Šta je novo?

Državni put IB, deonica: Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica

20lhXQy.jpeg
 
To je sa mašinskim opremanjem u idealnom slučaju jos 3 godine. Dotle će i most završtiti. Ako na to dodamo još godinu do godinu i po, zbog nepredviđenih okolnosti (a u skladu sa iskustvom na Milošu Velikom), dolazimo do cifre od 4,5 godina čekanja tj. moći ćemo se voziti tek drugom polovinom 2027.

Evo pronađoh moj post od pre godinu dana od 06.10.2021.

Za stručni nadzor nad izgradnjom Fruškogorskog koridora 1,5 milijardi dinara
Koridori Srbije raspisali su tender za usluge stručnog nadzora nad izgradnjom Fruškogorskog koridora.

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...uskogorskog-koridora-15-milijardi-dinara.html

Ono što je zanimljivo u tekstu je sledeca rečenica : ... Očekivano vreme realizacije je 66 meseci od dana zaključenja ugovora...
Po ovome imda prodje najmanje 6 godina dok se ne kompletira ceo koridor od Rume do Kaća. Od prilike kraj 2027 :sesir:
 
eksproprijacija je sića u poređenju sa ukupnom cenom

E, ali.. u većini slučajeva eksproprijacija se radi iz budžeta grada ili republike a sama izgradnja autoputa ide iz "superpovoljnih" kineskih kredita.

A kako gradovi stoje sa parama, to je svima jasno.
 
E, ali.. u većini slučajeva eksproprijacija se radi iz budžeta grada ili republike a sama izgradnja autoputa ide iz "superpovoljnih" kineskih kredita.

A kako gradovi stoje sa parama, to je svima jasno.
ovo konkretno ide iz republičkog budžeta, a i on se dopunjuje iz kredita, veći je problem sam tok eksproprijacije od plaćanja
 
Šta misliš koliko će vlasniku restorana Sunce ponuditi? I koliko je realna cena? On sada ima legitiman biznis i čak i da se preseli negde njemu će trebati godine da taj biznis vrati na isti nivo. A to će se sigurno morati izeti u obzir kada mu se bude vršila isplata.
To je samo jedan primer. Ako uzmemo u obzir koliko traljavo ide eksproprijacija na drugim projektima, gde su u pitanju vuko*ebine u prođenju sa ovim nisam baš optimista da će se naša birokratija na vreme izboriti sa svim tim.
 
Pa dobro , sve je to proverivo. Vidi se koliki je imao profit na kraju godine. Valjda ima završini račun pa se to uzme u obzir. Isto tako ima i registar cena nepokretnosti gde se vidi za koliko je pormetovana neka nekretnina na nekom mestu. Ne ono sto je u oglasima nego ono za koliko se stvarno prodaje. Na kraju krajeva, vi zaboravljate da mi imamo zakon koji dozvoljava da se udje u posed kada je javni interes u pitanju (po meni to narušava vladavinu prava i nesposobnost adminsitracije plaćaju vlasnici parcela). Cinimi se da se to zove "faktička eksproprijacija". Obično se to koristi u ruralnim predelima i njivama. Ne znam da li bi važilo i kada je restoran Sunce u pitanju ali teorecki bi mogli. Naravno, vlasnik može da se žali i tuži, i traži nova veštačenja ali ne može da otera mašine sa poseda.
Npr. one njive na Iverak - Lankovac, po zakonu mogu da udju i da rade na njima ali izgleda da im se ne žuri, pa ne prave probleme vlasniku.
 
imamo stvarno razlicitih gledista
naravno i mi sami kad gledamo druge razlicito razmisljamo ako se radi o nama
pravo je negdje u sredini valjda hahah
jedan slucaj koji znam covjek je imao samostalnu radnju i normalno prijavljivao je minimum dobiti da bi platio minimum poreza
i kad je doslo do toga da mora radnju prebaciti zbog gradnje hoce on da trazi izgubljenu dobit
e sad koliko traziti ako trazi koliko stvarno gubi eto poreznika da traze izgubljeni porez
ako trazi koliko je prijavljivao nece mu ostati ni za kifle
covjek uvijek prijavljivao da radi u pozitivnoj nuli
e sada da li je on tu ostecen ili ne to ja vas pitam
 
To mu dođe kao neka karma. Ako je privjaljivajući pozitivnu nulu i prodajom radnje sa manjom cenom zaradio više nego da je plaćao pun porez i dobio punu cenu za radnju, onda je u plusu i nije oštećen. Ako je suprodtno od toga onda je oštećen. U njegovom slučaju je ekspropriajcija loša stvar. Em gubi radnju i potencijalnu dobit em mu se umanjuje sveukupna "zarada" od prijavljivanja pozitvne nule.
 
nesto vise od 20e po kvadratu, sta vi mislite posteno il jos jedna bruka drzave?
 
Ako je stvarno toliko to je onda ispod svakog očekivanja. Mislio sam da je polazna cena ona na koju se plaća porez na imovinu. Npr. ako je kuća procenjena da vredi 100 000e i na to se računa porez na imovinu, onda bi minimalno trebali da ponude 100 000e jer i sama država smatra da ta kuća vredi toliko. Sledeće što treba da uzmu u obzir je trenutno stanje na truđištu. Koliko ta kuća trenutno vredi, tj. koliko vredi u momentu otkupa.
 
pa valjda se radi o zemljistu
mada tu meni nije jasno ako je zemljiste poljoprivredno ne mozes ga ti tretirati kao gradjevinsko dok ga ne pretvoris u gradjevinsko
a to se pretvara na taj nacin da platis drzavi rentu a zemljiste ostaje isto neces ga farbati
i meni je cudno kad odredjeni forunasi kazu treba drzava platiti vlasnicima poljoprivredno zemljiste kao gradjevinsko jer ce se tu graditi put
a drzava mora pretvoriti to zemljiste u gradjevinsko odnosno platiti rentu
 
Gradjevinsko zemljišta je u pitanju. Sto se tiče kuca na potezu paragovo sve u uvucene i nece se rusiti, nijedna kuća nije legalizovana sto pravi veliki problem.
 
Odakle informacija da se neće ništa rušiti u Paragovu? Po onome što sam ja čitao biće još dograđena jedna kolovozna traka, iz postojeću. Plus paralelne ulice za pristup objektima sa obe strane. To zahteva prostor.
Osim ako se nešto nije promenilo u projektu u međuvremenu.
 
moraće silno da se ruši i proširuje od paragova do mišeluka, jer fizički drukčije ne mogu da ga uglave
 
Vrh