Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=733613#p733613:2c5x7j2x je napisao(la):
Хаеул » 30 Apr 2020 03:45 pm[/url]":2c5x7j2x]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=733611#p733611:2c5x7j2x je napisao(la):
Zuma » 30 Апр 2020 23:41[/url]":2c5x7j2x]
Kao što rekoh, prvo ne mora ništa da znači, a drugo skoro sigurno ne znači ništa.
Колега, очигледно значи, јер то је један од показатеља који је од интереса епидемиолозима - и то не само код нас (ако мислите да нам они овде соле памет), већ и у свету.

Строго гледано, чини се као да су те ствари неповезане, и донекле јесу, али када више дана узастопно, на узорак од 4.000-5.000, имате 5-10% позитивних, уместо 50-60%, то нам нешто говори. То не представља необорив доказ, али јесте својеврстан индикатор.

Ако наредних пар дана, не дај Боже, будемо имали по 500-600 позитивних на сличан број тестираних, будите сигурни да је то лош знак, и то не само због самог броја, већ и процента.
Ja sam uvek spreman da učim, pa ako mi neko objasni kakva veza tu postoji složiću se sa tobom iz sveg srca.

Zamisli da nekako testiramo bukvalno sve u Srbiji. Ako trenutno zanemarimo još uvek nedokazanu hipotezu o ogromnom broju asimptotskih slučajeva, PROCENAT pozitivnih bi naglo postao beznačajan, a da se u toku epidemije i stvarnom, apsolutnom broju pozitivnih ništa nije promenilo.

Mislim da je sada važno koliki je reprodukcijski broj - R0 faktor trenutno. Ovako odokativno izgleda da je vrednost oko 1, sudeći prema podacima, jer se broj novih slučajeva u poslednje 2 nedelje nalazi na nekoj konstantnoj vrednosti od 200-300 slučajeva dnevno. Međutim, relaksiranjem mera taj broj može samo da se poveća, ne može nikako da se smanji, i imaćemo uskoro rast novozaraženih. Dobra stvar je što sad ima dovoljno testova da se može dnevno testirati veliki broj ljudi.

Ne smemo nikako zaboraviti da se broj zaraženih povećava po eksponencijalnom zakonu, ove nedelje imamo oko 200 novozaraženih, ako R0 poraste na 1.5 onda ćemo za nedelju dana imati dnevno 450 novozaraženih, a za 2 nedelje 675, i tako dalje. Očigledno da zdravstveni sistem može da hendluje oko 200 dnevno novo zaraženih, pitanje je da li će moći kad bude 600.

I tu je srž problema, kad se relaksiraju mere, broj novozaraženih će da poraste, a mi nemamo puno slobodnog prostora do popunjavanja bolničkih kapaciteta. I onda će, kad se dostigne neki maksimalni dnevni broj novozaraženih, morati da vrate restriktivnije mere. Nadam se da će ove relaksirane mere da potraju, ali je vrlo moguće da vrate karantinske mere čak i pre jeseni, u toku leta, verovatno posle izbora u junu ili julu. Samo se nadam da u predizbornoj kampanji nećemo imati preveliki rast novozaraženih, jer se mere karantina sigurno neće vraćati pre izbora.

Neće se ove mere vraćati nikad, jer bi to značilo finansijsku i ekonomsku propast zemlje. Ovo forsirano labavljenje mera svakako je iznuđeno - najpre time što se nije imala održiva strategija od početka, već samo krajnje rigidna i neinteligentna taktika. Zato sada krećemo putem Švedske ('moraćemo da naučimo da živimo sa virusom').

Biće dobro da se mere ne vrate već posle tri nedelje pošto je inkubacioni period maksimalno dve nedelje. Jer ne zaboravite dugačku litaniju na početku svake konferencije za štampu, koliko u kojoj bolnici ima bolesnih. Na Zvezdari oko 200, u Zemunu oko 200, u Dragiši Mišović oko 200 ... Probajte zamisliti red od 200 kreveta ... kako se poslednji kreveti gube negde u "dubini perspektive" :) ... sreća pa su zabranjene slike iz bolnica ... Anyway, tako da je zdravstveni sistem I SADA prenapregnut, pa i ovo postiže samo tako što ne radi ništa drugo što bi inače trebao da radi. A pri tome se broj trenutno bolesnih i dalje stalno POVEĆAVA. Ne sećam se da se ikada i smanjivao.

Пантограф":21lm8itx je napisao(la):
Neće se ove mere vraćati nikad, jer bi to značilo finansijsku i ekonomsku propast zemlje. Ovo forsirano labavljenje mera svakako je iznuđeno - najpre time što se nije imala održiva strategija od početka, već samo krajnje rigidna i neinteligentna taktika. Zato sada krećemo putem Švedske ('moraćemo da naučimo da živimo sa virusom').

Апсолутно, сваким новим потенцијалним таласом све теже ће бити уводити рестриктивне мере, заправо неизводиво. Треба истрајати са најефикаснијим мерама а то су оне које најмање оптерећују нормалан живот а имају ефекта, пре свега што мање контакта, дистанца и посебне правила у затвореним просторима. Масовна окупљања ће морати још доста да сачекају и то пре свега она у затвореном простору.

1918. godina. Takođe koronavirus. Mislim da ovde ima oko 200 kreveta, bar do daljine do koje se na slici mogu videti kao posebni. Po ovoliko bolesnih ima DANAS u Dragiši Mišović, u Zemunskoj bolnici, na Zvezdari ... dakle u svakoj po toliko ... a ukupno 7500 u Srbiji. To je 37 ovakvih hala. Danas. Sutra će biti više od 37. Pa mi se čini da bi pobornike Švedskog modela trebalo pustiti među ove da se lično međusobno dogovore koji je model najbolji.

1918-flu-epidemic-cots.jpg

Postmatrajući potpuno bezbrižno ponašanje ljudi na ulici prethodnih par dana, deluje mi da koliko god vlast bila loša da je narod gori. Iako niko stvarno nije rekao "pobedili smo koronu", sama najava olabavljenja mera je dočekana i prihvaćena tako i nema nam nazad. Za 20tak dana skok broja novo obolelil je plašim se neminovnost.

.,. a to će biti konačni dokaz da narod ništa ne valja :lol:

Kakvo tužno pozorište.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=733641#p733641:1n66m34g je napisao(la):
Zuma » Čet Apr 30, 2020 6:03 pm[/url]":1n66m34g]1918. godina. Takođe koronavirus. Mislim da ovde ima oko 200 kreveta, bar do daljine do koje se na slici mogu videti kao posebni. Po ovoliko bolesnih ima DANAS u Dragiši Mišović, u Zemunskoj bolnici, na Zvezdari ... dakle u svakoj po toliko ... a ukupno 7500 u Srbiji. To je 37 ovakvih hala. Danas. Sutra će biti više od 37. Pa mi se čini da bi pobornike Švedskog modela trebalo pustiti među ove da se lično međusobno dogovore koji je model najbolji.

1918-flu-epidemic-cots.jpg
Ajde odje*******i sa ovim slikama.

Ne znam, Zuma, da je to 1918. bio koronavirus - mislio sam da je bio grip - ali znam da je danas i od SZO (WHO) stigla (ne)očekivana pohvala Švedskoj...

Kao i da u Nemačkoj već najviši dužnosnici do kancelarke daju zanimljive izjave...

Šta li nam sve to govori, šta će biti?

ja ne vidim kako mi mozemo da se vratimo u normalu ako nastavimo sa ~250 dnevno novozarazenih a svi oko nas imaju manje od 30 dnevno (ne racunajuci rumune a i od njih smo danas gori po broju novih,). ima da oko nas naprave rov i elektrichnu ogradu. A i interno, ne znam kako mozemo da ocekujemo da imamo vishe od danasnjeg broja infekcija a da se ne vrati karantin? Pricha kako je ekonomija na gubitku stoje, ali cini mi se da je bolje da dve nedelje nista ne radi (osim najesencijalnih stvari, koje ne ukljucuju kafice, restorane, kladionice, gradilista i motaonice kablova) nego da se mesecima razvlachimo sa situacijom kada ljudi (barem ja) necu ici u kafice i restorane ako znam kakvo je stanje sa virusom. Nama zdravstvo vec decenijama ne funkcionishe, masovno ljudi odlaze, sada su nazalost neki doktori i sestre preminuli od korone i mi ocekujemo da normalno funkcionishemo sa implodiranim zdravstvom?!? to ne funkcionishe.
Narod se jeste opustio, i tu nema opravdanja, ali ima objasnjenja - vishe mu je puna ona stvar nejasne politike koju se ni sami vlastodrsci ne pridrzavaju (narod je uzasan i neodgovoran u parkovima ali je ok ako bolestan radish) i imidz sistema je presmeshan da bi se ozbiljno shvatio - evo danas smo tek izmedju 2 i 3 saznali da li 100% imamo karantin od 35 ili 83 sata. Dakle tri sata pre policijskog casa?
policijski cas jeste izludjuci (mene najvishe iritira nemogucnost druzenja) ali pre bih sve zatvorio na dve i tri nedelje, kao u spaniji, nego se igrao sa drugim talasom korone i josh mesec, dva ove igranke.
Problem je (medju mnogim) sto se paralelno sa borbom protiv korone, konstantno vodila predizborna kampanja (koja je bila prioritet) pa su mere protiv zaraze bile sve u fazonu - da se ne naljuti narod. Kafice smo prekasno zatvorili, fabrike i gradilista nikad, sada sve to otvaramo a imamo preko 200 slucajeva dnevno...
koja je tu logika

Povodom ovog okupljanja moje misljenje je da oni svi komplet nisu normalni. I penzioneri i novinari i politicari.

Stoje u gomili, nadvikuju se, maske na bradama stoje. Razumem razlog da se policija ne meša,ali sta ovi preko 65 se mesaju u guzvu. A i ova opozicija- bas je fazon ,prikace se uz svaki protest,a mislim da 80% ljudi lupa u serpe jer su mere nenormalne i nemaju veze sa vezom,a ne zato sto nuzno podrzavaju opoziciju ili brinu o izborima....

Sramota, skupili se u gomilu i nek jedan sa koronom kine sutra ce biti 50 zarazenih i opet mi sedimo u kuci jer broj zarazenih raste... sve otislo u persun

@mradulovic

Logika je da se Firer verovatno čuo sa nekim u Berlinu, koji mu je rekao: 'E, sad više ne može ovako, prekidaj karantin'.

Svima je jasno da je ovo kriza koja može da potraje godinama, bar godinu i po, dve, a tu taktike zatvaranja na 15 dana stvarno ne igraju nikakvu ulogu. Nije održivo na potreban rok i - to je to.

A ovo je stvarno današnji hit:

WHO says Sweden’s coronavirus strategy could be ‘a future model’ post lockdowns
https://www.rcinet.ca/eye-on-the-ar...ategy-could-be-a-future-model-post-lockdowns/

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=733661#p733661:284z5uzv je napisao(la):
Пантограф » 30 Apr 2020 07:04 pm[/url]":284z5uzv]@mradulovic

Logika je da se Firer verovatno čuo sa nekim u Berlinu, koji mu je rekao: 'E, sad više ne može ovako, prekidaj karantin'.

Svima je jasno da je ovo kriza koja može da potraje godinama, bar godinu i po, dve, a tu taktike zatvaranja na 15 dana stvarno ne igraju nikakvu ulogu. Nije održivo na potreban rok i - to je to.

A ovo je stvarno današnji hit:

WHO says Sweden’s coronavirus strategy could be ‘a future model’ post lockdowns
https://www.rcinet.ca/eye-on-the-ar...ategy-could-be-a-future-model-post-lockdowns/

ali imash zemlje, kao sto su italija, spanija, francuska koje su rigoroznim karantinom (ogranicenog trajanja) smanjile broj novozarazenih. Sta smo mi uradili sa nashim? mi i dalje imamo 4 ili 5 puta vishe infekcija na dnevnom nivou nego kad smo usli u karantin? Ako necemo karantin, onda moraju jasno da se znaju neke druge mere - nema napolju bez maske u radnje, autobuse itd, nema masovnih okupljanja.... Ovo sto se sada radi deluje kao pustanje niz vodu - mere ne znamo dok nam veliki respirator to ne kaze dan za dan

Ne tvrdim ja da smo mi bilo šta spektakularno dosad uradili, naprotiv - među zemljama koje su sprovodile strog karantin, verovatno smo najneuspešniji.

Zbog čega se virus tako dobro "primio" kod nas?

Jedino mi može pasti na pamet da se širi u redovima i po prodavnicama.

Naravno, možda smo mi najiskreniji u testiranju, no to mi ne pije previše vodu.

A opet možda smo mnogi i zaraženi, ali je virus oslabio.

Jedino teši što je sve manje ljudi na respiratorima, pa se možda i može zaključiti da je virus baš oslabio.

Videćemo šta će biti sa starijima jer gvozdena disciplina više ne postoji i sve više viđam ljude (i stare i mlade) koji se ponašaju kao da je stanje normalno.

Ne znam za druge, ali ja ne planiram da skidam masku u zatvorenom narednih meseci.

ovo sto smo imali je bio jedan smeshan karantin, predstava koja jeste privremeno zastitila penzionere ali nista drugo nije uradila. Ostali su radili, gurali se po radnjama....da smo imali pravi karantin, sigurno bi imali sada manje obolelih.

Pa dobro, ne treba zaboraviti i da smo imali kolko beše - 400.000 ljudi iz inostranstva koji su došli pred zatvaranje.
Imajući to u vidu, ja mislim da smo dobro prošli.

Maaa sveukupno, da me sad neki stranac, koji ne zna ništa o aktuelnim dešavanjima u Srbiji, pita ''kako se vi kao zemlja nosite sa Koronom'', ja bih mu bez ustručavanja odgovorio ''za sad dobro''. Kako da kažem, ne postoji neka velika, ključna stvar za koju krivim državu i vlast. Ne.

Nego ono što mene revoltira su neke, da tako kažem, sitnice u okviru svega toga. 2 dana gužve, 3 dana mrtvilo, 2 dana gužve; politizacija; nastup i ponašanje zvaničnika Kriznog štaba i političara; i konstantno insistiranje i poruka ''Srbija ima najgori narod na planeti, ali srećom, istovremeno i najbolju i najplemenitiju vlast''. Bukvalno stičem utisak da mi Veliki Respirator i njegovi pioni (uključujući i ove ovde) poručuju ''vi ste svi gomila ništarija, ali ne brinite, mi vam opraštamo i odvešćemo vas u bolju budućnost jer smo najbolji u istoriji''. Ma nemoj!? Ajde bre... :kafa:

Štaviše, slično sam govorio i u razgovorima sa poznanicima odavde, kao i sa poznanicima iz inostranstva, kad bismo pričali o vlasti i državi još pre svega ovoga, pre Korone. Al taj nastup, ta atmosfera podele i ekstremizma, sektašenja i naravno - primitivizma, koju oni forsiraju... to je ono što se meni gadi i pogoni da ih spuštam i potapam kad god pokušaju nešto da nametnu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=733618#p733618:2l0wyaxr je napisao(la):
Zuma » 01 Мај 2020 00:08[/url]":2l0wyaxr]Zamisli da nekako testiramo bukvalno sve u Srbiji. Ako trenutno zanemarimo još uvek nedokazanu hipotezu o ogromnom broju asimptotskih slučajeva, PROCENAT pozitivnih bi naglo postao beznačajan, a da se u toku epidemije i stvarnom, apsolutnom broju pozitivnih ništa nije promenilo.
Потпуно бесмислено поређење, јер у том случају, не говоримо више о узорку, и логично је поредити резултате само ако се целокупна популација тестира у више наврата у року од пар дана.

Ако данима узастопно тестирате мање-више сразмеран број људи, и удео позитивних опада, то јесте индикација да се ситуација, у најмању руку, не погоршава драстично. То поређење нам не говори ништа дефинитивно, али јесте нешто на шта се стручњаци, између осталог, ослањају, како би стекли увид у стање на терену док се ситуација још одвија. Драстичан раст процента заражених је јасан знак за узбуну.

За каснију анализу ситуације, то поређење је потпуно безвредно, али док ситуација још траје, ми тумарамо кроз маглу, и морамо се ослањати чак и на такве, несавршене индикаторе. Ако сте у прилици да тестирате целокупну популацију, та „штака” вам очигледно није потребна.

И нешто охрабрујуће...

Coronavirus patients can’t relapse, South Korean scientists say, despite positive tests
South Korean scientists have concluded that coronavirus patients cannot relapse after recovering from the disease, despite hundreds of recovered people testing positive again. The new findings suggest that rather than indicating reinfection, the positive results were caused by shortcomings in the standard virus test. They will greatly reassure governments threatened by the nightmarish prospect of a never-ending cycle of infection and reinfection. Positive test results on people who had tested

Read in The Times of London: https://apple.news/AHnfitwtHS9uKUq5y2caITQ

Мени уопште није јасно више ко може да се тестира на Ковид-19 ? Чујем данас да већина новозаражених није имала никакве симптоме ? а колико знам тестирају се само они који имају температуру итд.. ? једино што има логике је да они тестирају све контакте новооболелих који имају све симптоме и да тако иду корак испред Короне односно покушавају да пресеку даље ширење стављањем у изолацију позитивних на Корону. Ако је тако онда вирус ће заиста да слаби током маја али у јуну нек нам је Бог у помоћи. Јер многи ће да се опусте и помисле да се живот наставља као пре...

u ovaj broj testiranih ulazi i deo ljudi koji se testiraju na koronu zbog sigurnosti u bolnicama u koje se primaju zbog drugih razloga. Moj komsija vec mesecima ima neki oblik obstruktivnog bronhitisa (mnogo pre ove zaraze). U indukovanoj komi (zbog respiratora) je od utorka i sutra ili u toku ove noci (ne kapiram razlog odlaganju) ce biti testiran na koronu

U Zabeli 22 zatvorenika pozitivna na korona virus.

Vrh