Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791716#p791716:35xeftwe je napisao(la):
unedfined » Pon Nov 09, 2020 8:40 pm[/url]":35xeftwe]Priče u automatizaciji su smešne. Jeftina radna snaga je pre skoro 30 godina pobedila robote. Krajem osamdesetih su se Japanci ponosili fabrikama sa 1 radnikom. Krajem 90tih je sve takve fabrike zamenilo po 50,000 Kineza u jednom pogonu. Kada je Kina postala preskupa za jeftinu radnu snagu proizvodnja je prešla u Bangladeš a sada polako prelazi u Afriku. Koliko god robot bio efikasan uvek ćeš naći neku zemlju trećeg sveta bez zakona o zaštiti radnika spremnu da pri tom još i da subvencije tvojoj kompaniji da može da otvori fabriku i slika se za izbore.

Muka mi je umetnika, arhitekti i građevinaca se Beobuild-a koji pričaju o tehnologiji. Postoji jedna velika grupacija ovde koja je pre 3,4 godina ubeđivala sve da će do 2020 potpuno autonomni automobili i autobusi biti primetan % na svetskim putevima...

I meni je muka od tehnologije.
Imbecilna ideja je da ce se problemi do kojih je dovela nekriticka upotreba tehnologije resiti tehnologijom.
Odrzivi razvoj je samo mit.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791716#p791716:2mh98o7o je napisao(la):
unedfined » Pon Nov 09, 2020 8:40 pm[/url]":2mh98o7o]Priče u automatizaciji su smešne. Jeftina radna snaga je pre skoro 30 godina pobedila robote. Krajem osamdesetih su se Japanci ponosili fabrikama sa 1 radnikom. Krajem 90tih je sve takve fabrike zamenilo po 50,000 Kineza u jednom pogonu. Kada je Kina postala preskupa za jeftinu radnu snagu proizvodnja je prešla u Bangladeš a sada polako prelazi u Afriku. Koliko god robot bio efikasan uvek ćeš naći neku zemlju trećeg sveta bez zakona o zaštiti radnika spremnu da pri tom još i da subvencije tvojoj kompaniji da može da otvori fabriku i slika se za izbore.

Muka mi je umetnika, arhitekti i građevinaca se Beobuild-a koji pričaju o tehnologiji. Postoji jedna velika grupacija ovde koja je pre 3,4 godina ubeđivala sve da će do 2020 potpuno autonomni automobili i autobusi biti primetan % na svetskim putevima...

Da samo pročitanš predviđanja sa kraja šedesetih i početkom sedamdesetih ova današnja su daleko umerenija. Uveliko bi imali leteće automobile bez papaka.

Nešto što sam napravio još na proleće ali nisam kačio ovde. Original je iz filma Peti element iz 1997, a ovo je ona scena kada sveštenik dolazi kod Zorga (Gary Oldman), gospodara korporacija i politike, koji misli da je tehnologija odgovor na sve i da je besmrtan. Pa dobije neprijatno razuverenje...

ZG.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791724#p791724:2mcc5va4 je napisao(la):
Žika » Пон Нов 09, 2020 10:52 pm[/url]":2mcc5va4]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791716#p791716:2mcc5va4 je napisao(la):
unedfined » Pon Nov 09, 2020 8:40 pm[/url]":2mcc5va4]Priče u automatizaciji su smešne. Jeftina radna snaga je pre skoro 30 godina pobedila robote. Krajem osamdesetih su se Japanci ponosili fabrikama sa 1 radnikom. Krajem 90tih je sve takve fabrike zamenilo po 50,000 Kineza u jednom pogonu. Kada je Kina postala preskupa za jeftinu radnu snagu proizvodnja je prešla u Bangladeš a sada polako prelazi u Afriku. Koliko god robot bio efikasan uvek ćeš naći neku zemlju trećeg sveta bez zakona o zaštiti radnika spremnu da pri tom još i da subvencije tvojoj kompaniji da može da otvori fabriku i slika se za izbore.

Da samo pročitanš predviđanja sa kraja šedesetih i početkom sedamdesetih ova današnja su daleko umerenija. Uveliko bi imali leteće automobile bez papaka.

Постоји разлика између фантазирања и опипљиве стварности, шездесетих нису постојали људи који су се возили летећим колима, данас имамо људе који се возе аутономним колима, роботе који мењају људе итд. Наравно да таква промена иде са врха ка дну и да ће још дуго најсиромашнији делови човечанства преузимати манифактурне послове (типа у Африци) али то је само наставак промене која се апсолутно дешава и свако ко то пориче просто жмури пред истином.

Да се аутоматизација није дешавала задњих деценија не би пола света могло да "ради од куће" него би седели по фабрикама.

@Бендере већина "есенцијалних" радника је већ увелико у процесу да буде замењена, од самоуслужних каса до робота. Који проценат људи у Србији данас ради у фабрици а који проценат је радио пре 60 година? Корона је само убрзала тај процес управо зато што је, заједно са новим таласом прогресивних мера попут дизања минималца и сл. дала додатан подстицај капиталистима да мењају раднике машинама. Пре 20 година би се можда смејали самоуслужним касама сада више није смешно, једини разлог што се оволики број касира држи је што доста људи (поготово старијих) не уме да користи нове али то ће се мењати. Не бих ни улазио у даљу разраду јер има баш доста да се каже на ову тему али сматрам неодговорним пропагирање лажи како је пролетеријат будућност јер то само штети деци која би могла да поверују. Чак и да уместо јефтине радне снаге у Азији пређемо на јефтину радну снагу у Африци опет ће се сви остали суочити са америчким проблемом губитка послова због аутсорсовања и машина што значи да треба да градимо финансијски систем који обучава, олакшава и подстиче улагање у капитал а не који обучава, олакшава и подстиче обављање послова које машине и африканци већ могу да раде.

Но ово је скретање са теме и треба да буде пребачено у неку економску дискусију.

Kad smo već kod tog famoznog rada od kuće, koji ima veze s ovom temom jer je epidemija mnoge naterala u njega...

Pa ni taj rad od kuće nije tako bajan kao što se pre mislilo. Ja sam to uvideo još pre Kurone, kad sam shvatio da su bili u pravu oni ljudi koji su upozoravali da radni prostor mora da bude razdvojen od životnog. I da ništa na svetu ne može da zameni spremanje za posao, izlazak iz kuće, dolazak na radno mesto i kontakt s ljudima, čak i ako su to kolege koje možda ne voliš.

Onda je došla Kurona, i oterala nas sve u kuće. Tj skoro sve. Rad od kuće je postala nova norma. Isprva su svi bili presrećni.
Jeeeej, ne moram da ustajem rano. Jeeeej, nema gužvanja u saobraćaju. Jeeeeej, nema nerviranja s kolegama...
Eeee al onda već posle par nedelja počeše da se pojavljuju prvi simptomi kod ljudi (a to je većina) koji su mislili da su prilagođeni za samostalan i rad od kuće, a zapravo nisu bili. Posao ti se non stop vrzma po glavi, oteže se raspored, šefovi i kolege non stop mrače jer se pojam radnog vremena razvodnio, a konstantan boravak u kući i manjak kontakta, kao i izlaganja spoljnom svetu i fizičkim izlascima i aktivnostima polako počinje da sadi seme za depresiju i anksioznost.

I evo mic po mic, svakog meseca dobijamo sve više tekstova i/ili svedočenja ljudi koji upadaju u mentalne bolesti a da ni ne znaju zašto. Naravno, kod nekih je to zbog smanjenog druženja (dakle, smanjenog vremena u aktivnostima razonode). Ali kod mnogih je to zato što su im domovi postali radna mesta. A to je za većinu ljudi pogubno, osim za najveće samotnjake.

Dopuna:
@Бендере већина "есенцијалних" радника је већ увелико у процесу да буде замењена, од самоуслужних каса до робота. Који проценат људи у Србији данас ради у фабрици а који проценат је радио пре 60 година? Корона је само убрзала тај процес управо зато што је, заједно са новим таласом прогресивних мера попут дизања минималца и сл. дала додатан подстицај капиталистима да мењају раднике машинама. Пре 20 година би се можда смејали самоуслужним касама сада више није смешно, једини разлог што се оволики број касира држи је што доста људи (поготово старијих) не уме да користи нове али то ће се мењати. Не бих ни улазио у даљу разраду јер има баш доста да се каже на ову тему али сматрам неодговорним пропагирање лажи како је пролетеријат будућност јер то само штети деци која би могла да поверују. Чак и да уместо јефтине радне снаге у Азији пређемо на јефтину радну снагу у Африци опет ће се сви остали суочити са америчким проблемом губитка послова због аутсорсовања и машина што значи да треба да градимо финансијски систем који обучава, олакшава и подстиче улагање у капитал а не који обучава, олакшава и подстиче обављање послова које машине и африканци већ могу да раде.
Nisam baš siguran da razumem šta hoćeš da kažeš ali čini mi se da se slažemo. :? Ovaj meme-strip što sam ja pravio jeste upravo sprdnja i kritika na račun nekih ljudi, prvenstveno korporacija, koje misle da su mašine i automatizacija odgovor i rešenje za sve.
Ja sam prvi protiv nekontrolisane automatizacije. Protiv te manite želje da se sve ubrza, sve automatizuje, sve otkloni od ljudi a napuni mašinama, sve podredi profitu... I protiv sam igranja sa iskonskom veštačkom inteligencijom (virutelna inteligencija je drugo, i to je u redu). No to sa AI je već tema za sebe. Što se automatizacije tiče, ja uviđam svetski trend da je ljudi sve više, a karijera sve manje usled automatizacije. To je recept za propast čovečanstva, u vidu svetskih kriza, civilnih ratova i odumiranja.

Nadao sam se da će ova pandemija da nam svima posluži kao jedna velika lekcija i opomena na mnogim poljima, pa i na tom. Ali nažalost, sve samo nastavlja da ide po starom. Bogati postaju bogatiji, siromašni postaju siromašniji a čovečanstvo se još dublje zakopava u živi pesak.

E, al ima i treci stadijum, kada pocinje da te bole za sve... :D i da ti se opet svidja rad od kuce.

Ako je bas problem, kupi poseban komp/laptop koji palis/gasis na pocetku/kraju radnog vremena i to e to... Puko gajtan, dovidjenja i prijatno. 8)

Nadam se da nema cetvrtog stadijuma kada cu opet pozeleti da ustajem 2 sata ranije da bih se gurao kroz grad i jeo brzu hranu za rucak.

To varira od osobe do osobe. Od psihološkog profila i preferenci. Neki ljudi vole da budu sami u svemu, pa i u poslu. Neki pak vole da su uz ljude. To čak nije ni ona podela na introverte i ekstroverte, nego na to koliko imaju želje za interakcijom sa drugima i sa spoljnim svetom.

I to je samo po sebi skroz ok. Problem je samo što se sa pandemijom dosta ljudi primilo na ideju da oni spadaju u te koji će da procvetaju ako što manje izlaze iz kuće. A zapravo to nije za njih.

I ja sam nekad imao san da radim od kuće što je moguće duže u životu. Onda sam video da to za mene i nije baš tako poželjno i lepo. Sad, u jeku Kurone, opcije za promene su mi malo sužene. Ali čim prođe ovaj cirkus gledam da nađem nešto ''konvencionalno''. Ne želim da mi dom bude radno mesto, niti da nosim posao sa sobom gde god da pođem. Postoji razlog što imamo termin ''radno vreme'' i ''radno mesto'' već vekovima.

Sve u svemu, bitno je samo da postoji izbor. Pa neka bira ko kako voli. Ko je za rad od kuće, da ima poslodavca A, a ko je za rad na radnom mestu, da može da ode kod poslodavca B. Ili da isti poslodavac nudi dve grupe, A za rad od kuće i B za one koji dolaze. Sve je stvar dogovora i obzira. Mi ljudi bismo skoro sve mogli da rešimo i prevaziđemo samo kada bismo malo više komunicirali među sobom i razumeli jedni druge.

meni se rad od kuce nikako ne svidja. sefovi koji misle da hvatash zjale jer im nisi pred ochima pa zivkaju i posle pet "jer 8 sati na poslu je 10 sati kod kuce"

enivejz, u drugim vestima, bolnica sveti sava prelazi u kovid rezim (mislim da nije u proslom piku, u julu)

Imate potpuno pogrešno viđenje mesta nauke u društvu. Niko ko ozbiljno proučava društvene nauke nikada i nije mislio da su nauka ili tehnologija ti koji će "usrećiti" ljude, što ustvari znači nabolje promeniti društvene odnose. To se menja samo političkom voljom i nivoom prosečne političke svesti, a ne tehologijom. Takva priča je uvek bila propaganda vladajuće klase, sredstvo da se alibi za trenutno nepravedne društvene odnose pronađe u nekom objektivnom nedostatku izvan drustva, u nečemu u čega nema, ali ipak "ubrzo" dolazi ("veliko novo otkriće koje će olakšati život svima", pa vladajuće klasa zbog toga spoljašnjeg, objektivnog i "privremenog" nedostaka ne može biti kriva, ali opet tobože iz sve snage radi na poboljšanju, pa će ono "ubrzo" doći). To je samo nova verzija ekvivalentne priče pre vremena tehološke revolucije, da čekamo Isusa koji će "ubzo doći drugi put", pa će zavladati "carstvo nebesko", svi krivi biti kažnjeni, a svi zaslužni nagrađeni. To je uvek bio samo dodatak Bibliji dopisan za ateiste, Verzija 2.0. i to je svima koji proučavaju društvene nauke na fakultetskom nivou oduvek bilo jasno. I ne samo njima, nego i u sferi kulture. Setite se ranih "antitehnoloških" romana Herberta Džordža Velsa, ili recimo filma Metropolis, Frica Langa.

Nauka je društveno neutralna. Sama po sebi nema uticaja na političke odnose između ljudi od čega zavisi sve ostalo. Ona je trošak. Zbog toga je razvijena samo onoliko koliko se para uloži u nju. A u nju se ulaže tačno u onoj meri u kojoj postoji društvena svest u narodu da se oni koji odlučuju politički nateraju da odvoje deo našeg zajedničkog novca kojim upravljaju, pa ga preusmere u trenutno njima neprofitabilnu dugoročnu investiciju kao što je nauka. Sve ostalo je šarena laža. Propaganda. Društvo se uvek tehnološki menjalo i uvek su neki zbog toga gubili posao. Međutim svaka takva promena istovremeno stvori mnogo DRUGIH poslova koji ranije nisu postojali, čime se kompenzuje gubitak starih. Kad bi vlast to želela lako bi bilo na vreme menjati edukaciju tako da su ljudi uvek u pogledu stručne spreme na vreme pripremljeni da napuste stare poslove za kojima više nema potrebe i pređu na nove koji ranije nisu postojali. Problem je međutim što vlasti retko kada žele da im podanici budu previše napredni, pametni i obrazovani, jer onda ne bi trpeli nepravednu raspodelu društvenog bogatstva. A upravo ta nepravedna raspodela, što znači prelivanje NEPLAĆENOG viška stvorene vrednosti iz jedne klase u drugu, omogućuje postojanje povlašćene klase, ili grupe, ili kako god želite da je nazovete. Pa ZATO, sem uske grupe tehnološke elite, narod mora biti neuk, pa onda i ne može biti kvalitetno i na vreme spreman na posledice tehnološkog razvoja i gubljenja starih radnih mesta. Nauka i tehnologija uvek pružaju zamenu za ona izgubljena, i to može biti problem samo ako se želi da bude problem. To je i izvor nepripremljenosti na epidemiju, na zagađenja i mnogih drugih problema. Kriviti nauku je isto tako glupo kao i tražiti krivce po nekim skrivenim i tajnim budžacima punim "tajnih društava" koje "kuju zaveru". Ili recimo kriviti "zle pojedince". Pravi krivac je SISTEM društvenih odnosa, ili skraćeno "politički sistem", a ovo drugo je čista glupost i dimna zavesa.

Kao jednu apsolutno predivnu ilustraciju ove priče, jednog kritičkog odnosa prema tada naslućenoj budućnosti, pogledajte bar početak filma Metropolis, Frica Langa. To je inače nešto što u nekoj drugoj temi zaslužuje posebnu poruku jer je u pitanju ne samo apsolutno remek delo svetske kulture, nego i neobična priča sa srećnim krajem budući da je nedavno u jednoj arhivi u Južnoj Americi slučajno pronađen veliki deo ove dugačke filmske epopeje koji je smatran trajno izgubljenim. U Berlinu je bila svečana premjera restaurirane verzije koja je bila svetski kulturni događaj. Sumnjam da je puno ljudi kod nas videlo ceo film onako kako je bio zamišljen.

E pa, evo ga, za čitaoce Beobuilda, u celini. Sa originalnom muzičkim pratnjom i partiturom sa premjere 1927. Nemački ekspresionizam u svom punom sjaju. Kopirajt je davno istekao.

Metrópolis (1927) | Full Movie | (Trajanje 2:28:44)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AvtWDIZtrAE[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791801#p791801:2ecqrklm je napisao(la):
Zuma » Uto Nov 10, 2020 6:29 am[/url]":2ecqrklm]

Nauka je društveno neutralna.

Kakava glupost.
Nauke je u istoriji bila UVEK instrument vladajucih. Naucnici su uvek bili na strani vladajucih.
Moglo bi se reci da je matematika drustveno neutralna, ali nauku cine naucnici.

Nisi razumeo šta sam napisao. Određeno znanje o prirodi je društveno neutralno samo po sebi. Parna mašina je zamenila konje kao pogonsko sredstvo, zatim električna energija paru, ali društveni položaj ljudi koji sa njima rade nije promenjen samo zato što je izvor energije promenjen. Recimo ko je vlasnik tih sredstava za proizvodnju i ko ubire zaradu kad radnici rade sa njima. Ono što NIJE neutralno je kako će se to naučno znanje upotrebiti i da li će nešto uopšte biti otkriveno (ili u slučaju tehnologije razvijano), jer to zavisi od toga koja se istraživanja finasiraju. To odlučuju centri moći ili, retko, javni politički pritisak, ako postoji. Međutim, to nije sama nauka i ne treba mešati dve nepovezane stvari.

Konkretno, na primeru iz ove teme, niko nije bio spreman za pojavu virusa koji je zarazniji i opasniji od od uobičajenih, ali zato što u to nije investirano, a NE zato što nauka (tj medicina) "nije uspela" brzo da pronađe bolja rešenja. Zato nije ONA "omanula", kao što se ovde neki pričaju, nego naučna znanja ne padaju sa neba i odjednom. Mora neko PRVO da izdvoji pare i da se istraživanja rade dovoljno vremena unapred. A neće da investiraju zato što, ako je tržište jedini regulator, kao u kapitalizmu, a odlučivanje skoncentrisano u veoma uskom krugu, kao u trenutnoj verziji kapitalizma, onda je ne-tržišno ponašanje trošiti novac akcionara za nešto što im neće doneti profit možda čitavog života. Ili, da sutra otkrijemo da ogromni asteroid juri ka Zemlji i da ćemo završiti kao dinosaurusi, što je sasvim moguće, svi bi se žalili zašto odavno nisu razvijene posebne rakete za rano skretanje opasnih asteroida, što je odavno bilo moguće. Ali da li bi mi čak i sada pristali da plaćamo porez za to? Drugim rečima, kriv je SISTEM kome je TO jedini kriterijum selekcije (trenutna korist nekih), a ne ono što se finansira, tj nauka. Naučno znanje, tj sadržaj nauke, je samo po sebi društveno neutralno, a nisu neutralni oni izvan nje koji odlučuju koji će deo nauke finansirati i kako će koristiti njene rezultate, što je izvan nje, deo sistema društvenih odnosa, odnosno sistema vrednosti koje neki politički sistem ima u svojim osnovama. To su dve sasvim različite stvari.

Sinoc prosao pored niza kafana.
Ljudi unutra sede i dalje bez maski i zezaju se.

Тако ће бити све док не почне масовније умирање, барем према искуству Чешке и Белгије које су чини ми се најгоре погођено овим јесењим таласом. Сада се тамо дешава брз пад (барем тако делује ових дана) броја заражених. Ја тај брз пад никако не би приписао некаквом локдауну, јер видели смо на пролеће да је у многим земљама, па и код нас број заражених растао и месец дана након увођења локдауна. Пре бих рекао да је то неки природан ток. R фактор се смањује пре свега због свести људи који се више чувају, јер су их заиста уплашиле цифре од рецимо 200 преминулих у једном дану у Чешкој која није много бројнија од Србије. Донекле је тај фактор опао и због процента заражених људи и ако је тај број вероватно још увек далеко до циљаног имунитета крда али је ипак довољно порастао да донекле утиче на поменути фактор.
Дакле ни једна мера неће бити делотворна без свеста људи од опасности. Зато је потребно поверење народа у податке који се износе, а што се више манипулише то поверење је све мање. Опасно је смањивање броја заражених и преминулих јер се неће подићи свест људи, али је опасно и паничење и претеривање у описивању опасности јер се народ непотребно умара, временом се такође ствара неповерење у податке и тиме опада свест о опасностима и долази до наглог опуштања. Исти ефекат имају и претеране мере које ће значајно угрозити квалитет живота и осећај слободе. Такве мере имају смисла само ако заиста имају значајни ефекат на смањење броја заражених и ако не трају дуго. Тако данас због претераног и бесмисленог затварања на пролеће наш народ тешко да ће прихватити ново затварање чак и кад би заиста било потребе за истим.
Иначе, насупрот мојим очекивањима ситуација са бројем заражених код нас је опет експлодирала. Тешко је поредити са летњим таласом јер је онда очигледно било значајног штеловања, а сад не могу да проценим колико се штелује. Број људи на респиратору убрзано расте, и ако настви тако достићи ће ниво из јула. Сад би разумео да се школе затворе или пређу на онлајн наставу али на рецимо две недеље што би се по потребни могло продужити али не у недоглед. Ноћни клубови свкако, али ресторани можда ни не морају да се затворе, ако им се исплати да раде са ограниченим бројем посетилаца. Оно што ме највише плаши да се ништа неће радити, све док самозвани месија не одлучи да поново уведе безсмислено тотано затварање.

Nocne klubove jos ne diraju.

Nego d ali je istina da sada monogo testiraju?
Ispada da testiraju vise nego letos, kad su ljudi hteli da putuju pa su se testirali.
Meni se to cini nemogucim da sada toliko testiraju.

Zuma wrote
,, ... Niko nije bio spreman... ,,

Toliko puta smrt je harala ovuda u raznom ruhu
iItekako smo spremni. Sledeci korak je instiktivan...

letargija... uobicajena za ljudsko ponasanje
Vec vidim da su mnogi vec sada u toj fazi...
8 mrseci je dug period ... a trajace još....

Treba da se plase budjenja

Po broju ljudi koje dnevno gubimo smo skoro dostigli maksimum iz Jula. Bar po sumnjivim zvaničnim podacima iz ranijih talasa, mada je tačan broj manje bitan od trenda. Trenutno se na groblje otprema 14 ljudi dnevno, a ne vidim ni promenu u rastućem trendu ni neke efikasne mere na vidiku. Ali su bar ovde utihnule zavereničke priče koje smo mesecima morali da trpimo: kako je virus bezazlen, drska zavera ne znam koga i zašto, kako je procenat smrtnosti sada već smešno mali, da se džabe "paniči", itd. Zar nisam odmah rekao da će ako se virus pusti u slobodno širenje, bez mera ograničenja, povećanje broja zaraženih brzo da nadoknadi manju smrtnost, tj poboljšano lečenje i manju prosečnu starost bolesnih? Pa je takva propaganda koja kod čitaoca fomira pogrešne stavove o potrebi da se štite veoma štetna? Dostizanje ranijeg nivoa, ili bar ritma porasta umiranja se desilo i uz svu forsiranu priču medija da je virus opasan i da se treba štititi. Ali šta bi tek bilo da je preovladao stav da je sve ovo neka prevara i da treba ignorisati celu "lažnu uzbunu"?

Tok zaraze, mrtvi 2020.11.10.jpg

"Taman je izgledalo da smo dostigli plafon. Nadao sam da će u toku ove nedelje da se zaustavi na tom nivou, ali dešava se ono što je nažalost moglo i da se predvidi - krivulja nastavlja da se penje", ističe doktor Kon.

Kon upozorava da nismo daleko od katastrofalne epidemiološke situacije u kojoj ljudi više neće imati gde da se leče.

Doktor Predrag Kon navodi da nema drugog plana za dalje, osim da se oslobađaju mesta i da se obezbedi da najteži bolesnici imaju gde da se leče.

"Ovaj nalet je toliko veliki i ne bi trebalo da se čudimo jer je sledeći stepen katastrofalna epidemiološka situacija. To je situacija u kojoj nema gde da se leče ljudi. Mora da se razume da ne pričam ja ovo radi plašenja nego je to objektivno stanje", naglašava doktor Kon.

Upozorava da nismo daleko od takve katastrofalne situacije.

"Ako sada imamo mesta u Beogradu da primimo pacijente samo još jedan ili dva dana, posle ide smeštanje svuda okolo gde ima mesta - bilo gde. To podrazumeva ogroman napor. Odakle vozila za sve to, odakle vozači, gde su ti ljudi? Treba shvatiti zašto smo toliko apelovali", ističe Kon.

"Treba shvatiti zašto su toliki apeli bili, a zašto nisu sprovođene mere to će istorijski da se razmatra", poručio je Kon.

On je napomenuo da je bilo potrebno da pravni okvir za sprovođenje mera bude usklađen mesec dana ranije.

"Suština je da moramo da zaustavimo virus, ako ne zaustavimo mi njega, on će zaustaviti nas", kazao je on.

Kako je naveo, nije mu jasno kako postoje ljudi koji i dalje sumnjaju u postojanje koronavirusa.

"Ne samo da ne može da mi priđe svesti da ovoliki broj ljudi i svedoka nije dovoljan da pokaže nekom, a to je između 10 i 15 odsto ljudi, da ovo nije izmišljotina", kazao je on.

Beograd je u vanrednoj situaciji sve vreme, samo što se to ne oseća, naveo je on.
...
On je rekao da će borba sa kovidom 19 biti nastavljena i da će biti još mera.

"Nećemo sigurno pustiti da ljudi umiru tek tako, mora da se spreči širenje virusa. Borba postoji i u samom Kriznom štabu, ali ona nije za javnu debatu", napomenuo je Kon.

https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1762074

Zuma":13er5lb6 je napisao(la):
Po broju ljudi koje dnevno gubimo smo skoro dostigli maksimum iz Jula. Bar po sumnjivim zvaničnim podacima iz ranijih talasa, mada je tačan broj manje bitan od trenda. Trenutno se na groblje otprema 14 ljudi dnevno, a ne vidim ni promenu u rastućem trendu ni neke efikasne mere na vidiku. Ali su bar ovde utihnule zavereničke priče koje smo mesecima morali da trpimo: kako je virus bezazlen, drska zavera ne znam koga i zašto, kako je procenat smrtnosti sada već smešno mali, da se džabe "paniči", itd. Zar nisam odmah rekao da će ako se virus pusti u slobodno širenje, bez mera ograničenja, povećanje broja zaraženih brzo da nadoknadi manju smrtnost, tj poboljšano lečenje i manju prosečnu starost bolesnih? Pa je takva propaganda koja kod čitaoca fomira pogrešne stavove o potrebi da se štite veoma štetna? Dostizanje ranijeg nivoa, ili bar ritma porasta umiranja se desilo i uz svu forsiranu priču medija da je virus opasan i da se treba štititi. Ali šta bi tek bilo da je preovladao stav da je sve ovo neka prevara i da treba ignorisati celu "lažnu uzbunu"?

file.php

Ја сам увек за то да се каже управо онако како јесте. Ако је у једном дану тамо негде почетком јула преминуло више од 50 људи инфицираних ковидом, тако је требало и рећи. Свака мутљавина ће временом испливати, можда се неће сазнати права истина али ће се створити тло за стварање како лажних катастрофичних вести тако и теорија завере.
Шта овде недостаје поред поверења је низ неопходних прецизних истраживања спроведених и протумачених на онај начин како то научне методе захтевају. Немамо представу колико је овде људи прележало корону, сви нагађају а конкретних података нема. Помињано је само једно истраживање, чини ми се закључно са мајом, али чак се и о томе јако мало причало да се питам колико је поуздано. Да не помињемо сложенија истраживања о начину преноса. Како могу да се одреде одговарајуће мере ако оваких података има јако мало. Ако је тачно оно што су најновија светска истраживања показала да је примаран пренос аеросолима а не капљично, и да се то дешава дуготрајном акумулацијом концетрације вируса емитоване од стране заражене особе у слабо проветреним просторима зашто се онда у први план ставља дистанца пре проветравања просторије. Онда у први план треба ставити проветравање просторија и краћи боравак у истим ако је то могуће, затим маске а тек онда дистанца. Сама дистанца је довољна у спољашњем простору или добро проветреној просторији, али ту је степен заразе, као се да закључити из ових истраживања већ значајно мањи. Заражавање путем додира заражене површине је по тим истраживањима готово занемарљиво, и мислим да је ту инсистирање на уобичајеној хигијени сасвим довољно а дезинфекција улица бесмислена. Што се тиче истраживања негативних психолошких ефеката мера, на којима ја увек исистирам, чини ми се да од тога нема ништа. Можда ће тек након 10-ак година и више бити истраживане те последице, а сматрам да би требал ангажовати и сада што више мозгова по том питању. Што се тиче економских последица ту истраживања постоје, али чини ми се да се више користе за политичко препуцавање него у неком конструктивном циљу.

Slažem se. Stalno imam utisak da, čak i ako ostavimo po strani politički pritisak na krizni štab da ne ometa biznis "važnih ljudi", oni i u oblasti gde imaju odrešene ruke rade skoro amaterski. Nikako da čujem za ozbiljna istraživanja kako se kod nas pretežno prenosi virus. Na kojim mestima najviše? Pa recimo kako je došlo do formiranja najvećih klastera i šta je zatim najviše doprenelo da se oni prošire? Pa čak se ne priča ni o najrudimentarnijim statističkim analizama dostupnih podataka, dakle bez posebnih istraživanja u smislu formiranja ekipa koje skupljaju i one podatke koji se ne skupljaju rutinski. Kad nam je predstavljen BILO KOJI dijagram koji predstavlja rezultat neke složenije analize? Nikad! Ni posle čitavih 9 meseci. Pitanje je čak da li uopšte imaju slobodan pristup punoj bazi podataka ili im, kao što su pričali, neko donosi rutinske izveštaje. Ni traga jednom naučnom i analitičkom pristupu u kome su mere direktna posledica jasnog uvida u ono što se stvarno dešava.

Što se tiče ostalog, samo jedna ispravka. I dalje se smatra da je zaraza kapljicama primarni metod širenje virusa, a aerosolima sekundarni. Razlika je samo u tome što se ranije mislilo da je procenat zarazenih aerosolima zanemarljiv. Sad ne misle tako, ali je kapljično širenje i dalje važnije. Zbog toga je, uz maske, distanciranje i dalje ključna preporuka. Tome bi sada samo trebalo dodati i često provetravanje zatvorenih prostorija. Problem je naravno što je zimi to u praksi veoma teško ili skoro nemoguće. Ko će da plati grejanje tako rashlađenih prostorija ako je temperaturna razlika spoljašnjeg čistog ali hladnog i unutrašnjeg zagađenog ali toplog vazduha čak 20 stepeni? Za to bi bila potrebna ogromna količina energije.

Mogu da daju upitnike u test centrima i po domovima zdravlja pa da anonimno popunjavaju ili da doktor unosi. Minut posla obzirom da su svi lekari umreženi.
Mada statistika po godinama i koliko članova iz porodice je bolesno bi dalo neke pretpostavke.
Mada kad se vide prepunuautobusi javnog prevoza sve pada u vodu.

Pfizer's ultra-cold vaccine, a 'very complex' distribution plan and an exploding head emoji

As Molly Howell, a state health official in North Dakota, watched a webinar on how to distribute what's expected to be the first Covid-19 vaccine, her head began to spin.
"How are we going to do this?" she texted a colleague who was also on the webinar.
Her colleague responded with an exploding head emoji.

Monday, Pfizer announced that initial Phase 3 clinical trial results show its vaccine is more than 90% effective. If approved, Pfizer's vaccine will also be the most fragile vaccine used in the United States, and the state health officials charged with its distribution worry the process will not go smoothly.

Pfizer's vaccine needs to be stored at about minus 75 degrees Celsius, which is about 50 degrees colder than any vaccine currently used in the United States. Doctors' offices, pharmacies and state labs don't have freezers that go nearly that low.

The solution is a set of handling and storage requirements that a doctor at the US Centers for Disease Control and Prevention described as "very complex."

The CDC has asked states to be ready to receive Pfizer's vaccine by November 15, but state officials say the first time they heard the specific requirements was on October 15, giving them just weeks to prepare.

State health officials were "shocked" when they heard the storage requirements for the new vaccine, according to Dr. Kelly Moore, associate director of the Immunization Action Coalition, which is supporting the frontline workers who will administer the coronavirus vaccine. Those requirements include procuring and handling large amounts of dry ice, which is in short supply in many parts of the country.

"We all are going into this expecting that there are going to be major glitches," she said.
Howell, North Dakota's immunization program manager, calls the prospect of administering Pfizer's vaccine "overwhelming" and "daunting."

Claire Hannan, executive director of the Association of Immunization Managers, which also helps states with their vaccine programs, sent Howell the exploding head emoji.
"These challenges are so unprecedented. I don't have anything to compare [them] to," Hannan told CNN.

Even those on the inside have doubts about how the process is going.

"All of the squares of the quilt have not been knit together very squarely at this point," said Dr. William Schaffner, a longtime adviser on vaccines to the CDC. "There are probably more questions than answers."

https://edition.cnn.com/2020/11/10/heal ... index.html

Vesara: Neću i neću da zatvorim klubove!

Заменик градоначелника Београда Горан Весић оценио је вечерас да је време да угоститељи који крше епидемиолошке мере одговарају и поручио да ће измене Закона о заштити становништва од заразних болести омогућити строжу контролу мера и да ће престоница добити 400-500 нових људи, који ће учествовати у контроли.

Весић је за РТС нагласио да је важно да привреда настави да функционише. Он је рекао да Град Београд инсистира на томе да се промене законски прописи како би се омогућило да већи број извршилаца контролише поштовање епидемиолошких мера, преноси Танјуг.

„Према садашњем закону, то могу да раде само санитарни инспектори Министарства здравља, а њих је 140 на територији читаве Србије и они нису довољни да контролишу поштовање мере. Изменом закона то ће бити омогућено комуналним милиционерима и инспекторима. На тај начин имаћемо у Београду 400-500 нових људи који ће моћи да учествују у контроли”, рекао је Весић за РТС.

Он је нагласио да град инсистира на томе да се прво поштују постојеће мере, а онда да се размишља о новим мерама, али је приметио да један број угоститеља крши мере и организује журке после 23 сата.

Весић је оценио да је неопходно да они који организују журке и прославе после 23 сата за то и одговарају.
„Мислим да је време да тужиоци размисле да ли неко тиме крши кривични закон. У кривичном законику постоји кривично дело, које каже да ко намерно зарази друге људе, а организатор журке то ради, може да одговара кривично. Нису одговорна деца која дођу на такву прославу, већ они који је рекламирају на друштвеним мрежама и зарађују на томе”, рекао је Весић.

Он је додао да је време да тих један одсто угоститеља коначно одговара за такве поступке, а не да се кажњава 99 одсто угоститеља који вредно раде и поштују мере. :laugh:

„Важно је да се ове мере спроведу до краја. Сигуран сам да ће се изменом закона омогућити да се строже контролишу мере и да привреда ради, а да се истовремено заштити становништво од заразних болести”, рекао је Весић.

На питање да ли ће се скратити радно време угоститељских објетака или вртића, Весић је рекао да неће и поручио да морамо да научимо да живимо с оваквом ситуацијом.

„Једна је ситуација била у марту кад смо се први пут суочили са овим вирусом, а сад имамо искуство већ осам месеци и привреда мора да ради”, рекао је Весић истичући да се туристи полако враћају што показује то да су капацитети хотела попуњени 50 одсто, а негде и 70 одсто.

Истакао је и да у угоститељству ради 40.000 људи, те је поновио да треба поштовати мере и стриктно казнити оне које организују прославе, али омогућити да привреда ради.
„Јер ако привреда не ради неће бити могућности да се купи нова заштитна опрема и нећемо моћи да платимо лекаре”, рекао је Весић истичући да ако економија не буде радила, нећемо моћи да опстанемо.

Као пример навео је Немачку, где, како је рекао, нико није зауставио привреду.
„Почели су да се враћају туристи и опоравља сектор услуга. Имамо раст привреде и индустријске произвођење, имамо најмањи пад у Европи и зато је важно да се настави овај тренд, на томе инсистирају председник Вучић, влада и градска власт у Београду која спроводи ту политику”, поручио је Весић. :laugh:

http://www.politika.rs/scc/clanak/46642 ... u-kontroli

Vrh