Šta je novo?

Epidemija CoViD-19

Da li ćete se vakcinisati i kojom vakcinom?

• Da - Sinopharm

Glasovi: 32 10,1%
  • Da - Sputnik V

Glasovi: 25 7,9%
  • Da - Pfizer-BioNTech

Glasovi: 81 25,6%
  • Da - bilo kojom dostupnom vakcinom

Glasovi: 49 15,5%
  • Da - AstraZeneca

Glasovi: 23 7,3%
  • Da - Moderna

Glasovi: 2 0,6%
  • Nisam siguran sačekaću još

Glasovi: 44 13,9%
  • Ne želim da se vakcinišem

Glasovi: 60 19,0%

• Ukupno glasača
    316
Moj je stav da je uopšte, izvlačenje bilo kakvih zaključaka iz grafikona koji su i dalje u nepredvidivim fazama... besmisleno.
Statistika i verovatnoća jeste kul na papiru i u nekim primerima... Ali uglavnom se svodi na nabadanje i vrtenje u krug.

Današnji dijagrami toka zaraze.

Tok epidemije CoViD-19, 2020.04.09, lin.jpg

I dalje se održava trend postepenog smanjenja brzine rasta, ali to ide zaista veoma polako.

Pozitivnih, umrlih i procenat smrtnosti 2020.04.09.jpg

I procenat smrtnosti nastavlja da se smanjuje. Sada je na 2,3%

Zuma, a da li bi kriva bolje izgledala da nema ovih zarista po bolnicama?
Ako kazu da je svaki dan 10% lekara tj medicinskog osoblja zarazenog od ukupnog broja, onda je narod jos i vise discipinovan nego sto to ukupne brojke kazu.

U mačvanskom Belotiću kod Bogatića, udarena je žena koja je imala oko 60 godina, ali je na putu do bolnice podlegla povredama.

Kako se nezvanično saznaje čovek je kolima udario ženu dok je kosila travu ispred kuće i to neposredno pre početka policijskog časa.

Vozač se kretao glavnim putem Šabac - Bijeljina i vozio je preko ograničene brzine.

Pošto niko nije hteo da preveze čoveka za kog se sumnjalo da ima Koronu - čak ni ekipa hitne pomoći!!! - direktor Splitske bolnice se sam obukao u specijalno odelo, uzeo vozilo hitne pomoći i lično ga dovezao. Srećom, ispostavilo se da nema Kovid nego atipičnu upalu pluća.

Blic

Jedno od retkih poređenja toka zaraze u raznim zemaljama koje pokušava da to uradi pod što sličnijim uslovima.

Ovo daje tok promene broja dnevnih smrti na milion stanovnika, što eliminiše razlike u veličini populacije, od trenutka kada su imali 0,1 smrt na milion stanovnika, što eliminiše različite trenutke početka većeg širanja virusa, tj razlike u trenutnoj fazi epidemije, i na kraju smrti, a ne boja zaraženih, što eliminiše razlike u obimu testiranja i eventualni uticaj netestiranih ili asimptomatskih. Doduše, ostaju razlike u starosnoj strukturi stanovništva i stepenu izloženosti starijih ljudi (da li su zaključani u stanovima kao kod nas ili se slobodno kreću, pa tu mi imamo ne fer prednost u poređenju). Zato bi još bolja bila posebna poređenja smrtnosti u raznim starosnim grupama (uz sve tri prethodne normalizacije), ali to izgleda još ne postoji ili ja ne mogu da nađem.

Svejedno, na ovakvom dijagramu kakav jeste Hrvati su bolji od nas (manja smrtnost), a mi smo poslednjih dana bolji od ovih par poznatijih zemalja u zapadnoj Evropi.

Posto si naveo nase zatvorene starije sugradjane imaju li ikakve veze migracije stanovnistva sa ukupnom slikom i borbom drzave .?
"Ovih par zemalja od kojih smo bolji" su Nemacka ,Austrija, Svedska ,Holandija, Engleska, Francuska...

O čemu li ti pričaš? Kakve crne migracije stanovništva? Ovo je dijagram. Podaci. Neka ga tumači svako kako god zna.

Da, znam kojih je par zemalja u pitanju pošto sam ih ja sam birao. U pozadini postoje trajektorije za sve zemlje, ali u toj šumi onda ne biste videli ni jednu, pa sam zato izabrao samo one o kojima se na Beobuildu nedavno pričalo, i sa kojima smo se poredili u prošlim porukama. I lepo sam rekao da imamo manje smrti od njih i da smo pod opisanim uslovima poređenja bolji od njih. I šta je onda bila poenta tvoje poruke? ... Ili ne, molim te nemoj da mi kažeš pošto nemam vremena za gubljenje na poplavu besmislica.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726004#p726004:2uwl60gr je napisao(la):
Zuma » Čet Apr 09, 2020 8:56 pm[/url]":2uwl60gr]O čemu li ti pričaš? Kakve crne migracije stanovništva?

Da, znam kojih je par zemalja u pitanju pošto sam ih ja sam birao. U pozadini postoje trajektorije za sve zemlje, ali u toj šumi onda ne biste videli ni jednu, pa sam zato izabrao samo one o kojima se na Beobuildu nedavno pričalo, i sa kojima smo se poredili u prošlim porukama. I lepo sam rekao da imamo manje smrti od njih i da smo pod opisanim uslovima poređenja bolji od njih. I šta je onda bila poenta tvoje poruke? ... Ili ne, molim te nemoj da mi kažeš pošto nemam vremena za gubljenje na poplavu besmislica.
Par zemalja ....bilo bi lakse da si izabrao ko je od nas bolji .

Najveci procent smrtnosti;
Italija 12,7%
Velika Britanija12,3%
Holandija 11%
Francuska10,4%
San Marino10%
Begija10%
Spanija10%
Svedska8,7%
Madjarska6,7%

Izvor N1.

Po stoti put - ovi procenti ništa ne znače jer nije ista metodologija odabira ko može da se testira.

Plus, što ne znamo da li se metodologija menjala i unutar pojedinačnih zemalja.

Pa sve to stoji ali moraju i statističari nečim da se bave u ovim dosadnim danima... :)

Jes da se neće otkriti ništa što već ne znamo, ali igranje sa graficima i procentima je prevelika zabava da bi se propustila. :D

Statistika je naša dika sto poželiš to napiše i naslika stara je krilatica kom partije

Uze mi reč iz usta Direttore.

Presipanje iz šupljeg u prazno i vrtenje u krug. I večito ''ako''...

Ovo će sve imati smisla nakon što prođe glavnica pandemije u svetu, odnosno da se izrazim bliže struci - nakon što se entropija smanji. Nakon što se uoče šabloni, uoče glavne odlike i najbitnije od svega - završe sva iznenađenja, nepredvidivosti i nepoznati faktori. Drndati vunu dok brojevi i dalje lelujaju, i dok jedna Italija jednog dana slavi ''početak kraja'' a onda sledećeg padne u bedak jer se broj umrlih opet poveća... je besmisleno.

Stopa smrtnosti u odnosu na testirane ne može biti uporediva ali može u odnosu na milion stanovnika.

Sve ja lako uporedivo
Slovenija 2 mil. stanovnika 43 umrlih
Srbija oko 7 mil stanovnika 66 umrlih.
Hrvatska oko 4 mil.stanovnika 21 umrli.

Danasnje brojke ( odvratno zvuci)

Ni za to ne znamo metodologiju. Da li su tu ubrojeni samo oni koji su testirani i umrli?
Šta je sa umrlima koji nisu testirani?

Nekoga udari auto, a ima koronu - od čega je umro, tj, kako će ga zavesti u statistici?

Brate odeš na WorldoMeter ili na bilo koji sličan sajt, i tamo imaš 10ak najosnovnijih listi podataka i statističkih poređenja. I da, ima i to o čemu drvite zadnje dve strane. Tako da ne vidim šta izmišljate toplu vodu. Niti šta očekujete da otkrijete.

Da kriva ukupnih slučajeva ima oblik Gausove raspodele? E revolucionarno otkriće, zaista.

I da, ovo što kaže Dule, niko ne zna ni koja zemlja kako tačno vodi svoje umrle, niti iko može da zna jer i kod nas može da se desi da neko star umre u stanu od Korone a da se posle obdukcije misli da je bila upala pluća... I šta sad? Dakle ono što se zna, to je više nego očigledno. Ono što se ne zna, pa neće ti pomoći ni 500 grafikona i tabela da ga otkriješ.

Kao što rekoh - presipanje iz šupljeg u prazno i čuveno ''ako''. Ako pretpostavimo ovo, ako pretpostavimo ono... onda ćemo moći da pretpostavljamo još malo...

Za one koji ne razumeju ni smisao grafika toka ni smisao poređenja zemalja.

Grafik toka kretanja zaraze nam pomaže da vidimo kada koje mere moraju da pooštre, a kada mogu da se olabave. Takođe, da vidimo nazire li se kraj ovom mučenju i umiranju.

Poređenje toka epidemije u različitim zemljama će nam pomoći da vidimo kakve su efekte pojedine mere imale u tim zemljama i koje su ispale bolje ili lošije. Jer trenutno se to radi uglavnom na slepo. Neke mere su verovatno bespotrebno mučenje naroda jer ne postižu skoro ništa, a neke su nam neophodne, ali se ne uvode. Poređenjem iskustava u drugim državama, a svaka ima bar malo različit pristup, što je veoma korisno, mozemo fino da podesimo mere koje preduzimamo mi sami, tako da budu efikasne ali ne restriktivnije nego što je to neophodno. Ova bolest će dugo ostati sa nama, a vraća se već na zimu (ako budemo imali sreće pa ne bude trajala i tokom leta), pa moramo iskoristiti priliku za takve analize dok još epidemija traje, pa je prstupačno neverovatno mnoštvo podataka, izveštaja i ličnih analiza hiljada dokonih, ali inteligentnih i obrazovanih ljudi. Jer se zaista moramo bolje pripremiti da ovo završimo što pre i što bezbolnije, a pogotovo za sledeći put. Ovo je jedan od načina za to.

Tačno je da je situaciju u različitim zemljama veoma teško porediti jer ima jako mnogo parmetara koji se istovremeno menjaju i puno potpuno nepoznatih, ali je u izvesnoj meri to ipak moguće. Uz dosta razmišljanje i truda.

Zuma, ne filozofiraj.

Ako ti ja kažem da stoji lopta na platou ispred Palate Srbija, i kažem ti da se ja zalećem ka njoj iz pravca Zemuna sa namerom da je iz sve snage šutnem (bez felširanja) možeš ti da izvlačiš kolko hoćeš grafikona i tabeli, ali nikad nećeš sračunati gde će lopta tačno da padne.

Ono što ćeš moći da zaključiš je da će lopta pasti negde 100 metara bliže Brankovom mostu i 100 metara dalje Palati. U najboljem slučaju moći ćeš da izračunaš hoće li se lopta zaustaviti u: Bloku 13, Bloku 21 ili Bloku 26. Ili pak negde na bulevaru. I to je manje više to. Sve ostalo što ćeš izvlačiti iz brojki, nosiće istu količinu informacija kao odokativna procena bazirana na pređašnjem iskustvu i vizuelnoj percepciji. Jer ne znaš karakterstike lopte, ne znaš kojom silom udaram, kojom stranom patike, u kom tačno smeru, kako duva vetar, itd itd itd...

Ne znaš kako koja zemlja zavodi svoje umrle. Ne znaš da li postoje preklapanja brojki. Ne znaš da li se sprema neki iznenadni skok (iz kog god razloga) ili iznenadni pad (opet, iz kog god razloga). Da ne pričam tek koliko ne znaš ništa o samom virusu, njegovom ponašanju i uslovima u kojima preživljava.

Možeš ti da ređaš grafike i tabele do sutra. Nisi jedini koji to radi, znam još jednog koji bi tako ceo život da upakuje sebi u Excel tabelu. Nikad nema vremena ni za šta, tj. ni za koga, jer je večito u trci s vremenom i zansen u svoje tabele i rasporede. Dakle nisi jedini. I kapiram donekle tu potrebu za preanaliziranjem svega. Ali kažem ti, ništa revolucionarno nećeš otkriti. Jedni amerikanci koji imaju 100 think-tankova i instituta, su od prvog zaraženog do danas promenili 30 predviđanja i projekcija. A vi ovde sejete brojke i mislite na osnovu toga da izvučete neki zaključak koji nije već jasan ostatku javnosti?

Dobro,i? Šta ste to revolucionarno zaključili što već nije bilo poznato?
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726042#p726042:15okub3n je napisao(la):
Zuma » Čet Apr 09, 2020 10:56 pm[/url]":15okub3n]Naprimer, evo jedne takve dobre ideje:

Estimating infections from deaths rates
https://github.com/nikolajthams/COVID-1 ... ersion.pdf
Besmislica.jpg

E stvarno, da nije bilo njih i njihove računice, nikad ne bih znao da Koronu dobije i preleži mnogo više ljudi nego što se raportira. I da je najbolji način da se to spreči - da se drži distanca i karantin. Vau. Fascinantno.

Nego, a šta ste ti i Darko otkrili ovih dana?

Vrh