Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Kao što napisa i Zuma, nošenje maski u zatvorenom je ključna mera, a kad se epidemija primiri nek nosi ko hoće. Pa kad se opet pojača, onda opet svi. Dok se ne 'prokužimo'.

To su otprilike i mere koje je trebalo da važe otpočetka. Nikakvi policijski časovi i čuvanje praznog prostora. Zabrana HODANJA ubiće do kraja godine više ljudi nego što bi ih korona u najgorem scenariju pokosila.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=734292#p734292:12dh97ve je napisao(la):
MiraC » 02 May 2020 06:23 pm[/url]":12dh97ve]
Da se nadovezem pitanjem: ako su uvodili represivne mere, bili spremni i na teže, sada imamo dovoljno jednokratnih maski, alkohola i rukavica...zasto se ne propise OBAVEZNO nošenje? Svuda i u svakom trenutku da svi moraju imati maske na licima.
ljudi, idete u hipohondarsku paranoju.
može da se propiše kao obavezno, ali da taj koji to propiše od svog novca a ne od novca poreskih obveznika obezbedi maske svima kojima je to propisao. ne želim da dajem za jednu masku 100 din, a pre svega ovoga jedno pakovanje je koštalo 80 din, pritom da mi se to nameće kao obavezno.

Ima sad po državnim apotekama neke papirne i za 23 din.

Ali, da, država treba da podeli maske, bar te najjeftinije. To bi bila pametnija mera od svih koje su dosad uveli zajedno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=734324#p734324:lj5hyw2y je napisao(la):
operic » Sub Maj 02, 2020 7:38 pm[/url]":lj5hyw2y]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=734292#p734292 je napisao(la):
ljudi, idete u hipohondarsku paranoju.
može da se propiše kao obavezno, ali da taj koji to propiše od svog novca a ne od novca poreskih obveznika obezbedi maske svima kojima je to propisao. ne želim da dajem za jednu masku 100 din, a pre svega ovoga jedno pakovanje je koštalo 80 din, pritom da mi se to nameće kao obavezno.
Treba da postoje one grupe kojima se daju neke besplatno, ali 100din nisu to je cinjenica ili vi niste odavno kupovali. Zato me i cudi da nisu propisali da se obavezno nosi. Rukavicw su 17din a ne znam maske oko 40din mozda i manje.
Sva preduzeća da obezbede zaposlenima a mimo tog radnog vremena svako da mora da kupi i da nosi. Slazem se da nije jeftino ali mora. Kad bi SVI nosili maske onda nam je zarazavanje manje. Meni je zao sto nema onih kvalitetnijih ja bih odmah kupila, one n95 ako se tako zovu,pa da budem bezbednija. Daje se i na vece gluposti,ovo je za zdravlje. Bolje nego da nas opet zatvaraju.
Samo nisu propisali ps narod ne postuje i onda ce nam djavo biti kriv

Nekoliko mogućih razloga zašto se smanjuje udeo teških slučajeva među obolelima:

1. Vest iz B92:
Heroji današnjice: Anesteziolozi otkrili zašto im poslednjih dana pristižu "lakši" pacijenti

Podaci pokazuju da poslednjih dana pristižu pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.
"U početku pacijenti nisu bili svesni koliko je bolest opasna, dugo su čekali da se jave, gubili su broj dana i dolazli u težem stanju, onda se dalje klinilka slika razvijala veoma brzo. Kako je rasla kolektivna svest, ljudi su postali obazriviji i javljali se i sa onim što nije covid, ali smo bar mogli da ih vratimo kući sa negativnim rezultatom", otriva dr Lađević.
https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php? ... id=1680230

2. Stalno povećavanje broja testiranih osoba.

Da bi broj testiranih osoba uopšte mogao da se povećava, moraju da se smanjuju kriteriumi ko ima prava na test. Što znači da se sada testiraju ljudi sa sve lakšim i lakšim simptomila nalik gripu i oni koji su bili u sve daljem i daljem kontaktu sa poznatim nosiocem virusa. U statističkom smislu ovo ima za posledicu da se zaraženi u proseku otkrivaju sve ranije, tj bitno pre nego što razviju ozbiljnije simptome (a ranije su se javljali tek tada). Raniji početak lečenja znači da se interveniše u ranijoj i blažoj fazi bolesti, a to ima za posledicu i lakši tok čitave bolesti.

3. Pošto veći broj testiranih znači da se u proseku ranije otkrivaju zaražani, to dalje znači da su i oni neotkriveni, dakle oni koji drugima i dalje prenose virus, TAKOĐE u ranijoj fazi SVOJE bolesti. A to znači da oni tada oko sebe emituju manji broj virusa jer virusi još nisu stigli da se u njima razmnože (zato ih često ne otkrije ni test jer je on pouzdaniji u poznijoj fazi bolesti). Konačna posledica je da su ljudi koje su oni zarazili primili manje doze virusa, pa je njihov imuni sistem pod manjim napadom i ima lakši posao. Dakle, to opet znači da klinička slika bolesti u populaciji postaje prosečno manje ozbiljna.

4. Vremenom se u opštoj populaciji sve više i više širi svest koliko je ova bolest opasna za starije osobe i one sa drugim bolestima. Pa se takvi sve bolje čuvaju, a i drugi bolje čuvaju njih. Više ne treba mnogo ubeđivati dede i babe da su unuci za njih opasnost, itd. Što znači da se u bolesnima polako smanjuje udeo takvih osoba sa povećanim rizikom (bar se ja nadam da je tako). Posledica smanjivanja udela onih kod kojih bi bolest imala teži tok očigledno takođe (statistički) smanjuje težinu kliničke slike kod svih onih koji jesu bolesni, prosto zato što je onih visoko rizičnih sada manje među bolesnima.

Dakle, razlog zašto ima manje ljudi na respiratoru i zašto je tok bolesti sve lakši NIJE zato što smo virus "pobedili" ili što je on "oslabio" i time postao "manje opasan", kao što kažu na TV-u, nego iz čisto statističko-matematičkih razloga poput ovih koji su gore opisani. Priče o pobedi su političke a ne medicinske. A ova moja priča je bitna da bi svi razumeli da je virus sam po sebi opasan isto toliko koliko je bio i na početku epidemije. Možda smo mi postali pametniji, ali se virus nije promenio.

Што се тиче "победе" слажем се, у питању је политички термин. Што се тиче смањеног броја критичних случајева то је тренутно збирни тренд у Европи, па и у целом свету. Без обзира који су разлози за то, а ово што си навео делује реално, добро је што је тренд такав. Једино ако је узрок промена у начино категоризације пацијената, онда овај тренд не би имамо никакав значај, али не верујем да је то у питању. Тренуно се збирно у свету води да има око 2% критичних случајева у односу на број активних пацијената, а у једном тренутку је било 4%, а можда и 5%.

Cekajte, oni otvaraju kafice i sve, a ne ukidaju policijski cas? Sad ce svi posle posla da nagrnu u kafice iako bi inace vecina otisla kuci, odmorila, jela, istusirala se...pa posle izasla. Neko u 7, neko u 8, neko u 10...

Ипак су мере донеле резултате и наравно свест грађана, све је идеално функционисало док се није умешала дневна политика а све је почело са оним питањима "интелигентним" на конференцијама за штампу где су почеле провокације и примитивизам ту смо имали и мало среће, све у свему ценим да је Корона завршила у Србији посао и да иде у историју, можда се појави неко жариште али класична епидемија је немогућа јер апсолутно сви су на дистанци и воде рачуна што је огроман искорак на боље за наш менталитет.

idealno funkcionisalo bez testova na pocetku, zastitne opreme, respiratora ?!?? na kom si krovu bio veceras?

Апсолутно ниси реалан, јер си острашћен, било је свега али нисмо били спремни за масовно оболевање "италијански сценарио" који су многи теби слични прижељкивали на жалост и то је истина, на вашу жалост сада имамо све, свега довољно и ако нам не треба хвала Богу.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=734328#p734328:1dfmbrh4 je napisao(la):
Пантограф » Sat May 02, 2020 7:42 pm[/url]":1dfmbrh4]Ima sad po državnim apotekama neke papirne i za 23 din.

Ali, da, država treba da podeli maske, bar te najjeftinije. To bi bila pametnija mera od svih koje su dosad uveli zajedno.
jos jednom
sto se tice maski ako se zeli zastita onog koji je nosi valjalo bi da bude FFP3 cena oko 3 evra komad pa navise ili P100 koje su jos skuplje.
pod uslovom da ih nadjete u prodaji.
ovo ostalo koliko toliko stiti druge od vas

Prilozi

• EURcqIdXsAMZqpH.jpg
    EURcqIdXsAMZqpH.jpg
    80,7 KB · Pregleda: 1.152
Dakle, trebalo je samo po bolnicama podeliti lekarima maske od j**** tri evra, a ne one od tri dinara i ne bi ih toliko bilo zarazeno i umrlo. Kao i na drugim mestima gde je bio haos.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=734366#p734366:277mka3m je napisao(la):
Pasarela » 02 May 2020 09:15 pm[/url]":277mka3m]Апсолутно ниси реалан, јер си острашћен, било је свега али нисмо били спремни за масовно оболевање "италијански сценарио" који су многи теби слични прижељкивали на жалост и то је истина, на вашу жалост сада имамо све, свега довољно и ако нам не треба хвала Богу.

Nisam realan jer sam ocekivao da se neko spremi nedeljama nakon sto je izbila kriza u evropi, mesecima nakon kine i upozorenja WHO?
ostrascen sam jer sam ponovio nesto sto je izjavio clan kriznog staba - KON?!? italijanski scenario price ostavi za neke druge....koliko su vam dosadne samo ove posalice iz DJV radionice

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=734355#p734355:3eaumqvz je napisao(la):
Beki » Sub Maj 02, 2020 9:48 pm[/url]":3eaumqvz]Cekajte, oni otvaraju kafice i sve, a ne ukidaju policijski cas? Sad ce svi posle posla da nagrnu u kafice iako bi inace vecina otisla kuci, odmorila, jela, istusirala se...pa posle izasla. Neko u 7, neko u 8, neko u 10...

Cuo sam na vestima danas novo popustanje mera ce biti od ponedeljka. Pretpostavljam ili ukidaju potpuno ili ce pandurski cas ici od 8 uvece do 5 ujutru, ili da penzioneri mogu kao ostali

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=734366#p734366:qvzlshe5 je napisao(la):
Pasarela » 02 May 2020 09:15 pm[/url]":qvzlshe5]Апсолутно ниси реалан, јер си острашћен, било је свега али нисмо били спремни за масовно оболевање "италијански сценарио" који су многи теби слични прижељкивали на жалост и то је истина, на вашу жалост сада имамо све, свега довољно и ако нам не треба хвала Богу.
Ne čangrljaj. Kon je rekao da nije bilo opreme na početku, a predstavnica Kokezinog klana Kisićka - da su procene bile da može biti više od 2.000 mrtvih, ako se ništa ne preduzme. A je l realno da se ništa ne preduzme?

Dakle, italijanski scenario nije ni bio u igri, a ti ako uživaš kad negde umiru desetine hiljada ljudi, ne znači da smo svi isti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=734382#p734382:1kfsa0fg je napisao(la):
Beki » 02 May 2020 09:45 pm[/url]":1kfsa0fg]Dakle, trebalo je samo po bolnicama podeliti lekarima maske od j**** tri evra, a ne one od tri dinara i ne bi ih toliko bilo zarazeno i umrlo. Kao i na drugim mestima gde je bio haos.
Da, ovo je dobro uočeno.

Zaista, zašto niko više ne govori da bi svi ugroženi medicinski radnici trebalo da imaju prave N95 ili FFP2 ili FFP3 maske, a ne hirurške maske?

Koji procenat naših medicinskih radnika ima prave maske kakve se propisuju za virusne infekcije? Ako smo već dobro opremljeni? Zar smo u međuvremenu propisali da baš moraju, ne samo da leče, nego i da bukvalno nose glavu u torbi bitno više nego što je to neophodno? Nije li i to uzrok što je među njima pre neki dan bilo 650 obolelih, što je činilo skoro 10% svih bolesnih u Srbiji? Pretpostavljam da smo digli ruke od toga jer ih nismo nabavili na vreme, a sada nigde više ne mogu da se kupe? I sad svi mudro ćute. Već dva meseca, nigde ni reč o ovome. Zna li neko nešto više?

Koji procenat naših medicinskih radnika ima prave maske kakve se propisuju za virusne infekcije?

tzoran1":aceg3gf4 je napisao(la):
jos jednom
sto se tice maski ako se zeli zastita onog koji je nosi valjalo bi da bude FFP3 cena oko 3 evra komad pa navise ili P100 koje su jos skuplje.
pod uslovom da ih nadjete u prodaji.
ovo ostalo koliko toliko stiti druge od vas

Klasifikacija sa slike nije baš najsrećnija jer meša različite standarde.
FFP3 je EU standard, a P100 je američki. Suštinski nema bitnije razlike osim oznake za različita tržišta.
Takođe se ne nih složio da su N95 (FFP2) maske beskorisne. Te maske filtriraju 95% čestica što je sasvim zadovoljavajuće osim ako baš nemate sreće...

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=05&dd=02&nav_category=12&nav_id=1680307
Matematički model predviđa kraj epidemije u Srbiji
Epidemije poštuju matematička pravila te su brojni matematičari i stručnjaci širom sveta svojim modelima pokazali prilično tačne projekcije kraja epidemije.
Kako je za RTS objasnio profesor Petar Kočović, on je napravio model koji nam tumači tok epidemije u Srbiji, pravi poređenja sa drugim zemljama u svetu i predviđa kada bismo mogli da očekujemo potpuno stišavanje zaraze.

Pod uslovom da trendovi budu kao u prethodnih desetak dana, prema modelu profesora Kočovića epidemija koronavirusa u Srbiji trebalo bi da se završi oko 26. maja 2020. Očekuje se sve manji broj zaraženih, sa trendom pada oko nule.

Na primerima SARS-a, svinjskog gripa i naročito koronavirusa, vidi se da su se virusi ponašali matematički, po Gausovoj krivoj. Unose se samo podaci za broj zaraženih na dnevnom nivou, objašnjava profesor Kočović.

Sa druge strane, kako je rekao, ne postoji matematički model za predviđanje eventualnog novog talasa mnogo unapred, već to liči na prognozu cunamija – prognoze mogu da počnu neposredno pošto događaj počinje da se odvija. Shodno tome, može da se izda upozorenje da postoji mogućnost ponovne epidemije.

Gausova raspodela nam omogućava da definišemo devet nivoa koji označavaju određene datume za novo upozorenje

Zbog toga što događaji koji se posmatraju oblikuju zvono, ova raspodela se naziva i normalnom raspodelom ili popularno zvonastom krivom.

Model je dopunio u današnji oblik francuski matematičar Pjer Simon Markus de Laplas, pa se ova raspodela naziva i Gaus–Laplasovom.

Dakle, na početku je na dnevnom nivou zaraza bila jedan ili nijedan zaraženi. Onda se stvar razbuktala, pa se broj zaraženih povećava. Zatim počinje da se smanjuje. I to smanjenje će biti oko nule, u zavisnosti od par faktora: a) discipline stanovništva da primenjuje mere fizičog rastojanja i b) da se epidemija ne razbukta, opisao je profesor Kočović za RTS.

Model se bazira na ulaznim podacima koje sa svet daje Svetska zdravstvena organizacija, a za Srbiju lekarski krizni štab. Ovi podaci se kada je Srbija u pitanju poklapaju, ali to nije slučaj za mnoge sajtove u svetu koji se bave istom tematikom.

Gausova kriva kompenzuje manji rast i pad, koji zovemo talas, kao i više talasa. Kako objašnjava profesor Kočović, u slučaju da dođe do dramatičnog rasta broja obolelih na dnevnom nivou, onda mora da se pređe na višestruki talasasti model, za čime, za sada, nema potrebe.

Nova epidemija ne može da se predvidi, naročito ako postoji prekid u podacima, recimo tokom leta, pa se nastavi u, recimo, oktobru, zaključuje profesor Petar Kočović.

Jel neko razume o kakvoj Gausuovoj krivi profesor Kočović priča? Jedino što mi pada na pamet je ova čuvena kriva, ali ona važi za celokupnu populaciju tokom celokupnog trajanja epidemije, a ne za deo populacije tokom jedne faze epidemije. I takođe, popuštanjem mera, promeniće se reprodukcioni faktor na više, i samim tim će se izmeniti i ova Gausova kriva, vrh će da poraste a krila da se smanje. To jest, u nekom trenutku ćemo popuniti sve kapacitete zdravstvenog sistema, i onda bi morali opet da uvodimo karantinske mere. Na osnovu koje logike se dolazi do zaključka da će se epidemija ugasiti sama od sebe popuštanjem karantinskih mera, kako model profesora Kočovića predviđa?

1*jOyyJwEmor8XSbngQEJRVg.jpeg

Saznali smo još jednu internu informaciju. Naravno, opet od Dr. Kona pošto se sasvim bukvalno više niko drugi ne usuđuje da priča slobodno.

Mnogi su se pitali kako su uspeli da dođu do blago rečeno nedosledne logike, da u petak ne sme da se izlazi preko dana, a u subotu i nedelju sme. U čemu je ta suštinska razlika sa stanovišta epidemiologije između tri susedna neradna dana?

Naravno, razlika ne postoji, jer sada znamo da je došlo do neslaganja između Nestorovića i svih ostalih u kriznom štabu. Ostali su bili za to da bude zabranjen izlaz sva tri dana, i to po poslednji put (jer je broj bolesnih i dalje znatan). A Nestorović je bio da se ukine zabrana sva tri dana. Na kraju je u cilju očuvanja jedinstva komisije napravljen kompromis: U petak zabranjeno, a u subotu i nedelju slobodno :lol:

Ovde imate i druge zanimljive primedbe i objašnjenja Dr. Kona
https://www.prva.rs/vesti/info/324493/p ... -kompromis

A što se tiče Nestorovića, što više nailazim na njegove izjave ... uostalom, pročitajte sami:

- Neverovatna istina je rečena za oči. Meni je interesantno bilo kada su pre nekoliko godina rekli da oči ne samo da primaju fotone, već da oni daju fotone. Iz naših očiju izlaze neki fotoni, neke informacije i istina je da treba da gledate u oči kada sa nekim razgovarate. Jedna od interesantnosti je zašto samo Evropljani mogu da imaju zelene oči. Do pre 9.000, 8.000 godina svi ljudi na Zemlji su imali crne oči. Onda su odjednom počele da se pojavljuju svetle oči. Gledano biološki plave oči imaju gomilu nedostataka. Zašto bi evolucija odabrala nešto što nema neke prednosti? A onda dolaze zelene oči. One su između plavih i tamnih. Nauka je nesposobna da objasni neke stvari. Vanzemaljci imaju plave oči, pa su se parili sa ženama ljudskim i tako su nastale plave i zelene oči. Znači ljudi sa plavim i zelenim očima su vanzemaljci. Ko veruje, veruje, ko ne veruje, šta da mu radim - kazao je Nestorović, opet u dahu.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/dokto ... ji/lkysfv7

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=734241#p734241:3uhcqutg je napisao(la):
vucko » 02 Maj 2020 17:21[/url]":3uhcqutg]Danas u Idei na Bulevaru kod Cvetka niko od kupaca niti od prodavaca osim kasirke nije imao masku. Neki kupci i što su imali spustili ispod brade pravdajući se da se lakše diše bez nje.
Kod mene u okolini, ono što ja mogu da obiđem peške, pošto nemam kola trenutno, a ni bicikl, imao sam jedan zanimljiv slučaj. U Univerexportu na Autokomandi, svi nose maske, i kupci i prodavci. Završim kupovinu i stanem u red. Iza mene staje jedna podeblja žena, i poče da diše tako glasno i uz zvuk kao da nema dovoljno vazduha. Naravno masku ne skida. Ja sam se pomerio napred, pošto nije držala distancu od 2m. Kako sam se pomerio napred, tako se i ona pomerila i ponovo priljubila uz mene. Tek kada sam je zamolio da se udalji na 2m i da mi ne diše za vratom, udaljila se, ali joj nije bilo pravo.
U Maxiju kod okretnice na Senjaku, a i onom kod Pinka, svi zaposleni nose maske i rukavice, kao i većina kupaca. Tu se gotovo uvek poštuje distanca od 2m u redu, dok se to ne poštuje u Maxiju kod Marakane. U istom tom Maxiju kod Marakane, gotovo redovna pojava su klinci "padobranci", koji se prave da ne vide ljude koji stoje u redu, te se ubacuju između dvoje koji drže razmak od 2m, pa moram često da im stavljam do znanja gde im je mesto, na kraju reda.

Možda je i vremenska prognoza odigrala neku ulogu, danas je retko ko bio napolju svejedno. Kada bi neko stvarno brinuo za nas, moglo bi se reci da je ovo oko 1.maja pametno odigrano i izbegnuta su masovna okupljanja, a narod nije bio zakljucan tri, cetiri dana.

O logici da se ljudi drže zaključani po kućama, i kad je sunčano:

COVID-19 Deaths Are Being Linked to Vitamin D Deficiency. Here's What That Means

https://www.google.com/amp/s/www.sc...tamin-d-deficiency-here-s-what-that-means/amp

Da dodam da se zdravstveno stanje mog oca u kućnom logoru za stare konstantno pogoršava i da ću, desi li se nešto, podneti krivičnu tužbu protiv Kon-Kisić-Bader-Majnhof-SNS-Merkel terorista.

Vrh