Šta je novo?

Energetika

Taj sneg što pada samo će minimalno poboljšati hidrologiju. Sneg pada, lako se topi i uglavnom ga upija zemlja, ne javljaju se tokovi koji bi podizali nivoe reka. Tako se istopio i onaj zimski na koji su računali. Tek kad se temperatura osetno podigne i stabilizuje, pa dođu majske kiše (obilne i višednevne) možemo da računamo sa nešto većim dotocima. Bojim se da ni one neće značajnije podići nivo jezera. Od pola avgusta termoelektrane moraju sukcesivno u remonte. Tek onda od punjenja nema ništa. Ostaje samo da se uzdamo u oktobar i početak novembra da nam pomognu za narednu zimu.
 
Imam utisak da to malo izvoza ide samo u svrhu balansiranja i pretakanja iz mrežu u mrežu. To ne znači da imamo struje u nekom višku.
 
Pozdrav @dragan, nemoj rano da se raduješ. Ovde optimizam ne pomaže. Gigantski HE pik trajao je sat ipo.

1650453426223.png
 
Odrediti koji će blokovi ( termo/hidro/gas) biti u proizvodnji nije tako jednostavno, jer zavisi od mnogo faktora i aktuelne cene energenata. Naći najbolji odnos znači na dnevnom nivou uštedeti milione evra, a mi ovde nemamo podatke šta je najbolje uraditi jer se situacija menja iz sata u sat.

To nijie kao menjanje tv-kanala daljinskim, već je mnogo komplikovanije isključivati ili uključivati razne blokove na mrežu. Pored toga mora da se uskladi i rad "pumpe", tj. punjenje akumulacija. Poenta je da se obezbedi struja iz proizvodnje i uvoza po najboljoj ceni.
 
Poslednja izmena:
Upravo demantuješ sam sebe. Pa to se sve dešava jer je sistem NESTABILAN i ne radi kako treba. TE dostiže u pikovima 2/3 instalisanog kapaciteta a većinom radi na pola a svakodnevnois pada i na 1/3. Presipamo iz šupljeg u prazno i dok TE ne bude radio na konstantnom kapacitetu bez varijacija neće nam pomoći padavine. Sve da sutra napunimo sve akumulacije, ponovo bi ih ispraznili jer bi peglali nedostatak uglja.

I to što sat vremena dvevno izvozimo 20Mw nemoj da predstavljaš kao uštedu par miliona evra dok ostatak dana uvozimo gigiavat. Vređaš mi razum, koji pritom koristim za rad u elektro struci, pa ponešto i znam sam da izračunam.
 
TETO ne rade već danima, . . .
Termo Elektrane TOplane su prestale da rade 16.4. jer se završila grejna sezona i ne mogu da prodaju toplu vodu. One nisu isplative samo za proizvodnju struje, pogotovu sa ovim cenama za gas. Ali mogu da se uvek pokrenu u nekim vanrednim i kriznim situacijama.

PS. . nisam pisao da je sistem "stabilan ili nestabilan", niti da je 20MW milionska ušteda (?!), već da je komplikovano upravljati celim sistemom.
 
Poslednja izmena:
Мало сам истраживао цене електричне енергије. Могу се наћи на сајту

Ево како изгледа ова недеља
2022.png

Генерално су у априлу најниже цене. Види се рецимо да је викендом дупло нижа цена. Могу се пратити и варијације у току дана. У основи због тога је најпогодније увозити ноћу и викендом.

Гас који купујемо преко уговорене количине плаћамо по тржишним ценама и сигурно се у овом тренутку више исплати пунити складишта него производити струју помоћу гасних електрана.

А ево цена из истог периода прошле године
2021.png
 
. . 60-70 godina smo jednostavno upravljali sistemom, a sada je odjednom komplikovano.
Uvek je bilo komplikovano upravljati sistemom, a pogotovu kada je u ovakvom stanju. A, nikad nije bilo "jednostavno" jer je sam EPS komplikovan.

 
Poslednja izmena:
Da, samo što kad stručnjaci vode komplikovani sistem, onda to izgleda jednostavno. A kad neznalice vode komplikovan sistem, onda to izgleda i komplikovanije nego što jeste :)
 
Зорана ради ли ради за своје шефове... Дефинитивно јер реч о саботажу јер је немогуће да се толико пропуста ниже један за другим. А обзиром да класични медији ћуте и да Зорана није лично одговарала кад је требало, као и Мића већ је само отишао на другу функцију очигледно је и да Фучић зна за све и да аминује ове пропусте
 
rešenje o odbacivanju zahteva za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta za produženje radnog veka i povećanje snage

Obozavam pravno-birokratski govor. :D
 
Данас је Перућко језеро 3м испод нивоа, изгледа да су прошлу ноћ електрана или пумпе озбиљно радиле, пада нека киша можда и због тога!
 
Драгане вода се пумпа из Перућког у Заовинско језеро, то је можда разлог наглог пада нивоа преко ноћи у Перућком језеру! Сад сам погледао на сајту ЕМСа. радиле су пумпе и ноћас и прошлу ноћ!
 
Sav sneg u slivu Drinsko-limskih se potpuno otopio, nema ga ni u tragovima. Kokin Brod standardno prazan, Potpeć pun do vrha, kao i SNS akumulacija 3km nizvodno. HE bistrica nije bila aktivna u trenutku prolaska.


@Алтаир Jak je vetar danas, pumpaju punom parom reverzibilom
 
Poslednja izmena:
Схватили су да су се преиграли, а тек ће да их боли!
 
Lim je kod Prijepolja ogroman. Bilo je velikih kiša u CG prethodnih dana, pa je vrv i dotok na Drini dobar. Zato su i oborili nivo jer stiže dopuna
 
Potpeć je pun ali nizvodno od njega lim je onako "srednji" kako to mi lokalci zovemo. HE I TE izjednačili proizvodnju
 
Vrh