Šta je novo?

Državni put Ib reda br. 27: Loznica-Valjevo–Lazarevac (za sada Iverak–Lajkovac)

SAZNAJEMO:Cevovod postoji ispod deonica brzih traka

Ispod deonice brzih traka prolazi cevovod koji vodi od rezervoara Gajina do rezervoara Oštrikovac, potvrdjeno je u preduzeću Kolubara . U ovom preduzeću navode da postojanje cevovoda nije opasnost već eventualna šteta u slučaju kvara može biti samo materijalna. Ali, da li je cevovod zakonito izgradjen?

Nakon što su predstavnici Narodne stranke u Valjevu postavili pitanje vezano za postojanje vodovodnih cevi ispod deonice brzih traka koje su trenutno u izgradnji, Vamedia u JP Kolubara saznaje da je ta informacija tačna .

Samu informaciju o postojanju cevi na toj deonici pa čak i na mestu gde brze trake presecaju na jednom mestu vodovodni pravac ovo preduzeće je dostavilo projektantima brzih traka još u fazi izrade plana posebne namene. Pomenuti cevovod će na mestu ukrštanja čak biti izmešten što je obaveza investitora, u ovom slučaju države.

radovi-brze-trake-1-1024x768.jpg

„Da cevi postoje na toj deonici to je tačno , ali nismo mišjenja da one predstavljaju bilo kakvu opasnost za gradjane. Naime ukoliko bi došlo do kvara nastala bi svakako materijalna šteta jer bi ukoliko bi se neko tada snabdevao vodom sa tog pravca ostao bi bez vode nekoliko dana moguće, dok se sve ne sanira. Eventualno bi se na kolovozu mogla pojaviti manja količina vode , ali pritisak u tim cevima je gravitacioni tako da veće opasnosti ne bi bilo. Postoje sekcioni ventili i mi bismo ih odmah zavrnuli, tako da bi i veće izlivanje bilo brzo sanirano“, kaže direktor JP Kolubara Zoran Mitrović.

Kako saznajemo u ovom preduzeću u pomenutim cevima i sada ima vode jer su postavljene čelične cevi i ukoliko bi bile prazne brzo bi korodirale . I tu se otvara jedno drugo pitanje – Zašto su takve cevi uopšte korišćene?

Drugi razlog zbog kog je voda i sada u cevma je što bi u slučaju plavljenja tog dela zemljišta moglo doći do podizanja cevi što je već vidjeno svojevremeno u forlandu Kolubare nakon poplave.

Svojevremeno je EU finansirala izgradnju cevovoda pijaće vode sa 8,7 miliona evra i tim cevovodom bi pijaća voda trebalo da stigne do Lajkovca i Lazarevca. Kako saznajemo, dozvole postoje samo za neke delove cevovoda.

Vamediji se nakon izveštaja sa pomenute konferencije javilo i nekoliko gradjana kroz čije je njive prošao pomenuti cevovod. Oni tvrde da eksproprijacija nikada nije uradjena, a neki od njih i da je cevovod išao u cik-cak. U JP Kolubara potvrdjuju da ne postoji dokumentacija o izvršenoj eksproprijacji zemljišta za potrebe postavljanja cevi. Istovremeno veliko je pitanje i zašto cevovod nije u potpunosti ucrtan?

Ključno pitanje je i da li je ceokupan cevovod zakonito izgradjen sa neophodnim gradjevinskim dozvolama?

Ono što je poznato jeste da su sredstva utrošena , a u pitanju je bila izgradnja regionalnog vodosistema snabdevanja za Valjevo, Lazarevac, Ub, Mionicu i Lajkovac. Sredstva je izdvojila EU u okviru projekta podrške razvoju infrastrukture lokalane samouprave i to :

-Donacija IPA: 8,7 miliona evra od čega je 8,1 milion predvidjen bio za radove i 600 000 evra za tehničku dokumentaciju.

-Opštine 2,2 miliona evra

-Vlada RS preko NIP-a 5 miliona evra.

Projekat je trebalo da u potpunosti bude završen do 2013. godine.

S.V.

https://www.vamedia.info/2021/04/saznaj ... zih-traka/

images%7Ccms-image-000025635.jpg

ZBOG BRZE SAOBRAĆAJNICE BIĆE IZMEŠTEN CEVOVOD
Trasa cevovoda čiste vode od akumulacije "Stubo-Rovni" prema Lajkovcu i Lazarevcu biće izmeštena tako da buduća saobraćajnica Iverak-Lajkovac neće prolaziti preko cevovoda niti će bezbednost saobraćajnice biti dovedena u pitanje.

Ovo je za Kolubarske.rs rekao direktor JP za upravljanje i korišćenje regionalnog i višenamenskog hidrosistema Stubo-Rovni "Kolubara", Zoran Mitrović. On je potvrdio da se trasa deonice brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac jednim delom, tačnije u dužini od oko 1600 metara, poklapa sa trasom cevovoda.

Objašnjava da cevovod neće biti iskopan kako bi iste te cevi bile ponovo postavljene na drugom mestu, nego će se raditi nova trasa cevovoda, koja će biti paralelna sa budućom brzom saobraćajnicom, a postojeće cevi će biti napunjene betonom i ostaće ispod nove saobraćajnice.

Upitan da li je greška ili previd projektanta to što su se na istoj putanji našli i saobraćajnica i cevovod, direktor JP "Kolubara" kaže da niti je greška, niti je previd, i dodaje da je projektant bio upoznat sa trasom cevovoda.

Mitrović objašnjava da brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac nije bila uneta u Regionalni prostorni plan za područje Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, te je Vlada Srbije u novembru 2018. godine donela Odluku izrade Prostornog plana područja posebne namene državnog puta Loznica-Valjevo-Lazarevac, deonica Iverak-Lajkovac.

Dalje navodi da je Institut za arhitekturu, prilikom izrade tog Prostornog plana, tražio uslove od svih imaoca javnih ovlašćenja, a to su javna preduzeća ili ustanove koji imaju objekte ili neki drugi interes na obuhvatu Prostornog plana, poput Telekoma, Železnice, Puteva Srbije, EPS-a, Vojske... Među njima je i JP "Kolubara" s obzirom na to da je na obuhvatu Prostornog plana još 2014. godine postavljen cevovod čiste vode od akumulacije Stubo-Rovni prema Lajkovcu i Lazarevcu.

- JP "Kolubara" je Institutu za arhitekturu, još u fazi izrade Prostornog plana područja posebne namene za brzu saobraćajnicu Iverak-Lajkovac 2018. godine, dostavilo projekat i trasu izvedenog cevovoda. Međutim cevovod nije mogao da se zaobiđe, pretpostavljam da projektant nije imao bolje rešenje. Verovatno su investitor JP "Putevi Srbije" i projektant "Institut za puteve" zaključili da je jednostavnije i jeftinije izmestiti cevovod nego menjati trasu brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac kako bi bili izbegnuti već izgrađeni javni objekti - kaže direktor Zoran Mitrović.
Prema njegovim rečima nedavno su imali sastanak sa izvođačima radova upravo na tu temu, na koji način izmestiti cevovod jer to nije jednostavan posao, ali još uvek nisu obavešteni kada će početi radovi.

- Osim što je to građevinski zahtevan poduhvat, za koji je potrebno vreme, neophodno je rešiti i neka pravna pitanja između investitora radova brze saobraćajnice "Puteva Srbije" i upravljača cevovoda JP "Kolubara" - kaže Mitrović. Dodaje da, koliko je njemu poznato, ti poslovi neće ometati trenutne radove na deonici Iverak-Lajkovac, niti će uticati na njihovu dinamiku, jer će se raditi paralelno. On nije mogao da odgovori na pitanje koliko će koštati izmeštanje cevovoda, niti da li su ti radovi dodatni trošak ili su ranije planirani i uračunati u projektovanu cenu izgradnje brze saobraćajnice, dodavši da je to pitanje za investitora "Puteve Srbije".

Direktor JP "Kolubara" Zoran Mitrović naglašava da izmeštanje javnih objekata zbog radova na drugom javnom objektu nije ništo neobično i dodaje da neće samo cevovod biti izmešten s obzirom na to da se na trasi buduće brze saobraćajnice nalazi i dalekovod visokog napona. Pored toga, postoji još nekoliko infrastrukturnih objekata koji će takođe morati da budu izmešteni.

Podsećamo, na konferenciji za novinare pre tri dana ispred Gradske uprave predsednik GrO Narodne stranke Miloš Milivojević je postavio pitanje gradonačelniku Valjeva "da li je tačna informacija da ispod jednog dela brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, koja je u izgradnji, prolazi cevovod od brane Stubo-Rovni do Lajkovca i Lazarevca? Ukoliko je to tačno, da li će radovi biti nastavljeni, da li je to bezbedno, ako nije, ko će biti odgovoran"?

https://www.kolubarske.rs/sr/vesti/valj ... evovod.htm

Prolazio sam juče i ok to je to što se vidi i na satelitu, a glavni utisak je da uskoro trasa izlazi iz onog uskog klanca, tu sam i noću oko 8 pri povratku video da rade mašine (buldozer, valjak, bager...) pod svetlom. Doduše nije mi jasno zašto ne napadnu ostatak njiva ka maloj Loznici, da li će tek kad stignu sa te strane. Taj deo da se spoji sa postojećom trasom ka Divcima mislim da su uglavnom njive, dakle ne bi trebalo bude problema eksproprijacije. Vamo na stranu ka Valjevu, ka Popučkama gde je gusto naseljeno kolko vidim još ništa. Sem toga, neobično mi je čudna visina nasipa kamena autoputa, mada tamo kod Divaca je podignut zbog petlje.

Imam neke informacije od ljudi iz opštine, ne znam koliko je tačno, da su u Popučkama nezadovoljni ponudom, da će biti čupavo sa tim delom oko eksproprijacije.

Tačno je, ponude su bedne za Popučke, ljudi su nezadovoljni, besni...

Skoro sam gledao neku emisiju u kojoj kažu da je eksproprijacija u Evropi oko 20% celog projekta, pa porede u Kini gde je 8% jer oni drugačije regulišu imovinu. Vucko patetiše da ljudi eto koriste priliku da uzmu što više na eksproprijaciji, narod mu kao uvek kriv, sigurno nije on, prepametni.

Да је његово имање или неких његових, било би €10000 по квадрату, а не ару.

I posle se pitamo zašto nam postoje crne tačke na putevima. Oteto-prokleto. Živi bili, pa videli! Čist primer, brana Rovni! Dok se gradila 4 direktora umrla u najgorim mukama, a zadnji godinama bio direktor vodovoda, a gore nije dočekao 6 meseci.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=842525#p842525:1o5tgfz8 je napisao(la):
ValjevacVA » Sub Apr 17, 2021 9:24 am[/url]":1o5tgfz8]Imam neke informacije od ljudi iz opštine, ne znam koliko je tačno, da su u Popučkama nezadovoljni ponudom, da će biti čupavo sa tim delom oko eksproprijacije.
A sta se desava brate sa Popuckama, cuo sam i ja da su ponude stigle ali da su bas bas mizerne. Mislim nisam iz tog dela ali mi je krivo svakako, ljudi su tu godinama, sve im je tu i sada za neku crkavicu im nude da idu. Znam samo da prvu ponudu koju daju izvrsitelji sa komisijom, to je to. Mozes traziti cifru koju zelis, to je jednostavno to, prosto. I 80% ljudi kojih je iseljeno je dobilo onoliko koliko im je dato na samom pocetku. Ostali se tuze ali mislim da od toga nema vajde, na kraju ce ih silom skloniti i dati to sto im je ponudjeno pa se svadjaj tuzi sta god

Slučajni prolaznik, nemam ni ja bas informacije iz prve ruke, samo sam čuo da su ih baš oštetili, da većina za taj novac što dobijaju ne mogu kupiti ili napraviti ono što su imali.

ValjevacVA":q9ffr84y je napisao(la):
I posle se pitamo zašto nam postoje crne tačke na putevima. Oteto-prokleto. Živi bili, pa videli! Čist primer, brana Rovni! Dok se gradila 4 direktora umrla u najgorim mukama, a zadnji godinama bio direktor vodovoda, a gore nije dočekao 6 meseci.
Crne tačke na putevima postoje zbog prokletstva, direktori umrli u najgorim mukama...

Nadam se da je za******* ili sam zalutao na forum treće oko.

Poslano sa mog SM-G780F koristeći Tapatalk

Danasnje

Prilozi

• Screenshot (1).png
    Screenshot (1).png
    896,9 KB · Pregleda: 3.105
  • Screenshot.png
    Screenshot.png
    847,8 KB · Pregleda: 3.112
Stradaju seoski putevi dok se radi saobracajnica.Lokalni put kroz Zabrdicu i Popucke totalno su preorali kamioni koji nose materijal za brzu saobracajnicu,a put uradjen pre dve godine nov.

Prilozi

• Screenshot.png
    Screenshot.png
    970,5 KB · Pregleda: 2.943
Trialan, što se tiče lokalnih puteva, bile je tema o tome, mislim da su obećali da će im popraviti put.

Pocele su u Slovcu pripreme za most

Prilozi

• Screenshot.png
    Screenshot.png
    534,6 KB · Pregleda: 2.552
Snimci sa google maps od pre par meseci

Prilozi

• Screenshot (1).png
    Screenshot (1).png
    932,1 KB · Pregleda: 2.012
  • Screenshot (2).png
    Screenshot (2).png
    715,6 KB · Pregleda: 2.020
  • Screenshot.png
    Screenshot.png
    842,6 KB · Pregleda: 2.008
Ево гледам на Сентинелу, ништа није још увек почето што се тиче вијадукта, код Попучки и од Млађева до каменолома. остатак трасе је колико видим трасиран!

Mislim da se rade pripreme za stubove mostova preko Kolubare

Prilozi

• Screenshot.png
    Screenshot.png
    491,8 KB · Pregleda: 1.977
За две седмице ћу проћи туда, па ако не посатви неко пост, обратићу пажњу. Насип би требало да се види са магистрале!

Stranje na 04. maj: napredak trasiranja desno ka spajanju ka Slovcu, levo ka Valjevu i dalje stoji već neko vreme verovatno zbog problema sa eksproprijacijom. Inače upravo ovde dokle su stigli, gde sam obeležio, je planirano parkiralište/odmorište proširenje sa strane.

Prilozi

• valjevo.jpg
    valjevo.jpg
    172 KB · Pregleda: 1.643
Krenuli su prema Popuckama,danas sam cuo od jedne zene sto zivi tamo da ce joj isplatiti za kucu i imanje oko 200 000 evra.

Prilozi

• Screenshot.png
    Screenshot.png
    740,2 KB · Pregleda: 1.190
Vrh