Šta je novo?

Dorćolski projekti

Ове две зграде немају никакве везе са раскрсницом на којој се налазе. Металне фасаде на раскрснице из 19ог века.

Пристао бих на камен или пристојан малтер, па чак и циглу.

Нпр.
61 Скендербегова
https://maps.app.goo.gl/ByEB5CdU1c8WjRXi8

Evo poslastica za spatija

2020-04-09-16-54-54.jpg

2020-04-09-16-54-57.jpg

2020-04-09-16-54-58.jpg

2020-04-09-16-37-59.jpg

Procitao tekst Direktore, +1 za iskopavanje.
Autor se čini mi se,ponajviše bavio pravnim i drustvenim mehanizmima kako se vrši eksproprijacija, koliko to košta i zašto se ruši, ali rekao bi da nisu ušli u suštinu ovog sto se desilo na Dorcolu a to je da je nametnuta ulična matrica i urbanizam koji nemaju dodirnu tačku sa istorijskim Dorcolom i koji se ne uklapa sa njim.
Trebao je u članku da se bavi malo arhitekturom.

Šteta za ove zgrade sto su porušene, ovo su retke slike lepo je imati ih u arhivi.

A moja zgrada sa zadnje slike je unakažena, to definitivno stoji.

Mislim da ova poslednja fotografija govori vise o stanarima koji su dopustili ovako nesto nego o urbanizmu...zumirajte desnu stranu nadogradnje na gooogle maps, to se pojavilo posle nepunoh godinu dana od zavrsetka "radova"

Mozes li da nam pojasnis okojo zgradi govoris i o cemu konkretno

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=725484#p725484:208hrf0e je napisao(la):
Mikie » Sre Apr 08, 2020 5:05 pm[/url]":208hrf0e]Ове две зграде немају никакве везе са раскрсницом на којој се налазе. Металне фасаде на раскрснице из 19ог века.Пристао бих на камен или пристојан малтер, па чак и циглу.

Koliko znam zgrada na uglu Skender Begove i Dubrovacke nema upotrebnu dozvolu, mada su se ljudi uselili iako investitor "nije dostupan". Iz Dubrovacke je bio predvidjen i ulaz u garazu za koju nisam siguran da postoji. Inace fasadnu ciglu ima, samo sa strane Skender Begove :roll:

Druga zgrada deluje relativno pristojno i verovatno ce se uklapati sa Dorcol centrom kad bude zavrsen za razliku od zgrade sa prvog linka

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726802#p726802:3ludcp2m je napisao(la):
direktor » Ned Apr 12, 2020 1:00 am[/url]":3ludcp2m]Mozes li da nam pojasnis okojo zgradi govoris i o cemu konkretno

Govorim o "dupliranoj zgradi" na poslednjoj fotografiji iz teksta koji si skenirao. Prvo se digao jedan sprat nadogradnje a posle nekog vremena i ona terasa sa potkrovljem. Nakon toga se pojavila pukotina koja meni nimalo ne izgleda naivno

Grešiš Aes. Ta nadogradjena zgrada postoji od 2001. Izgradjena je sa sve kapom u jednom cugu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726803#p726803:1tt4mj2d je napisao(la):
Aes » Нед Апр 12, 2020 1:05 am[/url]":1tt4mj2d]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=725484#p725484:1tt4mj2d je napisao(la):
Mikie » Sre Apr 08, 2020 5:05 pm[/url]":1tt4mj2d]Ове две зграде немају никакве везе са раскрсницом на којој се налазе. Металне фасаде на раскрснице из 19ог века.Пристао бих на камен или пристојан малтер, па чак и циглу.
Koliko znam zgrada na uglu Skender Begove i Dubrovacke nema upotrebnu dozvolu, mada su se ljudi uselili iako investitor "nije dostupan.
Све боље од бољег... :roll:

U toj zgradi postoje čak i podzemne garaže sa liftom koji je trebao da se ugradi Ali zgrada nije nikada završena do kraja a useljena je.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726800#p726800:eyic8l0j je napisao(la):
Aes » 11 Апр 2020 10:47 pm[/url]":eyic8l0j]Mislim da ova poslednja fotografija govori vise o stanarima koji su dopustili ovako nesto nego o urbanizmu...zumirajte desnu stranu nadogradnje na gooogle maps, to se pojavilo posle nepunoh godinu dana od zavrsetka "radova"

Прецизније - то је делимична одговорност станара, са ондашњим кућним саветом на челу, који је дао сагласност инвеститору за такву надградњу. Део одговорности сносе такође урбанистичке службе које су дале сагласност за ту спратност, али и они који су пројектовали такву надградњу. И све због алавости инвеститора. Доста је комплекснија прича у питању...

Ispraviću i dopuniću ovo sto je napisao andjelo giorano iznad posto delimično nije tačno, nisu svi stanari dali saglasnost već samo neki koji su imali interes. Ja recimo nisam dao saglasnost, dolazila je i policija i gradilište nije zatvoreno. Naravno sve je to uradjeno pod pokroviteljstvom Zavoda za zaštitu spomenika i sa njihovim arhitektom uz podršku žutih. Stanovi izgradjeni iznad su prodati, uzeli pare i posle su nestali a investitori su imali obavezu da urade fasadu donjeg dela zgrade sto naravno nisu ispoštovali. Najviše je dalo saglasnost ljudi stare zgrade koji su dobili par kvadrata više u delu zadnje fasade jer je prvobitno zgrada imala osnovu u obliku ćiriličnog slova G, da bi potom tim dodavanjem novih stubova dobila kockastu osnovu sto je omogucilo veću kvadraturu gornjim stanovima nove zgrade.
Ipak u svemu tome najmanju odgovornost imaju stanari čiji su čak i delimično oštećeni enterijeri prilikom izlivanja ploča novih spratova. Druga stvar je sto su ovom nadogradnjom prekršena prava 4 stanara gornjih spratova stare zgrade od kojih sam i ja jedan od njih na tavanski prostor koji je trebao nama da pripadne a ne da bude otet od strane bahatog investitora.

Sto se tiče kucnog saveta nije nikad dobijena većina već je osoba koja vodi kućni savet gurala celu ovu priču jer je imala interes u vidu novih dobijenih kvadrata.

U prilogu slika koja pokazuje zadnji deo fasade sa prosirenom osnovom za par kvadrata koja ima novu fasadu uradjenu od prizemlja do krova.

d71d1f45676e244945f2b49135706326.jpg

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=726996#p726996:3esoqwf7 je napisao(la):
spatiotecte » Ned Apr 12, 2020 4:53 pm[/url]":3esoqwf7]U prilogu slika koja pokazuje zadnji deo fasade sa prosirenom osnovom za par kvadrata koja ima novu fasadu uradjenu od prizemlja do krova.

d71d1f45676e244945f2b49135706326.jpg

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Na ovoj slici zgrada izgleda kao da se raspada i topi :bash:

Iskreno, cesto prolazim tuda kada idem na kej i potpuno mi je tuzno kad vidim ovu nadogradnju sa propalom fasadom, prazno zemljiste pored i napusteni skelet zgrade na samom uglu. :(

Sta li buducnost donosi ovom delu grada...

A onaj lokal dole (bivsa Srbijanka) ne pripada stanarima, stoji napusten vec godinama?

Nije bilo potrebno da citiras fotku iznad svog posta
Lokal je bice nacijonalizovan ceka restituciju vjerovatno ...

Iskreno, cesto prolazim tuda kada idem na kej i potpuno mi je tuzno kad vidim ovu nadogradnju sa propalom fasadom, prazno zemljiste pored i napusteni skelet zgrade na samom uglu. :( Sta li buducnost donosi ovom delu grada...

Na ovoj mikrolokaciji izgleda nema svetle buducnosti, zakljucili smo da je plac ka V.Stevana uklet :wink:

Mislim da u ovom delu ispod Dusanove do V.Stevana nije ostalo puno mesta za investitorske bravure (ne racunam Dorcol centar, to mozda bude licilo na nesto), jedino mozda nesto sitno u V.Stevana blizu nekadasnje 24-orke i tramvajski depo kad dodje vreme. Sad je navala za onaj raspad ispod Solunske do Dunavske

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=727090#p727090:3sme3zs9 je napisao(la):
direktor » Нед Апр 12, 2020 10:33 pm[/url]":3sme3zs9]Lokal je bice nacijonalizovan ceka restituciju vjerovatno ...
Мислиш био је национализован, а не биће?

"Нацијонализован" није сигурно. :)

Nadogradnja potpuno ludačka. I što je najgore objekat je dobio dozvole više instanci i potpuno je legalan. Kao i ono čudo na Trgu republike iza staklenca.

Srećom na ćošku pored se gradi nova zgrada, pa će manje da bode oči prolaznicima.

Mislim da je krajnje vreme da uletim sa ovim kolažom. Nadao sam se da će biti u formi animacije i sa više materijala, ali što'no kažu ukleta lokacija je učinila svoje. Primetićete da je period kolaža samo 4 meseca, i da od Avgusta 2019. nema napretka.

kolaz.jpg

A što se tiče sledećeg ćoška i crvenosive zgrade na uglu Dubrovačke i Skenderbegove, imamo bar sreće da je spolja zgrada završena i delimično useljena, a inače je par stanova sablasno već skoro 15 godina!!!! Umesto garaže zjapi opasna rupčaga.

Гоје можеш ли да фоткаш ту на углу дубровачке и секендерове...зна ли се прича око зграде као и она поред гспа

Ja bi hteo samo da dodam na stari post koji adresuje soc zgrade da je to vise generalno evropski stil pedesetih i sezdesetih nego soc stil, mozemo naci takve slicne po italiji nemackoj itd. Mozda su ove nase malo manje kvalitetne ali tako je i danas uvek smo imali b kategoriju aktuelne arhitekture

Sent from my MRD-LX1 using Tapatalk

Vrh