Gomila besmislica, a narocito ova poslednja. Evropa imala pouzdanost sa Rusijom? Samo sto nastavak te pouzdanosti treba da obuhvati i da se proguta osvajacki rat prema nekoj susednoj zemlji? Pa onda prema sledecoj, pa prema sledecoj itd? To je kao da kazes da je Evropa 1939te imala pouzdanost sa Hitlerom. I zarad te pouzdanosti su mu prvo isporucili Austriju, pa Cesku, pa pola Poljske.... i sve mu bilo malo. Hteo je ceo svet. E tako i sada ovaj. Malo mu 17 miliona km kvadratnih.
Evropa je napravila nevidjenu gresku sto je pomislila da ikada moze da gradi partnerstvo sa Rusijom i da se osloni na Rusiju. Mislili su da ce guranjem para rusima za njihov gas da ih emancipuju, da konacno vide malo kako izgleda normalan zivot. Jbg zaj*** su se. Sada placaju cenu.
Poenta je da je Evropa zavrsila sa ruskim energentima za narednih nekoliko decenija.
Kada sam ovo rekao na pocetku rata bio sam ludak, evo danas, da li tece gas Severnim tokom? Ne.
Bice tesko par godina, ali pregurace se.
Možeš li tačno da navedeš šta je besmislica od te gomile?
Pričamo o energentima.
Rusija je bila pouzdan snabdevač. To je činjenica.
Kada su neke druge zemlje zavrnule ventile, izgradili su (sa evropljanima) nove gasovode.
Niko "guranjem para" nikog ne emancipuje, u pitanju je posao, u ovom slučaju obezbeđuje se energetska sigurnost zemlje.
Niti će se guranjem para saudijcima, irancima, iračanima oni nešto promeniti, niti je to cilj ovim što kupuju.
Kad već pominješ Hitlera. Baš sve suprotno. Uzmi neku knjigu i pročitaj malo istorije. On nije poštovao nijedan dogovor. Od trenutka dolaska na vlast i kako je preuzeo vlast pa do nabrojane Austrije, Češke, Poljske...
S druge strane Putin je na vlasti 20 godina i gas je tekao. Dok se nije naljutio na selo i sebi odsekao, tj. uništio gasovod kroz koji ne teče gas.
Poentu da je Evropa završila sa ruskim energentima za nekoliko decenija sam razumeo.
Ima li naznake, ideje, nacrta ko i kako će zameniti te energente za celu Evropu? Posle tih par teških godina, naravno.
Ima li naznake kako će Srbija zameniti ruske energente? Ili je jednina alternativa ukidanje centralnog grejanja i prelazak na loženje guma?