Na Raci je preko leta i u periodu 15. decembar - 15. januar cesto mnogo gore od ovoga na slici.
Dosta puta mi se desilo da kolona pocinje tipa 50 metara pred bosanski granicni prelaz i ne prestaje do srpskog granicog prelaza (vozila su u koloni celom duzinom izmedju dva prelaza, dakle nekih 2 kilometra kolone).
U tim situacijama se na prelaz ceka 2+ sati.
Ja preko Race vozim minimum jednom, a najcesce dva puta mesecno. Tokom jula i avgusta taj prelaz izbegavam maksimalno (osim kada putujem posle ponoci) i tada obicno idem preko Pavlovica mosta. I tamo zna da bude guzva, ali se obicno prodje za duplo manje vremena. Razlog za sve ovo su ogromne guzve na granicnom prelazu Batrovci, posto se u terminima koje sam pomenuo "pola Nemacke" sjati na taj granicni prelaz i naprave se kolone od preko 5 kilometara, a ponekad i preko 10 kilometara (Licno sam bio jednom u takvoj situaciji i cekao 9 sati da predjem granicu. Kolona je bila od petlje kod Spacve do granice, dakle nekih 12-13 km). I onda zbog toga saobracaj krece da se preliva na granicni prelaz Raca. Ljudi koji idu iz EU, kada vide da je velika guzva na Bajakovu/Batrovcima, krenu da se iskljucuju sa autoputa u Zupanji i kod Brckog i da prelaze u Bosnu i idu na Racu te tamo naprave kolaps takodje. Srecom, izgleda da ih vecina nije upoznata sa prelazom Pavlovica most. Medjutim i na Pavlovica mostu se tada napravi velika guzva (mada mnogo podnosljivija) jer mi "lokalci" iz regiona se tada sjatimo na isti da bi izbegli guzve na Raci.