[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=911341#p911341:f4k4u5n6 je napisao(la):
Dart » Sub Dec 25, 2021 3:16 am[/url]":f4k4u5n6]Ako sam dobro shvatio, akumulacija RHE Bistrica je na Uvcu, a turbine su na Limu?
Upravo sam na to mislio pre neki dan kad sam napisao da je ceo sistem genijalno smišljen, da je ogavna tambica naroda SFRJ imala takve stručnjake još šezdesetih da to osmisle. Voda Uvca je preusmerena ranije ka Limu, pa osim što pokreće Bistricu, učestvuje i u Potpeću.
U holu he na Bistrici nekad je bio veliki reljef koji je odlično prikazivao ceo sistem Drinsko-limskih he, od Sjenice do Perućca. I kao šlag na kraju, kad se mašine site naigraju tom vodom, sa Perućca jw dižemo na Taru i imamo u svakom trenutku preko 600MW u rezervi.
Ideja o ovoj reverzibilnoj he Bistrica 2 nije nova, ali u vreme osnivanja celog siatema nijw bila nužna pa je tavorila. E, otkad su opasno opali proizvodni kapaciteti te, stvorila se potreba i ekonomaki interes, jer će, kako stvari stoje, ova zima pojesti uvozom 2 takve elektrane.
Sad je jasno, poale nove havarije na B1 da je proizvodnja na mazut dugoročno neodrživa i tehnološki i ekonomski.
Bez novih eksproprijacija i otkrivki nema stabilizacije TENT, a to ne može da se reši do NG, kako predsednik danas reče Mići. Koliko godina su naopako radili, sada toliko treba da se ispravi.
Ako dotle i kamen na kamenu ostane.
Sad bi bilo zanimljivo nekoga pitati šta je sa elektrofilterima kad blokovi sagorevaju toliki mazut? Koliko au oštečeni, koliko im je skraćen vek i što je najgore, efikasnost?