Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Krenula Astra Zeneka sa skoro 3 meseca revakcinacijom
Eu5ya21WQAMS0sk

Komunalna milicija ostala zaprepašćena: "Apelujemo na roditelje"

Beograd -- Pomoćnik načelnika Komunalne milicije Ranko Šekularac izjavio da je na jednoj korona žurci u Beogradu 50 odsto njih bilo maloletno.

"Posla ima, radimo jednu nepopularnu stvar i nepopularni posao. Broj onih neposlušnih i bahatih koji rade van propisanog radnog vremena i ne poštuju mere Kriznog štaba vezani su sigurno za ovaj broj povećanja novozaraženih", istakao je on gostujući u Jutarnjem programu TV Prve.

Govoreći o vikendu za nama, Šekularac kaže da je Kominalna milicija izvršila više od 400 kontrola, sa 24 tima Komunalne milicije, koji su zatekli prekoračenje radnog vremena, a i veliki broj onih koji ne poštuju ni u toku dana koliko ljudi sme da bude u zatvorenom prostoru.

Šekularac je otkrio i jedan detalj sa korona žurke koji je Komunalnu miliciju zaprepastio. "Jedna nova stvar jeste da smo u jednom lokalu u Savskoj zatekli više od 150 lica, od kojih je više od 50 odsto bilo maloletno. Ovom prilikom apelujem na roditelje kao na odgovorna lica da utiču na njih i barem oni sa svoje pozicije daju doprinos smanjenju širenja virusa", poručio je on.

Njegove tvrdnje imaju uporište i u činjenici da broj zaraženih koronavirusom raste među đacima, posebno onim koji pohađaju srednje škole, o čemu su govorili i članovi Kriznog štaba.

Takođe, o porastu obolevanja kod dece govorila je za beogradske medije i rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" doktorka Olivera Ostojić, koja je rekla da "trenutno ima devetoro dece na odeljenju, ali taj broj stalno varira. Recimo, pre desetak dana imali smo svega troje hospitalizovanih pacijenata, onda je taj broj naglo skočio na 15 tokom vikenda uoči praznika", kazala je ona. Međutim, kako kaže, primetan je povećan broj pregleda u ambulantama.

I direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković smatra da je situacija alarmantna. "Vrlo je alarmantno. Korona ne posustaje, jer mi sami posustajemo u poštovanju mera. Ljudi koji idu po žurkama su neodgovorni i sebični, to su uglavnom mlađi ljudi, računaju da će lakše da preleže virus. Imamo primere da su mladi ljudi imali jako agresivan tok bolesti", rekla je na TV Prva dr Zdravković.

"Na ivici smo da gorimo kao u novembru, možemo slobodno da zaboravimo proleće, a možda i leto", kazala je još dr Marija Zdravković.

Sada se opet sa zebnjom čeka današnji broj novozaraženih od kog će, kako je rekao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, zavisiti i konačna odluka Kriznog štaba o mogućem zaoštravanju nekih epidemiološkoh mera.

Dakle, ponovo možemo doći u situaciju da škole pređu na potpunu onlajn nastavu, poput situacije koja je zadesila Vranje u kom su svi srednjoškolci poslati na "rad od kuće", ali i po neki osnovci.

Prema rečima dr Predraga Kona, člana Kriznog štaba, za sada se to neće dogoditi, ali od tog scenarija nismo ni daleko jer se u kovid ambulante prijavljuju cele porodice.

izvor: B 92

Astra Zeneca, koja beleži najgore rezultate u svim aspektima, se nabavlja...
Inače, pre malo više od dve nedelje je moja majka dobila pozitivne rezultate na koronu. U tim trenucima jedini simptomi su bili malaksalost, brzo umaranje i osećaj pritiska u očima i oko nosa, zbog čega uopšte nije sumnjala da može biti Korona. Dva dana je išla na posao, treći dan se baš toliko umarala da je šefica oterala u dom zdravlja jer je izgledala loše. Onda je otišla tamo, nakon čekanja ušla kod svoje doktorke koja je onda isprozivala i izvređala nakon što joj je rekla kako se oseća. Razlog šatro doktorka misli da je Korona i zašto nije odmah otišla u Korona ambulantu i što je išla da radi. Opet napominjem, simptomi ništa slično koroni, niti je iko drugi u kući bio zaražen niti je imala kontakta sa zaraženim. Majka je ustala, rekla kakav je to bezobrazluk i nepoštovanje, okrenula se i pre nego što je izašla, doktorka se smirila i okrenula list. Onda su radili PCR test i krvnu sliku, i tada je saznala da je pozitivna na koronu. Dobila je recept za neki antibiotik i probiotik i uz to da unosi puno vitamina, cinka, magnezijuma. Posle toga drugi simptomi su bili samo zapušen nos i, kako ona kaže, "osećaj da golica u plućima kada dublje udahne, pa tera da kašlje". I ništa drugo, temperatura minimalno povećanje, čulo ukusa i mirisa nepromenjeni, apetit potpuno isti.
Zašto pišem ovo? Zato što me opet buni ta zaraznost. U kući je 8 ukućana, 6 na jednom spratu, 2 na drugom (baba i deda). Svi oni redom su u kontaktu, manje sa babom i dedom, ali nije da nisu. Njih 6 uvek večeraju zajedno, majka deli krevet sa ćaletom, ni prostorije nisu toliko velike da mogu da se distanciraju. Još je sada zima, sigurno je sve zatvoreno zbog toplote, tako da je i provetravanje u večernjim satima minimalno. I, na svu sreću, niko drugi se nije zarazio do trenutka kada je ona dobila pozitivne rezultate, jer su svi bili u bliskom kontaktu sa njom i međusobno. Ni do sada niko drugi nije dobio ikakve simptome. Zato kažem, da mi uopšte nije jasno kako se to prenosi, jer se sećam početka epidemije i tih strasnih priča kako se to lako i brzo prenosi. Ona je sada dobro, 14 dana izolacije je prošlo, sada je dodatnih 5-6 dana na bolovanju jer i dalje oseća brzo umaranje, a radi u trgovini.

Tu oko prenošenja ja imam svoju teoriju. Mnogi misle da je dovoljno da ti u stanu / kući boraviš sa nekim zaraženim i da će se svi zaraziti. Naravno, moguće je, ali ako se stan normalno luftira, normalno priča (bez dranja, pevanja, svađa), mislim da ne ide to baš tako lako.

Videli smo animaciju onog Španca koja je šansa za zarazu i ta šansa baš mnogo opada već sa prozorima na kip.

Opet, sigurno mnogo zavisi i od stanja organizma, da li je odjednom primio mnogo virusa ili svaki dan po malo i tako nekih faktora. Plus različiti sojevi...

Plus što sada svi mi nesvesno više pazimo pa i držimo malo veću distancu pri razgovoru, pa samim tim mnogo manje virusa ulazi u nas.

Već je pomenuto da se pojavilo mnogo onih koji tvrde da su postali pozitivni nekoliko dana posle primanja vakcine. Pošto je većina vakcina kod nas u stvari umrtvljeni razblaženi virus (karikiram, ali mislim da kapirate), da li je PCR test pozitivan posle vakcinacije jer možda vakcina putem krvi dođe i do disajnih organa, a PCR uzorak se odatle uzima?

Ja sam ipak bliži razmišljanju da mnogi i dalje ne razumeju kako rade vakcine i da se opuste odmah posle prve doze jer misle da su tada već zaštićeni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=825369#p825369:2f01brvo je napisao(la):
Dzangrizalo » Pon Feb 22, 2021 12:09 pm[/url]":2f01brvo]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=825360#p825360:2f01brvo je napisao(la):
MC_ » Pon Feb 22, 2021 11:43 am[/url]":2f01brvo]Da li je neko od alericnih na polene primio vakcinu i da li je bilo problema.
moj deda je primio obe doze kineske bez nuspojava, a inače ima baš jaku alergiju na polen. a što se tiče antitela i njih je razvio (radio je test 3 nedelje nakon revakcine)

Jedino ako je primio vakcinu u UAE ili Kini, pošto da je danas 3 nedelje od revakcine, prvu dozu je morao primiti 12. januara, a vakcinacija kineskom vakcinom je počela 19. januara u Srbiji... :roll:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=825693#p825693:2jkqv0cx je napisao(la):
marrecar » Uto Feb 23, 2021 5:00 pm[/url]":2jkqv0cx]Astra Zeneca, koja beleži najgore rezultate u svim aspektima, se nabavlja...
Inače, pre malo više od dve nedelje je moja majka dobila pozitivne rezultate na koronu. U tim trenucima jedini simptomi su bili malaksalost, brzo umaranje i osećaj pritiska u očima i oko nosa, zbog čega uopšte nije sumnjala da može biti Korona. Dva dana je išla na posao, treći dan se baš toliko umarala da je šefica oterala u dom zdravlja jer je izgledala loše. Onda je otišla tamo, nakon čekanja ušla kod svoje doktorke koja je onda isprozivala i izvređala nakon što joj je rekla kako se oseća. Razlog šatro doktorka misli da je Korona i zašto nije odmah otišla u Korona ambulantu i što je išla da radi. Opet napominjem, simptomi ništa slično koroni, niti je iko drugi u kući bio zaražen niti je imala kontakta sa zaraženim. Majka je ustala, rekla kakav je to bezobrazluk i nepoštovanje, okrenula se i pre nego što je izašla, doktorka se smirila i okrenula list. Onda su radili PCR test i krvnu sliku, i tada je saznala da je pozitivna na koronu. Dobila je recept za neki antibiotik i probiotik i uz to da unosi puno vitamina, cinka, magnezijuma. Posle toga drugi simptomi su bili samo zapušen nos i, kako ona kaže, "osećaj da golica u plućima kada dublje udahne, pa tera da kašlje". I ništa drugo, temperatura minimalno povećanje, čulo ukusa i mirisa nepromenjeni, apetit potpuno isti.
Zašto pišem ovo? Zato što me opet buni ta zaraznost. U kući je 8 ukućana, 6 na jednom spratu, 2 na drugom (baba i deda). Svi oni redom su u kontaktu, manje sa babom i dedom, ali nije da nisu. Njih 6 uvek večeraju zajedno, majka deli krevet sa ćaletom, ni prostorije nisu toliko velike da mogu da se distanciraju. Još je sada zima, sigurno je sve zatvoreno zbog toplote, tako da je i provetravanje u večernjim satima minimalno. I, na svu sreću, niko drugi se nije zarazio do trenutka kada je ona dobila pozitivne rezultate, jer su svi bili u bliskom kontaktu sa njom i međusobno. Ni do sada niko drugi nije dobio ikakve simptome. Zato kažem, da mi uopšte nije jasno kako se to prenosi, jer se sećam početka epidemije i tih strasnih priča kako se to lako i brzo prenosi. Ona je sada dobro, 14 dana izolacije je prošlo, sada je dodatnih 5-6 dana na bolovanju jer i dalje oseća brzo umaranje, a radi u trgovini.

Ja sam se susretao sa slicnom situacijom u poslednjih nekoliko meseci (i sam bio deo nje), i jedino objasnjenje koje se cini logicnim, a za koje sam nasao potvrde iz naucnih radova, je to da jednostavno ne prenose svi ljudi virus podjednako. Odnosno, tkz. virusno opterecenje (iliti na engleskom "load") nije isto kod svakoga. U nekim radovima se spominje odnos 80-20, gde je 20% stanovnistva odgovorno za 80% prenosa virusa. Gde naravno vazi vise virusa (virusnog opterecenja) = teza klinicka slika, samim tim sto je tvoja majka imala relativno blage simptome, smatram da je bila medju onima sa manjim potencijalom prenosa. Zbog toga mozda nije zarazila celu porodicu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=825702#p825702:1mj9lvun je napisao(la):
astrodule » Uto Feb 23, 2021 5:18 pm[/url]":1mj9lvun]Već je pomenuto da se pojavilo mnogo onih koji tvrde da su postali pozitivni nekoliko dana posle primanja vakcine. Pošto je većina vakcina kod nas u stvari umrtvljeni razblaženi virus (karikiram, ali mislim da kapirate), da li je PCR test pozitivan posle vakcinacije jer možda vakcina putem krvi dođe i do disajnih organa, a PCR uzorak se odatle uzima?

Ja sam ipak bliži razmišljanju da mnogi i dalje ne razumeju kako rade vakcine i da se opuste odmah posle prve doze jer misle da su tada već zaštićeni.

Mislim da ta teorija o pozitivnom PCR-u preko krvi ne pije vodu, vec da je tacno ovo sto si naveo u drugom delu. Jednostavno se ljudi posle prve doze opuste i tu najcesce dodje do zarazavanja. Cak i postoje neki podaci iz Izraela (doduse za Fajzera) da su stope zarazavanja nakon vakcinacije bila najvece bas prve nedelje jer su se ljudi cesto previse opustili, da bi onda taj procenat naglo padao kako je prolazilo vreme i rastao imuntet.

Šta znači ljudi se opuste? Koliko to drastično promene dotadašnje ponašanje?

To se vala i ja pitam. Uzduž i popreko se priča kako se ''ljudi opuštaju'', a osim toga što DEO mladih i ''ugostitelja'' to koriste da prave žurke... isti onaj deo koji će uvek i svugde praviti probleme šta god da im uradiš i kažeš... ja ne vidim da se išta drugo promenilo na gore. Ne vidim da ljudi prave slavlja. Da se organizuju svadbe. Da se ide bez maski. Da se hrli u teretane. Itd itd...

Postaje malo dosadno stalno slušati iste priče.

Ja mislim da počnu ređe da nose masku, izađu u kafić, odu na žurku i slično.

To je nekako i logično za ljudsku psihu. Svima nam je muka nošenji maski, pa onda čujemo da smo najbolji, da je potrebno još samo mesec dana, a retko ko kaže da ne treba ništa popuštati (što će, nadam se, sutra Krizni štab da kaže).

Opet, tu je verovatno opet prisutan sebičluk i nerazumevanja kako funkcionište vakcinacija kao proces.

Sve to zajedno dovodi do opuštanja.

Ja znam brdo ljudi da pravi slavlja, nema veze što su pre zatvaranja kafića opet je bez mera zaštite.
Đerlek izjavio da možemo imati kolektivni imunitet u junu, što je realnije nego za mesec dana što je rekla DKT.

Moje misljenje za pikove je ni manje ni vise nego skola.

Kada su djaci bili na online nastavi padao je broj zarazenih. Kada je bio raspust isto tako, cim se oni vrate u skole odjedamput krece da raste i to se prepisuje kaficima, skijalistima, zurkama.

Iz licnog okruzenja vam pricam da je su prosle godine puno porodica prelezale koronu jer su mladja deca i srednjoskolci donosili koronu kuci a onda su roditelji dobijali koronu. Deca nemaju gde da se vrate posle skole nego u porodicu gde vrlo cesto budu i starije osobe (bake,deke).

Sa druge strane mladi koji idu na zurke, bleje po kaficima idu na skijanje u vecem broju slucajeva su fakultetski gradjani ili zive sami.
Potpisujem da je rasadnik gripa kao i svake godine skola.

Ti što idu na slavlja i prave žurke su isto to radili i pre vakcinacije. Mene zanima koliko je to drastično promenjeno ponašanje da neko može da tvrdi da je ono uzrok povećanog broja zaraženih u sred "istorijskog uspeha" vakcinacije. Više mi liči da su vakcine kontraproduktivne ili da se barata lažnim brojkama.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=825714#p825714:ds9n40n7 je napisao(la):
operic » Uto Feb 23, 2021 5:52 pm[/url]":ds9n40n7]Šta znači ljudi se opuste? Koliko to drastično promene dotadašnje ponašanje?

Odlazak osobe koja je primila prvu dozu vakcine na malo veca okupljanja u zatvorenim prostorima. Rodjendani, proslave, druzenja u kaficima/restoranima, sve uz razmisljane da su sada koliko toliko zasticeni. Znam nekoliko takvih primera, medju kojima su se dve osobe zarazile sa blagim simptomima. Vredi napomenuti da su obe osobe vakcinisane Sinofarmom. Mada imajuci u vidu da se ~80% ljudi u Srbiji vakcinisalo bas tom vakcinom, nezahvalno je izvlaciti zakljucke.

Takodje kao sto je neko vec napomenuo, postoji teorija da imunitet blago oslabi odmah nakon primljene prve doze, pa to moze da dovede do vece sanse za zarazavanje. Nisam siguran koliko je ta teorija tacna, mada treba je uzeti u obzir.

vezano za opustanje... licno svedocim da se u poslednjih par nedelja uvece ponovo mogu videti grupe mladih ljudi koji ocigledno, bar sudeci po garderobi i raspolozenju, idu ili se vracaju sa nekakvih zabava. takodje, sve cesce se moze cuti i muzika sa kucnih zurki, bas sinoc sam, u kucecoj setnji, i sam zastao i onako sa parkinga malo slusao muziku sa jedne od njih, bila je bas po mom ukusu. jedno vreme toga bas nije bilo, nocu je sve bilo bas mrtvo

inace, primio sam drugu dozu pre nekih nedelju dana, mozda sam i istripovao ali poslednja dva dana kao da mi nesto bas tesko u plucima, sve me nesto "ziga" i imam plici udah. nemam nikakve druge tegobe pa cenim da nije zaraza, mozda neki efekat vakcinacije. sacekacu jos nedelju dana pa cu uraditi test na antitela, zivo me zanima sta ce da kaze

Krizni štab sutra skraćuje vreme ugostiteljskih objekata a možda i zabranjuje rad za vikend.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=825702#p825702:1ms7qb1a je napisao(la):
astrodule » 23 Feb 2021 12:18 pm[/url]":1ms7qb1a]Već je pomenuto da se pojavilo mnogo onih koji tvrde da su postali pozitivni nekoliko dana posle primanja vakcine. Pošto je većina vakcina kod nas u stvari umrtvljeni razblaženi virus (karikiram, ali mislim da kapirate), da li je PCR test pozitivan posle vakcinacije jer možda vakcina putem krvi dođe i do disajnih organa, a PCR uzorak se odatle uzima?

A isto je tako moguće da ta pojava uopšte ne postoji. Mislim na to da ne postoji statistički značajan broj takvih slučajeva koji bi bio dovoljno iznad njihovog očekivanog proseka da bi se moglo tvrditi da je to išta drugo sem slučajnosti. Naprimer, ljudi su oduvek umirali iz niza razloga, i to se u Srbiji stalno dešava prosečnim tempom od jedna osoba svakih pet minuta, pa jednostavno mora postojati niz slučajeva da je čovek primio vakcinu i posle nekog kraćeg vremena umro. To ne znači da vakcina i ta smrt imaju ikakve veze, nego je jednostavno upravo to prosek kojim se ta pojava i inače događa. Na isti način se tokom epidemije svaki dan zaražava puno ljudi, pa je jednako nužno da se slučajno zarazi i jedan broj koji je dobio vakcinu, ali još nije postao zaista imun. Pošto ljudi sada masovno i pažljivo prate da li se događa išta neobično posle vakcinisanja, naravno da izdvajaju sve takve slučajeve zaobravljajući pri tome da izbroje i sve slučajeve kad je neko primio vakcinu pa se NIJE zarazio. Pitanje je dakle samo da li je takvih više od očekivanih broja kad je to slučajn i nepovezan događaj, a duboko sumnjam da su se izvori takvih vesti bavili statistikom. Takva greška se inače u literaturi naziva "selection bias".

Teško je to objasniti laiku, ili nekome kome su antivakcinaši popili mozak. Kako objasniti da se to možda dešava u onum procentu vakcinisanih za koje se ne garantuje efikasnost, pa onda da objasniš ovo što si ti objasnio, pa onda da objasniš da vakcina ne štiti 100%, pa da su se zarazili pre nego što su primili drugu dozu i gomilu tako nekih mogućnosti.

Sa obzirom koliko VeUprava izlazi u javnost izjavama da neće podržati skraćivanje radnog vremana kafićima biće zanimljiva sutrašnja odluka Kriznog štaba.

Samo čekam da optuže gužve zbog Balaševića, a ne pomenu spomenik ili skijanje.

Vrh