Šta je novo?

Dorćolski projekti

Ma znam što je pristojan, toliko je pristojan da je svaka 2. zgrada ili divlja, ili nepropisna ili nehumana prema stanarima i/ili svojoj okolini.

Inače, za nekoga ko stalno priča o potrebi da se izgradi Beograd, deluje mi da se prilično slabo baviš područjima koje sam označio zelenom bojom na mapi iznad. Uglavnom te zanima kako postojeće kanjone povisiti odnosno takoreći produbiti što više, i kako posejati kulčine gde god je moguće.

Generalno se čini kao da vas stalnu postavku ove i okolnih tema nekako zabole da se ti prostori srede i izgrade. Kao da ste više preokupirani kako iz blokova prostranog i organizovanog Novog Beograda naterati ljude s desne obale Save da se još malo stisnu i odriču svega u postojećim prenatrpanim kanjonima i sokacima, samo da se ''izgradi Beograd''. A za to vreme, hektari zemljišta oko Save i Dunava sede neiskorišćeni i ruže grad.
 
Poslednja izmena:
Usput, administrator bi definitivno trebalo makar da razmisli o izradi biltena gde će neupućeni članovi moći na nedeljnom ili mesečnom nivou da prate aktuelne trendove i škole misli.

Elem, jedva čekam da se izgradi ovaj dotični plac na uglu Višnjićeve i Dušanove. Onda da se izgradi i plac prekoputa. I onda tako copy-paste širom Beograda, pa da napokon izgradimo taj Beograd pa da budemo ki Menhetn pa da slavimo i živimo ko bogovi.

Evo ovde mogu da se izgrade dve veće ili tri manje zgrade. Naravno, podrazumevam i ovo parče gde je zelenilo, odnosno poljana™
U stvari, cela ta istočna polovina bloka obećava dosta:
Pogledajte prilog 139682
A može i kula jedna da padne, što da ne. Eto, da i taj deo Dorćola dobije svoju kulu.

Jel ovde u planu da se gradi nesto???
 
GUP 2041 nam komplet obojen žutom, crvenom i narandžastom bojom. Dorćol se crveni i čitav donji deo je predviđen kao zona kreativnih industrija. Isto i za potez Kalemegdana, deo od Crnogorske pa do "25. maja". Zelenilo ucrtano samo na delu uz Dunavsku, između Žorža Klemensoa i Knežopoljske. Danas bio do Kneza, i razgovarao sa ljudima iz urbanističkog zavoda. Jedna devojka nema pojma gde se šta nalazi u gradu, ljudi pitaju a ona upućuje na druge. Mene uputila na kolegu. Kada sam ga pitao zašto mapa izgleda tako kako izgleda, rekao mi je da je to okvirno i da to ne znači da neće biti zelenih površina i da se ne može očekivati da se radi detaljna mapa. Ovamo neki delovi grada detaljno razrađeni, a neki ne mogu. Za pojedine delove grada mi dao odgovor da je ranijim planovima tu definisana zona stanogradnje i komercionalnog. To sam dobio odgovor za deo između Mirijeva i Smederevskog puta, za Sajam i za depo Dorćol. Sa druge strane, nikakav depo na Medakoviću III nije predviđen za trole, već samo postojeći. Na pomenutom prostoru gde je planiran depo, ucrtano da je zona stanogradnje.
 
Poslednja izmena:
Dok je forumski hegemon (kome i sam pripadam) usvojio da je CU37 svetao primer novogradnje, zakupac prizemlja je odlučio da ga ošundi:
20220624_222620.jpg

20220624_222632.jpg
 
Danas sam prvi put u zivotu bio u delu Bulevara kod Cvetkove Pijace.
Za one koj ne znaju, radi se o nevidjenoj odvratnoj urb. celini, nesto kao u uvod u MML u kome sam bio samo jednom u zivotu i ne zelim vise..
Ali podseca me na Euromedikov objekat.

Dorcol polako postaje "To". Kad se izgrade linijski park i druge Vesiceve zamisli, nece se razlikovati od MML-a ili smrdljivog Vracara.

Stari Grad se kao opstina dugo opirao. Cak i danas, to je jedini deo Beograda koji se moze smatrati gradom, uz neke delove Palilule i Savskog Venca.
Sada je kraj.
Srbija je dosla po svoje.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Aes
Enmon 1 i dalje kilavi za udžbenike, definitivno među 5 najsporije građenih na Dorćolu ikada. Enmon 2 napreduje:
20220628_160008.jpg

Dorćol centar lepo napreduje:

20220629_083356.jpg

A, ako neko sme da izađe na crtu Enmonu1 za titulu najsporije gradnje ikada, onda je to obaj Skenderbegov skadar:
20220629_083557.jpg
 
Srpski brend zaslužuje još jedan poseban post:
20220629_181953.jpg
20220629_182011.jpg

Jedina razumna stvar ovde je što niko nije uzeo pare na dizajn, jer je ovde očigledno "vlasnik na brend" sam i dizajnirao sve.

Da li investitor čitavog CU37 objekta zbog straha od ovakvog ukrašavanja svog čeda od strane zakupaca (ili vlasnika) lokala, ili zbog opštepoznate situacije, još ne kreće u gradnju na dosusednoj parceli?
20220629_182123.jpg
 
Srpski brend zaslužuje još jedan poseban post:
Pogledajte prilog 140095Pogledajte prilog 140094
Jedina razumna stvar ovde je što niko nije uzeo pare na dizajn, jer je ovde očigledno "vlasnik na brend" sam i dizajnirao sve.

Da li investitor čitavog CU37 objekta zbog straha od ovakvog ukrašavanja svog čeda od strane zakupaca (ili vlasnika) lokala, ili zbog opštepoznate situacije, još ne kreće u gradnju na dosusednoj parceli?
Pogledajte prilog 140093


Pa majku mu, ovo je toliko odvratno da nemam reči... Bilo bi lepo kad bi se vlasnik zgrade ili stanari pobunili, valjda imaju bolji smisao za estetiku, uruži retko ok zgradu potpuno...

A super mi je fora - EUROMEDIK - srpski brend, što ga ne nazva bar SRBOMEDIK kad si toliki "Srbenda" čoveče 🤦‍♂️
 
Ne bih isao tako daleko da svaku firmu povezujem sa politicarima, neki vlasnici jednostavno glume ljubaznost da bi izbegli eventualne komplikacije u vidu kaznenih poseta inspektora raznih vrsta ili jos gorih stvari koje necija sujeta moze da uradi. Zivot im je mnogo jednostavniji ovako.
 
Pa dobro, na tako nešto sam i mislio. Ovde svi veći i uspešniji biznisi (osim stranih) pre ili kasnije dođu pod neku vrstu reketa. Pod time ne mislim samo na klasičan reket nego i na to drndanje sa inspekcijama, ili prosto otaljavanje i odugovlačenje sa neophodnom papriologijom. Tako da kapiram da svako ko dođe do većih para i kome se to vidi spolja, pre ili kasnije mora ili da podmaže negde nešto ili da se ovako šlihta državno-partijskom sistemu da ga ne bi ometali.
 
Nemojte tako,vidite da je bio uviđajan pa nije stavio na izlog u centru grada da vrše i analize stolice.CU 37 je oduvek lepo napredovao,sada je počeo da nazaduje.
PS. nadam se da se Goje ne ljuti na prepravci njegove fotografije.
 
Улица иде благо узбрдо, те је стога цео близаначки објекат за школски лењир виши. ;)
 
Vrh