Šta je novo?

Energetika

Jbg. nema idealnog rešenja, ne valja ugalj, ne valja gas, ni nuklearke nisu sigurne....

Struja preko dana 15 €/Mwh, uvece u 20h kada se ugase paneli 400 €/Mwh. Obrni okreni reverzibilne HE su zlata vredne. RHE Bistrica nece biti mrezi ni za deceniju.

Jbg. nema idealnog rešenja, ne valja ugalj, ne valja gas, ni nuklearke nisu sigurne....
Цео свет још увек ради на угаљ, гас и нафту и још дуго ће. Енергетика није само електро енергетика, ту су транспорт и грејање као много већи проблем.

Никад није одговор у једној спасоносној технологији већ само у оптималном енергетском миксу за одређену државу.

Што се тиче температуре речне расхладне воде то је проблем за реакторе грађене у прошлом веку када није био предвиђен пораст температуре услед глобалног отопљавања. Данас постоји више техничких решења за тај проблем те се за нове реакторе не сматра да је тај проблем нерешив већ само да кошта.

Malo ko je ovo očekivao, bar ja nisam. Poljska smanjuje upotrebu uglja. Ako mogu oni onda mogu svi

Gu7p3ArWgAA4tsm

Ovo uopšte nije trivijalan problem za zgrade. Kako bi rešio situaciju da elektrana proizvodi 10kW a da je trenutna potrošnja stanara 20kW. Ko tu troši direktno iz solarne elektrane a ko vuče iz mreže? Koja to oprema može da rasporedi tu potrošnju?

Ovo uopšte nije trivijalan problem za zgrade. Kako bi rešio situaciju da elektrana proizvodi 10kW a da je trenutna potrošnja stanara 20kW. Ko tu troši direktno iz solarne elektrane a ko vuče iz mreže? Koja to oprema može da rasporedi tu potrošnju?
Знам за 2 приступа:
1. СЕ служи само за заједничку потрошњу (светла, лифтови итд.)
2. СЕ служи за сву потрошњу, дистрибуција види само једно заједничко бројило целе зграде али сваки стан и даље има своје бројило које служи за распоред трошкова између станара. отприлике као да је стамбена заједница мала електродистрибуција или као што има за грејање са делитељима топлоте. За ово је потребан компетентнији управник али је и уштеда далеко већа.

ПС. По мени све је ово за сада неисплативо без раста цене електричне енергије.

Za zgrade definitivno neisplativo, i ne postoji model koji bi stanarima omogućio benefite i optimizaciju iskorišćenja solarne elektrane koje imaju individualna domaćinstva.

Koliko uopšte struje mogu zgrade od 6+ spratova da generišu po stanu?
Možda mogu da imaju džabe liftove i svetla u hodnicima, ostalo kad se podeli bude sitno...

Malo. Ako imaš zgradu sa 50 stanova, i stotinjak kvadrata na krovu sa 50kWp panela, letnja mesečna proizvodnja je verovatno negde oko 10MWh, što mu dođe 200kWh po stanu. Zimska proizvodnja je dosta niža. Kako sad stoje stvari u zgradama ne možeš direktno da koristiš tu struju već moraš da platiš mrežarinu. A investicija je oko 1000 evra po stanu.

После одређених искустава. какви су показатељи инсталирања солара на приватним кућама? Исплати ли се систем и да ли је компликовано са дистибуцијом око примопредаје? Има ли неко лична искуства?

Prijatelj ima solar na kući ali bez prodaje u mrežu, balansira i iz mreže uzima samo manjak. Zadovoljan je, znatno umanjuje troškove.

После одређених искустава. какви су показатељи инсталирања солара на приватним кућама? Исплати ли се систем и да ли је компликовано са дистибуцијом око примопредаје? Има ли неко лична искуства?
Много зависи од квалитета извођача и несреће ако налетиш да неко оће да те уцени за папир.

Квалитетан термосолар са пасивном заштитом од прегревања за припрему топле воде (за прање, машине за судове и веш) на надстрешници за возила уз добро изолован објекат са рекуператором топлоте је по мени решење које бих прво препоручио за уштеду на приватним кућама. Онда би са рачуном за електричну енергију стално били у зеленој тарифи а нема ризика од пожара и муке са прикључком.
Електросолар само ако се жели грејање на топлотну пумпу и то до краја ове године да се ододбри прикључак, после нове године ће бити обрачун по цени енергије а не по предатој енергији.

Od prvog januara 2027 nema više neto merenja za nove prozjumere, stari ostaju u tom režimu do kraja radnog veka elektrane. Očekujem da će zbog toga i cene izgradnje skočiti naredne godine jer će svi hteti da uhvate zadnji voz. Ali isto očekujem da će prekršiti obećanje i u nekom trenutku u budućnosti postojeće prozjumere prebaciti na neto obračun koji se epsu mnogo više isplati. Zbog toga treba stavljati isključivo hibridni inverter, da bi u budućnosti, uz smanjenje cena baterija, mogla da se delimično kompenzuje ta promena. Pored dobrog izvođača treba birati i kvalitetnu opremu. Imajući u vidu učestalost superećlijskih oluja posebno obratiti pažnju na nosače panela. A obavezno osigurati elektranu za nekih pedesetak evra godišnje. Procedura sa epsom i elektrodistribucijom ide mnogo brže nego kad su u pitanju neke njihove druge usluge. A što se isplativosti tiče, ako si veliki potrošač isplati se.

Електросолар само ако се жели грејање на топлотну пумпу и то до краја ове године да се ододбри прикључак, после нове године ће бити обрачун по цени енергије а не по предатој енергији.
Koliko solar pomogne kod grejanja?
Pretpostavljam da kada je grejanje potrebno, sunca ima malo?
Za hladjenje razumem logiku (bar ovi što vole da im je let 22 stepena u kući)

Koliko solar pomogne kod grejanja?
Pretpostavljam da kada je grejanje potrebno, sunca ima malo?
Za hladjenje razumem logiku (bar ovi što vole da im je let 22 stepena u kući)
Солар код грејања може да помогне где као купац произвођач предаш ЕПС-у енергију лети кад имаш вишка а онда на основу тога је трошиш зими кад хоћеш.

То ће се променити где ћеш предавати енергију лети кад имаш вишка по цени у том тренутку на тржишту а на основу тога ћеш је повлачити кад оћеш по цени на тржишту. Мислио сам да ово креће од 2026-е али ево колега је претходно навео да креће од 2027, треба проверити.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
То ће се променити где ћеш предавати енергију лети кад имаш вишка по цени у том тренутку на тржишту а на основу тога ћеш је повлачити кад оћеш по цени на тржишту. Мислио сам да ово креће од 2026-е али ево колега је претходно навео да креће од 2027, треба проверити.
Pa ovo je u redu, i logicno.

I nije baš, ti letnji viškovi se prodaju u bescenje a zimi kupuješ skupu struju. A država bi trebala malo da stimuliše proizvodnju na mestu potrošnje koja joj ne opterećuje visokonaponsku mrežu.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Буквл, исплати се и даље, само доста доста мање. Ја сам планирао соларне панеле и топлотну пумпу ваздух-ваздух (као неку централну климу) код себе дома, па тмн и да се грејем и хладим на струју.
Од када сам сазнао за ту промену, јер делим мишљење да ћемо сви прећи на тај нови систем кроз коју годину, мало се двоумим. Размишљам се колико ће ми шибати клима лети да бих искористио тај вишак струје, док од продаје буквл нема ништа, верујем да ће уградњом солара у Европи кроз које лето струја бити буквл 10+ пута јефтинија него зими.

Мада ми смо подручје које ће најебати више од просека од климатских промена, тако да и то "расипање" климом лети уств неће бити расипање.

ЕДИТ: одг за @ŽeljkoNV мој комша има неких 50ак квадрата под соларним панелима и неким месецима не потроши ништа од државне мреже. Е сад детаље система му уопште не знам. Он је рано пензионисани гастрабајтер па је ово уградио пре неколико година за неку баш велику суму новца.

Vrh