Da ja dam svoj doprinos.
Prvo da napisem sta nedostaje. Nema stocic ispred kauca - ova komoda ispod TV-a ne moze da zameni taj stocic. Daleko je, neprakticno i na kraju ruzi ambijent ispod TV-a.
Takodje fali stocic pored zute fotelje, odnosno pozicija fotelje i lampe nema nekog preteranog smisla. Ne mogu proceniti koliko ima prostora do kauca, nadam se da nije bas skuceno. To je, pretpostavljam, zamisao da bude ugao za citanje - tom uglu nije mesto u dnevnoj sobi, osim ako zivis sam, pa mozes iskljuciti TV. U suprotnom ceo taj ugao prebaciti u neku drugu prostoriju, ako ima mesta - idealno je u spavacoj sobi ili eventualno ako ima prostorija za home-office ili slicno.
Fali svetlo kod stola za rucavanje. Kod nas je klasika da ima jedno jako centralno svetlo - koje ja nesto i ne volim jer se osecam kao u hladnjaci nekoj. Ali ce takvo svetlo biti problem za taj sto, jer ce se telima praviti senka. U tom uglu iznad stola treba staviti neko ambijentalno svetlo, jer s obzirom da je to mali sto i nece sluziti za velike porodicne ruckove ili slicno, pa je tako dovoljno samo za dve osobe da bude bar neko osvetljenje.
E sad, sta bih promenio, dodao, itd. Ove slike iznad stola su, pretpostavljam, cisto da se pokaze namera za postavljanje slika. Aranzman slika nema smisla za male povrsine - staviti jednu vecu sliku, ja licno biram nesto sa nekim znacenjem, da li crtez koju je napravila voljena osoba, neciji poklon ili slika porodice ili sta god. Ovakve nasumicne slike sa pejzazima, krugovima, linijama, itd., koje svako moze kupiti, odmah spustaju licnost prostora i licni "pecat".
Trpezarijski sto. Vidim da imaju dve barske stolice, pretpostavljam da je tu kuhinjsko ostrvo i da se tu moze takodje sluziti hrana. S obzirom da je i sto svakako male velicine, dakle ne mogu sesti vise od dve osobe, to je prakticno dupla povrsina za rucavanje - sto je neprakticno. Umesto tog stola bih ili stavio sto koji se kaci na zid i spusta po potrebi ili one kojima se dize krilo (imaju obe varijante u Ikei - Pinntorp ili Norberg (ili slicno, cisto sam naveo primer) ili potpuno uklonio sto i tu premestio ugao za citanje. A s obzirom da si vec uzeo sklapajuce stolice, to ce taman odgovarati za sto koji se otvara/spusta, jer ih onda mozes skloniti negde da ne smetaju kada je sto zatvoren.
Boje, boje i boje. Fali dosta boja, previse je sterilno - prosek izvlace fotelja i zelenilo. Ali je to malo zelenila. Obavezno sto vise zelenila ubaciti u sobu, vidim da se dobija dosta svetlosti tako da im nece faliti.
Ambijentalno svetlo - pod hitno. Slobodno napuni prostoriju gomilom ambijentalnih lampi. Ne onaj kic sa LED trakama iza televizora, ispod komode i slicno, nego prave lampe, bilo podne, zidne, stone, sta god ti se svidi - bitno je da nema belog, sterilnog i jakog svetla. Veruj mi, to mnoooogo menja uzitak u prostoriji.
Sto se tice zidova, sad nisam u toku, da li je iznajmljen stan ili kupljen, ali u svakom slucaju se mogu dodati boje na zidovima. Koliko si voljan, ne znam, ali tek kada promenis raspored u definitivan, onda treba razmisljati o boji - ne cele zidove, nego neke oblike.
Tepih je prevelik. Za ovaj oblik i velicinu ugaone tepih ne treba da ide iza kauca, nego da se kauc stavi na ivicu tepiha. U ovom slucaju bi morao ovaj tepih pomeriti unapred, a onda ce ici ispod komode, sto ce biti jos ruznije.
Toliko od mene za sada.