Šta je novo?

Enterijer

Pozdrav. Pošto ne živim u stanu, nikako da privedem kraju opremanje i uređenje istog. Sad u februaru idem u Beograd da ga najzad završim. Dnevna soba mi je trenutno u fokusu i tu ima najviše posla. Nemam puno fotka da dočaram, ali trenutna situacija je ovakva:
Iskreno trenutno kako ti stan izgleda je mnogo bolje od svega što želiš da ubaciš, samo ćeš ga načičkati svim ovim detaljima.
 
Kako to misliš, pa dnevna soba je bukvalno prazna. U dnevnoj sobi ima sofa, tv polica na zidu, televizor, i sto. Nema ničega na zidovima, sve je belo okolo, nijedna biljka, knjiga, slika, ukras, nešto, sve je nekako sterilno i bez ikakvog utiska toplote. Mora nešto da se ubaci, nije to čičkanje, to je neko osnovno opremanje stvarima koje svaki stan treba da poseduje.
 
Gizmo, izgleda hladno, bezlicno, sterilno. Kao da si usao u IKE-u ili u ordinaciju. Da se okrenes i izadjes. O ukusima se ne raspravlja, ali u ovom enterijeru bih poludeo posle nedelju dana:D
Stan se najbolje oprema komad po komad namestaja, bez zurbe. Ne iz kataloga. Ovako izgleda kao da si Ikeu preneo u stan. Ali, dobro ti nisi tu stalno….
 
Koliko ti kvadrata ima dnevna, meni vec ovoliko stvari ima deluje dovoljno, u smislu da kada bi ubacio sve ono bi izgubio na osecaju prostora. Ja bih ubacila jedino sliku jedinu kod trpezarijskog stola. Ovaj set slika izgleda bas jeftino to izbegavaj. Zuta fotelja mi deluje da bi samo zapinjao o nju kada bi prolazio iz kuhinje tu ako je tu kuhinja. U ovu zavlaku gde si stavio crne police, mogu eventualno da budu police, al ja bih pre odabrala belu boju.
 
Da ja dam svoj doprinos.
Prvo da napisem sta nedostaje. Nema stocic ispred kauca - ova komoda ispod TV-a ne moze da zameni taj stocic. Daleko je, neprakticno i na kraju ruzi ambijent ispod TV-a.
Takodje fali stocic pored zute fotelje, odnosno pozicija fotelje i lampe nema nekog preteranog smisla. Ne mogu proceniti koliko ima prostora do kauca, nadam se da nije bas skuceno. To je, pretpostavljam, zamisao da bude ugao za citanje - tom uglu nije mesto u dnevnoj sobi, osim ako zivis sam, pa mozes iskljuciti TV. U suprotnom ceo taj ugao prebaciti u neku drugu prostoriju, ako ima mesta - idealno je u spavacoj sobi ili eventualno ako ima prostorija za home-office ili slicno.
Fali svetlo kod stola za rucavanje. Kod nas je klasika da ima jedno jako centralno svetlo - koje ja nesto i ne volim jer se osecam kao u hladnjaci nekoj. Ali ce takvo svetlo biti problem za taj sto, jer ce se telima praviti senka. U tom uglu iznad stola treba staviti neko ambijentalno svetlo, jer s obzirom da je to mali sto i nece sluziti za velike porodicne ruckove ili slicno, pa je tako dovoljno samo za dve osobe da bude bar neko osvetljenje.

E sad, sta bih promenio, dodao, itd. Ove slike iznad stola su, pretpostavljam, cisto da se pokaze namera za postavljanje slika. Aranzman slika nema smisla za male povrsine - staviti jednu vecu sliku, ja licno biram nesto sa nekim znacenjem, da li crtez koju je napravila voljena osoba, neciji poklon ili slika porodice ili sta god. Ovakve nasumicne slike sa pejzazima, krugovima, linijama, itd., koje svako moze kupiti, odmah spustaju licnost prostora i licni "pecat".
Trpezarijski sto. Vidim da imaju dve barske stolice, pretpostavljam da je tu kuhinjsko ostrvo i da se tu moze takodje sluziti hrana. S obzirom da je i sto svakako male velicine, dakle ne mogu sesti vise od dve osobe, to je prakticno dupla povrsina za rucavanje - sto je neprakticno. Umesto tog stola bih ili stavio sto koji se kaci na zid i spusta po potrebi ili one kojima se dize krilo (imaju obe varijante u Ikei - Pinntorp ili Norberg (ili slicno, cisto sam naveo primer) ili potpuno uklonio sto i tu premestio ugao za citanje. A s obzirom da si vec uzeo sklapajuce stolice, to ce taman odgovarati za sto koji se otvara/spusta, jer ih onda mozes skloniti negde da ne smetaju kada je sto zatvoren.

Boje, boje i boje. Fali dosta boja, previse je sterilno - prosek izvlace fotelja i zelenilo. Ali je to malo zelenila. Obavezno sto vise zelenila ubaciti u sobu, vidim da se dobija dosta svetlosti tako da im nece faliti.
Ambijentalno svetlo - pod hitno. Slobodno napuni prostoriju gomilom ambijentalnih lampi. Ne onaj kic sa LED trakama iza televizora, ispod komode i slicno, nego prave lampe, bilo podne, zidne, stone, sta god ti se svidi - bitno je da nema belog, sterilnog i jakog svetla. Veruj mi, to mnoooogo menja uzitak u prostoriji.

Sto se tice zidova, sad nisam u toku, da li je iznajmljen stan ili kupljen, ali u svakom slucaju se mogu dodati boje na zidovima. Koliko si voljan, ne znam, ali tek kada promenis raspored u definitivan, onda treba razmisljati o boji - ne cele zidove, nego neke oblike.

Tepih je prevelik. Za ovaj oblik i velicinu ugaone tepih ne treba da ide iza kauca, nego da se kauc stavi na ivicu tepiha. U ovom slucaju bi morao ovaj tepih pomeriti unapred, a onda ce ici ispod komode, sto ce biti jos ruznije.

Toliko od mene za sada.
 
Hvala na savetima. Izgleda da nisi čitao moj post detaljno, rekao sam već da fali stočić ispred kauča, i naravno da niko nije lud da koristi tv komodu kao stočić. Stočić pored fotelje, za njega stvarno nema mesta ni u kojoj izvedbi. U spavaćim sobama mislim da nema mesta za fotelju.

Možda nisam napomenuo, ali od dodatnog svetla biće spot LED rozetne sa neutralnom 4K kelvina temperaturom boja u spuštenim kaskadama. Kaskade su već tu u celom stanu u svim prostorijama izuzev dva kupatila, a nisam još imao vremena da izbušim rupe svuda i da stavim ambijentalne led trake u skrivačima. Stavljam i led traku ispod tv komode, i verovatno ispod bara. Možda uzmem još koju lampu. Slike na zidu su random odabirane čisto da vidim šta može da popuni prazninu zida, staviću nešto korektnije sa više značenja, možda jednu od mojih fotografija, ne znam još.

Sto koji imam trenutno se nikako ne uklapa u dimenzije dnevne sobe od 20 kvadrata, stavljen je tu u ćošak jer najmanje pravi gužvu, ali tu mu nije mesto, to je jasno. Verovatno ću uzeti drugi manji sto i to verovatno ovaj Pinntorp što se preklapa, oko njega mogu četiri osobe da sednu ako baš zatreba kad se otvori, plus imam još dva mesta za sedenje ispred izdignutog bara. Biljke isto treba da se dokupe, znam da je malo, ove u fotografiji koju sam renderovao opet služe kao primer šta bi moglo da ide u police.

Bojenje zidova, to već ostaje da se vidi. Stan je moj, kupljen je imam slobodu da radim šta hoću sa zidovima. Tepih treba naći manju dimenziju, to verovatno neću naći u Ikei da mi odgovara baš kako treba. Evo na brzinu šta sam promenio i dodao, mislim da deluje bolje ovako. Potrudio sam se da istaknem u nekoliko perspektiva, a ceo stan sam modelirao u pravim dimenzijama inače, tako da ovo isprobavanje elemanata i nameštaja ima smisla. Nisam ucrtao sav nameštaj u celom stanu još uvek.

dnevna.png

dnevna2.png

dnevna3.png

dnevna4.png

dnevna5.png

stan.png
 
Ovo izgleda već bolje! Nadam se da me nisi pogrešno shvatio, ja sam se malo zaneo pa sam dodao još više ideja 😆
 
Jel kuhinja već urađena? Ja bih izbacila barske stolice i tu dasku sa bara što viri ka dnevnoj i uzela trpezarijski koji se razvlači kao jedinu opciju gde može da se sedne i obeduje. Što se boja tiče ja ne bih siv tepih nego veselih boja jer je ostalo neutralno, ove slike iz Ikee nikako, isto mislim i o malim kockastim policama, prevaziđeno, kao i fotelja. Ako baš hoćeš fotelju drugi model onda. Ne znam za koliko osoba je predvišen stan ali ako je za više od dvoje definitivno normalan trpezarijski sto.
 
Ja se ne bih složio za izbacivanje šanka, u stanu imam takvu opciju doduše nije spojena sa kuhinjom, ali je svakako šank sa barskim stolicama. Jednostavan je za korišćenje, pošto nas je dvoje, samo njega koristimo za obroke, ali istovremeno i za druženje. Ovaj prostor gore je mali i za ubacivanje bilo kakvog trpezarijskog stola, plus treba uzeti u obzir da se taj sto sigurno daleko manje koristi nego što bi se koristio šank. Trpezarijski sto ima smisla samo u stanu sa više osoba, posebno sa decom, kada se jede zajedno i često (iliti tri obroka dnevno). Šank je meni idealna stvar u ovom stanu gore.
 
Jel kuhinja već urađena? Ja bih izbacila barske stolice i tu dasku sa bara što viri ka dnevnoj i uzela trpezarijski koji se razvlači kao jedinu opciju gde može da se sedne i obeduje. Što se boja tiče ja ne bih siv tepih nego veselih boja jer je ostalo neutralno, ove slike iz Ikee nikako, isto mislim i o malim kockastim policama, prevaziđeno, kao i fotelja. Ako baš hoćeš fotelju drugi model onda. Ne znam za koliko osoba je predvišen stan ali ako je za više od dvoje definitivno normalan trpezarijski sto.
Kuhinja je gotova odavno. Nema govora o izbacivanju šanka, a i na tom delu kuhinje svejedno nema mesta za trpezarijski sto. Vesele boje tepiha sa sivim kaučem? Nisam baš siguran da se uklapa. Slike iz Ikeje ne kupujem. Šta fali Poang fotelji? Meni se sviđa u ovoj žutoj varijanti baš da unese malo života u inače belo-sivo-drvo šemu boja. U protivnom može savet za drugi model, otvoren sam za predloge, ideja jeste da prodiskutujem o opremanju - više umova, više ideja kako da enterijer izgleda što je bolje moguće.

Stan je predviđen zapravo za AirBnb najam, ili dugoročni najam ako se ispostavi da na dan ne bude isplativo. Nas je četvoro, dvoje male dece, žena i ja, ali ne živimo u Srbiji, možda bismo posećivali stan tri, četiri puta godišnje ako ga izdam na AirBnb, uređujem ga kao da je za nas, ali u praksi ne živimo u njemu, opremam ga za izdavanje.

Što se kuhinje tiče, nemam baš neke dobre fotke, nisam se setio da fotkam kad sam bio u stanu krajem prošle godine, imam ono što mi je stolar fotkao, čisto da vidite kako se uklapa u ovaj otvoreni koncept dnevna soba/kuhinja. Inače dizajn kuhinje sam radio lično, i u stvarnosti više je tamno siva (antracit siva) nego crna boja kako izgleda na ovim noćnim fotkama.
mere nove.jpg


IMG_20230624_214450-02.png

IMG_20230624_214343-03.png

IMG_20230624_214421-02.png

IMG_20230624_214511-01.png
 
Pogrešno sam shvatila da je stan za vas, ne za izdavanje, stoga menjam mišljenje osim u delu fotelje, to bih skroz izbacila, bar na slikama deluje skučeno. Police ili jedne ili druge, obe mi deluju previše. Police/element iznad tv-a isto ne, nepotrebno je. Najlakše je nameštaj dokupiti, pazi da ne pretrpaš sa stvarima.

@marrecar ja ne bih mogla da jedem redovno za šankom, ne odgovara mi visina a i taj tip stolica mi je jako neudoban.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: lol
Može ii takva kuhinja ako se uglavnom hrani po restoranima...
Ukratko
hotellski enterijer uguran u dom.😟
 
Kako vam deluje ovaj tepih? I da li vam deluje da se uklapa? Ako imate predlog i za neki drugi koji bi se bolje uklopio
9c6a0a98-7e0f-4a26-b438-edf2959bd721.jpeg
6207b457-798a-4b95-8855-60237bc9eaa2.jpeg
, slobodno predlozite.
1da9dc58-03dd-46be-86bf-96f9174f4673.jpeg
 
Kako vam deluje ovaj tepih?
Deluje ok.

I da li vam deluje da se uklapa?
Sto se mene tice, ne uklapa se nikako, narocito ne uz taj dvosed.


Ako imate predlog i za neki drugi koji bi se bolje uklopio

Ali sa druge strane, osim ako ne uredjujes stan za nekoga drugog, ti ces tu da zivis, pa kupi sta tebi odgovara i kako se tebi svidja. Ako ti je i taj sadasnji ok i ti mislis da se uklapa i oni sa kojima zivis misle da je ok, onda se i uklapa😉
 
Kad vidim ove letvice (par postova gore), želudac kreće da mi se grči.

- Šta ćemo na zid iza TV-a? Moooora nešto ... E, a da stavimo letvice? Videla sam kod Jovane, mnogo lepo, to sad svi stavljaju.
- Ma, stavićemo ih gde god ne znamo šta ćemo. One su sad IN!

Jedan od onih plitkih trendova koji ti se smuče posle samo par implementacija.

Cilj uređenja prostora treba da bude - napraviti što vanvremenskiji dizajn. I uključiti mozak malo. Ili angažovati nekog ko zna.
 
To jeste i nacrto dizajner i to renomiran , skup , studio na glasu. Moje je da napravim i uzmem pare za rad😀
 
Ma, daaaj. Taj može da bude samo CAD crtač ili tako neki peške radnik. Ovde, ne da nema kreativnosti, nego se ne vidi ni razmišljanje.
 
Retko šta u dizajnu enterijera bude vanvremensko, to je par komada i tu uglavnom dekoracija. Zato postoje stilovi uređenja, uglavnom prilagođeni trenutnom vremenu. Meni su te letvice kul, ja sam bezuspešno pokušao da to napravim za predsoblje, ali sam negde u proračunu promašio pa ne izgleda "kao na slikama" - ali je funkcionalnost ispunjena i iskorišćen je čak i materijal za koji sam računao da će biti višak. I više težim ka tome da je nešto funkcionalno, pa onda interesantno i lepo, a da ne pređe u kič.
 
Sto se tice tepiha uredjujem za sebe, ali mi je jako tesko da pronadjem odgovarajuci tepih, pa zato pitam za misljenje.
Ni po mom misljenju se ne uklapa idealno, ali mi se svidja takva vrsta tepiha.
Probala sam ranije sa jednim belim vunenim, izgledao je kao da sam prostrla peskir u prostoriji. Vratila sam ga.

Problematicno je sto je laminat sivi, a sofa narandzasta, lampa drvena, kao i fotelja -> pod vuce na hladno, ostalo na toplo nesto.

Sto ne bih menjala, jer mi nije prioritet trenutno. U sobi postoji veliki hrastov trpezarijski sto, sa crnim metalnim nogama, i onda mi je delovalo previse da bude jos jedan drveni sto. Tepih vec, mogu da vratim godinu dana u ikei.
Predlog da bude tamniji tepih, mi deluje neobicno, kakav tacno, crni? Imam utisak da bi zatvorilo prostor.
 
Dizajniraj tepih i naruci imas unikat sopstvenog dizajna
 
Ne mora potpuno crni tepih, ali tamniji, evo jedna brzinska i nestručna modifikacija vaše fotografije, ali može da se vidi razlika. Neće pojesti prostor, dvosed i fotelja su lepi komadi nameštaja i ovako dolaze više do izražaja.
IMG_4852.jpeg
 
Poslednja izmena:
Vrh