Šta je novo?

Energetika

Već se dovozi svaki dan 3.000t iz Drmna radi obogaćivanja lignita što je 3-4% od ukupne količine. Ako treba može da se kupe ili naprave odgovarajući vagoni i prebaci nap. 3.000t iz Ibarskih rudnika (Baljevac) kamenog uglja da bude samo dopuna kolubarskom lignitu.

Ovo ludilo sa cenama energenata neće se skoro završiti i po ovim cenama nije skupo dopremiti kameni ugalj do Obrenovca. Nekad se dovozio i iz Crne Gore.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909195#p909195:2l0kk2cx je napisao(la):
StaraMo » Pet Dec 17, 2021 10:58 pm[/url]":2l0kk2cx]U vezi večerasnjeg obraćanja predsednika.Mislim da je situacija ozbiljna,taj gas preko Bugarske ima nekoliko potencijalnih slabih tačaka i ko nam garantuje da ponovo neće doći do kvara kao u Novembru,preko Madjarske više ne ulazi ništa,zaliha gasa u Banatskom dvoru pada a dani najveće potrošnje dolaze.
I za struju očigledno ne možemo garantovati ,na interventni uvoz kada kod svih zahladi ne treba previše računati i mislim da bi već sada trebalo krenuti sa merama štednje i planiranja scenaria za naredni period.
Zanimljivo je da kod havarije gasovoda u novembru nije interventno korišćen gas iz Banatskog Dvora već su ljudi ostali bez grejanja. Da nije tamo već sad poprilična promaja, kao ispred TENT elektrana gde nema uglja već sa voza pravo ide u kotao?
Nama je predsednik još jesenas najavio da ćemo imati i struje i gasa kada se već videla evropska energetska kriza, nedostaci i divljanje cena. Kako nas je vreme i iskustvo omudralo, znali smo da "ništa nije onako kako izgleda" i da nam neminovno slede problemi. Čim Pink i RTS hvale nešto, znajte da je baš tu zapelo.
Struju smo videli. Gas je na potezu. Za sada nismo previše struju osetili zbog enormnog uvoza koji će za sezonu pojesti celu novu elektranu koja bi relaksirala postojeći sistem. Domaćinski, zar ne?
A šta ako gas ovih dana opet izda, pa nastane novobopterećenje elektro sistema?
Pravi li se kakav plan racionalizacije potrošnje? Uvodi li se kakva mera štednje? Šljašti novogodišnja rasveta, orkestar svira dok Titanik tone! Ako propadamo, neka to bude sa stilom.
Jedna od mera mogla bi da bude širenje vremena povlašćene tarife. Sada je od 22, 23 ili 00. Trebalo bi napraviti veći razmak, jer sistem sad svakako nema relaksirani period. Početi od 20, 23 i 02, pa narednih osam sati. Druga bi mogla biti minimalizovanje ulične i ukidanje novogodišnje rasvete, kao u vreme gasne krize pre nekoliko godina. Treća bi mogla da bude kraćenje ili pomeranje radnog vremena gde god je to moguće - javna uprava, škole, trgovine... I naravno, u slučaju zahlađenja, uozbiljiti rad daljinskog grejanja, zbog eliminisanja dogrevanja na struju.
To bi sve značilo i priznavanje da je kriza. A jeste, ali ne i u medijskoj slici koju vlast odašilje. Jer, njima je priznavanje krize ravno porazu, a poraz bi neminovno vodio ka lusteru koji bi sad opet imao neku svrhu, pošto struje ionako nema.
 
Ovo je sve tako karakteristicno za ovu vlast, ustedi danas 100 miliona i puvaj se kod Marica na Hepiju da si genije za ekonomiju, da bi sutra izgubio 500 miliona.
Gomila salabajzera, populista i lopova.

A TENT (i EPS) bi proglasio za objekat od nacionalnog znacaja, ko nesto tamo zaebe odmah osuda za nacionalnu izdaju.
 
U EPS-u je toliki javašluk već 30 godina, da je to kriminal EPSkih razmera i vremenom se samo pogoršavala situacija. Ovo je samo logična posledica svega toga.
 
..... A TENT (i EPS) bi proglasio za objekat od nacionalnog znacaja, ko nesto tamo zaebe odmah osuda za nacionalnu izdaju...
Kakvu izdaju ? Ko je koga izdao ?
Smešno. :lol:
Niko tu svesno sa namerom NE čini štetu
radi se o čistoj odgovornosri i nemaru.
a kad ogovornosti i marljivosti nema kao što je sada
Da se ne lažemo
ko god to bio, ogovornost je na onoga ko je postavio NE odgovorne i nemarne.
Tako je u svemu, pa i u ovom slučaju.
:sesir:
 
Cekaj, ovi sto su dozvolili ubacivanje gline su slepi, pa nisu znali/videli sta cine ???
A drugo, kada bi ekipa odgovorna za havariju zaglavila corku, sledeca ekipa "neodgovornih" i "neobavestenih" bi dobro razmislila pre nego sto se prihvati tog posla i aminuje ubacivanje djubreta.
 
Ako me TI postaviš da budem nuklearni fizačar ( a nisam) i kao svaki takav ,, levak,, normalno je da zabrljam
a tada ti nisi odgovoran .
jel da ?
:sesir:
 
Insajder je 2011. snimio "Prevaru veka". Sve što je objavljeno tada, nastavljeno je da se radi i nakon 2011., čak je i obogaćeno novim detaljima.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909436#p909436:3w4ebdib je napisao(la):
SunnyJ » Sub Dec 18, 2021 6:35 pm[/url]":3w4ebdib]Insajder je 2011. snimio "Prevaru veka". Sve što je objavljeno tada, nastavljeno je da se radi i nakon 2011., čak je i obogaćeno novim detaljima.

Jel to sa onim bagerima što su radili po 25 sati?
 
Кад се мало боље размисли демонтажа окупационе власти, треба кренути од страних амбасада и НВО које плаћају западне земље, велики респиратор је само управник ( корпорације ) логора. Кад се одсече малигни западни утицај онда може да крене чишћење на даље, забрана бављења политиком свих који су били на власти задње две деценије. Тада тек креће чишћење апаратчика и фамилија, вишка администрације. ЕПС је тачно осликана ситуација свега горе наведеног, западне земље или њихове службе су схватиле да је то један од главних ослонаца Србије. Директна приватизација не би прошла у јавности, зато пустиш партијске незналице да ураде посао! Ускоро Србија улази у доста тежак период. Сво ово скретање пажње са Рио Тинтом са КиМ и Реп. Србске где се бије битка за опстанак Србског народа говори шта секта уствари ради. Водовод је приватизован, цели БГ пије воду квалитета који више није задовољавајући, урушавање свих института за контролу квалитета, уништавање свих грађевинских фирми, Генекса, 4 банке које и даље доносе приход. Сад се чудимо за овакве ствари у ЕПСу!!! Ноћна мора тек креће, како је Браник приметио са гасом, а све су прилике да ће зима битна и хладна и са доста падавина, што ће додатно оптеретити систем, који је на ивици пуцања. Док сами себи не помогнемо, нико нам неће помоћи!
 
Ne vezano za naše satrape koji su zimsku sezonu dočekali bez zaliha uglja na deponiji u Obrenovcu.
Pa čak i ako je kako tvrde možda sabotaža u pitanju (nije nemoguće, nije ni verovatno), apsolutno je neznanje i negativna selekcija kadrova dovela do kolapsa elektroenergetskog sistema zemlje.

Al kao što rekoh, mimo toga, ova jesen i predstojeća zima je respršila globalne mitove o zelenoj energiji koji nam se agresivno poturaju kao "već gotovo rešenje" koje samo čeka da ga primenimo i vouala, evo jeftine i ekološke električne energije u ogromnim količinama.
A situacija je zapravo potpuno drugačija. Sunce i vetar nisu pouzdani izvori energije ni u letnjem periodu i mogu činiti (i čine) jako mali procenat proizvodnje.
Gle čuda, ove godine su slabi Atlantski severni vetrovi, a mi treba da se uzdamo u nešto Košave (koja zbog svoje plahovite prirode i nije baš najpovoljniji tip vetra za vetrenjače) i nešto povremenog severca?
isplativost solarnih farmi je vrlo upitna na našim prostorima (setite se leta 2020 i koliko je bio mali broj sunčanih dana.

I sad se vratite samo malo vremena u nazad, nekih mesec dana i setite orkestrirsne hajke "ekologa" na TENT , na ugalj, pa i na termoelektrane koje su fazi rekonstrukcije, pa samim tim ne rade već dugo.

Gledano šire, uzmimo primer Nemačke, koja gasi svoje nuklearke nakon nesreće u Japanu, a uvozi struju iz susednih zemalja, između ostalih i "nižuklearnu".
Pravi gasne elektrane, pravi severni tok 1 i 2 kao neophodan za to "strategiju" bez uglja i bez nuklearki, a onda (prilično paradoksalno) odbija da koristi taj isti gasovod u trenutku energetske krize. Vrlo logično?


Na dalje, još logičnije pretiš Rusima od kojih trebaš da uvoziš energente, jer eto ta politika je trenutno okarakterisana kao "in" od ujka Sema.

Pitanje, ko je ovde lud?
Dal je ovo u stvari način nametanja izbora za kupovanje nečije nuklearne tehnologije?

Ili je cilj smrznuti evropske narode, pa onda za to okriviti Rusku federaciju i krenuti u ostvarivanje vekovnih snova skoro svih zapadnih imperija od Napoleona pa na ovamo?

Sa druge strane na sve to, mi i dalje "pušimo" priču kako je Tesla i druga EV pravo rešenje, iako nedeljama (mesecima) gledamo kako su i proizvodni i prenosni kapaciteti u celoj Evropi na granici pucanja?

Što neko napisa par postova ranije, "kuva se nešto krupnije od naših grešaka naših nesposobnih satrapa sa kupljenim diplomama"

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 
Eto, Laki, je l' se i tebi čini da se dešavaju čudne, nelogične i nenormalne stvari, u celom svetu, najviše u Evropi? Pa i ako te zbog toga teoretičari slučajnosti proglase za zaverenika, šta ćeš, jbg.

Al da ne bude zabune, ko misli da je sve ovo normalno - nije normalan.
 
chiko":bovaufln je napisao(la):
Cekaj, ovi sto su dozvolili ubacivanje gline su slepi, pa nisu znali/videli sta cine ???
A drugo, kada bi ekipa odgovorna za havariju zaglavila corku, sledeca ekipa "neodgovornih" i "neobavestenih" bi dobro razmislila pre nego sto se prihvati tog posla i aminuje ubacivanje djubreta.
Nisu slepi. Ovo se radi već duže vremena (neodgovarajaći ugalj). Ili misliš da može neki inženjer, nadzor da kaže ugalj vam nije ok, gasimo TENT.
Povećanje zagađenja u poslednjih par godina je u direktnoj vezi sa kvalitetom uglja koji se sagoreva. I mešali sa mazutom već par godina. Ovaj put im nije prošlo.
 
Lignit sa kolubarskih kopova je jako slabog kvaliteta, davno su otkopani kvalitetni delovi ležišta, sada se otkopava ugalj (sa primesama jalove gline) jako niske toplotne moći, daleko ispod potrebnog opsega, koji je neophodan na ulazu u TENT. Zbog toga je potrebno mešati ga sa kaloričnijim ugljem ali partije takvog uglja sa visokom toplotnom moći su jako male i iscrpljene su gotovo u potpunosti do sada.
Ovaj problem je odavno uočen i pojedina gospoda (profesori) sa Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda predložili su i isprojektovali sistem za homogenizaciju uglja koji je trebalo da bude rešenje. Međutim, svelo se na to da je oprema (i stručna pomoć, obuke...) kupljena od Nemaca za preko 30M €, gde su se ta gospoda profesori debelo ugradili, a rezultati tog novog sistema su tragični, gotovo zanemarljivi u odnosu na prethodno funkcionisanje sistema.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909427#p909427:6pmag8rg je napisao(la):
boca-ica » Sub Dec 18, 2021 7:22 pm[/url]":6pmag8rg]Ako me TI postaviš da budem nuklearni fizačar ( a nisam) i kao svaki takav ,, levak,, normalno je da zabrljam
a tada ti nisi odgovoran .
jel da ?
:sesir:
Ako se ne razumes, ne treba da prihvatis poziciju, jer znas da si ti odgovoran za nju.
Trebaju i jedni i drugi da odgovaraju, ali u svakom slucaju treba da odgovara onaj koji je direktno potpisao/odobrio, to je osnovni princip odgovornosti.
A onda da odgovara i onaj koji ga je postavio.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909472#p909472:zagmfs19 je napisao(la):
duke23 » Sub Dec 18, 2021 11:04 pm[/url]":zagmfs19]
chiko":zagmfs19 je napisao(la):
Cekaj, ovi sto su dozvolili ubacivanje gline su slepi, pa nisu znali/videli sta cine ???
A drugo, kada bi ekipa odgovorna za havariju zaglavila corku, sledeca ekipa "neodgovornih" i "neobavestenih" bi dobro razmislila pre nego sto se prihvati tog posla i aminuje ubacivanje djubreta.
Nisu slepi. Ovo se radi već duže vremena (neodgovarajaći ugalj). Ili misliš da može neki inženjer, nadzor da kaže ugalj vam nije ok, gasimo TENT.
Povećanje zagađenja u poslednjih par godina je u direktnoj vezi sa kvalitetom uglja koji se sagoreva. I mešali sa mazutom već par godina. Ovaj put im nije prošlo.
Zar ne postoji nesto sto se zove separacija i zalihe za zimu ?
Blagovremeno planiranje i tako te sitnice.

Ako stvarno ne mogu da omoguce bolji ugalj to bi se znalo godinama unapred, nije to odjednom nastalo preko noci.
Onda su opet krivi sto nisu obavestili javnost i poceli pripreme za stratesko snabdevanje strujom iz drugih izvora u narednim godinama/decenijama.
Zasto nisu poceli planiranje/izgradnju novog separatora ?
Zasto nisu poceli planiranje/gradnju drugih centrala ?

Bitno da Aca izlazi i prica kako struja i plin nece poskupeti, to se ceni kod raje.
Po cenu da stucemo milijardu E na uvoz.
 
"Pored bagera na površinskim kopovima prisutni su i odlagači, koji su konstruisani tako da sa transportera prihvataju i odlažu jalovinske mase formirajući spoljašnja ili unutrašnja odlagališta.

Ugalj iz površinskih kopova stiže u pogone za pripremu, preradu i utovar u vagone. Tu se radi drobljenje i selekcija za utovar u železničke vagone koji će ga dalje transportovati do termoelektrana, . ."http://www.eps.rs/lat/Stranice/proces-proizvodnje-uglja.aspx

Ovo je tekst sa sajta EPSa i jasno piše ko je odgovoran za ugalj koji ide u TENT.
Onda postoji i "Prerada" koja takodje vodi računa šta se šalje u kotlove.
http://www.eps.rs/lat/Stranice/Prerada.aspx
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909489#p909489:2i0owf6h je napisao(la):
Пантограф » Sub Dec 18, 2021 10:53 pm[/url]":2i0owf6h]A šta nam je sa aleksinačkim rudnicima? . .
Oni su u sastavu JP Resavica i trebalo bi uključiti sve te rudnike za slanje uglja u TENT, jer ako ćemo ga koristimo još 30 godina, onda mora da se i dugoročno planira snabdevanje boljim ugljom za dopunu i poboljšanje lignita. Tako bi možda smanjili i upotrebu mazuta, koji pravi probleme na filterima.
https://www.jppeu.rs/aleksinacki_rudnici.html

Po ovim cenama za el.energuju, bolje je uložiti 100mil evra u te podzemne rudnike i transport, pa tako obezbediti da blokovi rade na maksimumu, a ne na minimumu radi lošeg lignita. Tako bismo izbegli uvoz, a postali izvoznici po tržišnim cenama.
Osim toga zaposlili bi više rudara, a stekli bolju i veću "energetsku stabilnosi i nezavisnost" .
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909486#p909486:1nngvfcu je napisao(la):
chiko » Yesterday, 23:44[/url]":1nngvfcu]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909472#p909472:1nngvfcu je napisao(la):
duke23 » Sub Dec 18, 2021 11:04 pm[/url]":1nngvfcu]
chiko":1nngvfcu je napisao(la):
Cekaj, ovi sto su dozvolili ubacivanje gline su slepi, pa nisu znali/videli sta cine ???
A drugo, kada bi ekipa odgovorna za havariju zaglavila corku, sledeca ekipa "neodgovornih" i "neobavestenih" bi dobro razmislila pre nego sto se prihvati tog posla i aminuje ubacivanje djubreta.
Nisu slepi. Ovo se radi već duže vremena (neodgovarajaći ugalj). Ili misliš da može neki inženjer, nadzor da kaže ugalj vam nije ok, gasimo TENT.
Povećanje zagađenja u poslednjih par godina je u direktnoj vezi sa kvalitetom uglja koji se sagoreva. I mešali sa mazutom već par godina. Ovaj put im nije prošlo.
Zar ne postoji nesto sto se zove separacija i zalihe za zimu ?
Blagovremeno planiranje i tako te sitnice.

Ako stvarno ne mogu da omoguce bolji ugalj to bi se znalo godinama unapred, nije to odjednom nastalo preko noci.
Onda su opet krivi sto nisu obavestili javnost i poceli pripreme za stratesko snabdevanje strujom iz drugih izvora u narednim godinama/decenijama.
Zasto nisu poceli planiranje/izgradnju novog separatora ?
Zasto nisu poceli planiranje/gradnju drugih centrala ?

Bitno da Aca izlazi i prica kako struja i plin nece poskupeti, to se ceni kod raje.
Po cenu da stucemo milijardu E na uvoz.

Polaziš od sebe i to je prva greška kada pokušavamo da sagledamo situaciju iz nekog normalnog uglja.

Planiranje, predviđanje problema i pravljenje strategije koja će uključiti sve faktore rizika, kao i rešavanje svih tih potencijalnih problema i sprovođenje navedenog je čija osobina? Pa nas normalnih ljudi.

Na rukovodećim mestima u državnim firmama takvi ljudi ne postoje i zato nam se dešava sve ovo što se dešava.

Lako se izračuna koliko smo para potrošili na uvoz struje i koliko nas je nesposobnost rukovodećih kadrova koštala. Ja se iskreno plašim da ukrstim podatke sa https://ems.energyflux.rs/#/dashboard i sa cenama po kojoj smo je kupovali.
 
Ja mislim da ovde nije cisto neznanje i nesposobnost vec i popilizam, tj trademark vladajuce klike.
Npr dodje jedan rukovodilac u EPS-u i kaze ove godine treba uloziti 100 miliona za pripremu kopova, remont ovoga i onoga itd.
Dodje drugi i kaze, ma jok to nam ne treba dosta je i 10 miliona, radice to i ovako.
I onda veliki sef, izracuna da ce moci da prikaze profit od 90 miliona, i naravno pohvali ovoga drugoga, a ovoga prvoga smeni.
Naravno, onda ide gostovanje kod Marica, sa papirima gde pise da je EPS ostvario najveci profit u istoriji, puvanje za naivnu raju itd.
To je prototip "new radical" managera.
 
Ups jos problema u "savrsenoj oluji"


https://fb.watch/9-UAaWK1R3/

Izgleda da je otisla susara za ugalj. Zbog loseg remonta. Ajmo jos jednu rundu skretanja krivice na imaginarijum NVO-a, vatikana, "stranih sluzbi", EU, rotsildova, soroseva, nekih tamo radnika koje treba pohapsiti...
A vamo se jedu kolaci koje sef sluzi.
 
Nema brige, Vođa juče rekao da se neće ponoviti kolaps energetskog sistema. No, nebitno je šta on kaže jer njegovi idolopoklonici ne pamte duže od par sati.
 
Vrh