Šta je novo?

Dorćolski projekti

@Вожд , из које је ово године?

Често се љутимо на нове рендере што приказују вештачки, неприродни, непостојећи свет, па је узбудљиво видети да чак и рендер тог времена красе Рип Кирби аутомобил и лежерни пролазник који нимало не личе на оно како ће окружење те зграде изгледати у стварности.
Plus ça change...
 
Načuo sam da Dorćol centar kasni sa izgradnjom jer su naišli na neke neočekivane probleme još prilikom iskopavanja temelja, kao i da zgrada na kraju verovatno neće imati spa. Svojevremeno sam bio zainteresovan za kupovinu ovde ali mi je izmaklo, pa me zanima da li je neko detaljnije upućen i da li se možda radi o lažnim vestima?
Tako nekako, ostao je objekat u atriumu jos da se izgradi u kome je trebao da bude spa, ali posto kasni sa izgradanjom videcemo sta ce biti kada se to zavrsi.
 
R0015531-Pano.jpg


R0022190.jpg


R0024213.jpg


_DSC5305.jpg
 
To je priprema za Marinu Dorcol. Ima posebna tema. Nego sam hteo da otvorim pricu o revitalizaciji Fabrike žice Gliše Josipovića u Skenderbegovoj https://www.muzejnt.rs/nasledje/fabrika-zice-glise-josipovica
I nadjoh projekat na Folićevom sajtu. Što znači da se ruši galerija podova i one straćare iza. Opis na sajtu:
"Na lokaciji se nalazi postojeći objekat stare fabrike žice, koji je sačuvan i pridodat novoj stambeno-poslovnoj kompoziciji, kako bi svedočio o industrijskoj prošlosti ovog dela grada. Novoprojektovani objekat je ugaoni, dvostrano uzidan, sa izlazom na tri ulice različitih karaktera. Iz tog razloga objekat nije koncipiran kao uniformisana celina, već kao kolekcija različitih volumena. Volumeni od cigle prate vence susednih objekata, stakleni kubus se otvara prema unutrašnjosti parcele, dok je povučeni volumen poslednja dva sprata formiran torzijom originalnog kubusa, kako bi se ostvarila zadata udaljenja od suseda i kako se ne bi ugrozile istaknute vizure i ulični potezi ove prostorne celine. Ovakva dispozicija objekta formira unutrašnje dvorište, naglašeno lučnim portalom, koje je dostupno samo stanarima."
Cara-Dusana-9-min-950x620.jpg
Cara-Dusana-10-min-750x620.jpg
Cara-Dusana-12-min-950x620.jpg
Cara-Dusana-11-min-750x620.jpg
Cara-Dusana-13-min-950x620.jpg
Cara-Dusana-14-min-950x620.jpg
571.jpg
572.jpg
 
Meni se poprilicno svidjaju ta preklapanja/interpolacije (narocito zato sto uglavnom to i nisu nesto preterano vredne kucice/zgradice niti bogato dekorisane) - ovako kao da im se unese novi zivot, vrednost, spoje se sa okolinom, stvarno mislim tako.

Donji Dorcol nije tako bogato dekorisan i reprezentativan kao Gornji (A i Gornji je izvikan, nista spektakularno, Vracar ima lepsu medjuratnu arhitekturu po meni) i ovo je dobro resenje za Donji Dorcol i Dorcol uopste.


Recimo, meni se jako dopada i onaj primer u Takovskoj (kod Raskrsnice sa ulicom Dzordza Vasingtona) gde je kucica sacuvana (ili replika) i odlican primer bivse americke ambasade u istoj ulici (odnosno Kneza Milosa).
I jos par dobrih primera na Dorcolu i drugde.

Meni nekako sve to ima smisla, moze solidno da ispadne, da novu energiju i zivot tim nekim zgradama i nekako ih dodatno inkorporira u grad u okolinu.

Naravno, samo te manje dekorisanje fasade i manje zgradice/kucice.

I vidim da je to izuzetno popularno i u svetu.
 
Meni se poprilicno svidjaju ta preklapanja/interpolacije (narocito zato sto uglavnom to i nisu nesto preterano vredne kucice/zgradice niti bogato dekorisane) - ovako kao da im se unese novi zivot, vrednost, spoje se sa okolinom, stvarno mislim tako.

Donji Dorcol nije tako bogato dekorisan i reprezentativan kao Gornji (A i Gornji je izvikan, nista spektakularno, Vracar ima lepsu medjuratnu arhitekturu po meni) i ovo je dobro resenje za Donji Dorcol i Dorcol uopste.

Ja sam odrastao u centru i nikada, do pre mozda nekih 15-20g godina nisam cuo za pojam i podelu na Gornji i Donji Dorcol. Oduvek je bio samo Dorcol, s obzirom da pocinje od Jovanove ulice pa ide do Dunava.

Po toj podeli Gornji Dorcol predstavlja samo tanak potez izmedju Dusanove i Jovanove, sto je u sustini samo jedna ulica, Strahinjica Bana. Ali kapiram i da je to nastalo jer je postalo moderno reci da neko zivi na Dorcolu, pa onda oni koji zive u npr. Jevremovoj ili Siminoj uvek kazu da su na Dorcolu, iako bi to bio sustinski Centar, Stari Grad, nazovi kako hoces...i nekako mislim da je usled te "modernosti" zivljenja na Dorcolu ceo taj pojam kvarta prosiren i na one ulice na gore, pa je usled toga nastao termin Gornji i Donji Dorcol...

Msm, ne znam...ima ljudi koji su odrasli i zive ceo zivot na Dorcolu pa mogu bolje da kazu ili da me isprave, ali kada sam ja odrastao postojao je samo Dorcol, bez podele na Gornji i Donji...

P.S. Da me ne protumacis pogresno, ovo nije napisano kao kritika tebi, vec sam samo izneo vidjenje pojma Docrol i kako se nekad on tumacio. Mozda ja nisam u pravu i imam potpuno iskrivljeno misljenje, ne znam....
 
Poslednja izmena:
Vrh