Evo da podelim i ja neka iskustva, već dugo smo razmišljali da kupimo e-vozilo. Mesečno prelazim kako zbog posla tako i privatno između 2500 i 3000 km, često i kroz nepoznate predele, puno po magistralama i auto putevima u Nemačkoj. S obzirom da imamo kuću sa panelima snage 14 kWp proizvodimo solidno struje koje vraćamo u mrežu sa smešne novce.
Odlučili smo da nam se daleko više isplati da mi sami maksimalno iskoristimo proizvedenu energiju, ove godine smo dosada npr. prozveli 13,13 MWh, a sami smo potrošli 6 MWh struje, od toga pola od panela. 8 meseci godišnje, od marta do oktobra imamo prilično jaku proizvodnju a ostala 4 meseca slabo zbog loših vremenskih prilika.
Znači kreće potraga za optimalnim vozilom, u igri su bili Hyundai IONIQ5, Tesla Model 3 Highland/Model Y, Skoda Elroq i VW ID.4. Hyundai je ubrzo ispao iz igre zato što su imali sistemske probleme sa modulom koji kontroliše punjenje (ICCU), tako da čak i ako se zameni, taj zamenjeni novi ICCU može da ima sličan problem, a još su i kriterijumi za granciju prilično strogi.
Tesla Model 3 Highland mi se najviše svideo pri probnoj vožnji kada je reč o čistoj vožnji, prava uživancija, ali smetalo mi je to što je displej dosta centralan i relativno nervozan auto pilot. Posebno sam imao problema na magistralama u desnim krivinama, kada bi naišao neki kamion iz suprotnog smera onda je dolazilo delimično do kočenja. Ono što mi je smetalo je skupo osiguranje za tesle. Ono što mi se nije svidelo je bio jak regen, odnosno kočenje kod motora.
Skoda/VW mi nisu bili favoriti, probao sam vozila iz 2022m, softver je bio baš loš, jako spor i trom, izbor materijala u unutrašnjosti je bio onako, sama vožnja je bila OK. Tu sam međutim dobio poruku da se otvorimo malo više i da pogledamo facelift modele VW ID.4 iz 2024 što smo i učinili. Razlika je bila nebo i zemlja, kompletno novi hardver i softver koji ide odlično, tu je i novi VW elektromotor sa 286 PS koji je dosta efikasniji od starijih generacija. Posle probne vožnje sam tu imao najbolji utisak, tako da je pala odluka da bude VW ID.4 facelift model sa početka ove godine. Uzeli smo model koji je skoro maksimalno opremljen sa Travel Assit, to je VW-ova verzija "auto pilota" koja je prilično pouzdana.
Sada posle 3500 pređenih km u oktobru i novembru prvi utisak je da ne mogu više da zamislim da se vratim na automobile sa unutrašnjim sagorevanjem. Komfor je odličan, velika je prednost da može kod kuće da se puni, asistenti su me dosada fenomenalno služili, velike deonice puta pređem da skoro ni ne dodirnem gas ili kočnicu, jedino moram ruku opušteno da legnem na volan (ne moram ni da ga drmam). Mesta unutra ima više nego dovoljno za nas četvoročlanu porodicu.
Autonomija je ovih dana (između 3-12 stepeni trenutno, sa kišama itd.) je pri punjenu od 80% oko 400km, sama baterija ima 82kw.
Da ne bude da nema slika, evo nekih utisaka
U garaži na poslu:
Unutrašnjost kada idem da pokupim ćerku i njene drugarice sa nastave gitare (po želji ćerke

):
Isto to ali po želji sina
Pogled sa zadnjeg sedišta:
Moj favorit, Head-Up-Display u akciji, auto je u poluautonomnom režimu:
Kokpit:
Punjenje kod kuće na delu: