Šta je novo?

Dorćolski projekti

Pa i ja, kad gledaš prema reci vidiš solitere od postojećeg naselja koji su do Dunava. Nisu blizu ali zaklanjaju pravi vidokrug
Pored toga imam onaj osećaj da će famozni linijski park u najbolhem slučaju biti uska pešačka staza nakrcana sa vašarskim objektima i raznim fastfoodovima

Za linijski park videcemo, ja bih volela da to bude jedan lep i sirok zeleni pojas, bice slazem se bzvz ako bude nesto usko i smuljano. Ako mislis na zgrade na 25. maju, to bas i nisu soliteri, meni ne smetajy, lepo su uklopljeni u zeleno okruzenje i dovoljno udaljeni medjusobno, cak i kada sa pesackog mosta gledas ka reci nisu smetnja. To se zapravo, paradoksalno rekla bih😁, najbolje vidi na onom renderu za marinu dorcol, koliko su lepo uklopljeni i medjusobro udaljeni, za razliku od novih zgrada koje se planiraju u marini.

Moram da editujem, sad sam gledala rendere sa teme o marini, zapravo vidi se samo da su nizi od novih zgrada, ne vidi se rastojanje izmedju njih.

Poslednja izmena:
Чека се финално асфалтирање доњег дела Дубровачке улице.
1730721060104.png

Интересантно, и мени необјашњиво, је што се асфалтом пресвлаче коловоз и десна паркинг места, а лева паркинг места остају по старом, исто као што је био случај и на горњем делу улице:
1730721296716.png

Чека се финално асфалтирање доњег дела Дубровачке улице.
Pogledajte prilog 218632
Интересантно, и мени необјашњиво, је што се асфалтом пресвлаче коловоз и десна паркинг места, а лева паркинг места остају по старом, исто као што је био случај и на горњем делу улице:
Pogledajte prilog 218634
Jedino smisleno objašnjenje koje mi pada na pamet je da će da se vrate da urade ta parking mesta naknadno, na taj način održavajući fond parking mesta u kraju na određenom nivou tokom rekonstrukcije.

Ali mi cinični đavolčić na ramenu govori da su sredstva za taj deo rekonstrukcije završile u nečijem džepu.

Прошла су она два чуда у истом фазону пре 15 година, у истој улици и у Симиној, нормално, сада идемо даље..

Не мора да значи, а може да бидне. Потребан акценат овом делу града и Дорћола. Могла је да буде нека генеричка стамбена, ово је добитак. Уосталом треба сачекати.

Branio sam ovde ovakve vrste rekonstrukcije i nisam generalno protiv, ali ovo je bas lose.

Kao da neko ko nije arhitekta, gradjevinski inzenjer... se sam igra i nadogradjuje. Bas je nadogradjeno bez smisla i veze.

Narocito ovaj poslednji sprat koji doprinosi kompletnom cirkusu i koji cini da je sad zgrada visa od zgrade pored.

Ne deluje kao jedan projekat nego kao da se godinama nadogradjuje pa je svako dodao po sprat kako mu je dunulo.

Bureau Cube Partners ima dobre arhitekte u svom birou inače, po meni su medju boljim projektantskim kućama kod nas, no slažem se da je ovaj projekat malo "čudan".

Проблем је у хоризонталним линијама. Део тачно изнад реплике срушене фасаде је морао да буде једноличан, без тераса, само стакло. Али то није погодно за стамбену зграду. Боље да су направили надоградњу оригиналне куће за два спрата у истом стилу, и још два спрата у стрмом крову, а да квадрат продају по већој цени, а лево да су се равнали спрам постојеће старе зграде.

Dve potpuno razlicite price, pretposlednji sprat koji je trebao da bude iste visine kao zgrada pored

1000014721.jpg

1000014722.jpg

I ovaj poslednji sprat koji je od pocetka uzasan, ali je sada daleko vece kvadrature, na renderima je delovao mnogo manji pa sam pomislio da se mozda nece ni videti sa ulice pa tako malo i ublaziti bar stetu

1000014723.jpg
1000014724.jpg

Neka stoji i ovde :)
Plan detaljne regulacije za "Landmarkov" projekat na Dorćolu je trenutno na javnom uvidu. Deluje da će ići u visinu koliko i poslednaj faza Novog Dorćola. Lično bih voleo da onda to ide u više lamela ("kulica"), nego da bude zidčina.

Render vs Trenutno stanje

Futvf8itLCKCXnnvtPQHFNaJLd7k5gYnq2ycA7trxbOJUVJw9fva4qJj_5_UC2Ty3Lh6UAGs9V016ZasmFIJNSeBiTMAF0G6OGcBQSw

1732102989520-png.220343

Aj bas da vidimo kad se zavrsi kako ce da izgleda, meni se render i dalje dopada, ali ovo uzivo za sada ne lici ni na sta. Inace, na renderu je delovalo da ce ivice ova 3 isturena sprata gore da budu u ravni sa ivicama stare kuce, sada mi deluje da su mnogo uvucenije? Moguce da sam pogresno procenila render u tom smisly, to je vec jedan minus imho.

Vrh