[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=833887#p833887:2k29ck7r je napisao(la):
Zuma » 23 Mar 2021 01:24 am[/url]":2k29ck7r]
https://www.youtube.com/watch?v=Hl6WYw6H-VM
Ovo je bila zaista sjajna ilustracija
Zaboravio sam da dodam nešto važno, da se ne bi pogrešno razumelo. Rekao sam da je video dobra ilustracija ne zato što ilustruje rupe u medicinskom i drugom znanju, nego rupe u logici. Ovo prvo ne mora nužno biti veliki problem, ali ovo drugo jeste. Naime, ako uzmete pojedine govore iz video priloga, pa razmišljate samo u okviru svetonazora, znanja i pretpostavki koje imaju ljudi koji govore, opet se sudarate sa greškama u razmišljanju i zaključcima koji su očigledno pogrešni čak i iz njihove sopstvene tačke gledišta.
Recimo argument, "To je Božija volja", bi zaista morao da kod njih samih proizvede recimo sledeće pitanje:
"A kako ja znam da je to zaista Božija volja? Možda me je zaveo đavo pa se ustvari ponašam protivno Božijoj volji? Ili, da moj stav možda nije upravo jedan od u praksi najproblematičnijih hrišćanskih grehova, "greh gordosti?"
Dakle, takva sumnja bi morala da uobliči njihov govor bar utoliko da ponude
bilo koji argument koji pokazuje da nisu pogrešili, tj. da je njihovo mišljenje o maskama zaista u skladu sa Božijom voljom. Recimo citat iz Biblije simbolično ali jasno primenljiv na maske, ili nešto slično, ali svakako bar nešto što funkcioniše kao argument koji razrešava takvu dilemu. Tačno je da hrišćanstvo zahteva veru, ali u Boga, a ne u sebe. A pogotovo ne da smo baš mi sami autorizovani tumači Božije volje koji tačno znaju Njegovo mišljenje u svakoj novoj situaciji. Dakle tu je bio potreban dodatni argument iz njihovog sopstvenog seta polaznih pretpostavki. Itd. Ima zaista mnogo sličnih primera u ovom videu.
Ali oni ne vide da uopšte imaju
bilo kakvu rupu u argumentaciji. To je, sudeći po emocijama i njihovom iskrenom zaprepašćenju da to niko u sobi ne vidi, po njihovom mišljenju bio veoma ubedljivo i potpuno izložen niz dokaza u prilog sopstvenom stavu. Prosto nisu u stanju ni da razmišljaju kako treba, nezavisno od onoga što znaju ili ne znaju o svetu. Slične slepe tačke primećujem i na Beobuildu, a pogotovo po Internetu. I to, raširenost tako sniženog kvaliteta samog razmišljanja, je OGROMAN problem sasvim nezavisan od nedovoljno znanja o predmetu rasprave ili od pogrešnih polaznih pretpostavki.