Šta je novo?

Energetika

Око доста тога се слажемо, око доста тога не али одосмо прешироко.
Хајде да покушамо другачије, само логички.

Kad budu veće plate i minimalci, onda možemo da pričamo i o skupljoj struji.

Не живимо у бајкама већ у тешком капитализму.

Да би биле веће плате и минималци морамо да производимо више додате вредности тако што предузећа буду конкурентнија на тржишту да би остварила већу добит.
Конкурентнија су ако имају већи удео знања у производу и нижу цену улаза (рад, енергија, сировине). Цена сировина такође зависи од цене енергије пошто је доминантни трошак у преради сировина опет енергија.

Да би нам више остајало од минималаца морамо мање да разбацујемо енергију а то нећемо урадити са нижом ценом већ смањењем разбацивања, које је доминантно на грејање (објекти без термо изолације).

Закључак је да би биле веће плате и минималци цена прво енергије за домаћу привреду мора бити нижа од тржишне а не за становништво.

Слажемо ли се?

Poslednja izmena:
Slažem se donekle.

Ne mislim da ima toliko razbacivanja, bar ne među domaćinstvima. Mislim da je i to priča koju je skuvala i servirala država da bi prikrila i relativizovala svoju korupciju, nenormalno trošenje i nestručnost. Ima rasipanja među domovima u nekoj meri, ali daleko je od problema broj jedan.

Naslušao sam se mnogo laži i opravdavanja pljački običnog čoveka za ovih 10-15 godina, i na polju energetike, i na polju ekologije, ekonomije... da znam kad neka tvrdnja ima nekog rezona i osnove a kad je samo izgovor da se neki teret ponovo baci na grbaču kmetovima a oni lepo opljačkaju da bi se popunili tuđi propusti ili pak džepovi.

Sve ovo što država ovde radi smrdi na greenwashing i klasično pljačkanje da se popune rupe i dugovi, pogotovu onaj dil sa đavolima iz MMFa. Nema tu neke istinske želje da Srbija postane energetski efikasna, ekološka, da se više raširi solar, da se olakša proizvodnja struje, nagrade štediše, kazne rasipnici, kazne kradljivci... Dokle god Grčić i čopor oko njega ne tucaju kamen u kamenolomu za džabe, da otplate dug društvu, ne verujem ni u kakvu državinu priču o brizi za energiju, energetsku efikasnost i ekologiju.

Poslednja izmena:
Problem tog grafikona koji pokazuje da imamo najjeftiniju struju jeste što je to grafikon za zelenu tarifu. Dakle najjeftiniju. U crvenoj je ta cena duplo u plavoj takodje dosta skuplja. Tako da za nekog ko se greje na toplotne pumpe recimo i ima izlovovan objekat od 140-160m2 on sigurno sada ulazi debelo u crvenu zonu. Tako da ta priča da imamo najjeftiniju struju ne pije vodu ni malo. Retko koje države imaju progresivno tarifiranje struje sem zemalja u regionu (Bosna i Makedonija). Kod većine je to različita cena u odredjeno doba dana....

Gledao sam ja neki zimski račun, njihova prosečna cena je 14.95. Kad oduzmem TV pretplatu od ukupnog zaduženja i podelim sa utrošenim kilovatima realna cena je oko 19 dinara ili 0.16 evra po kWh. To nas stavlja negde uz Hrvatsku. I dalje donji dom, ali to je računica za potrošnju 5x veću od prosečne.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Problem tog grafikona koji pokazuje da imamo najjeftiniju struju jeste što je to grafikon za zelenu tarifu. Dakle najjeftiniju. U crvenoj je ta cena duplo u plavoj takodje dosta skuplja. Tako da za nekog ko se greje na toplotne pumpe recimo i ima izlovovan objekat od 140-160m2 on sigurno sada ulazi debelo u crvenu zonu. Tako da ta priča da imamo najjeftiniju struju ne pije vodu ni malo. Retko koje države imaju progresivno tarifiranje struje sem zemalja u regionu (Bosna i Makedonija). Kod većine je to različita cena u odredjeno doba dana....
То је графикон за просечну потрошњу и наравно да је зелена тарифа, просечно домаћинство троши 322kWh:

1754290607437.png

Тарифни систем је замишљен тако да се:
1. Стимулише потрошња ноћу кад има вишка електричне енергије;
2. Омогући сиротињи која се греје на дрва да може да плати рачун за електричну енергију.

Укупни расходи ЕПС 2024 (ставка 1044 финансијског извештаја): 428.609.404.000РСД
Нето обезбеђена електрична енергија ЕПС 2024: 29.542GWh
Трошак обезбеђивања електричне енергије: 428.609.404.000РСД / 29.542GWh = 14,508РСД

Без ПДВ-а, акциза, мрежарине, дистрибуције итд.

То је она остварена просечна цена електричне енергије на рачуну, на крају ставке 3.

Значи да са просечном трошком електричне енергије од 15РСД/kWh онај ко штеди плаћа 10РСД/kWh а онај ко не штеди плаћа 20РСД/kWh.

Не можете добити јефтинију црвену тарифу без да поскупите зелену.

Наравно, слажем се да треба драстично побољшати рад ЕПС-а али молим да размислите да ли треба мењати тарифни систем, то ће драстично утицати на најсиромашнији део становништва, солидарност је врлина која изумире.

1754291304250.png

1754290903849.png

Ако си у зеленој зони испада те око 11.5 рсд по киловату (без ТВа), мада за зелену зону од 350кWh тих 350рсд за ТВ би било око 35-40кWh, што није занемарљиво, па са њом испада око 12.6рсд.
Сада ко боље штелује рад да више користи јефтину струју може проћи доста боље.

Tako da za nekog ko se greje na toplotne pumpe recimo i ima izlovovan objekat od 140-160m2 on sigurno sada ulazi debelo u crvenu zonu.
Са овим ценама пелета још увек је јефтиније грејати се на топлотне пумпе. Ја сам прорачун радио за 120квадрата, за веће нзм али претпоставио бих да су топлотне пумпе јефтиније за скоро све осим мжд највеће гастрабајтерске куће.

@DusanC Могли би да повисе прагове свих тарифа. Баш ме занима колико има гастоза са 0киловата у 11 месеци годишње и празних станова који спуштају тај просек. Сада је лети толико вруће да и пензоси купују климе, па ће скоро свако прећи зелену зону. Мада могли би да појачају и субвенције за енергетску ефикасност, али ето, остаће овакве зоне заувек врв.

Субвенције за енергетску ефикасност су најобичније шеме за извлачење пара.
Поступак је крајње нетранспарентан,а поред тога функционише на тај начин да само фирме које су на списку општине могу да ураде посао.
Погађате, њихове цене су такве да готово анулирају субвенцију.

Тако сам ја прошле године хтео да узмем субвенцију за котао на пелет. Цена код "овлашћене фирме" је била неких 70.000,00 већа у односу на другу где сам купио исти тај котао. Да не причамо да је то било пре годину дана, а резултати конкурса нису још стигли. Кад ће - не зна се.

На крају сам узео субвенционисани кредит преко ГЕФФ који наравно нема ту уграђену компоненту корупције.

Неке ствари морају да се мењају из корена ако желимо да остваримо стварни напредак.

@DusanC Могли би да повисе прагове свих тарифа. Баш ме занима колико има гастоза са 0киловата у 11 месеци годишње и празних станова који спуштају тај просек. Сада је лети толико вруће да и пензоси купују климе, па ће скоро свако прећи зелену зону. Мада могли би да појачају и субвенције за енергетску ефикасност, али ето, остаће овакве зоне заувек врв.
Sigurno ima puno praznih stanova, ali ako zanematimo grejanje (nemam osećaj, koji procenat se greje na strujue), meni taj prosek i ne deluje suludo nisko.

Kod mene stan od stotinak kvadrata, dva bojlera koji se pale svaku noć, sušara za veš kroz koju prođe 50% veša (zimi 70%), radimo od kuće (pa se stalno troši neka struja) izađemo na nekih 340kWh. Ima nas troje, što je opet oko proseka.

То је графикон за просечну потрошњу и наравно да је зелена тарифа, просечно домаћинство троши 322kWh:

Pogledajte prilog 246990

Тарифни систем је замишљен тако да се:
1. Стимулише потрошња ноћу кад има вишка електричне енергије;
2. Омогући сиротињи која се греје на дрва да може да плати рачун за електричну енергију.

Укупни расходи ЕПС 2024 (ставка 1044 финансијског извештаја): 428.609.404.000РСД
Нето обезбеђена електрична енергија ЕПС 2024: 29.542GWh
Трошак обезбеђивања електричне енергије: 428.609.404.000РСД / 29.542GWh = 14,508РСД

Без ПДВ-а, акциза, мрежарине, дистрибуције итд.

То је она остварена просечна цена електричне енергије на рачуну, на крају ставке 3.

Значи да са просечном трошком електричне енергије од 15РСД/kWh онај ко штеди плаћа 10РСД/kWh а онај ко не штеди плаћа 20РСД/kWh.

Не можете добити јефтинију црвену тарифу без да поскупите зелену.

Наравно, слажем се да треба драстично побољшати рад ЕПС-а али молим да размислите да ли треба мењати тарифни систем, то ће драстично утицати на најсиромашнији део становништва, солидарност је врлина која изумире.

Pogledajte prilog 246992

Pogledajte prilog 246991

Ček, ček... Ne možeš ukupan poslovni rashod da uzmeš kao realnu cenu koštanja proizvodnje struje. Onda im je nebo granica...

Ček, ček... Ne možeš ukupan poslovni rashod da uzmeš kao realnu cenu koštanja proizvodnje struje. Onda im je nebo granica...
Зато сам написао трошак, нигде нисам рекао реалан. То је тренутни трошак, ако побољшамо рад ЕПС-а и ОДС-а биће нижи. Реална цена је на отвореном тржишту и драстично се разликује за сваки дан и сат у години.
Na papiru možda, u praksi nema šanse.
Хм, да проверим:

Потрошња домаћинстава 13.000GWh/год.

Број домаћинстава 2.487.886

Потрошња по домаћинству: 13.000.000.000 kWh/год. / 2.487.886 / 12 = 435 kWh/мес.

Има 1.000.000.000 мерних места више од броја домаћинстава (њиве, викендице, предузетници, јавна расвета итд.).

Бендер је у праву, на просечном мерном месту се потроши 322 kWh/мес. али ако поделимо потрошњу домаћинстава само на домаћинства онда испада просечна потрошња домаћинства 435 kWh/мес.

То је и даље зелена са делом плаве тарифе.

Poslednja izmena:
Čekaj, te brojke od 322 i 435 kwh, na koji se mesec u godini odnose? Ili se to odnosi na mesečni prosek cele godine?

Ne znam, mnogo mi to male brojke, bar za zimski period...

Pa prosek cele godine.
Računaj da prosečno domaćinstvo ima 2.5 članova, preko 30% jednog člana (čini mi se, možemo proveriti), da tu ima i praznih stanova (bar u onoj manjoj brojci, dok u većoj verovatno fale podstanari koji su bežali od popisa), i da se većina (verovatno?) ne greje na struju.

Edit: Da li neko zna kako da funkcionišu stvari oko obračunske snage?
- Kako da procenim potrebe?
- Vidim da postoji zahtev za promenu, ali da li to uopšte može da se čačaka za stanove u zgradama?
Po defaulte su uračnunali 22 kW, što mi deluje mnogo, mada noću znaju da rade 2 bojlera, mašina za veš i sušara, i mašina za sudove (uz naravno frižider).

Poslednja izmena:
Svejedno, opet mi je premalo čak i to 435.

Sumnjam ja da tako glomazan i bušan EPS može da ima dobre podatke. Ko zna šta su oni sve tu ubrajali a šta nisu. Oni jadni ne znaju ni koliko zaposlenih imaju.

Bilo kako bilo, crvena tarifa na 1200 KWh je čisto pljačkanje i licemerje. Bar što se zime tiče.

Pa prosek cele godine.
Računaj da prosečno domaćinstvo ima 2.5 članova, preko 30% jednog člana (čini mi se, možemo proveriti), da tu ima i praznih stanova (bar u onoj manjoj brojci, dok u većoj verovatno fale podstanari koji su bežali od popisa), i da se većina (verovatno?) ne greje na struju.
На линку сам поставио да се види и број чланова по домаћинству.

1754300966770.png

Svejedno, opet mi je premalo čak i to 435.

Sumnjam ja da tako glomazan i bušan EPS može da ima dobre podatke. Ko zna šta su oni sve tu ubrajali a šta nisu. Oni jadni ne znaju ni koliko zaposlenih imaju.

Bilo kako bilo, crvena tarifa na 1200 KWh je čisto pljačkanje i licemerje. Bar što se zime tiče.
Промена снабдевача је лака као и промена мобилног или Интернет провајдера:

Ово су активни снабдевачи на тржишту па ко хоће може да их контактира за услове испоруке електричне енергије:

А сад без фолирања: Нико не нуди нижу цену, поготово са 4х јефтинијом ноћном тарифом.

Ma samo neka država i EPS ostave crvenu tarifu/zonu kakva je i bila i biće sve ok. Oprostićemo im čak i ovo 6. po redu poskupljenje.

Ma samo neka država i EPS ostave crvenu tarifu kakva je i bila i biće sve ok. Oprostićemo im čak i ovo 8. po redu poskupljenje.
Ех, нешто мислим да иду баш супротно, да ће нестати плава тарифа а зелену да оставе само за оне са социјалном картом.

Vox Populi, Vox Dei

Ma samo neka država i EPS ostave crvenu tarifu/zonu kakva je i bila i biće sve ok. Oprostićemo im čak i ovo 6. po redu poskupljenje.
Čak bi bilo i ok da je spuste tokom letnjih meseci, a da je u zimskom periodu vrate na 1600. Time bi se potrošači koji tokom čitave godine rasipaju energiju podsticali da urade nešto povodom svoje potrošnje.U isto vreme se ne bi destimulisao prelazak na čistije izvore energije budući da je ovo upravo to. Nikako mi nema smisla da destimulišeš ljude koji ulažu 7-8k evra da ne bi čadili i kadili. Dakle ti ljudi ne bacaju nikakvu energiju u vazduh kao što to rade ložači najneefikasnijih kotlova bez ikakve termoizolacije.

Čak bi bilo i ok da je spuste tokom letnjih meseci, a da je u zimskom periodu vrate na 1600. Time bi se potrošači koji tokom čitave godine rasipaju energiju podsticali da urade nešto povodom svoje potrošnje.U isto vreme se ne bi destimulisao prelazak na čistije izvore energije budući da je ovo upravo to. Nikako mi nema smisla da destimulišeš ljude koji ulažu 7-8k evra da ne bi čadili i kadili. Dakle ti ljudi ne bacaju nikakvu energiju u vazduh kao što to rade ložači najneefikasnijih kotlova bez ikakve termoizolacije.
Biće sve gore i gore, planski nam se iz ruku izbija elektro-energetska samoodrživost pod plaštom borbe protiv klimatskih promena. Kad dođe eko reket, pa zajedničko tržište, kreće igranka. A kad nam pozatvaraju termoelektrane, tek smo tad naje*******ali, neće najveći problem biti cena već dostupnost. A pitaj nekog Šveđanina ili još bolje Engleza na koliko stepeni drži grejanje zimi, uporedi sa svojim termostatom, pa vidi da li se razbacuješ i pored toplotne pumpe. Od tebe će se očekivati da budeš štedljiv kao i oni. Vođa malo malo pa primeti da se po kući zimi šetamo u gaćama umesto u džemperu. A kako će da nas oduče od te navike, pa cenom naravno.

Vrh