Šta je novo?

Dedinjske vile

Ма знам ја то Гаго :) Нисам се довољно прецизно изразио - хтео сам да кажем да често не знам у којој згради је смештена амбасада а у којој резиденција. Иако би уопштено амбасаде требало да су зграде пословног типа у "пословном" делу града, тј. центру а резиденције куће предвиђене за становање у резиденцијалним деловима, то често није случај, па се неретко амбасада и резиденција налазе у истом крају, у сличним објектима и са истим обележјима, што их чини тешким за разликовање осим ако не приђеш и прочиташ на табли о чему се ради. Но, свеједно, хвала на детаљнијим објашњењима :)

Него, да се вратим на првобитну тему, ево пар слика са нета:

Почетак Ужичке, угао са Драјзеровом. На празном плацу у првом плану је касније изграђена вила у којој је амбасада Пакистана:
uzicka4347193911900.jpg

Генерала Штурма. Иначе, мени су куће са десне стране слике далеко лепше и отменије од ове две :/ Поготово од "Виле Јелене", лево доле.
bg-dedinje.jpg

And now for something completely different, савремена архитектура у Лисичјем потоку, може се рећи продужетку Дедиња:
dedinje-vile-08.jpg

Jeli to vila jelena maznula trotoar svojim zidom koja seljanija kako su ljudi prije drugog rata imali vise stila mozda zato sto su za pare radili da bi ih zaradili za razliku od ovih danas :|

Tačno se vidi da sve vile sa desne strane imaju daleko više zelenila i nisu se nabile do same ulice.
Ove turbo-behaton-80% zauzeća placa bolje da ne komentarišem.

Jedina stvar koja se meni sviđa kod tih jezivih karićkih vila jeste ovaj faux-italijanski 'bazen', kojem samo fali red čempresa s obe strane pa da izgleda kao neka imitacija toskanskih ili kalifornijskih bazena.

Predstavlja li ova bela u Užičkoj, što se najmanje vidi na slici, a liči na neko neoklasicističko zdanje, neku bitnu kuću, u smislu je li neki reprezentativan objekat?

Evo, konkretno me podseća na Greystone u Beverly Hillsu, delo Paula Thiena, kuća je inače mesto gde je npr. Mariah Carey snimala spot We Belong Together:

4872849896_eb020b0579_z.jpg

303273293_cc5043aa1f_z.jpg

Дедињац":2hl3dzkj je napisao(la):
Генерала Штурма. Иначе, мени су куће са десне стране слике далеко лепше и отменије од ове две :/ Поготово од "Виле Јелене", лево доле.
bg-dedinje.jpg

Na sajtu Politikinog Zabavnika član mmilovan kaže da je ovako nekada izgledala vila štampara Ćukovića, koju su devedesetih prepravili Karići:

news2009augustvila10531.jpg

Ne znam odnosi li se to na ovu vilu na preseku Užičke i Ulice generala Šturma.

Na Uličarev post

Него, Миловане, ти кажеш "али је преправљена И са предње стране" а ја не видим шта је овде преправљано. Или је мали Ђокица био мало бољи овде.

on dodaje

Nažalost, sve što se vidi na ovoj slici je izmišljeno i dodato, pa i onaj grčki hram sa strane...

pa mi zapravo ništa nije jasno.

Čak i ne vidim zapravo gde se to danas vide ostaci 'stepenišne kule'. :/

Ili možda misli na mesto gde su ove dve:

I ispred ove bele što je spominjah vijori se nečija zastava:

Japan, Kina, Koreja :D (dok ne dobijemo neku izbliza) – nije loša ni ova u donjem desnom uglu:

E, ovo je zapravo Koreja, levo, a desno ne znam šta je, mislio sam da je deo mesne zajednice, ali učinilo mi se. Na drugoj slici je jedna kuća u Tolstojevoj koja mi se svidela iz potpuno nepoznatog razloga.

Дедињац":17akm1he je napisao(la):
Почетак Ужичке, угао са Драјзеровом. На празном плацу у првом плану је касније изграђена вила у којој је амбасада Пакистана:

To je valjda ovo:

And now for something completely different, савремена архитектура у Лисичјем потоку, може се рећи продужетку Дедиња:

Evo na sajtu arhitekte Dejana Miljkovića postoje slike jednog projekta za koji piše da je baš na Dedinju:

02-1-dedinje-03.jpg

http://www.dejanmiljkovic.info/s index portfolio.html

Aham, to je u Heroja Milana Tepica kod parkica Rozali Morton, dakle nidje veze sa Lisicjim. Jedan od boljih projekata u Bg-u. Ima vec dosta kako su ove kuce izgradjene i jos se nije izgradilo nesto tako jednostavno dobro.

1a8111ede76c4dd3ba1478eb671e8627.jpg

Rezidencija Japanskog ambasadora.

d91479f5ec7b486cb2b710cd6a5595a6.jpg

68812f95865c439eaa6d7dca413ee0f7.jpg

Raskošna vila iz 1939. godine, koja je nekada bila letnjikovac bogatog beogradskog trgovca Rade Petrovića, ali ime arhitekte nažalost ne znam.

Ona se nalazi na Senjaku, u Simićevoj ulici broj 6. :D

Jeste, Johnny, sasvim jednostavan, nenakićen, a efektan projekat, mislim da je Miljković predstavnik onoga što zovu 'bela arhitektura'.

Ovo gore pre Karićevih, u Užičkoj 33, jeste rezidencija kanadskog ambasadora.

Moguće, ti bi trebalo da znaš, redovan si gost i prolaziš često tom ulicom.

:D

A reci mi, kakve su ovo kreacije sa ovim zavijenim pristupnicama, je li nešto poznato smešteno u njima? Ne razumem rezone ove kuće sa izraženim kružnim i polukružnim elementima. Ovakvo stepenište i balkon...

Sada sam na netu našao mapu Beograda i piše da je ovo ružno zdanje pre ove 'dalekoistočne' zgrade ambasada Kuvajta. Ali na internetu, ona je na adresi Tolstojeva 42. Na popisu ambasada to nisam mogao da potvrdim. Ovo odmah nakon 'dalekoistočne' je 'arapska ambasada', šta god to značilo, s obzirom da Beograd, izgleda, nema ambasadu Saudijske Arabije. I lepa je kuća.

Vila Karla Husnjika u Bulevaru kneza Aleksandra i rezidencija kanadskog ambasadora:

Aleph, izvini sto ti ne odgovorih, potpuno sam zaboravio na temu a i nisam bio u BG-u u poslednje vreme. Ne znam ko se tu uvalio a onaj put je izuvijan jer je nagib velik. Oprostices za sveze slike posto mi je riknuo aparat na putovanju pa dok ne nabavim novi.
Inace u Tolstojevoj je preko puta kluba poslanika rasciscen veliki plac i iskopana rupa, table jos nema.

Ma ništa, hvala tebi, nije uopšte hitno za te slike. :) Kad god da budu gotove, sasvim je OK.

Ja bih i sam možda nešto slikao, ali ne usuđujem se. Npr. pre jedno nedelju-dve htedoh da slikam fasadu italijanske ambasade (koja niti je na Dedinju, niti je vila, ali eto ima neke veze s temom), ali pitah policajca i on reče da nije dopušteno. Tek mi je pre neki dan i upalo uoko da postoji znak zabranjenog fotografisanja pored zgrade Novog dvora. :D

Bih, ali ne znam šta bi me snašlo da zalutam u neku dedinjsku ulicu. Da neko od vas možda ne zna jesu li 'zamračili', tj. nisu uslikali, kuću Čedomira Jovanovića sa panoramskim liftom, koja je valjda negde blizu dvorskog kompleksa?

Sta je bre ovo, ganc novo a neka "romanika"? Pardon, gnusan hibrid romanike i neoklasike, kao da su neke njihove nesrecne reinkarnacije naletele jedna na drugu u XXI veku. Strasno.

Vrh