Šta je novo?

Državni put IB, deonica: Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica

Taj kruzni sto se pomera ce vrv imati vezu sa obicnim putem iz sokaka hajduk stanka.. to mi najlogicnije

Screenshot (130).png

Koliko god sam protiv kruznih tokova ovo je jos gore. Usporavas u levoj da bi skrenuo dok iza tebe dolazi kamikaza koja ide 140-150 km/h. Isto tako dok ubrzavas nakon sto si napravio polukruzno stize baja sa 150km/h. Sad ce neko pametan da napise kako imaju trake za iskljucenje i ukljucenje i kako postoji saobracajna signalizacija. Postoji i pre kruznih tokova. Takodje, ovakav vid raskrsnice nikako nije dobar za one koji nastavljaju pravo na putu manjeg reda. Oni moraju da se ukljuce i iz krajnje desne da predju u levu da bi napravili polukruzno. Isto tako da bi ponovo skrenuli desno na put manjeg reda. A traktori i ostalo nikako ne bi smeli da se uljucuju na brzi put da bi nastavili pravo.

Bilo bi lepo kada bi neko dao barem orijentaciono koliko je sve ovo jefitinije od najjednostavnije petlje.
Da li je to zaista tolika ušteda uzimajući u obzir cenu celog projekta?
Ja mislim da nije...
P.S.
Ako ne grešim ova slika nije kod nas, ovo je sa nekog drugog projekta u nekoj drugoj zemlji?

Bilo bi lepo kada bi neko dao barem orijentaciono koliko je sve ovo jefitinije od najjednostavnije petlje.
Da li je to zaista tolika ušteda uzimajući u obzir cenu celog projekta?
Ja mislim da nije...
P.S.
Ako ne grešim ova slika nije kod nas, ovo je sa nekog drugog projekta u nekoj drugoj zemlji?

Naravno da nije kod nas. Kazahstan. Kod njih je to veoma poznato rešenje. Velika teritorija, mala gustina naseljenosti. Ovo je vrlo praktično za uštedu. Kod nas bi verovatno vrli vozači išli u suprotnom smeru jer bi im bilo nepojmljivo da trebaju da krenu desno pa onda polukružno levo. :ROFLMAO:

Bizarno je o svemu ovome pričati dok imamo nadvožnjak pored skoro svakog kružnog toka na motoputu Šabac - Loznica. Ne znam šta naručiocu posla i projektantu fali u glavi da umesto izlazno/ulaznih rampi vezane za nadvožnjak koji je svakako tu napravi kružni tok.

Vrh