Šta je novo?

EES (Entry/Exit System) - iskustva

I to.

Videli od go..na Amera.

I posle kao "budite srećni, makar nije kao 90ih i nisu vize"... Jes vala, nije šija nego vrat.

Da budem iskren, jeste malo birokratska stvar, ali jbg, EU nije ništa u tom pogledu specifična.

UK je prva zemlja gde su apsolutno kontrolisali biometriju još pre 10+ godina, uzimali su podatke prilikom predavanja dokumentacije za vizu i poredili ih na samom ulasku. Sa druge strane, irska viza se dobija(la) prilično opušteno, s tim što na ulazu imigracioni službenik "blokira" dve strane pasoša (overi i vizu, a i lupi dodatni pečat preko druge strane, stavi datum i potpiše ga).
Za Rusiju se ne sećam da li je bilo pre 9 godina, ali sad, navodno, i oni uzimaju.

Najbesmislenija mi je egipatska "viza na ulasku". Može da se dobije i u ambasadi za manje novca, ali se na ulasku dobija za 20 dolara, bukvalno se kupuje na aerodromskom kiosku (menjačnici) i naravno da tu niko ništa ne kontroliše, samo zalepe na jednu stranu i onda tu policajac lupi pečat.

Kina, Hong Kong i Makao - svi uzimaju biometrijske podatke, i to kompletne.

Južna Amerika - svi uzimaju biometrijske podatke.

Poslednja izmena:
EU nije ništa u tom pogledu specifična.

Специфични су у томе што су успорени у свему што раде последњих година, а и деценија. Ништа није у року, све се пролонгира, а и кад крену да примењују (као ово сад) углавном не функционише како је замишљено и ствара непријатности путницима. Постали су ФТ1П унија. Бирократски кошмар.

Да се разумемо, Кина је по том питању можда и гора. Немам пуно искуства, али по ономе што сам видео, још је горе, мада до душе јесте био регион Кине у који се "ређе иде". Не знам како је у главним ваздушним лукама.

Специфични су у томе што су успорени у свему што раде последњих година, а и деценија. Ништа није у року, све се пролонгира, а и кад крену да примењују (као ово сад) углавном не функционише како је замишљено и ствара непријатности путницима. Постали су ФТ1П унија. Бирократски кошмар.

Да се разумемо, Кина је по том питању можда и гора. Немам пуно искуства, али по ономе што сам видео, још је горе, мада до душе јесте био регион Кине у који се "ређе иде". Не знам како је у главним ваздушним лукама.
EU nije jedna država pa da bude neefikasna, već skup neefikasnih država koje onda neefikasno komuniciraju međusobno.
To je birokratija na birokratiju. Ali ipak izrodi i neke dobre stvari za građane.

Da li mislite da će ovaj sistem, ovakav kakav je u ovom trenutku da ostane na snazi ako na granicama (i kopnenim i vazdušnim) stvarno nastanu krkljanci zahvaljujući tome?

Ja se nadam, verovatno potpuno neosnovano, da će u slučaju debakla EU uvesti neke izmene koje će omogućiti da sistem funkcioniše efikasnije, na primer mogućnost online prijave, razdvajanje pultova za one koji su već prošli kroz "toplog zeca" i one kojima je to prvi put...

Na kraju krajeva toliko su puta odlagali početak primene, možda neko razuman tamo preduzme nešto u slučaju fijaska.

Da li mislite da će ovaj sistem, ovakav kakav je u ovom trenutku da ostane na snazi ako na granicama (i kopnenim i vazdušnim) stvarno nastanu krkljanci zahvaljujući tome?

Ja se nadam, verovatno potpuno neosnovano, da će u slučaju debakla EU uvesti neke izmene koje će omogućiti da sistem funkcioniše efikasnije, na primer mogućnost online prijave, razdvajanje pultova za one koji su već prošli kroz "toplog zeca" i one kojima je to prvi put...

Na kraju krajeva toliko su puta odlagali početak primene, možda neko razuman tamo preduzme nešto u slučaju fijaska.
Ma jok, sta njih boli uvo sto Pera krenuo na Stavros i sto ce ceka na granici 8 sati... Apsolutno nista to njih ne tangira.

Znam da ih zabole za nas, nego zbog svih ostalih možda... Nada umire poslednja 😀

. Али не желе чак ни Македонију која се одрекла имена, увела албански као службени,
Kad je Makedonija sa 25% Albanaca je morala, morali bi i mi sa preko 20%.

Ali Srbima je Kosovo srce, dok se ne pomene službeni jezik i njihov ulazak u našu Skupštinu.
Tu se završava lažni patriotizam.

edit:
Ideja za moderatore. Možda bi mogli da odvojimo ovo geopolitičko palamuđivanje u posebnu temu, a ovde da ostanu samo tehnikalije i lična iskustva.
Evo mog od pre neki dan na Evzoniju.
Prolazimo normalno, kao i pre. Kuma priča Grčki pa pita za EES, a carinik samo kaže "samo polako" i smeje se

Poslednja izmena:
Празан ми је пасош па бих хтео да накупим што више печата. Видим ја да ћу током EES да молим граничаре за печат.

Brat radi na jednom od graničnih prelaza BiH-Hrvatska i kaže da su počeli po 2h u smeni da rade i da imaju mobilne uredjaje tako da idu od vozila do vozila.

Medjutim stanje je baš loše, čak i u ovom delu godine kada počnu da primenjuju sistem tih 2h nastane gužva.
Problem je, ako sam ga dobro razumeo, što čak i kada ulaziš ponovo (nakon što si ostavio otiske prvi put) opet moraš da izadješ da se slikaš.

Kaže i da su hrvatski policajci na tom prelazu nezadovoljni sistemom i da za jedan autobus treba oko 1h minimum.

Meni je najjače što (ETIAS) ima rok važenja 3 godine.
Valjda se otisci prstiju menjaju i mutiraju posle 3 godine... ? 🤔

Ne, nego podatke ne smeju da čuvaju beskonačno dugo tj. po zakonu se posle 3 godine brišeš iz sistema kako ne bi došlo do zloupotrebe.

Imaš još neku nedoumicu?

Ne, nego podatke ne smeju da čuvaju beskonačno dugo tj. po zakonu se posle 3 godine brišeš iz sistema kako ne bi došlo do zloupotrebe.

Imaš još neku nedoumicu?

Znači u te 3 godine garantovano ne može doći do zloupotrebe
Logično, daju garanciju samo 3 godine

Briše se iz sistema...
spiderman-j-jonah-jameson.gif

Euro apologeti...

Takav je zakon i zato je doneto takvo pravilo. To je suština tvog pitanja, a u teorije zavere ne bih ulazio. Ostaviću tebi da se baviš time
Ma džaba pišeš, u ovoj temi ti je i slika i prilika radikalske politike u poslednjih x decenija i njihovog uticaja na javno mnjenje - samo neka jašu radikali, još 5 vekova i svi zadovoljni, mada ko zna kime.

Zamisli neko prica da smo svi deo evropske porodice, i onda se ponasa prema tebi isto kao prema nekom iz Kameruna ili Libije, jer smo tzv.treca zemlja. I ljudi ovde to brane. Monti Pajton to ne bi smislio.

Zamisli neko prica da smo svi deo evropske porodice, i onda se ponasa prema tebi isto kao prema nekom iz Kameruna ili Libije, jer smo tzv.treca zemlja. I ljudi ovde to brane. Monti Pajton to ne bi smislio.
Pa da ponovimo osnovnu terminologiju koja se uči u osnovnoj školi a i ukoliko ste ikada potpisali nešto što se zove, paz sad, ugovor:

Prva strana - korisnik, u ovom slučaju država EU, npr. Hrvatska
Druga strana - države članice EU - pošto EU kao EU nije država
Treća strana - sve van toga

Dakle mi, zajedno sa npr. Britancima, smo tzv. trEćA zEMlJA

bože ni osnovne pojmove ne razumete i onda ih razglabate kao da su vam rekli da ste SSovci

Pa da ponovimo osnovnu terminologiju koja se uči u osnovnoj školi a i ukoliko ste ikada potpisali nešto što se zove, paz sad, ugovor:

Prva strana - korisnik, u ovom slučaju država EU, npr. Hrvatska
Druga strana - države članice EU - pošto EU kao EU nije država
Treća strana - sve van toga

Dakle mi, zajedno sa npr. Britancima, smo tzv. trEćA zEMlJA

bože ni osnovne pojmove ne razumete i onda ih razglabate kao da su vam rekli da ste SSovci
Promasio si poentu mog posta tako da necu da se upustam u dalju raspravu.

Znači u te 3 godine garantovano ne može doći do zloupotrebe
Logično, daju garanciju samo 3 godine

Koliko je para zaradio taj EU birokrata za ekspertizu koliko godina čuvanja podataka je bezbedno, a koliko nije?

Čuo sam da je posao u misiji EULEX na Kosovu san snova. Ništa ne radiš, a primaš debelu platu. Otkad su izgubili izvršni mandat, vrše monitoring rada kosovske policije, što u prevodu znači vozikaju se okolo i nešto kao zapisuju i to je to.

EU polako postaje birokratski košmar po uzoru na SSSR. Gomila nekih poslova gde jedinke zarađuju više nego pristojne svote novca, a njihov posao je praktično ništa. Jedina razlika je što u SSSR nisu imali dobre plate na tim pozicijama, a u EU se svi tuku za ta "sve četiri u vis" radna mesta zbog dobrih plata i dobre bleje.

Poslednja izmena:
Nisam, već je bitno da se sve dodatno zabiberi sa najnebuloznijim pojmovima i da se to pretvori u narativ koji svako ponavlja kao ovca, ko včća da slušam.
Jesi, nije problem u semantici i samom znacenju pojma trece zemlje i slicno, to sam vise posprdno ubacio. Vec u samoj sustini politike EU, koja deklarativno prisvaja ceo Balkan i ostatak Evrope do Rusije, a sustinski nas odbacuje iz svog sveta, ucenjuje i ponizava, sve vreme se kukavicki skrivajuci iza novih propisa koje su svesno doneli iako su bez problema mogli da naprave izuzetak za nekoliko zemljica Balkanskog zapada. Ali uvek smo sami krivi, trebalo je da znamo pre 10 godina da ce da donesu ove propise i da na vreme uradimo ne znam sta da ne bismo bili u ovoj situaciji....

Vrh