Šta je novo?

Ekologija ...vazduh,voda,buka,zelenilo,...

Zahvaljujuci promenama agregatnog stanja voda je ne uništiva a ta stalna dinamika kroz vreme i prostor obezbedjuje joj večnost i najpostojanje.

Bez obzira na to evo jedan BBC zanimljiv aktuelan IT tekst

Evropska unija donirala 240 miliona evra za ekologiju

Srbija i Evropska unija potpisale su Sporazum o finansiranju Višegodišnjeg operativnog programa za sektore životne sredine i energetike vredan 325,2 miliona evra, od čega su 240 miliona evra bespovratna sredstva iz IPA fondova Evropske unije, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

„Na ovaj način obezbedili smo podršku održivom upravljanju otpadom, unapređenje infrastrukture za tretman otpadnih voda i podsticanje primene mera energetske efikasnosti u javnim objektima i domaćinstvima“, naglasila je Radenović Bojić i dodala da će Program podržati i razvoj kapaciteta za prelazak na obnovljive izvore energije i unapređenje javnih vodovodnih i kanalizacionih sistema.

evropska unija donirala 240 miliona evra srbiji.png

https://forum.beobuild.rs/threads/izbori-2025.3773/post-1509779
U ovom postu je objavljen snimak o ekologiji u Boru koji daje lažnu sliku o situaciji u gradu, tj. dimljak koji se dimi a koji je odavno srušen. U ovom članku od maja 2024. može da se vidi šta je uradjeno po pitanju ekologije u Boru. Sada je još bolja situacija jer se stalno radi na tome od strane kineza.

Gradovi su deo evolucije

Il misliš da je sapijens nešto posebno; nešto što ga izdvaja od drugih bića. 😊

Nije isto grad i plemenska zajednica koja je mnogo približnije životu drugih sisara.

Možda insekti žive u nečemu što bi bila paralela našim gradovima, ali insekti imaju zajedničku inteligenciju koju mi nemamo.

Baš pre neki dan je bila poslednja epizoda BBC Human serijala i baš su pomenuli kako su veliki sukobi i ratovi krenuli kada smo krenuli da živimo u većim naseljima.

Ja bih iskreno rekao da bi bolje za nas bilo da smo ostali na nivou plemenske zajednice i da se nismo toliko namnožili. Izgleda da smo genetski predodređeni da pravimo sranja, naročito u većim grupama.

Ja bih iskreno rekao da bi bolje za nas bilo da smo ostali na nivou plemenske zajednice i da se nismo toliko namnožili. Izgleda da smo genetski predodređeni da pravimo sranja, naročito u većim grupama.

kako kaze George Carlin

"I love people as I meet them one by one. People are just wonderful as individuals. You see the whole universe in their eyes if you look carefully. But as soon as they begin to group, as soon as they begin to clot, when there are five of them or ten or even groups of smallest two, they begin to change, they sacrifice the beauty of the individual for the sake of the group."​

Nije isto grad i plemenska zajednica koja je mnogo približnije životu drugih sisara.

Možda insekti žive u nečemu što bi bila paralela našim gradovima, ali insekti imaju zajedničku inteligenciju koju mi nemamo.

Baš pre neki dan je bila poslednja epizoda BBC Human serijala i baš su pomenuli kako su veliki sukobi i ratovi krenuli kada smo krenuli da živimo u većim naseljima.

Веће групе су јаче због бројности и синергије тако да ће еволуционо увек превладати мале.

Градови постају проблем баш због ниске интелигенције групе која их чини што се по мени једино може решити квалитетним друштвеним уређењем и образовањем.

По изгледу града се све одмах види.

Poslednja izmena:
Ne kažem da grad ne može da bude lepo mesto za život, ali postoji tu još mnogo faktora koji na kraju vode ka ne baš dobrom toku evolucije civilizacije.

Moguće da je najveći problem što čovek više ne mora da radi da bi preživeo, a većina nema dovoljno intelignecije, empatije da višak slobodnog vremena iskoristi za nešto društveno korisno, ili barem da ne pravi sranja.

Uvek se setim kada sam u vojsci pitao oficira "zašto nas terate da radimo besmislene stvari i slobodno vreme?". Odgovor je bio bolno iskren "Popoviću, pametan si dečko, ali većina nije, pa će u slobodno vreme da pravi neka sranja. Iz dosade i neznanja će da nešto polome, naprave požar, neku štetu. Ovako ih barem zaposlimo da ne stignu da razmišljaju o sranjima koje mogu d anaprave".

jedno od bagova koje sam ja imao u glavi kao mlad, je sto mislis da su ljudi pametni kao ti ili pametniji.
a onda skontas da vecina u stvari i nije (ne mislim za sebe da sam mnogo pametan da ne zvucim sada kao klosar)

Vrh