Zuma, ne filozofiraj.
Ako ti ja kažem da stoji lopta na platou ispred Palate Srbija, i kažem ti da se ja zalećem ka njoj iz pravca Zemuna sa namerom da je iz sve snage šutnem (bez felširanja) možeš ti da izvlačiš kolko hoćeš grafikona i tabeli, ali nikad nećeš sračunati gde će lopta tačno da padne.
Ono što ćeš moći da zaključiš je da će lopta pasti negde 100 metara bliže Brankovom mostu i 100 metara dalje Palati. U najboljem slučaju moći ćeš da izračunaš hoće li se lopta zaustaviti u: Bloku 13, Bloku 21 ili Bloku 26. Ili pak negde na bulevaru. I to je manje više to. Sve ostalo što ćeš izvlačiti iz brojki, nosiće istu količinu informacija kao odokativna procena bazirana na pređašnjem iskustvu i vizuelnoj percepciji. Jer ne znaš karakterstike lopte, ne znaš kojom silom udaram, kojom stranom patike, u kom tačno smeru, kako duva vetar, itd itd itd...
Ne znaš kako koja zemlja zavodi svoje umrle. Ne znaš da li postoje preklapanja brojki. Ne znaš da li se sprema neki iznenadni skok (iz kog god razloga) ili iznenadni pad (opet, iz kog god razloga). Da ne pričam tek koliko ne znaš ništa o samom virusu, njegovom ponašanju i uslovima u kojima preživljava.
Možeš ti da ređaš grafike i tabele do sutra. Nisi jedini koji to radi, znam još jednog koji bi tako ceo život da upakuje sebi u Excel tabelu. Nikad nema vremena ni za šta, tj. ni za koga, jer je večito u trci s vremenom i zansen u svoje tabele i rasporede. Dakle nisi jedini. I kapiram donekle tu potrebu za preanaliziranjem svega. Ali kažem ti, ništa revolucionarno nećeš otkriti. Jedni amerikanci koji imaju 100 think-tankova i instituta, su od prvog zaraženog do danas promenili 30 predviđanja i projekcija. A vi ovde sejete brojke i mislite na osnovu toga da izvučete neki zaključak koji nije već jasan ostatku javnosti?
Dobro,i? Šta ste to revolucionarno zaključili što već nije bilo poznato?
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726042#p726042:15okub3n je napisao(la):
Zuma » Čet Apr 09, 2020 10:56 pm[/url]":15okub3n]Naprimer, evo jedne takve dobre ideje:
Estimating infections from deaths rates
https://github.com/nikolajthams/COVID-1 ... ersion.pdf
E stvarno, da nije bilo njih i njihove računice, nikad ne bih znao da Koronu dobije i preleži mnogo više ljudi nego što se raportira. I da je najbolji način da se to spreči - da se drži distanca i karantin. Vau. Fascinantno.
Nego, a šta ste ti i Darko otkrili ovih dana?