hehe da nemacki ZF veliki proizvodjac zupcanicke tehnologije
Ali kolko sam skoro gledao i oni se preorjentistu na elektroniku. Jer zupcanici su tehnologija srednjeg veka i industrijske revolucije do 20 veka, a Teslina elektronika je tehnologija 20, 21 veka i dalje. U osnovi zupcanicke tehnologije se nalazi veciti i misteriozan, a jednostavan Sistem poluge, tj klackalice. On jedno vreme, masu, brzinu... jedne strane menja u drugacije vreme, masu, brzinu druge strane, te se shvatanjem funkcionisanja sistema poluge ona moze manipulisati, kao sto smo recimo ranije pricalu u trgovini: veci obrtni momenat (snaga) za manju brzinu. Inace i tocak radi radi po sistemu poluge, tako da je ona bila i pokretac razvoja tehnologije i kamenog doba, ali u obliku tocka, zupcanik tada jos nije bio izumljen, zupcanik je dalja razrada ovog principa kod tocka. Zapravo tocak je extrem principa poluge jer imam samo tacku i jedan krak poluge, cime je genijalno trgovina obrtnog momenta i brzine dovedena do maksimuma (jedan krak je nula, tacka oslonca se ne pomera, a drugi krak je duzi, i sporije prolazi kroz prostor nego tacka oslonca koja se vrti). Poluga, tj klackalica je tako jednostavan a tako metafizcka stvar, i ko god misli da je shvata verovatno gresi. Velja Abramovic mi je dao jedno zanimljivo dublje pojasnjenje Poluge. Po njemu je sustina poluge u njenoj tacki oslonca. On tacku posmatra kao vecnu sadasnjost (vreme), a isto tumaci i u geometriji tacku, i u algebri broj nulu. Tako da pomenutu trgovinu mase, brzinu, snagu... jednog sa drugim krakom poluge trebalo posmatrati pocetno od shvatanja sustine te tacke oslonca. On slicno tumaci tacku i kod drugih osnovnih masina poput koturova, strme ravni, klatna, zavrtnja... I mislim da je ovo najblize najdubljem razumevanju sistema poluge. Neko ko je razvio mehanizam sata u srednjem veku mozda to nije tako gledao ali je uspeo da primeni tu fiziku, cak i ne poznavajuci mozda dublju sustinu. Jer da su je razumeli, mogli su odmah skociti na Teslinu elektroniku. E sad ja osecam da je i Teslina tehnologija na neki nacin vezana sa sistemom poluge i ovakvim poimanjem stvari, ali posto je Teslina tehnologija gotovo magija (daljinsko upravljanje, radio, i sl), nije lako uvideti Polugu u toj tehnologiji. Ali Poluga definitivno i u njoj postoji, ja preko mobilnog, daljinski glasom iniciram pokretanje par tona celika, tj taksi kada ga pozovem
Znaci jedan milidzul energije se trguje za par tona celika. Kada bi ljudi zaista razumeli kako radi Poluga, i kako je moguce trgovati medjusobno takve stvari kao sto su vreme, prostor, brzina, masa... jednu sa drugim... covek bi otkrio jednu od najvecih tajni Univerzuma.