Šta je novo?

Divlje deponije

Strašno je što Čistoća neće da očisti te deponije koje godinama (decenijama) postoje, niti se Grad trudi da taj problem reši. Jedno rešenje sam izneo gore - očisti i postavi kontejnere. Problem je što Čistoća ima manjak radnika, ali to se lako reši tako što se otpuste trutovi u administraciji i zaposle pravi radnici.

Ponoviću i ovde članak iz Novosti

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... ju-cistaci

Kako se navodi u planu poslovanja preduzeća za tekuću godinu, veliki je nedostatak neposrednih izvršilaca na terenu.

- Nedostaju radnici na iznošenju otpada, na čišćenju, radnici na deponiji, kao i reciklaži - stoji u izveštaju. - Osim toga, nedostatak vozača će se delimično prevazilaziti do kraja 2019. godine. Potrebe grada za povećanjem intenziteta i površina čišćenja i pranja, kao i povećanje broja korisnika usluga odnošenje otpada, za posledicu imaju povećavanje potrebnog broja radnika na obavljanju tih delatnosti.

- U 2018. godini u stalni radni odnos je primljeno 1.000 radnika, a struktura novoprimljenih nije bila adekkvatna potrebama preduzeća - navodi se u dokumentu rebalansa. - Primljen je veliki broj radnika koji obavljaju administrativne poslove kod kojih čak ni stručna sprema nije bila adekvatna potrebama poslova u administraciji.

Programom za 2018. godinu planira se da ukupno bude 2.628 radnika, od čega je 262 angažovanih na privremeno-povremenim poslovima.

Znači, oni (i JKP i Grad) znaju da imaju višak na jednoj strani i manjak na drugoj strani i da je bukvalno to jedini razlog za prljavštinu po Gradu i ništa se ne preduzima da se to sredi. Verujem da je slična situacija i u Zelenilu koje isto ima ulogu u čišćenju.
 
Partijsko i burazersko-zemljacko zaposljavanje je tajna naseg uspeha.
 
Whats-App-Image-2020-03-21-at-4-57-19-PM.jpg

Whats-App-Image-2020-03-21-at-4-57-18-PM.jpg

Whats-App-Image-2020-03-21-at-4-57-17-PM.jpg

Whats-App-Image-2020-03-21-at-4-57-17-PM-1.jpg
 
Kulturni neki mještani gdje vidiš potok ti smeće tu baci
 
Izolacija, pa u svetu se vracaju ribe i ptice na reke, a kod nas naši "starosedeoci".... Mada nikada nisu ni odlazili :kafa:
 
Evo i od mene nazalost slike za ovu temu. U pitanju je divlja deponija u Batajnici, kad se ide ka Dunavu. Nalazi se odmah uz E-75, sa desne strane kada se ide ka Novom Sadu, cim se prodje nadvoznjak. Ovde su mestani godinama donosili sut, smece, razni otpad i nadlezni to ponekad odnesu i smanje ''planinu'' smeca koja tu nastane. E sad, proslo leto je sve lepo odneto, stavljene bankine, stavljena tabla da se ne baca smece itd.. i od tad ne samo da mestani donose raznorazni otpad vec to rade i gradjevinske firme. Bukvalno kiperima donose sut i ostavljaju tu.

0Ggh2I9.jpg


Neretko donesu i nesto zapale...Ovde vidite i bager koji je tu da bi napravio mesta za jos suta :roll:

TTR192F.jpg


Evo ga i na kamionu kada je zavrsio intervenciju...
ewWmjun.jpg


Ovde vidite jos dva kamiona koja sam slikao za tih 20ak min koliko sam proveo tu u blizini, inace dolaze stalno...
...jedan dok odlazi
xTZUz52.jpg


...i jedan koji je tek dosao...
yY3Isdu.jpg


Ovo je rezultat...

Agph4UU.jpg


EkQJmrJ.jpg


cOvPJOB.jpg


Tu je i ''kapija''
GSAkHww.jpg


I naravno tabla koju svi postuju!
fhTclbu.jpg






Posto nemam tviter i ne znam gde se ovo moze prijaviti sem ovog broja navedenog na tabli, ako je neko u mogucnosti da prijavi bio bih zahvalan veoma :)
 
Slika i prilika kako Grad (ne)radi svoj posao.

https://www.novosti.rs/vesti/beograd.74 ... neuklonjen

bg-Deponija-petar_620x0.jpg
TAČNO godinu dana prošlo je od kada su betonske barijere postavljene na ulazu u nelegalnu deponiju prekoputa hale FMP na Čukarici. Iako kamioni sa građevinskim otpadom više ne tutnje ovim delom grada, naneti otpad u delu Makiške šume i dalje stoji.

I još jedna slična vest

NA samo tri kilometra od Knez Mihailove ulice, ispod Pančevačkog mosta u Ulici Vuka Vrčevića nalazi se divlja deponija koja godinama predstavlja veliki problem, kako građanima, tako i komunalnim preduzećima. Jedna je od najstarijih i najružnijih u Beogradu. Smrad, brda smeća, šut, stari nameštaj, uništena bela tehnika i delovi rashodovanih vozila svakodnevna je slika koja "bode oči" svakom ko preko mosta prelazi na desnu obalu Dunava.

Prema važećim propisima, Sekretarijat za zaštitu životne sredine ima nadležnost u saniranju divljih deponija na javnim površinama, a nadležne komunalne inspekcije pri gradskim opštinama vrše nadzor. Taj nadzor se odnosi na kontrolu zabrane istovara i ostavljanja komunalnog otpada, šuta, zemlje i slično.

Iz Sekretarijata kažu da je ove godine planirano da se ukloni skoro 7.500 kubika mešovitog i internog otpada sa prestoničkih divljih deponija, za šta je izdvojno 10 miliona dinara, o čemu su "Novosti" pisale.
 
@busspoter kamionima se vide tablice i ime firme treba prijaviti ekoloskoj inspekciji i konunalnoj inspekciji traziti da onemoguce pristup i stave kameru ....
 
Sećam se da je Dulić započeo to mapiranje. Na žalost, jedna lepa i dobra ideja koja se ne sprovodi. Kada bi barem jednom nedeljno čistili jednu deponiju bilo bi lepo.
 
Застрашујуће! Апокалипса!
Што је још трагичније, нема ни промила назнаке да ће то да се смањи и промени некако свест у Србаља по том питању :(
Треба додати и то да је ваљда прошле године, на основу неких дојава мештана у околини Панчева, пронађена скривена депонија где су неки ликови на својим приватним имањима закопавали високоотровни отпад а договору са неким фирмама које нису знале где ће више са таквим отпадом.
Не знам да ли је то било овде на форуму, али покушаћу да нађем те вести.
 
Uspešna akcija čišćenja naselja Vojvoda Vlahović

Povodom Svetskog dana čišćenja Udruženje građana „Moje naselje“, uz podršku GO Zvezdara i JKP „Gradska čistoća“ danas su organizovali akciju čišćenja naselja, saopšteno je iz ove opštine.

Pod motom „Nije blam, da počistiš sam“ građani su već sproveli manje akcije i očistili veći deo naselja, a „Gradska čistoća” je sa dve deponije odnela veliku količinu đubreta.

Doprinos akciji čišćenja dali su i predstavnici Opštine Zvezdara na čelu sa predsednikom Vladanom Jeremićem, koji je rekao da je ta opština uvek spremna da pomogne i pruži podršku u ovakvim aktivnostima. On se zahvalio svima koji su učestvovali u akciji i tako omogućili da ovo naselje izgleda lepše i uređenije.

– Ovo treba da bude i obaveza svih nas da omogućimo da uslovi u kojima živimo budu lepši i kvalitetniji – rekao je Jeremić i istakao da će uskoro dečje igralište u naselju biti osvetljeno, jer je „Javno osvetljenje” počelo da postavlja bandere za rasvetu što će doprineti da ovo naselje bude bezbednije, ali i čistije.

Marko Mladenović iz Udruženja „Moje naselje” je rekao da je ova završetak akcije koja je počela 7. septembra i da je u njoj učestvovalo više od 20 ekipa koje su sakupile preko 400 vreća đubreta.

GO Zvezdara podržava ovu već tradicionalnu akciju i radiće ubuduće više na ekološkom razvoju, povećanju zelenih površina, energetskoj efikasnosti i na taj način podržati Grad Beograd kao kandidata za „Zelenu prestonicu Evrope” 2022. Godine, navodi se u saopštenju.

izvor: beograd.rs
 
Nije Beorgad, ali jeste pohvalno. Ipak...

Брнабић је рекла да је нова министарка за заштитну животне средине Ирена Вујовић решавање депонија поставила за један од приоритета.„Развили смо план и буџетирали, затворићемо депонију Стањевине и возиће се ђубре на санитарну депонију вероватно у Прибој и направићемо једну трансфер станицу у Новој Вароши, док не проширимо санитарну деопнију у Ужицу. Буџетирали смо и за проширење санитарне депоније у Ужицу”, навела је Брнабић.

Решавање депоније у Препољу ће бити симобличан почетак решавања више од 3.500 оваквих депонија широм Србије, поручила је премијерка.

Kakav je to razrađen plan kada još uvek ne znaju gde će prenesu đubre?
 
Obzirom da su kazne za nelegalno bacanje bio otpada na teritoriji Beograda pet puta nize nego u Vojvodini, jasan je plan da se stimuluse stvaranje divljih deponija na teritoriji opstine Surcin, a da se otpad univa o trosku drzave tj nasem trosku. Razliku ce kroz mazalice naravno uzeti lokalna vlast
 
https://www.novosti.rs/beograd/vesti/97 ... -nove-muke

- Deponija će verovatno biti uklonjena u narednih mesec dana, pošto pre dolaska građevinskih mašina treba uraditi svu dokumentaciju - ističu iz opštine.

- Potrebno je sačiniti elaborat, videti kome pripadaju parcele na kojima se nalaze razbacano smeće, šut i građevinski materijal. Posle toga sve ide na opštinsko veće, koje vanredno treba da odobri radove i da se potom obezbedi novac.

Birokratija će nas ubiti.

Elaborat za čišćenje deponije!? Videti kome pripadaju parcele?

Šta će biti na kraju, vlasnik parcele će tužiti Grad što je očišćeno?

Siguran sam da je postojećim aktima moguće odmah kazniti vlasnika parcela gde je deponija. Sledeća stvar ne znam da li je pravno moguća, ali tako bi se moralo raditi. Grad da sutra dođe sa mašinama i pokupi svo đubre, a vlasniku parcela da naplati troškove. Ako vlasnik ne može da plati, Sud prodaje parcelu.
 
Moжда је проблематично да раде машине и радници испод далековода који је већ повредио несрећну децу?
 
То се слажем, упитна је способност кадрова надлежних за овај случај.
 
Kako i kome mogu da se prijave divlje deponije?

Na autoputu do aerodroma, smer ka gradu, sa desne strane u sumi ima toliko divljih deponija da je to sramotno i tuzno. Ne znam sta cistoca radi ali ako im to nije jedan od prioriteta onda zaista ne znam sta je. Pri tom tu su godinama i sve su vece...
 
Beokomu, Gradskoj čistoći...

Nije problem prijaviti - svi smo već prijaviljali mnoge deponije. Gradska vlast neće da rešava taj problem.
 
Vrh