Šta je novo?

Energetika

Da li je samo nama zavrnuta slavina, ili svima?
Ako je svima, mozda je zaista neki kvar.
Sa druge strane, ako je samo nama, onda ocigledno Azerbejdzan preventivno zavrsce slavinu, dok ne vidi sta ce se desavati dalje. Ne zele probleme, a zarada od Srbije im je nedovoljna za pravdanje rizika.
Ono sto nam moze ici na ruku je ako se nas gasovod koristi za tranzit, pa omeksaju da ne bi smo mi to zatvorili sa nase strane.
BAKU, Azerbejdžan, 11. januara bp je otkrio tehnički problem na liniji za izvoz podmorskog kondenzata između platforme Shah Deniz Alpha (SDA) i terminala Sangachal, saopštio je bp Azerbaijan odgovarajući na pitanje Trenda o obustavi isporuke gasa Bugarskoj i Srbiji.

“Iz operativnih razloga obustavljena je proizvodnja i izvoz sa platforme SDA, a platforma je sigurno ugašena. Svi ljudi na platformi su bezbedni i nema uticaja na životnu sredinu. Svi offshore objekti, uključujući platformu SDA i naftovod, također su sigurni”, navode iz kompanije.

“Trenutno radimo na rješavanju problema i nastavka normalnog rada što je prije moguće.”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Azerbejdžan obavestio Srbiju o obustavi dnevnih isporuka gasa od 1,7 miliona kubnih metara zbog tehničkih problema na polju Šah Deniz.

Ovaj razvoj događaja uslijedio je nakon nedavnog zastoja u isporuci plina Bugarskoj. Isporuka prirodnog gasa iz Azerbejdžana Bugarskoj privremeno je obustavljena iz tehničkih razloga od 7. januara 2025. godine.

Bugarska energetska kompanija Bulgargaz objavila je obustavu, uz napomenu da se očekuje da će isporuke biti nastavljene 11. januara 2025. godine.

"Obavijest o privremenom zastoju je primljena od azerbejdžanskog dobavljača 6. januara 2025.", saopštila je kompanija.

U odgovoru na zahtjev Trenda, ICGB AD, operater interkonektora Grčka-Bugarska (IGB), saopštio je da je gasovod u potpunosti operativan.

Kompanija je saopštila da je takođe nedavno obaveštena o privremenoj neplaniranoj pauzi u isporuci gasa iz Azerbejdžana.

“U međuvremenu, ICGB-ova infrastruktura je u potpunosti operativna i ispunjava druge nominacije klijenata kao i obično. Nismo svjesni tehničkih detalja koji su to izazvali jer problem nije u objektima interkonektora”, rekli su iz kompanije.

Poslednja izmena:

Ovo je implicitno predstavljeno kao Vučićev lični uspeh ("nema obustave za Srbiju"), međutim u prošloj poruci piše da su Bugari rekli da će isporuke biti nastavljene 11. januara. Pa šta se ustvari sada desilo? Da li su popravili kvar? Sada svi dobijaju gas? Ili samo neki?
Био квар и поправљен је.

Ако сунце изађе на истоку и зађе на западу то се приказује као успех великог врача.

Било и биће.

Најзад почиње издувавање водоничног балона ;)

Све што раде сад на западу а да није конвенционално је неки балон и ветрењаче и солар.

Preliminarni izveštaji jasno govore da je EPS drugu godinu zaredom završio sa pozitivnim finansijskim rezultatom, odnosno prihodom. Kompanija je samo na ime poreza na dobit državi uplatila 200 miliona evra, redovno izmirujemo sve obaveze dok nam stabilna finansijska situacija garantuje i stabilnost poslovanja i u 2025. godini.

Pet sporazuma biće potpisano na današnjem Poslovnom forumu u Trstu, a prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih ovdašnjih razvojnih banaka, CDP, odobriće Elektroprivredi Srbije (EPS) kredit od 100 miliona evra za proces dekarbonizacije

Значи предузеће које је две године заредом у добити по ЕУР1млрд. узима кредит од ЕУР100мил. за чије бабе здравље?

Такође уместо да финансирају инвестиције из сопствених средстава или да врате неке дугове из претходног периода господа добит уплаћују у буџет а инвестиције финансирају скупим кредитима.

И још задуживања:

Нешто овде смрди.

Сагоревање нерециклабилног отпада додавањем у гориво термоелектране. У овом случају масени удео тог отпада је око 3% тј. око 35т/ч.

Е сада како ће се долазити до тог отпада, једино ако се направи депонија Каленић пошто је камионски транспорт на већим даљинама прескуп.

Питање сепарације отпада је такође интересантно, сепарисати 35т/ч корисног отпада из помешане гомиле ми не изгледа реално али шта ја знам.

Па ако се напрве посебни контејнери за пластику што да не? Можда је време да Београд почне да сортира?
Не мора као у Немачкој, али пластику можемо обашка да бацамо...

Džaba ti sortiranje, sve se trpa u iste kamione koji voze sve na istu deponiju.

Dalje, samo 10% plastike se reciklira, i to u razvijenim zemljama.

Dobro zvuči ova vest za TENT ali za sada sam skeptičan.

Овде у Мосвки су почели пре три године да сортирају отпад. Како: контејнери као наши, са поколпцем имају своја покривена места где стоје и пуне се и чекају замену. Има их три или четири комада. Јадн су заменили на плави, остали су остали челични од поцинкованог лима.
У тај плави народ баца све што може да се рециклира: и пластика и дрво и картон/папир и метал. Долазе два камиона: један који купи само плаве контејере и вози у центар за пребирање, а остали се одвозе класично на депонију.

Колико пратим шта се дешава, људи прилично дисциплиновано "сортирају" што и није тешко, Даље је у тим сабирним центрима поотребно опет одвојити пластику од осталог. Пре једно годину дана су показивали саплионице и рециклажне центре. Сматрају да су на почетку, циљ им је да за десет година направе потпуно одвајање у кћним условима, као и Немци што сада раде.

Шта хоћу да кажем: никаквих казни, никакве посебне социјалне рекламе, просто стоји обавештење и народ се сам од себе труди...

Džaba ti sortiranje, sve se trpa u iste kamione koji voze sve na istu deponiju.

Dalje, samo 10% plastike se reciklira, i to u razvijenim zemljama.

Dobro zvuči ova vest za TENT ali za sada sam skeptičan.
Radio sam neku struju pre nekoliko godina na deponiji u Višnjičkoj. Sve što tu dovezu stvarno se razvrstava, ima pokretna traka i ljudi to bacaju na različite gomile i presa posle balira i negde teraju dalje. Tu i otkupljuju sekundarne sirovine. E sad koliko je stvarno procenat reciklaže, rekao bih minimalan.

Za plastičnu ambalažu tvrdim da je najgora stvar koja se dogodila čovečanstvu od nastanka. Svega ćemo se rešiti i sve ćemo popraviti, ali plastike iz ekosistema nikad. Mora se zabraniti zauvek i svugde.

Колико пратим шта се дешава, људи прилично дисциплиновано "сортирају" што и није тешко, Даље је у тим сабирним центрима поотребно опет одвојити пластику од осталог. Пре једно годину дана су показивали саплионице и рециклажне центре. Сматрају да су на почетку, циљ им је да за десет година направе потпуно одвајање у кћним условима, као и Немци што сада раде.
Mi ovde u firmi imamo kante za Plastiku, Limenke i čep za hendikep, a ispred firme ima kontejner za kartonažu. Uvek je sve puno sortiranog otpada ali i dalje mnogo ljudi to ne zarezuje, pun obični kontejner plastike a pored je reciklažni....

Леп приказ интензитета емисија СО2 у току године за различите енергетске системе.

Ако вас интересује Србија она би данас изгледала као Пољска са стратегијом да за следећих 20 год. постане као Немачка.

Извор: https://www.linkedin.com/posts/thom...65?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

1737101298921.png

Види ти французе! Зато први по броју нуклеарних електрана.
А Швабе које су највише ОИЕ - види шта праве.

Radio sam neku struju pre nekoliko godina na deponiji u Višnjičkoj. Sve što tu dovezu stvarno se razvrstava, ima pokretna traka i ljudi to bacaju na različite gomile i presa posle balira i negde teraju dalje. Tu i otkupljuju sekundarne sirovine. E sad koliko je stvarno procenat reciklaže, rekao bih minimalan.

Za plastičnu ambalažu tvrdim da je najgora stvar koja se dogodila čovečanstvu od nastanka. Svega ćemo se rešiti i sve ćemo popraviti, ali plastike iz ekosistema nikad. Mora se zabraniti zauvek i svugde.
Bio sam i ja u tom pogonu sa srednjom pre 10 godina. Obišli smo sve delove i slušali sve priče, tada je zvučalo da stvarno profi rade. Naravno, ne mogu se setiti detalja i ostalog, ali smo svojim očima videli sortiranje otpada, ako se dobro sećam, odvajali su i kartone i papire i tada mi je ostalo u glavi da im ne odgovara kada se među tim otpadom nađe npr. zamašćen karton od pice - dakle karton i papir koji na sebi ima ostatke hrane i pića. Nama je to sve izgledalo super, ali sad se ne sećam šta je bilo rečeno šta se radi onda sa tim razvrstanim otpadom. U svakom slučaju super priča, ali džaba kada nema ko da preradi taj otpad i kada nema dovoljno takvih pogona.

Bio sam i ja u tom pogonu sa srednjom pre 10 godina. Obišli smo sve delove i slušali sve priče, tada je zvučalo da stvarno profi rade. Naravno, ne mogu se setiti detalja i ostalog, ali smo svojim očima videli sortiranje otpada, ako se dobro sećam, odvajali su i kartone i papire i tada mi je ostalo u glavi da im ne odgovara kada se među tim otpadom nađe npr. zamašćen karton od pice - dakle karton i papir koji na sebi ima ostatke hrane i pića. Nama je to sve izgledalo super, ali sad se ne sećam šta je bilo rečeno šta se radi onda sa tim razvrstanim otpadom. U svakom slučaju super priča, ali džaba kada nema ko da preradi taj otpad i kada nema dovoljno takvih pogona.
Gledao sam balirane tetrapakove, limenke i karton. To su utovarali na kamione ali ne znam gde nose.

Takođe bilo je dosta i plastike kao i elektronskog otpada.

Kod mene na poslu sortirane limenke i Pet odnosi privatna firma. Kartonažu nosi JKP ako sam dobro video.

Подкаст са в.д. дир. Нуклеарних објеката Србије на тему "Да ли је Србији потребна нуклеарна електрана?".

Са неким изјавама се не слажем али пошто изгледа постоји тежња ка нуклеарној енергетици код нас вреди чути све ставове поготово са кључних места.

Само нешто што није напоменуто а по мени је важно:

Србији је потребно 3GW нето (22TWh/год.) заменских капацитета базне електричне енергије до 2045. год. који могу бити:
1. Гасне електране - за 1GWe CAPEX 3.000.000.000/GW OPEX $800.000.000/год. (ако буде јефтин и даље гас за нас) радни век 30+ год.
2. Нуклеарне електране - за 1GWe CAPEX $8.000.000.000/GW, OPEX $50.000.000/год. радни век 60+ год.

Рачунајте са овом ценом гаса разлику од $750.000.000.000/7,5TWh/год. тј. $2млрд./год. између нуклеарне и гасне електране за производњу од 22TWh/год. колико нам недостаје.

Poslednja izmena:
Vrh