Šta je novo?

Energetika

Nije mi jasno zašto toliko žalite ako se odustane od revitalizacije blokova A1 i A2 u TENT-u, to su najstariji blokovi, čiji je radni vek pri kraju, njihova efikasnost je niska, uticaj na životnu sredinu ogroman, oni su odavno bili među prvima na listi za gašenje. Ja se nadam da će ih što pre i ugasiti. Beograd i okolina treba da prodišu, zdravlje građana mora da bude na prvom mestu.

Nadam se da će uskoro početi sa radom NIS-ova gasna elektrana u Pančevu snage 200MW.
Sledeće godine bi trebala da se završi izgradnja bloka B3 termoelektrane u Kostolcu snage 350MW.
To su novi blokovi koji treba da zamene stare, imaju mnogo bolju i veću efikasnost i mnogo manje utiču na životnu sredinu.

Plan je da se TE Morava prebaci na gas.
U Kragujevcu se gradi nova toplana koja mislim da će isto imati soproizvodnju električne energije.
Nadam se da definitivno nisu odustali ni od gradnje TE Kolubara B, tamo je već dopremljena ako se nevaram 1/3 opreme. Bliža je kopovima uglja ako bi se izgradila po novim standardima kao što se gradi TE Kostolac B3 mislim da bi to bila dobra investicija.
Nikako netreba zaboraviti na projekat RHE Bistrica koji je dosta pominjan ove zime kojeg se treba ozbiljno prihvatiti i početi sprovoditi.

Kada bi se uspelo ovog leta stabilizirati iskopavanje uglja, uz stimulaciju veće energetske efikasnosti i uz stimulaciju proizvodnje struje iz sunčanih elektrana domaćinstava mislim da bi se sistem stabilizovao i bili bi na nekoj pozitivnoj nuli. Dok izgradnja nekoliko elektrana-toplana na gas u većim gradovima, pokušati izkoristiti neki od fondova EU za izgradnju elektrana na obnovljive izvore tipa termalna energija, biogas ili biomasa mislim da bi uspeli da stabilizujemo situaciju za jedan kraći period dok se ne smiri ovo ludilo u svetu i dok se trezne glave nepočne razmišljati u svetu i kod nas u kom smeru ići u narednih 10 godina, da li graditi klasičnu nuklearnu elektranu ili krenuti put novih modularnih nuklearnih elektrana.
 
Poslednja izmena:
 
Meni je ovo ko naučna fantastika trenutno, jer ne možemo da nakopamo ugalj koji je na par km od elektrane ali bez problema ćemo napraviti svemirski hidrosistem kakav nije viđen na ovim prostorima. Voleo bih da nisam u pravu.

Mene zanima kako će se stabilizovati sistem dok sve ovo ne dođe na red da se izgradi jer nam proizvodni kapacitet TE radi na 1/3.
 
Poslednja izmena:
IMG_20220424_161423.jpg
potpeć pun, preliva preko poklopaca
 
Lim ima dobru hidrologiju i zato je trebalo odavno izgraditi Rev.HE Bistrica, kao i ceo hidrosistem "Lim - Uvac - Z.Morava", koji je opisan u gornjem članku.
Nekad je bilo neverovatno pregraditi Dunav i izgraditi HE Đerdap, a danas imamo dve brane. Zato mora da se počne fazna gradnja ovog projekta u Zapadnoj Srbiji, jer će u budućnosti pored hrane, glavni rezursi biti voda i energija.
 
Sto se tice gasa, MSK Kikinda ne radi od novembra proizvodnju sircetne kiseline jer im drzava ne da gas. Do izbora im nisu govorili nista, dolazili su na posao i primali punu platu. Trenutno su im rekli da potrose odmore za ovu godinu pa ce da idu na prinudni. Ovo necete videti u medijima.
 
Inače kapacitet Potpeća (verovatno i ostalih akumulacija) je znatno smanjen zbog taloženja mulja. Nekada je procedura nalagala skidanje rešetki i ispuštanje kompletnog jezera kao i mulja. Poslednji put kada se to desilo, pre nekih 20ak godina desila se ekološka katastrofa, uništen je kompletan riblji fond jezera i nizvodno od Priboja, a celo korito Lima pretvorilo se u blato. Obale su ostale blatnjave više od godinu dana. Ošamućenu i mrtvu ribu narod je vadio mrežama na tone. Bukvalno. Zbog te akcije Bosni smo morali da plaćamo odštetu

Takva procedura kasnije je zabranjena a ekološke organizacije morale su da izvrše poribnjavanje Lima čiji je riblji fond nestao. Po pričama sa ljudima iz EPS kapacitet jezera je nekih 60% od prvobitnog kapaciteta. (neprovereno)



 
Poslednja izmena:
А замисли тек шта је са језерима у Овчарско-кабларској клисури, кад Морава и притоке носе целе њиве и нико се тиме не бави, не уређује корита Скрапежа, Моравице, Лижнице, Ђетиње...
 
Jezera u Ovcarsko-kablarskoj klisuri imaju nekih 10% od prvobitnog kapaciteta, a ispod 50% ima i Zvornicko jezero
 
Svakodnevno se govori da je sve manja efikasnost TENTa i slično, i da je situacija lošija nego što je bila pre par godina, a tek nego li pre par decenija. Da li imaju neki uporedni podaci, jer, barem ja, nemam predstavu kakvo je stanje, nego eto tako "loše je". Ne znači mi previše.

Na primer, Drakulić ima elektranu na biomasu u Boljevcu, jer je njemu potrebna toplota za sušaru. Uglavnom, povezao je sistem da pravi i struju od otpadnog drveta, tj. toplote. Nekih 30% je koeficijent korisnog dejstva, tj. ako je 10 megavata toplote, proizvodi 3 megavata struje.

Koliki je odnos u tentu, od uglja? A koliki je bio pre par, ili pre 30 godina.
 
Instalisana snaga TE u Srbiji je oko 5200MW, od septembra radi od 1500 do 3000 max ali većinom je to oko 2200MW. Znači manje od pola u funkciji
 
U pravu si..... 4437 je bez Obilića ako sam dobro sabrao. Ipak malo više od pola.

TETO su 400MW a radi samo 90MW.... (ne računam NIS)
 
Rusi su zavrnuli gas Poljacima zbog spora oko plaćanja. Narednih dana isti scenario čeka i većinu drugih članica EU. Samim tim cena električne energije divlja i pored lepog vremena.
Idealna prilika da dovedu sposobne ljude u EPS koji bi založili sve termoelektrane i vrate dugove od zimus. Ali pošto živimo u zemlji Srbiji to se neće desiti, preostaje nam jedino nada da neće više uvoziti...
 
Jasno mi je to što pišete, ali nije mi to bilo pitanje. Koliko megavata treba da napravimo loženjem uglja, da bismo dobili jedan megavat struje? Zna li se to? I naravno, koliko je trebalo pre 2, 5, 30 godina?
 
Rusi su zavrnuli gas Poljacima zbog spora oko plaćanja. Narednih dana isti scenario čeka i većinu drugih članica EU. Samim tim cena električne energije divlja i pored lepog vremena.
Idealna prilika da dovedu sposobne ljude u EPS koji bi založili sve termoelektrane i vrate dugove od zimus. Ali pošto živimo u zemlji Srbiji to se neće desiti, preostaje nam jedino nada da neće više uvoziti...
Слажем се, кад је висока цена струје онда ТЕ на максимум, кад је ниска онда ТЕ на минимум и увоз.
 
kada bi mogli da ih založimo. Već je rečeno da nema dovoljno uglja. A treba i da naprave zaliha za zimu. Ne treba se zaletati i prodavati a posle da mi nemamo, treba da se spremi stabilna proizvodnja za sledeću zimu koja će biti teška. Da ne bude kao Čaušesku, vratio sve dugove, a sila naroda poumirala od gladi.
 
Jasno mi je to što pišete, ali nije mi to bilo pitanje. Koliko megavata treba da napravimo loženjem uglja, da bismo dobili jedan megavat struje? Zna li se to? I naravno, koliko je trebalo pre 2, 5, 30 godina?
Teško da na forumu imamo nekog toliko bliskog samoj elektrani...
 
A elektranu je besmisleno koristiti ispod 80% instalisanog kapaciteta i to je postavljeno kao tehnološki minimum. Ispod toga radi, ali je problem efikasmosti, jer drastično pada.
Uglja ima, ali je problem u otkrivkama. Mnogo se kasni sa eksproprijacijom. U vreme kada je N. Ćeran bio dir. Kolubare, otkrivenog uglja bilo je za više od godinu dana, a isto tako bile su popunjene deponije na elektranama koje su omogućavale i do 2
meseca autonomnog rada. Time su elektrane bile zaštićene od vremenskih (ne)prilika, havarija na pruzi... Ugalj se kopao na različitim mestima i shodno okolnostima, moglo se birati i šta se kopa i vozi ka kotlovima. Tako je vatra stabilizovana kvalitetnijim ugljem sa deponije, ako bi se pojavila neka loša kompozicija. Mazut se koristio samo izuzetno i to se smatralo vanrednim događajem. A sad, svaki dan je vanredan.
Bez dugoročnog ulaganja u eksproprijaciju, otkrivanje jalovine i obnovu uništenih bagera, ne može se srediti stanje. A za to će trebati godine. Sunovrat je počeo potapanjem kopa 2014. a nastavljen prebrzim ispumpavanjem vode što je dovwlo do naglog obaranja podzemnih voda i kontaminacije slojeva uglja jalovinom koja je kroz povlačenje dubinske vode dospela u njega.
Bili su im važni samo bilansi i slika privida da problema nema. A oni su rasli, gomilali se i delovali odloženo. Stari Tentovci nisu svim iznenađeni. Ukazivali su na ono što se od jeseni počelo da događa i što je kulminiralo početkom decembra. Međutim, njihov glas nije slušan i sukcesivno su sklanjani u stranu da ne talasju. I eto, sad smo tu gde jesmo - u čabru.
Maj počinje za nekoliko dana, nekoliko akumulacija su prazne i teško da će se do jeseni napuniti. A termo sektor krajem leta mora u remonte, što će dodatno pojačati pritisak na hidro.
Sve u svemu, pred nama je, za samo nekoliko meseci, energetski jedna vrlo neizvesna zima
 
@branik @stex_pb
Iz vasih postova sam zakljucio da dobro poznajete ovu problematiku. Kakvo je vase misljenje o Djerdapu 3, nuklearnoj energiji, kao i o optimalnom buducem razvitku domaceg energetskog sektora?
 
Vrh