Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717079#p717079:qjx9dt99 je napisao(la):
tribi » 39 minutes ago[/url]":qjx9dt99]Pogotovo što im kaznom preti ministar koji je zatvorio svoju školu u koju idu deca bogatih...
Plot twist - nije zatvorio nego prešao na online nastavu.

Bruka i sramota je ovaj čovek.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717045#p717045:1l2u1voj je napisao(la):
Igor » 13 Mar 2020 05:05 pm[/url]":1l2u1voj]Slažem se bez uplitanja politike ;)
Jel ovo važi za sve stranice ove teme?

Ja kad sam pitao da se ova tema otvori obrisan mi je post. Ocigledno je da ne mogu svi ljudi da imaju "viziju" sta ce se desavati u buducnosti i sta ce biti popularno. Drago mi je da je bas Zuma otvorio ovu temu!

Ako je neko online upravo se ocekuje obracanje Trumpa po pitanju CoronaVirusa
https://www.youtube.com/watch?v=feycmqjsLNw

Prenos je uzivo. Konferencija vec kasni 25 minuta. Ocekivanje je da ce proglasiti nacionalnu uzbunu.

Live transcript. (updated)

Trump
- Ukinuli smo ili limitirali putovanja u mnoge drzave. Lista ce se prosiriti.
- 500B stampanje novog novca
- Novi objekti sirom USA za virus ce biti izgradjeni.
- TeleHelp ce imati sve bolnice u USA za svakog gradjanina preko online platforme
- Ukidamo striktna pravila (3 dana u bolnici, pregled pa onda zadrzavanje, ukidaju pravila broj kreveta po prostoriji, broj pacijenata po bolnici, broj pacijenata po doktoru i mnoga duga pravila)
- FDA odobrio novi test za coronu. 500k novih testova ce biti pocetak sledece nedelje.
- Jos 1.4 miliona novih testova ce biti do kraja sledece nedelje.
- Zelim da se zahvalim Googleu jer prave website da se prati corona virus i testiranje.
- 1700 developera radi na ovom projektu upravo iz Googlea
- Ovo stanje ce proci i naucili smo dosta.
- Brisemo dugove za studente

Dao bih rec doktoru Berksu. (ona)
- Sadasnji flu nadzorni sistem nije dobar
- Pocinjemo da gradimo novi nadzorni sistem. Univerziteti, bolnice i labaratorije su napravili novu vrstu testa
- Firma Roche je napravila novu vrstu testa. U manje od 2 nedelje. Ovaj test je pouzdaniji i bolji od svih testova do sada.
- Kada je bio Spanski grip od 1918 prvi test je bio dostupan tek 1985 godine a sada smo ga napravili za 2 nedelje.
- Istina je da je Juzna Koreja imala ogroman broj testiranja i njihovi rezultati su od 1-3% ??
- Predstavila je novi website i screening process.

Trump
Takodje objavljujemo da proglasavamo nationalnu opasnost danas. Ovo ce biti da pomognemo svim studentima
Na osnovu cene nafte naredio sam da kupimo strateske rezerve nafte. Napunicemo do vrha sve rezerve nafte. Nadam se da ce imati dovoljno nafte po ovoj ceni. Ovako nesto ne bi bilo moguce do prosle nedelje.

Akcije na berzi burno reagovali na ovu objavu. Akcije idu na gore.

Tramp proglasio vanredno stanje u SAD zbog koronavirusa

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u petak zbog pandemije koronavirusa.

Kako prenosi CNN, Tramp je rekao da će ovaj potez otvoriti pristup sumi od 50 milijardi, za koju američki predsednik kaže da će biti raspoređene na sve savezne države u cilju borbe protiv ovog virusa.

Tramp je takođe apelovao na sve savezne države da što pre uspostave krizne štabove.

http://rs.n1info.com/Svet/a577808/Tramp ... irusa.html

Kurc: U Austriji zatvaranje prodavnica i skraćivanje radnog vremena

Beč -- Vlada Austrije je naložila da se većina poslova obavlja od kuće kako bi sprečila dalje širenje koronavirusa, rekao je danas kancelar Sebastijan Kurc.

"Jedna od mera je da će restorani, barovi, kafići od ponedeljka raditi samo do 15 sati. Pored toga radnje od ponedeljka ostaju zatvorene, izuzev onih koje prodaju namirnice, supermarketi, apoteke, banke, drogerije, pošta i sve drugo što je bitno za snabdevanje", objasnio je Kurc.

Osim toga, železničke veze sa Švajcarskom su obustavljene, a određeni delovi Tirola su stavljeni u karantin, tačnije provincije Sankt Anton am Arlberg i Paznaun. Ove oblasti bi trebalo da budu u karantinu dve nedelje, a strancima je naloženo da ih napuste.

Prema rečima kancelara Kurca, Beč bi mogao da bude izostavljen iz karantina.

Kurc je dodao da će austrijska vlada predstaviti fiskalne mere za pomoć privredi sutra

Kako je navedeno, od ponedeljka će biti obustavljani letovi ka Španiji, Švajcarskoj i Francuskoj.

Kurc je rekao da je svestan da su ove mere veoma restriktivne ali i neophodne kako bi se usporilo širenje virusa. Dodao je da se razmatra i paket mera za pomoć privredi i preduzećima kako bi se sačuvala radna mesta.

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php? ... id=1666123

To nije vanredno stanje, već "National emergency", u svakom trenutku ih ima po deset i više aktuelnih. To mu dođe kao delimično vanredno stanje i pre svega je bitno što daje pravo federalnoj državi da sme da vanredno potroši pare na taj konkretan problem.

Mislim da je prevod dobar ali da se ne shvata identicno u svim zemljama.

To je bila vest preneta sa domaće verzije CNN-a, dakle N1, i njihov prevod.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=717102#p717102:1u8cd7bw je napisao(la):
vradovic » 13 Mar 2020 08:20 pm[/url]":1u8cd7bw]Ja kad sam pitao da se ova tema otvori obrisan mi je post. Ocigledno je da ne mogu svi ljudi da imaju "viziju" sta ce se desavati u buducnosti i sta ce biti popularno. Drago mi je da je bas Zuma otvorio ovu temu!
Mogu ti reći da se svi članovi foruma tretiraju jednako. Ja sam ovu istu temu o epidemiji prvi put otvorio još 26. Januara, pošto mi je još tada bilo jasno da je virus već izvan kontrole i dovoljno virulentan, pa je, osim ako se desi neko čudo, samo pitanje vremena kada će se proširiti svuda. Ideja mi je bila da se iskoristi vreme dok se to ne desi da se svi pripremimo na ono što nas čeka. Pa je tema obrisana zbog toga što je bilo isuviše rano za nju i prevelikog potencijala za razne off topic zloupotrebe. Šta da se radi. Pitanje procene. Moderator je neophodan i mora da postoji.

Ako je za utehu i meni je obrisana tema o ovom virusu. ;)

A, pošto nema vakcine ili leka za Coronavirus, ostaje nam samo naš imunitet.

Wow hvala Vam na info a ja mislio samo ja crna ovca :D Al posto je tako onda sve ok!!

Ajmo onda nazad na temu.

The C.D.C.’s scenarios were depicted in terms of percentages of the population. Translated into absolute numbers by independent experts using simple models of how viruses spread, the worst-case figures would be staggering if no actions were taken to slow transmission.
Between 160 million and 214 million people in the United States could be infected over the course of the epidemic, according to one projection. That could last months or even over a year, with infections concentrated in shorter periods, staggered across time in different communities, experts said. As many as 200,000 to 1.7 million people could die.

Ovo je bas puno. Zamisli 1 milion zrtava. Mislim da nece doci do toga.

Amerikanci se brinu samo o sebi. A eksperti Svetske zdravstvene organizacija su najviše zabrinuti šta će biti u zemljama sa malim standardom i lošom zdravstvenom zašitom? U Africi recimo, gde mnogi nemaju ni struju, a kamoli modernu bolnicu?

Ako pogledamo onu piramidu raspodele različitih nivoa ozbiljnosti toka bolesti, jasno je da je "kritičnim" i "ozbiljnim" slučajevima neophodno bolničko lečenje, odnosno u najmanju ruku respiratori. Ako uzmemo da će zbog toga bez lečenja umreti svi kritični i pola ozbiljnih slučajeva, to je 12% zaraženih. Pod pretpostavkom da potpuno slobodno i ničim ometano širenje zaraze na kraju može obuhvatiti recimo 70% stanovništva, broj umrlih u Africi bi bio neverovatnih 1,275,000,000 * 0,12 * 0,7 ≈ 100 miliona ljudi.

Pa zatim, ako se napravi tako ogroman rezervoar za trajno čuvanje i, još gore, mutaciju virusa, čak i ako se očisti iz Evrope i Amerike, uvek će se ponovo pojavljivati iz Afrike ili drugih nerazvijenih krajeva. Pa i kad se, nadajmo se, napravi, testira, odobri i masovno, u milijardama primeraka, umnoži vakcina (kažu da je do sada za to trebalo 12 do 18 meseci?), da li će biti efikasna protiv stalno nove mutacije iz Afrike? Sada je nemoguće reći kako će se ova priča dalje razvijati, ali ne izgleda dobro.

Slaviša Kokeza predsednik FSS ima korona virus, a bio je na nedelji mode u Milanu a zatim i na kongresu UEFA u Amsterdamu. https://www.telegraf.rs/sport/fudbal/31 ... oj-klinici
U Milanu je bio pre oko 15 dana, a međuvremenu je mogao da zarazi pola nas... Sa ovako neodgovornim ponašanjem nam ne gine mnogo šira epidemija.

Da nastavim sa kompilacijom najboljih tekstova i informacija neophodnih za razumevanje ove epidemije i naše trenutne situacije.

U prvom delu sam izneo dosta podataka iz Kineskog izveštaja i neke osnovne zaključke. U najkraćem, ova epidemija je posebno opasna zbog veoma retke kombinacije loših aspekata: ISTOVREMENO znatne zaraznosti, znatne smrtnosti, prenošenja pre simptoma, priličnog procenta slučajeva koji zahtevaju bolničko lečenje i dugog trajanja tretmana kod tih slučajeva, što preopterećuje medicinski sistem i traži velike resurse, smanjujući tako kvalitet lečenja i dalje povećavajući smrtnost. Jedina efikasna mera je smanjenje faktora prenošenja po svaki cenu i što pre (zbog eksponencijalnog rasta u neometanom stanju širenja).

Evo sada jednog ZAISTA izuzetnog i bogato ilustrovanog teksta koji se, mada dugačak, MORA pročitati, jer veoma jasno objašnjava čitav niz za nas ključnih stvari koje inače, bez ovako prezentovanih podataka, ne mogu biti jasne. Ilustruje se suštinska vremenska i druga razlika između stvarno zaraženih i zvanično objavljenih kao "pozitivnih na testu" (dakle onoga što države redovno objavlju), zatim tok zaraze u raznim zemljama, na tim primerima kakve su tačno posledice raznih mera protiv širenja virusa, koliko je važno KADA se one preduzmu, i na kraju šta treba raditi. Isuviše je bogato da bi se prepričalo, mada su to uglavnom slike pa se ne čita dugo, ali ipak preporučujem pažljivo proučavanje celog teksta. Članak je samo u poslednjih 48 časova imao 21 milion pregleda i 17 prevoda na razne jezike.

Coronavirus: Why You Must Act Now
Politicians, Community Leaders and Business Leaders: What Should You Do and When?
https://medium.com/@tomaspueyo/coronavi ... d3d9cd99ca

Ključna ilustracija:

1*r-ddYhoUtP_se6x-NOEinA.png

Vidis i po tom grafikonu se vidi da je najbolja odbrana od virusa "social distancing".

Bilo bi dobro da vidimo i grafik registrovanih slučajeva u Srbiji. . . možda neko zna da nacrta. ;)

Izglasali u 1AM EST - "Families First CoronaVirus Response Act" u US.
Besplatno testiranje (inace je bilo $3,200). Placeno odsustvo (medical).

KORONA OČISTILA VAZDUH U ITALIJI: Pogledajte situaciju iznad severa pre i posle pojave virusa!

Kao što je to bio slučaj i sa Kinom, čini se i da je potpuna blokada Italije zbog korona virusa dovela do "pročišćavanja" vazduha, pa su tako satelitski snimci pokazali da je situacija znatno bolja kada je reč o zagađenju na severu Italije.

https://www.kurir.rs/planeta/3427605/ko ... ave-virusa

malo ozbiljnije
evo tabele, u najvecim drzavama zaristima gotovo nema novootkrivenih slucajeva

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Da su naši 20 feb zatvorili granice i sve koji udju iz rizičnih zemalja slali u karantin ne bi bilo ni ovoliko

Sad će lijepo vrijeme i eto e trotineta masovno na ulici...

Vrh