[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=835852#p835852:157s4d1e je napisao(la):
astrodule » 28 Mar 2021 04:02 pm[/url]":157s4d1e]Odličan tekst.
Slažem se. Lepo napisano.
Da se od početka epidemije insistiralo na pravim obrazovnim programima na svim važnijim medijima, ne bi sada imali ovakvu situaciju. Nije bilo teško pogoditi da će to biti potrebno. Niko od nas nije imao iskustva sa pravom, velikom epidemijom svetskih razmera. Trebalo je odmah krenuti sa profesionalno urađenim objašnjavanjima nalik nekadašnjem školskom programu RTS-a, ali u udarnim večernjim terminima. A ne da glupe voditeljke stalno kao nešto pitaju, posle čega nesrećni sagovornik ima pravo na 3 rečenice pre nego što ga prekine glupača koja ga niti sluša niti razume, budući da joj na papiriću stoji da ima još dva pitanja pre reklama. Dakle teme bi bile kako se zaraze u principu šire, kako to zavisi od ponašanja ljudi, kako rastu i opadaju, otkuda talasi i zašto baš tako pravilno izgledaju, kako počinju i kako se zaustavljaju, kako se ponašati u standardnim životnim situacijama (sa odglumljenim scenama koje to demonstriraju), šta rade vakcine, kako se testira njihova bezbednost, šta treba očekivati u dužem periodu sa naročitim naglaskom na opštem obrazovanju o verovatnoćama, pošto od toga zavise očekivanja i procene šta je normalno, a šta nije.
To je inače za mene apsolutno najveće iznenađenje. Posle godinu dana beskonačnih i glupih rasprava, sve dok mi nije dosadilo, najzad sam shvatio da je jedan od bitnih izvora nerazumevanja tragična činjenica da bar polovina učesnika bukvalno ne razume verovatnoću i statistiku. Odnosno, znaju osnovne stvari, ali čim to postane iole složenije, trenutno se bar pola njih pogubi. Pa čak i ako nije složeno. Recimo, ako je verovatnoća nekog nepoželjnog ishoda 1%, onda u velikom skupu slučajeva ne samo da ne sme da se desi da bude više takvih slučajeva, nego ne sme ni da ih bude MANJE od 1%. Pa ako se nepoželjni ishodi dešavaju, to nije znak da nešto nije u redu, nego obrnuto,
da jeste u redu, da to baš tako mora biti. Onda redovno čitava ekipa izdvaja samo njih, pa počne da se zgražava: "Gle, svi pričaju i pišu o tome, svuda se dešava!"
Pretpostavljam da su to manje više izbacili iz školovanja, ili je bar postalo skoro nebitno. Inače je teško objasniti tako masovno zbunjivanje.