Jer prosto ta osoba nema odgovarajuce gene da se izbori s time. A ne zato sto je nezdrava.

Zato i imamo situacije da neki sportisti i mladi nadrljaju od koronstine samo tako, a da babe i dede prodju a da ni ne znaju. Jer se ocigledno vrti oko gena. Sto rece ono istrazivanje - 4%, 30%, 66%. I ocigledno je (do daljnjeg) sv to lutrija. Stoga je apsurdno pokusavati da se ista predvidi, za sada.

* primer sa alergijom na kivi sam uzeo jer je realan i jer znam osobu koja je alergicna samo i samo na kivi

Pa sad zavisi i u kom kontekstu posmatramo pojam "zdravlje". Ako gledamo to da li će nečije telo reagovati jače, sa jednim ili drugim simptomima, to verovatno zavisi od zdravlja, a možda i ne toliko, kao što što kažeš Bender. Međutim, ako posmatramo zdravlje kao celo telo, sve organe, stanje, starost tela, itd, onda tada to igra drugačiju ulogu, u šta smo se uverili. Onda osoba se može smatrati zdravom ako su svi organi u normalnoj funkciji, ako je osoba mlađa, ako nema nikakvih skrivenih oboljenja ili stanja. Onda će ta osoba najverovatnije bezopasno preležati koronu. Međutim ako osoba generalno izgleda zdravo, zdravo se hrani, fizički je spremna, međutim npr je jetra u lošem stanju, pluća imaju nekakav skriveni problem, itd, onda će posledice korone biti daleko teže.
Tako bih uporedio to sa tvojom analogijom alergije. Neko ko za sebe smatra da je zdrav, a u stvari ima neki skriveni zdravstveni problem, odnosno osoba koja ne zna za neku svoju alergiju, može onda doći u problem kada zakači virus ili dođe u kontakt sa tim alergenom.
Ali opet ni to ne mora ništa da znači. Moja majka je pušač, na testiranju su rezultati krvi bili loši, a ipak je preležala koronu brzo, bez jakih simptoma i bez posledica.
Tako da bih ja na kraju ređe koristio pojam "zdravlje" kada se opisuje efekat korone na telo, odnosno kako telo reaguje. Mislim da je ipak bitniji imuni sistem, koji ne zavisi nužno od ukupnog zdravlja tela, ako osoba vodi računa o svemu što utiče na imuni sistem.

Slazem se. Sve je to relativno. Neko moze da bude u super formi, ali da ima alergiju ili astmu. I da li je onda on kompletno zdrav? Pa zavisi kako ko posmatra, koje kriterijume primenjuje i sa cime uporedi.

Tako da - da, slazem se, to je sve relativno.

Ja kad pojeden kivi ili jabuku usta mi se naduju pola sata ko da sam upucao silikon ali mi nista drugo ne bude :) ali to ne znaci da nisam zdrav. Cak sebe ne smatram za zdravu osobu, pominjao sam vec moje probleme ali gledam da se hranim sto zdravije, da koristim proverene namirnice i izbegavam kupovnu hranu (povremeno i makrobioticki se hranim), da se krecem sto vise i da budem aktivan, jedino me zeza stres (glavni okidac vecine bolesti) ali u narednim godinama plan mi je da ga smanjim sto vise. Korona mi nije napravila probleme koliko moze jedna setnja u prolece ako mi je organizam nespreman.

Ovaj virus je otkrio koliko ljudi u stvari misli da je zdravo, a nije. Danasnji stil zivota, sve na tacni, nekretanje, djubre u hrani, pusenje, alkohol, lenjost, stres... sve to utice da nam nesto fali. Ali lepo si rekao neko moze da istrci i 10km da se ne zadiha ali da nije potpuno zdrav i to je mozda malo do gena, a mozda i do stanja ostalih organa. Znaci ne genski nego je mozda napadnut organ koji je u teskom stanju, a da osoba to i ne zna. Npr sportisti vec imaju dosta istrosen organizam pa zbog toga neko od njih padne. Imamo jednog maratonca u grupi, svake godine ide na neko trcanje 5 10 100km svuda po svetu i kaze posle svake trke bude bolestan bar 5 dana i vecina se posle dugih trka pojacava hemijom kako bi to izbegli. Kada je imao koronu kaze nije imao teske simptome u smislu da je nedelju dana zakovan za krevet ali je osecao umor. Trebalo mu je oko 35 dana da se vrati u formu i evo sada opet trci kao pre. Ja sam druge strane nema sanse da istrcim toliko ali nikakav umor nisam imao posle korone. Jednostavno virus je nov, organizam ne naviknut i uzdrma ceo sistem i potrosi imunitet. Ali opet koliko toliko mladi imaju snage i izdrzljivi su pa je procenat umrlih ispod 50god u "rangu statisticke greske" dok stariji imaju mnogo vise problema, pogotovo 70+, verovatno bi neki deo njih umro i od gripa.

Tako da sada imamo reklame za suplemente i "jacanje" imuniteta na svim medijima neprestano. Ljudi ne razumeju da preko 200 razlicitih tipova celija medjusobno saradjuje u stvaranju imuniteta i da ne postoji tableta koju kada popijes pojacas imunitet. Zbog svog zdravlja dosta sam istrazivao na tu temu i kompleksnost imunoloskog sistema se ne moze spakovati u jednoj piluli. Mnogo toga, mnogo faktora utice na samo zdravlje i stvaranje zdravog organizma da je prosto nemoguce u relativno kratkom roku razviti jaci imunitet. Sto se kaze "bolje spreciti nego leciti", samo sto je za sprecavanje potrebno mnogo truda pa je nekom lakse da potrazi pomoc u lekovima.

Dodatno imunitet ne zavisi samo od zdrave ishrane i zivota. Ima veliku ulogu da ali nije svemocna. Kada postoji konkretan protivnik onda ti je svako dodatno oružje korisno kako ne bi trosio svoje resorse. Ako uzmemo primer vakcina, to je kao da kažeš "vojnici treba da budu jaki, zdravi i da znaju borilačke veštine, to je dovoljno". Sve je to super ali ćeš im svakako dati pušku kad se zarati, a opet neko i sa puškom pogine. Suština je da nema prostog resenja za bilo šta i oslanjati se samo na jedno je u startu pogrešno.

Ovo sve što ste pisali za imunitet je tačno. Ali ljudi i dalje očekuju neku čarobnu pilulu koju će početi da piju i poprave svoje zdravlje.

Bila je super emisija na RTS-u o suplementima i koliko su nepotrebni, a opet kako je kontrola nikakva (jer nisu u pitanju lekovi) i kako obrću ogromne pare.

Mada, rešenja su uvek prosta - zdravo se hrani i imaj neku fizičku aktivnost i miran si u većini slučajeva (osim ako nisi alergičan na kivi, ili imaš nešto slično urođeno što je ipak retkost)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=845752#p845752:1kidc4sg je napisao(la):
Igor » 28 Apr 2021 04:44 pm[/url]":1kidc4sg]Na predlog Ksenije sam dodao smajli "lokalne medicinske sestre" koja daje vakcinu :vakc:
vakserski lobi uzeo BB pod svoje!!!
Podržavam! :gobb:

Na Autokomandi, izmedju sina i pasarele za pesake
_IMG_000000_000000.jpg

Veoma odmeren i pristojan čovek. I možda stručnjak sa najmanje gafova u proteklih godinu i više dana.

https://www.worldometers.info/coronavir ... ry/serbia/

Ako posmatramo grafik broja aktivnih slucajeva u Srbijji na gornjem linku primecujemo da je brzina opadanja u ovom i orethodnom piku (februarskom) skoro ista.
Kako je ovo moguce?
Da li to znaci da broj aktivnih slucajeva opada zbog mera, a ne zbog vakcina?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=846505#p846505:3q04iikf je napisao(la):
marrecar » Суб Мај 01, 2021 1:43 pm[/url]":3q04iikf]Neko da javi Vesari da je Beograd, kao i za sve drugo do sada, prioritet i da se sigurno najviše vakcina ostavlja za Beograd, a za ostatak Srbije šta ostane. Ili je zaboravio to kada je otišao iz Kragujevca..

https://www.blic.rs/vesti/beograd/vreme ... ce/5gnjlws

Имаш ли неки извор о томе да се вакцине распоређују по томе "шта коме остане" а не на бази пријава? Не знам да је иједно насеље са високим интересовањем за вакцине остало кратких рукава јер је "Београд приоритет"

Више ми то личи као покушај да се Београд опљује и измишља његова привилегованост зато што шије остатак земље у образованом становништву које не мисли да ће добити микрочип ако се вакцинише (част изузецима попут Новог Сада)

Beograd je do sada bio privilegovan.
Raspitaj se kod ljudi iz unutrasnjosti.

Srbija nema nikakve koristi od obrazovanih & urbnih iz Beograda.
Ako su tako pametni i obrazovani zasto ne promene stanje u Srbiji.

MC_":1st53f5g je napisao(la):
Beograd je do sada bio privilegovan.
Raspitaj se kod ljudi iz unutrasnjosti.

Srbija nema nikakve koristi od obrazovanih & urbnih iz Beograda.
Ako su tako pametni i obrazovani zasto ne promene stanje u Srbiji.
Da, kako ono beše, za tri dana prijavilo se za vakcinaciju dvoje studenata u Kragujevcu.

Mora da smo mi u Beogradu krivi i za to.

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=846664#p846664:3ubmoqhq je napisao(la):
Bender Rodriguez » 02 May 2021 12:54 pm[/url]":3ubmoqhq](Omrazeni) Beograd cini 25% celokupnog stanovnistva zemlje a 40% celokupnog BDPa.

Izvor za ovo drugo: https://www.blic.rs/biznis/beograd-prav ... ju/5kk3bmy

Sta jos nije jasno?
Pa pazi, postoji nekakva (debilna) mržnja s obe strane. Ovih dana vidim da je izražena ta izjava "konačno otišli iz mog Beograda, kako je sad lep grad" zbog praznika. Odvratna je i s druge strane mržnja prema Beogradu.
Ali 40% BDP je previše. Znači da 1.5 miliona ljudi pravi skoro polovinu BDP-a, dok ostatak stanovništva Srbije pravi isto toliko. A Srbija nije mala.
Uostalom, mislim da ekonomski pokazatelj nema veze sa vakcinom i sa time da li je opravdano da dobije vakcine po principu prioriteta. Vesarina izjava je problematična jer se opet gura Beograd kao nekakav prioritet, iako koliko vidim sve živo radi, nema nikakvih smetnji. Problematično je to što se opet izdvaja Beograd da je najbolji u trci u kojoj mu je već na početku data prednost u odnosu na ostale. Hajmo da se trkamo, da vidimo ko je brži, ali ja ću prvi da krenem, a ti posle mene 30 sekundi. S time što će tebi da se meri vreme kada sam ja krenuo.

Ne znam što se ovde par ljudi naložilo na moj komentar, kao da sam ja vređao Beograd ili nešto slično.

Ti komentari Beogradjana su samo reaktivna posledica visedecenijske mrznje i predrasuda o Beogradjanima koji se sistematski namecu, pumpaju i odrzavaju.

Drugo, komentari Beogradjana o ljudima iz drugih mesta su smesni u odnosu na mrznju i predrasude koje ovi drugi imaju prema Beogradjanima.

Pricam iz iskustva. Posto sam bio na faksu koji je imao dosta ljudi iz unutrasnjosti. Cim na njihovo pitanje odgovoris da si rodjen i zivis u Beogradu, gledaju te ko da si Ruski oligarh koji se tenkom bahati po njihovim bastama. Jos ako kazes da si u centru... pa samo sto te ne pitaju koliko stanova i zlata si oteo nekome.

Ljudi se pecaju na bljuvotine i mrznju koju im drzava i politikanti (razni Seselji, Vucici, Draskovici i ostali trulezi, sve je to ista infestacija) serviraju vec decenijama. I vole da im oni govore sta da misle. Vole da im oni budu i majka, i otac, i vaspitac, i ucitelj, i svestenik, i geograf, i sve...

I premda ima dosta Beogradjana koji to cutke i trpe, ima i nas bandoglavih kojima je muka da to slusamo, pa onda reagujemo. Mislim kada neko prdi po Beogradu.

Sto se tice podatka o ucescu Beograda u BDPu, ja sam uzeo podatak koji je javno dostupan. Neka bude i 30%, opet je mnogo. Dakle s jedne strane se kuka sto Beograd dobija najvise vakcina a zaobravlja se da Beograd cini 25% populacije i 30-40% BDPa. Pa... da... Ja tu ne vidim nista cudno.

A drugo, zaboravlja se da je Beograd i najuspesniji po vakcinaciji u Srbiji.
https://www.slobodnaevropa.org/a/vakcin ... 16865.html

Dakle da, BG dobija najvise vakcina. Al zato sto najvise i vakcinise. A mislim da se najvise i pridrzava mera. Cak i sa sve zurkama. Jer iako ima 10.000 mamlaza koji idu na zurke sta god da im radis... isto tako ima 1.590.000 ljudi koji se zadovoljavajuce pridrzavaju mera.

P.S.
Nevezano za pricuo Beogradu ali vezano za epidemiju i medicinu...
Kad dodjem kuci za komp saljem dva primera lekara koji o istoj stvari daju potpuno, ali potpuno suprotstavljene stavove i savete.

40% nikako nije previše.
Prema podacima RZS za 2019. zapravo Beograd je dao 41,7% BDP-a, tendencija porasta u odbosu na 2018.

BG 41,7%
Vojvodina 26.5 %
Zapadna Srbija i Šumadija 18,1%
Južna i Istočna Srbija 13,7 %

Naravno, ne može se očekivati da pasivni kraj poput Zlatiborskog okruga, koji zauzima veliki deo Srbije, doprinese bog zna šta sa svojim selima od 150 stanovnika i privredom baziranom na stočarstvu, nešto turizma i radom za državnu administraciju i javna preduzeća, a takođe i potreba i motivacija za vakcinacijom na tako retko naseljenom području ne može biti nikako jednaka i jednako prioritetna gradskim opštinama poput NBG-a.

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Vrh