Šta je novo?

Deponija i spalionica u Vinči

Sa deponije opet crni dim. Ne toliko gust kao prvo veče, ali eto ga opet.

Za mene je ovde stvar veoma jasna. GRAD je kriv. Ne može da se traži da narod reciklira, odvaja otpad i sve što ide uz to, ako Grad to ne omogućava.

Moje je da đubre koje nakupim bacim u za to određeno mesto. Ako pored kontejnera imam reciklažni kontejner, u njega ću baciti ono što tu ide.

I to je to. Mene ne treba da zanima šta se dalje dešava. Ja sam svoju dužnost uradio. Moje je da govorim deci da tako treba raditi i objasniti im šta se dalje radi sa tim đubretom, a ne da ja lično idem na deponiju i pravim slojeve zemlje na svaki metar đubreta i slične stvari.

Takođe nije moje da sakupljače sekundarnih sirovina opominjem da zatvaraju kontejnere i ne razbacuju đubre, niti je moje da jurim ptice i teram životinje oko istih. To Grad treba da radi.

Već dovoljno radimo što im javljamo da su im kante i kontejneri prepuni, šta treba još - da im odvezem na deponiju?

Upravo tako.

Nemam vec dovoljno briga i ovako, i nemam vec dovoljno besmislenih obaveza i haraca prema drzavnom aparatu, nego jos povrh svega treba da idem da pravim gradjanske patrole i inspekcije po deponiji... Zato sto jedna odlutala individua mrzi sebe i ceo svet, pa misli da ako je njemu sve uzas, da treba i ostalima da bude. Ma daj...

A da, a kad ga pitas kako namerava da se bori i zalaze za bolje drustvo i svet generalno, kaze - bojkotovanjem izbora, tusiranjem hladnom vodom i trosenjem pola dana na pisanje o autokrivici i besmislu zivota. Ajde bre GTFO...

Просечан Београђанин се неће потрести око оваквих случајева и не видим како то може некога да шокира. Па просечан викендаш из Београда када дође код нас у Гроцку у своју викендицу поподне запали аутомобилске гуме да би растерао комарце. О штетности и канцерогености тог чина излишно је и говорити.

A Grocani to inace nikad ne bi uradili, a sama Grocka je inace cakum pakum kad nema Beogradjana... :lool:

Inace drago mi je da smo napokon ozvanicili i usaglasili se da Grocka nije isto sto i Beograd

Не, паљење аутомобилских гума је традиционалан обичај викендаша, великих Београђана којима је "чукундеда рођен на Чубури".

Грочани то не раде. Грочани "сахрањују" смеће.

Ma verujem, Grocka poznata u celom svetu po svojoj sredjenosti i ekologiji...

Наравно да није, "сахрањивање" смећа је специфичан чин, такође изузетно еколошки погубан, само ти не знаш шта то подразумева. Али то не значи да су Београџани велики чистунци, напротив, једнака ст*** која то испољава само на другачији начин, али зато воли да глумата ниво.

Па самим тим што си ти горе изнад написао да ти одлажеш смеће по пропису и да си са себе скинуо одговорност говори све о теби. Па ниси. Одговоран си, као и сви други. Зато што се на крају ланца, то твоје смеће одлаже на еколошки погубан начин.

Исто је и са канализацијом. То што ти имаш канализацију не значи да је твоја мокраћа мање погубна по околину од некога ко нема канализацију. Штетни ефекти су идентични јер у оба случаја нефилтрирано смеће одлази у природну средину.

Napisi mi taksativno, o strucnjace i pravnice Velikogrocanski, koju to jos odgovornost ja imam prema djubretu posto ga istovarim u kontejner?

A sto se stoke Beogradske tice, potpuno si u pravu i mislim da je zato krajnje vreme da se otcepite i od Beograda i od Srbije i da napravite svoju republiku. Evo uzmite i Em Sija da vam bude predsednik. Preporodicete se kad se otcepite, kao i svi koji su se do sad otcepili i distancirali od odvratnog Beograda i Beogradjana.

Kako pojedinac može da bude odgovoran što uredno odloženo smeće završi na pogrešnom mestu, na pogrešan način?

Da li sam ja odgovoran što plaćam porez pa taj novac ide u budžet pa Država radi sa tim novcem nešto nepotrebno i štetno za buduće generacije?

Daj malo realnosti, inače će svaki Srbin da bude odgovoran za svaki zločin koji neki Srbin negde izvrši.

Исту ако и сви ми остали. Нисмо као грађани притисли ниједну власт до сада да то реши.

Sta te sprecava da pocnes da pritiskas?

A da... trenutna pozicija, i partijski sistem koji ne prasta ako ih samo mrko pogledas, a kamoli pocnes da zapitkujes i preispitujes...

Dobro je rekao covek iz Grocke. Beogradjani jesu zaista najveci proizvodjaci djubreta u Srbiji.
Istovremeno su i najbahatiji.
Beograd je zapravo najvece selo u Srbiji.

Bio sam u Grockoj. Oni razumeju zemlju. To je njihova zemlja. Oni zive od zemlje.

Za bahate Beogradjane.
Postoji jedan obred koji nam moze pomoci da shvatite koliko smeca proizvodite i kakv je uticaj toga na okolinu.
To je "Garbage meditation".

Radi se ovako:

kada napunite kesu sa djubretom, poplocajte okolinu kante novinama.
Rukom (bez rukavica) vadite jedan po jedan sadrzaj kante, dok je skroz ne ispraznite.
Pogledajte koliko ste vi u vasem domacinstvu proizveli.
Gledajte malo to djubre, dok se ne osetite nelagodno.
Dok vas ne bude sramota.
Posle nekoliko minuta vratite sadrzaj u kantu.
Ne zaboravite i novine sa poda.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870614#p870614:1ypu38wl je napisao(la):
astrodule » Uto Avg 10, 2021 1:24 pm[/url]":1ypu38wl]Kako pojedinac može da bude odgovoran što uredno odloženo smeće završi na pogrešnom mestu, na pogrešan način?

pojedinac inicijanlo nije odgovoran, ali ako primeti da se to desava, mora da se dogovori oko toga sa drugim pojedincima i nadje nekog drugog da organizuje odnosenje smeca.

Pa preseli se u Grocku i onda se otcepite od Srbije, sta cekas @MC?

A rekao bih ti i jedno drugo, trajno resenje za sve tvoje probleme ali nije bas prikladno pa cu ostati na ovome. :mrgreen:

Batali ti Beograd nego pravac Grocka. Prvi dan da ih naucis da se ne tusiraju vise toplom vodom. Drugi dan da ih naucis da ne koriste vise drva za grejanje nego ljubav. Treci dan da ih naucis da ne pustaju vodu kad obavljaju fizioloske potrebe.

I javljaj redovno kako vam ide. Kako cveta zivot i drustvo bez stege zlih nazadnih Beogradjana i ostatka ljudske rase.

Bez generalizacija. Koliko imati bahatih negročana, toliko ima i bahatih Gročana. Sad je neko bolji od nekog drugog.

Kao niko od rođenih Gročana ne baca đubre u Gročicu, niko ne spaljuje svašta u svojim pećima?

Gde su ti Gročani koji vole svoju zemlju da naspu malo i srede put kroz Plavince koji posle svake veće kiše postaje teško prohodan. Sad moj ujak treba sam da finansira to, a već je nalazio čoveka koji bi im to uradio?

Svi su ljudi isti, nebitno je gde žive. Ima dobrih, a ima i loših (inače ne bih u pećinama i jamama po Srbiji nalazio belu tehniku i mrtve domaće životinje).

Ne razumes ti to, sustina je da smo mi ovde svi otpad a tamo nizvodno je oaza. To jest skoro pa oaza, a bice oaza cim se uklone Beograd i Beogradjani.

E sad, sreca u nesreci je da mi Beogradjani imamo sansu i priliku da se iskupimo. Sve sto treba da uradimo je da svi kolektivno zahtevamo od nadleznih ex-radikala da iz temelja menjaju svoje kadrove, organizaciju, tehnologije, nadzor, sistem i moralne vrednosti... bez izazivanja bilo kakve ljutnje, uznemirenosti ili neslaganja kod njih u tom procesu.

iiii da od sad pa nadalje svi prilikom izlaska na ulicu kacimo na sebe natpis "Ja sam palio u Grockoj", kao znak kajanja i zelje za iskupljenjem.

Prilicno jednostavno i ocigledno, zar ne...

Смећа има свуда. Ја се нагледам флаша и кантица за млечне производе из Словеније и Хрватске у Сави. Опет и мртвих свиња побацаних по Мачви и Срему. Видели смо ђубришта у Лимском и Дринском сливу, као и депонију у Пријепољу. Имамо у Панчеву код станице по жбуњу тону кеса коју ветар донесе са оближње депоније. Примери по Србији и окилини су бројни.

Nemamo organizovanu reciklazu. Da vidis kako na zapadu nasi ljudi rasdvajaju smece. Prvo plasticne flase i konzerve, svaka ti da nekih 10-15din kada je vratis u aparat na ulazu u svaki market.

Имају код нас апарати за флаше, лименке и тетрапак, али добијаш кредит за абател или 5-4 динара за бус плус. Али дефинитивно главни проблем је у организацији и едукацији. Треба прво увести рециклажу у основне школе и то у саме учионице. Папир, флаше, лименке и остало смеће требају да имају засебне канте у свакој учионици.

Ma kakvo sortiranje i plaćanje za otpad, mi smo još uvek udaljeni jedno 10 koraka od toga.

Jer, ne znam koliko forumaša to zna, ali ove sive kante što su postavili nedavno po gradu, što kobajagi imaju deo za papir, deo za metal i deo za mešovito... to je obična šarada. Kada dođe radnik čistoće, sve se to baca i ponovo meša u istu gomilu. Čak i da građani sortiraju otpad prilikom bacanja u tu kantu, to je džaba, jer sama Čistoća nema ni resursa ni volje da to sortiranje sprovede i održi od trenutka bacanja pa sve do dolaska otpada u Vinču.

Kačio je neko i fotografiju jedne od tih kanti kad se prazne. Može da se iskopa pa pogledajte. Dakle sortiranje je samo na papiru. Na kraju čistač sve baca u istu kantu/kamion/kutiju.

Ali to opet ne sprečava pojedince da osuju paljbu po narodu i da kažu kako je narod kriv što se otpad ne razvrstava, što su Čistoća i Vinča rasulo, i što godinama divljaju požari na toj prokletoj deponiji... Svi su krivi sem onih kojima ta deponija pripada, i koji dobijaju pare da brinu o njoj i o smeću u gradu. :D

У Рецикломатима разврставају отпад пошто их држи приватна фирма. А постоје и они контејнери од мреже за пет амбалажу иза Студентског парка које држи удружење особа са посебним потребама, имају и канте за стаклене флаше и пресу за лименке.

To da, toga ima. Ali same obične kante su i dalje miljama daleko od uvrštavanja u proces separacije.

A bile su nekad i one akcije da se donesu baterije u neki od 10ak Maksija širom grada i da se tu bace. Besplatno naravno, jer što bi te iko nagrađivao za ekološku svest i za to što si se iscimao... No nebitno, bilo je i to pa je ukinuto pre oko 5 godina. Pretpostavljam da nekima su i za to krivi građani. Nikako Delez ili Čistoća.

S time što se ti reciklomati ne prazne redovno koliko vidim. Pre neki dan sam prošao pored jednog u BKA, piše da je pun i ne može da se koristi. Drugi sam negde još video, ista poruka. To je bilo između 19 i 20h.

Vrh