Šta je novo?

Energetika

Ништа, купујемо и од њих. Ево и берански рудник хоће поново да покрену. Треба нама са свих страна, свог угља нећемо имати, ко зна докад.
 
Ништа, купујемо и од њих. Ево и берански рудник хоће поново да покрену. Треба нама са свих страна, свог угља нећемо имати, ко зна докад.
Pa osim ovih medijskih naslova ne vidim da ugalj odnekle stiže....
 
Тек се договорили. Ено пишу да ће ЖРС да превозе угаљ.

Интересантно је што је угаљ у разним рудницима различитие калоријске вредности, тим пре у односу на наш лигнит који је најслабији- Претпостављам да ће куповати цело лето, из разних рудника, складиштити а касније мешати са нашим како би се добило оптимално гориво...
 
IDEGASSS :D

od jutros TETO NS prvi put na mreži od aprila

1654334183820.png
 
Kupovaćemo arapsku naftu, kao i ranije, a rusku smo kupovali samo kada je bila jeftinija na tržištu.
Važno je da NIS nema neke sankcije, a ta vest o sankcijama ruskoj nafti je očekivana i već komentarisana više puta. Nama je bitan naftovod, a ne koju ćemo naftu kupovati.
 
Da li se zna kako ide sa punjenjem nasih gasnih rezervoara i da li ce biti gasa za grejanje na zimu?
 
Ево данас Бајден увео ванредну ситуацију због струје, па предлаже увоз панела из Малезије, Вијетнама и још неких земаља. Исто и Швица има одједном проблема са струјом, изгледа да су се људи од блајхане плавуше проширили планетом!
 
Изгледа да имају централу где се деле заразом која једе мозак
 
Ko oće nek čestita
 

Pročitajte koliko je teško zameniti jednog dobavljača naftom sa drugim...
Pojma nisam imao da tu ima toliko komplikacija... otvara oči članak...

E sad, nama valjda nafta dolazi brodovima, pa naftovodom preko HR ide za Pančevo (valjda), a naše rafinarije su kalibrisane na rusku URAL naftu tako da ne možeš tek tako kupiti naftu od nekog drugog pa na plug&play... postavlja se veoma ozbiljno pitanje: šta ćemo mi nindže posle 31.12 kad ova sumanuta EU odluka o sankcionisanju ruskih isporuka nafte brodovima stupi na snagu?
 
Ne
Kupovaćemo arapsku naftu, kao i ranije, a rusku smo kupovali samo kada je bila jeftinija na tržištu.
Važno je da NIS nema neke sankcije, a ta vest o sankcijama ruskoj nafti je očekivana i već komentarisana više puta. Nama je bitan naftovod, a ne koju ćemo naftu kupovati.
Nećemo kupovati arapsku naftu, nemamo postrojenja za njeno rafinisanje tako da nam i ne treba... pročitaj članak koji sam postirao gore...
Ne može rafinerija kalibrisana na URAL blend da rafiniše laku naftu od braće Arapa...

Mi u stvari nemamo drugi izbor nego da kupimo sopstvene brodove, pa onda Dunavom i Crnim morem negde tankujemo naftu u Kubanu (ako Rusi uopšte tamo imaju terminale????), pa to prevozimo do Pančeva...
Ili okolo oko Gibraltara pa na sever, Murmanske, čuda, gde već se ta nafta tovari na tankere... Ovo naravno zvuči kompletno suludo, ali šta drugo nam preostaje?

Na naftovod ne računajte, čak i da dodje nekako URAL na brodu do Rijeke, Hrvati to neće pustiti kroz Janaf... :(

Ili... da se pravimo ludi pa da rusku naftu kupimo od nekog posrednika, po većoj ceni.
Verujem da će tako uraditi većina ovih evropskih brain dead morona.
 
Poslednja izmena:
Sve i da odmah možemo da kupimo bilo koju naftu, izbacivanje ruske nafte sa tržišta je već dovelo do poskupljenja koje se skoro neće zaustaviti.
 
Em cena ide u nebo...
Em NEMA nafte na tržištu da nadomesti rusku...
Em rafinerije širom Evrope NE MOGU da predju na druge tipove nafter tako lako.... trebaju milijarde investicija, a da ne govorim o radnoj snazi, sirovinama (kojih nema), know-how-u, itd itd...
Em ko god da je novi dobavljač, on NE MOŽE obezbediti kontinuitet snadbevanja koji je potreban da bi rafinerije radile normalno.... ne ide to na parče, malo radim, malo ne radim...
Em nema dovoljno kapaciteta u lukama da prihvate te ogromne količine nafte sa brodova niti postoji infrastruktura da tu silnu naftu dobacci do rafinerija...
Em nema dovoljno brodova da preveze potrebne količine...

Dakle, EU je napravila jedan cirkus koji:
1. Ili ciljano ide na to da potpuno sruši kompletan ekonomski i socijalni sistem u Evropi i izazove tragediju nevidjenih razmera
2. ili su potpuni moroni koji pojma nemaju šta rade i sebi i drugima...

Ja zaista ne mogu da objasnim ovakve samoubilačke odluke drugačije...
 
Muslim da rafinerije mogu da predju na druge vrste nafte, potrebno je neko prilagodjavanje opreme. Bar mogu savremene , ne znam u koju spada nasa, ako NEMA nafte onda ce drzava kupovati gotova goriva. Ko makedonci, crnogorci, Kosovo I svidrugi koji nemaju rafinerije. Naravno bice skuplje. Ostaje I mogucnost sverca, dva tankera na sredini mora I mesaju se nafte, vec se desavalo SA naftom iz Irana. A vecina tankera su grcki, nasi stari prijatelji
 
Kupujemo sve vreme iračku naftu najviše, i norvešku, itd. Nema tu većih problema, jedino što se u poslednje vreme ruska kupovala jeftinije, pa ćemo da prođemo skuplje i po tom osnovu.
 
Ne znam kako rafinerije funkcionišu ali na više mesta sam pročitao da je Srbija iz Rusije uvozila samo jedan deo sirove nafte, ostalo Irak itd. Dakle već sad se sirova nafta sa raznih izvora prerađuje, ne vidim tu problem. Ili negde grešim?


„Srbija je ranije iz Rusije zadovoljavala 16 odsto sopstvenih potreba za naftom", kaže Miloš Zdravković, energetski stručnjak.

Naravno da će cena ići gore, sad je vreme ratnog profiterstva i sve će poskupljivati iz objektivnih ili subjektivnih (tako smo u mogućnosti) razloga.

Sent from my DN2103 using Tapatalk
 
"Nafte za Srbiju potencijalno ima još i na libijskom tržištu." -iz članka BBC.

Svojevremeno je više gradjeviskih firmi exYU radilo u Libiji za naftu.
 
Zaboravlja se da Srbija eksploatiše i prerađuje i svoju naftu. Nje nema previše (valjda oko 20-30% ukupnih potreba), ali sama ta činjenica znači dve stvari: 1) Rafinerije mogu da prerađuju različite tipove nafte, a ne samo Ural; 2) Na troškove eksploatacije domaće nafte sigurno ne utiču sankcije i porast svetskih berzanskih cena, pa to može bar malo amortizuje ove poremećaje.

Takođe, u maloprodajnoj ceni goriva, cena sirove nafte na svetskom tržištu učestvuje sa ispod 20%. To, u praksi, znači da bi poskupljenje uvozne nafte od 100%, direktno uticalo na maloprodajnu cenu najviše 20%.
 
Danas se uvozilo nešto preko 800MW po ceni iznad 200€. Suša i klime rasklimavaju ionako klimav sistem
 
Ивица Јaковљевић са Факултета техничких наука у Косовској Митровици рекао је да Косово и Метохија је једно од највећих лежишта угља у Европи и тамо се налази више од 79 посто резерви којима Србија располаже.


Eh da stvarno raspolaže....
 
Vrh