Šta je novo?

Deponija Vinča - Štetan ugovor kakav Beograd nije još doživeo

Bgradjanin

Beginner
Učlanjen(a)
28.01.2016.
Poruke
35
Pohvaljen
105
Znam da ce mnogima prejako zvucati naziv teme ali vas molim da koliko je moguce sto dugorocnije sagledate celu kombinaciju koja je ugovorena i date svoj komentar.

Naime gotovo neprimetno Beograd je dao deoponiju na koncesiju gde cemo mi kao gradjani placati kroz info stan dodatan iznos za tretman otpada koji ce se u prvoj fazi spaljivati i pretvarati u el energiju. Deponija u Vinci je naizgled samo djubre a u sustini resurs koji se talozio decenijama koji se u skandinavskim zemljama cak i uvozi kao energent ili materijal za reciklazu.

Daleko od oka, za sada jos uvek daleko od novcanika ali ne zadugo!!!

novosti.rs

Veći račun za čistoću kad srede deponiju

JKP "Infostan tehnologije" u narednom periodu planira da uvede nove takse za bezbedan tretman otpada u Vinči. Građani sada plaćaju sakupljanje i odvoženje smeća. U postrojenju će se proizvoditi i energija

NOVI nameti prete da dodatno opterete budžet Beograđana! JKP "Infostan tehnologije" će u narednom periodu doneti odluku o visini takse koja će se plaćati na ime rada deponije Vinča. Ipak, to će se dogoditi tek kad se bude sredila deponija. S obzirom na to da je objedinjenom naplatom već obuhvaćeno sakupljanje i odvoženje otpada, tretman istog počeće da se naplaćuje tek po izgradnji postrojenja u Vinči.

Kako su nam potvrdili iz sektora za ekologiju grada, uslovi za tretman komunalnog otpada, obaveze pružaoca i korisnika usluge, kao i plaćanje cene za taj posao, regulisaće se gradskom odlukom o upravljanju smećem. Ona će biti doneta u narednom periodu.

Zakonom o komunalnim delatnostima definisano je upravljanje komunalnim otpadom, koji između ostalog obuhvata njegovo sakupljanje, odvoženje, tretman i bezbedno odlaganje - rekli su nadležni. - U ovom momentu korisnici plaćaju cenu samo za sakupljanje i odvoženje smeća. Tretman se još ne vrši u skladu sa odredbama Zakona o upravljanju otpadom.

Na 10. "Balkanskom energetsko-finansijskom forumu 2017", održanom u Beogradu, upravo je bilo reči o modernizaciji smetlišta u Grockoj. Taksom koja bude uvedena, indirektno će se finansirati gradnja nove deponije u Vinči, a zatim i prerada otpada u ovom postrojenju.

- Uplate grada Beograda novoosnovanoj firmi, čiji su vlasnici "Suez" i "Itoču", biće značajno finansirane iz nove, namenske takse za upravljanje otpadom. Cene električne i toplotne energije proizvedene u postrojenju za dobijanje energije iz smeća garantovane su dugoročnim sporazumima sa EPS i gradskom kompanijom za grejanje - izjavio je Filip Tijel, direktor kompanije "Suez" u Srbiji.

Podsetimo, konzorcijum firmi "Suez" i "Itoču" i grad Beograd zaključili su 29. septembra javno-privatno partnerstvo na 25 godina za sanaciju deponije "Vinča". Udružene kompanije obezbediće 300 miliona evra za izgradnju postrojenja za preradu otpada u električnu i toplotnu energiju.


FIZIČKA I PRAVNA LICA

ZAKONOM o komunalnim delatnostima propisano je da cenu za pružanje usluge plaćaju svi korisnici, a to su fizička lica i pravna lica. Pored toga, Grad Beograd razmatra i druge mogućnosti obezbeđivanja sredstava za projektno plaćanje - najavili su čelnici Grada.

Paradoksalno je da se prakticno nijedna opoziciona stranka nije bavila ovim pitanjem posto su imali preca posla oko "krupnijih" stvari pa se jedino ne davimo beograd bavio ovim stvarima bili oni u krugu ili van kruga dvojke. Oni tesko mogu biti nosilac nekog protesta po ovom pitanju iz mnogo razloga ali vredi procitati o cemu se zapravo radi na sledecem linku

https://nedavimobeograd.wordpress.com/2 ... ije-grada/

vinca.jpg


Hocemo li dopustiti da se ovaj stetan ugovor realizuje???
 
Vec ocekujem i sledecu taksu-namet TRETIRANJE DIMA.

Rekao bih da je opet neko ( sinisa&Co ) sklopio vrlo stetan ugovor po gradjane BGD pod firmom javno privatnog partnerstva sto je postalo omiljena sema za upumpavanje para u njihov dzep.
 
OK,
ja ću pokusati da se igram đavoljeg advokata.

Dosadasnji način tretiranja otpada je sraman i definitivno treba biti promenjen.

Svaka promjena košta i to više od ranijeg rešenja.

I da naravno sve će to da plate Beograđani, pa ko drugi treba da plati za tretiranje otpada koje kreiraju Beograđani?

Kritikuje se : Dim, šljaka kao rezultat paljenja. Ok slažem se , ali kakvo je sada stanje? Imali smo višednevni požar na deponiji bez ikakvih filtera i ikakve kontrole emisije stetnih gasova. Sada se kritikuje šljaka koja će biti rezultat paljenja otpada? Ok, ali kakvo je sada stanje? Hiljada i hiljade tona otpada se samo istovaruju na deponije. Taj otpad koji se sada istovaruje će biti zapaljen i ostaće šljaka vjerovatno u mnogo manjem obimu od količine otpada koji se sada taloži.

Iznos ulaganja Grada je svjesno dupliran, naime stavka od 1.148 miliona je u stvari zbir iznosa od 38 miliona, dakle radi se sustinski o jednom a ne dva troška.
Deo oko zaposljavanja u zelenoj ekonomiji mi nije jasan? Misli se na skupljače sekundarnih sirovina? Koliko ja razumem taj posao ce se i dalje raditi ali ne na način da neko pretura po kotejneru i izbacuje njegov sadrzaj na ulicu vec ce se raditi u deponiji u industrijskom postrojenju. U tom postrojenju ce takođe raditi neki ljudi u sigurno boljim uslovima nego ovi koji se sada bave time, za platu ( vjerovatno malu ali platu) sa placenim porezima i doprinosima. Ili grešim? Ako ne gresim, ne vidim problem u tome, naprotiv.

Prihod se poklanja privatniku?
Privatnik treba da radi sa gubitkom? Takva analiza poslovnog poduhvata bi vam se svidela i glasali bi ste za takav projekat?

Prvo nista mu se ne poklanja moraće da investira 300 miliona i da zapošljava ljude, da plaća dobavljače, poreze itd itd. I na kraju treba da ima prihod. Drugo jasno je napisano da prihod MOŽE da bude 6,6 miliona (a ne i da će biti ). Imajui u vidu investiciju taj prihod i nije visok.

Ajde sada da nastavmo pljuvačinu na sve novo što se radi, jer da valja i naši đedovi bi tako radili.....
 
marat » OK,
ja ću pokusati da se igram đavoljeg advokata.

Pa gdin Advokatu
šta ce mo po pitanju laži :?:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=500601#p500601:3t0hfynv je napisao(la):
boca-ica » 13 Dec 2017 20:14[/url]":3t0hfynv]
... i u ovom momentu korisnici plaćaju cenu samo za odvoženje komunalnog otpada, a ne i njegov tretman....
blic http://www.blic.rs/vesti/beograd/grad-u ... gu/tt2e1mk

LAŽ :grand:

...Основна делатност ЈКП “Градска чистоћа” је одржавање чистоће јавних површина, одношење кућног смећа, кабастог смећа, олупина аутомобила и грађевинског шута и њихово депоновање, као одвоз и депоновање фекалних материја, одржавање градске депоније и сакупљање секундарних сировина...
http://www.gradskacistoca.rs/?page_id=563

sakupljanje (i razvstavanje) sekundarnih sirovina
koje mogu biti reciklaznog ili energetskog karaktera jeste osnovna delatnost za koju gradjani VEC PLACAJU infostanom čistoći

ovo sto su isplanirali sa stranom firmom, jeste čista pljačka

što mozemo da uporedimo sa primerom veš mašine

hajde da pored naše veš mašine
kupimo komšiji novu
a još kad nam šta opere da platimo uslugu
a naša neka malko ladi , umesto da još bolje radi

:kum: :notok: :grand:
A evo i od danas izjave od pomoćnika gradonačelnika Borko Milosavljevića:
...Najbolji primer odgovorne politike i domaćinskog poslovanja u prestonici jesu Javna komunalna preduzeća....
izvor http://studiob.rs/javna-komunalna-predu ... oslovanja/

e takva NEodgovornost je za pozavideti, na ovakvom dupliranju naplate istih usluiga gradjanima .... :kum:
 
Poenta je da smo to mogli sami da utadimo bez koncesije
Siguran sam za manje pare
Spalionicu je mogao da uradi ILR i sistem za razvrstavanje
 
Poenta je da posle pljackaske privatizacije koja je okoncana, druga najlaksa sema za siguran dugorocan profit je javnoprivatno partnerstvo.
Ekologija, kao osetljivo polje je sjajno za manipulacije tog tipa, posebno sto mi do sada zaista nismo preduzimali gotovo nikakve korake po tom pitanju.

Slicno kao sto je iskoriscenje malih voditokova po srbiji "neisplativo" tako valjda ni gradska preduzeca "nisu sposobna" da organizuju selekciju otpada, spaljivanje pojedinih delova i distribuciju toplitne energije kroz sistem toplovoda.
Naravno da je za to potreban 'poslovni partner' koji ce skidati 'kajmak' kako kroz uslugu, tako i kroz razne eko subvencije.

Neko ocekuje reakciju?
Suludo nadanje.
Uostalom, setite se kako su nas ekspresno oslobodili bremena iz Vince, nakon petooktobarskih promena, i to 'besplatno' i iz ljubavi?! ;)

Dal cemo reagovati?
Ne necemo. I zato bolje i ne zasluzujemo.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk
 
...Ekologija, kao osetljivo polje je sjajno za manipulacije tog tipa...
Jako sam zadovoljan i sa našim dosadašnjim napredkom u oblasti ekologije
ipak ,,narod,, je bar malo ukapirao povezanost zdravlja i odnosa prema okolini :p
Na primer
siguran sam da danas nijedan posetilac Ade ciganlije , nece baciti bateriju od 1,5 vol i sl. u jezero gde ce se kupati
jer shvata kako ce posle takva voda loše delovati na njegovo zdravlje i zdravlje dr. kad se bude kupao

e sa tom baterijom tu dolazimo do sakupljaja elektonskog otpada o deponije Vinča :idea:
mada on je samo jedna stavka iz mnogo vrsta otpada...

a gde se šalje ? ... pa u Vinčansku deponiju... i kako ce oni da se oslobode te baterije
kažu spaljivanjem .... sumljam... al ajd nek i bude .... baš taj produkt - dim ce toliko brzo zasititi filter, da ce morati drugim da ga zamene

i šta ce da rade sa tim filterima - koj su prave koncetrisane ekološke giga bombe ? :!:
čuvače ih ....
god. ili dve do nekog mega broja (ako ih budu pošteno i redovno zamenjivali ) :shock:
a onda ....
kad se povuku hoce li ih poneti sa sobom .... naravno JOK, ostavice nas u još vecem problemu
a ako filteri budu kisnuli
iz njih ce isticati kojekakve koncetrisane kiseline :shok:

Ceo projekat je izuzetno ekološki plitak i ne razradjen je
osim u delu drpanja para iz budjeta tako da pravu drugu svrsishodnost i vrednost nema. :notok:

Koliko za sada znamo
ekolološke opasne stvari se razgradjuju na što manje opasne tvari , kako bi ih priroda bezbedno mogla apsorbovati
a ne da se prave koncetisane mega bombe te sve ostalo što funkcionipe na čuvanje kao i ovaj projekat je preplitko i ne dovršeno

izuzetno lep primer a kako treba biti ekološka prerada
jeste onaj naš projekat koj nikako da doje do kraja za preradu otpadnih voda :kk:
koj ide toliko u detalje da na kraju računa i na apsorpciju korena trske u samom priobalju za naj finije a promakle čestice :D

al ako se na njega priključi i otpadne vode deponije Vinča ... :twisted:
nema tog kolektora za prečišcavanje koj to bi mogao da prečisti ......i nema te prirode koja bi mogla da apsorbuje te otrove.

:sesir:
 
@boca ica
" i šta ce da rade sa tim filterima - koj su prave koncetrisane ekološke giga bombe ? :!:
čuvače ih ....
god. ili dve do nekog mega broja :shock:
a onda ....
kad se povuku hoce li ih poneti sa sobom .... naravno JOK, ostavice nas u još vecem problemu
a ako filteri budu kisnuli"

Osnovace novo javnoprivatno parterstvo za upravljanje-skladistenje filtera, a nas oglobiti novom taksom za upravljanje dimom iz postrojenja za spaljivanje kao sto napisah par postova ispred.. :laugh:
 
Овај пројекат је јако користан за нас, само примитивне особе опседнуте политиком то не могу да примете. Политика је једна опасна болест.

Беч има инсинератор у центру града, а добро је познато колико они брину о екологији. (Müllverbrennungsanlage Spittelau)
Код нас ће га градити и одржавати најпознатија компанија којој ће ово бити референца и за убудуће, сигурно се неће брукати. (CNIM)

Једина мана је што ће бити мањег капацитета од потребног па ћемо ми размажени београђани морати и да рециклирамо да бисмо смањили производњу отпада. У томе и јесте највећи смисао, а не да све спалимо! Мени се људи смеју што користим еко-кесе..

Што се тиче пречишћавања ваздуха и принципа рада, узмите књиге па прочитајте. Није срамота не знати, срамота је лагати.

serbia_EfW-20171003011821738.jpg
 
Svi mi znamo da nama to treba i da treba da se reciklira razvija zelena ekonomija
Problem je nacin na koji su oni to zamislili i koliko ce to na kraju da nas kosta
Za pocetak trebalo je recimo pokazati koliko smeca jedan soliter od 100 stanova pravi mjesecno
Da su dogovorili sa nekim upravnikom zgrade koji ima prostoriju za smece u istoj
Pa da se odvaja papir staklo pet met odjeca baterije bio organski otpad i cep za hendikep
Pa da je onda pokazano koliko cega zgrada proizvede za mjesec dana
Koliko zaradi od reciklaze istoga a koliko malo ode onda na deponiju
 
Ako smo vec mogli sami da uradimo ima li neko odgovor odakle gradu Beogradu 333 miliona evra?
 
Iz budzeta nemora to sve odjednom moglo je fazno kroz par godina i naravno kredita a bogami povecanja racuna recimo grocka gdje se deponija nalazi skuplje placa smece od starog grada
 
Колика је оно беше цифра потребна да Србија санира све последице неадекватног одлагања отпада? Мислим да је преко 7 милијарди евра ...
 
Ovaj projekat je vrlo korisan za nas provizijaše ,
samo primitivni ljudi opsednuti politikom a ne drpanjem novca , ne mogu da to uvide ....
:lol: :lool: :lol:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=501314#p501314:191wtk5v je napisao(la):
laki72 » 16 Дец 2017 09:37 pm[/url]":191wtk5v]Uostalom, setite se kako su nas ekspresno oslobodili bremena iz Vince, nakon petooktobarskih promena, i to 'besplatno' i iz ljubavi?! ;)
Шта си мислио овим?
 
Nuklearno gorivo i nuklearni reaktor u institutu vinca
 
Istraživači: Deponije riznice bogatstva
Istraživači su završili prvu studiju o dragocenom materijalu koji leži na ogromnim deponijama smeća i na otpadima u Evropi.

Grupa od 17 organizacija je otvorila onlajn bazu podataka za "gradsko rudarenje", u kojoj su detaljno prikazane dragocene sirovine koje "dremaju" u bačenim baterijama i akumulatorima, elektronskim uređajima i na auto-otpadima širom Evrope.

Projekat pod nazivom ProSUM, ima za cilj da ukaže na mesta na kojima se može doći do aluminijuma, bakra i zlata vrednosti u milijardama dolara.

Grupa, koja uključuje i Univerzitet UN, navela je da su savremena vozila bogat izvor sirovina, među kojima su i litijum iz električnih automobila, čelik i magnezijum.

U "pametnim telefonima" koncentracija zlata je 25 puta veća nego u najbogatijoj podzemnoj rudi, a do tog zlata iz telefona je i mnogo lakše doći, navela je grupa istraživača.

Izvor http://www.021.rs/story/Info/Region-i-s ... tstva.html
 
Da li je moguće ovo?

I na kraju: U dokumentu označenoim kao 8.FINAL Schedule 4 Payment Mechanism, na strani 29 nalazi se rečenica: "Svi troškovi u RSD su troškovi vođenja Opex-a ili SPV-a koje treba 'naduvati' ".

Ova rečenica o naduvavanju se pojavljuje i u tekstuu Danasu

https://www.danas.rs/beograd/menadzerim ... -000-evra/

U budućem postrojenju koje će se graditi na deponiji Vinča, stručni kadar primaće i do 30.000 evra mesečno, dok će sekretarice, daktilografkinje i portiri imati plate više od 3.000 evra, definisano je ugovorom koji je Grad Beograd potpisao sa japansko-francuskim konzorcijumom kompanija I – Environment Investments Limited i Suez Groupe SAS.
...
Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganja, ovakve stavke ugovora nazvao je „naduvavanjem partijskih prohteva“.

– Sada ćemo jedno vreme biti braća sa Francuzima i Japancima, pa treba da trpimo sve. Sumnjam da će daktilografkinja kojoj je namenjeno 3.000 evra platu zadržati celu sumu, a da ne pričamo o drugim stavkama gde može daleko više da se uzme. Ukoliko je u pitanju savremen pogon, glavni inžinjer mora da bude osposobljen, a mi taj kadar nemamo, pa je za očekivanje da to bude stranac, i nije čudno da ima visoku platu. Za sve druge to je čudno u zemlji gde se prave ugovori sa strancima samo zato što smo mi zemlja jeftine radne snage. Ako neko pristaje da plaća toliko, veliko je pitanje da li je taj ugovor napravljen da bi se taj posao zaista realizovao – smatra Bušatlija.
 
Таман да одем на депонију распрнђокам електронику обогатим се постанем инвеститор који гради искључиво како беобилд каже :lol: :lol:
 
Citiracu Diogenov post i moj odgovor sa teme o reciklazi i u ovoj temi posto mi se cini adekvatnijom u odnosu na to sta se desava i kakav je sled dogadjaja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=547558#p547558:2vge7h9n je napisao(la):
Diogen » Sre Jun 27, 2018 2:28 am[/url]":2vge7h9n]Da bi mogao da se uspostavi dobar sistem reciklaže prvo bi trebali da zaustavimo pljačku u Vinči. First things first. :grand:
Ovaj lik mudro zbori.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_8B3kKGDQwI[/youtube]
Poslusajte snimak. Evo gde "investitor" dize kredit https://www.ebrd.com/work-with-us/proje ... e-ppp.html
 
Vrh