Šta je novo?

Dečija igrališta

astrodule

Professional
Učlanjen(a)
05.08.2009.
Pohvaljen
41.922
Čini mi se da nemamo jednu temu za dečija igrališta, a mislim da zaslužuju posebnu temu.

Na žalost, počinjemo sa problemima. Naime, bezbednost je nešto na šta se mora posebno obratiti pažnja. Znam da je davno bio prilog o tome kako cela Srbija ima jednog inspektora koji je zadužen za bezbednost sprava na igralištima. Da li se situacija promenila ili nije, nebitno, činjenica je da problemi i dalje postoje i za prvi post u ovoj temi ću izabrati park u Nedeljka Čabrinovića (mislim da su slike upravo sa ovog foruma - izvinjavam se autoru što ne mogu da pronađem originalni post)

ned cabr parkic 1.jpg
ned cabr parkic 2.jpg

Naravno, ostali ste bez teksta.

Naravno da sam isti prijavio u martu i juče dobih odgovor. Spremite se...

Поштовани, достављамо Вам одговор ГО Чукарица:
Поштовани, у вези са представком коју сте упутили Одељењу за комуналну инспекцију и извршења ГО Чукарица а у вези питања грађана да ли је парк у Улици Недељка Чабриновића безбедан обавештавамо Вас да ово одељење није надлежно да врши надзор по том питању. Надлежне службе ГО Чукарица јесу поставиле мобилијар на предметној адреси - Недељка Чабриновића 58-64 те ће у скоријем периоду размотрити питање безбедности деце у паркићу , и највероватније уклонити бетонске плоче - подлоге и заменити нечим безбеднијим за дечију игру.

Срдачан поздрав,
Ивана Новаковић
Комунални инспектор
Одељења за комуналну инспекцију и
извршења ГО Чукарица

Tražio sam pojašnjenje od Beokoma i rečeno mi je

Поштовани, постоји одређени број паркова у граду које су финансирале општине и који још нису предати на одржавање ЈКП "Зеленило Београд", као што је у конкретном случају реч. Хвала.

I tako dolazimo do nekoliko pitanja - ko je uopšte napravio projekat ovog parkića? Ko je odobrio ovaj projekat? I na kraju dolazimo do Zelenila koje održava parkiće po gradu. O njima i stvarima koje im prijavljum ću napisati par reči za koji dan.

Viđao sam da "omladina" skače po toboganima i spravama za decu, ali ne sećam se da je neko zapalio i zezanja neko igralište.

Sa Sićveovog naloga na Fejsu.

zapaljeno igraliste 1.jpg
zapaljeno igraliste 2.jpg

Imamo i jednu zaista korisnu inicijativu.

Полиција ради увиђај. Надам се да ће они који су ово урадили брзо бити ухапшени.
И већ знам шта ће да се догодити када буду ухапшени. Родитељи ће им наћи адвокате који ће да тврде како су хулигани били пијани или дрогирани, како су се мало играли и правдаће се да материјална штета није велика. А потом ће суд да процени материјалну штету и да им понуди неку нагодбу.
Срамота. Зато ћу предложити да се у Кривични законик укључи ново кривично дело “оштећење инфраструктуре”. Па када неко украде шахт са улице, или бакарни кабл, уништава саобраћајне знаке, уништи споменик или игралиште за децу, без обзира на висину штете, мораће да одговара за оштећење инфраструктуре.
Ваљда ће после тога знати шта је ред.

Реновира се спортски терен у блоку 44 код шеталишта Лазаро Карденас и Дома здравља Нови Београд,а нешто се ради и око терена:

Обнављају се дечија игралишта у блоку 44:

Јуче сам опет дошао у блок 44,па сам обишао и игралишта која се реновирају.Приметио сам да су ставили бетонске стубове за клупе,али осим тога ништа посебно се није променило.Мора више да се ради:

У 37. блоку уз аутопут. Ма боље и да ништа не дирају него да делу руинираног игралишта на површини од 10 квадратних метара ставе три најјефтиније пластичне справе које нико неће користити, као у блоковима 34 и 38.

Svi znamo i vidimo da deca vole da se igraju oko i na spravam za vežbanje, mala deca naročito tamo gde je podloga sa kamenčićima.

Pošto su te podloge uglavnom rasute okolo, skoro svuda se vide betonska postolja od tih sprava.

IMG_7528.JPG
IMG_7529.JPG

Mislim da se slažemo da je prilično opasno i da mala deca mogu lako da padne i zveknu glavom o te oštre ivice.

Ja naravno prijavio i dobih sledeći odgovor

Поштовани, достављамо Вам одговор Сек. за инспекцију, надзор и комуникацију у вези Ваше пријаве на локацији код основне школе Иван Гундулић: Поводом представке суграђана из Новог Београда, од дана 22.09.2025. године, примљене дана 26.09.2025. године у Одељење надзора над радом комуналних предузећа, планских акција и надзора комуналних инспекција градских општина, Одсек надзора комуналних инспекција градских општина, која се односи на небезбедне бетонске стопе (постоља) фитнес справа, са оштрим ивицама, на терену за фитнес, постављеног на јавној зеленој површини од стране ЈКП „Зеленило Београд“, Мали Калемегдан 8 у Београду, код ОШ „Иван Гундулић“, Париске комуне 12 у Новом Београду, обавештавамо Вас да је комунални инспектор овог Секретаријата, у присуству руководиоца погона Нови Београд 1, ЈКП „Зеленило Београд“, у поступку ванредног инспекцијског надзора покренуо управни поступак у предмету контроле одржавања и уредности зелене и рекреационе површине на којој се налази предметни фитнес терен са справама.Увидом на лицу места и записником од 02.10.2025. године, утврђено је да се на предметној локацији, на делу зелене површине постављене справе за вежбање које су уредно и безбедно анкерисане за површину фитнес терена које је насуто ситним каменчићима – ризлом, али је и констатовано, да је висина бетонских стопа изнад нивоа насуте ризле, па су оштре ивице правоугаоних стопа оштре и небезбедне за одрасле кориснике, којима је по изјави присутног одговорног лица и намењен терен, па се безбедност деце наведене у иницијалној пријави и не доводи у питање. Такође је на предметној површини нађено смеће и други комунални отпад.Имајући у виду утврђено чињенично стање комунални инспектор овог Секретаријата, сходно овлашћењима датим чл. 26. ст. 3. Одлуке о уређењу и одржавању паркова, зелених и рекреационих површина ("Сл. лист града Београда",бр.12/01,…111/21), чл. 37. Закона о комуналним делатностима („Сл. гласник РС“, бр.88/11,…94/24) и чл. 37. Закона о инспекцијском надзору („Сл. гласник РС“, бр. 36/15,…95/18), донео је дана 06.10.2025. године, решење ЈКП „Зеленило Београд“, Мали Калемегдан 8 у Београду, да допуни и поравна површину насутом ризлом са висином бетонских стопа на којима се налазе фитнес справе, као и да уклони комунални отпад, и на тај начин доведе предметну површину у безбедно, чисто и уредно стање.

Bitan deo

Увидом на лицу места и записником од 02.10.2025. године, утврђено је да се на предметној локацији, на делу зелене површине постављене справе за вежбање које су уредно и безбедно анкерисане за површину фитнес терена које је насуто ситним каменчићима – ризлом, али је и констатовано, да је висина бетонских стопа изнад нивоа насуте ризле, па су оштре ивице правоугаоних стопа оштре и небезбедне за одрасле кориснике, којима је по изјави присутног одговорног лица и намењен терен, па се безбедност деце наведене у иницијалној пријави и не доводи у питање.

У каквој идиотској творевини ми живимо.

Ali koliko vidim, zbog bezbednosti odraslih kojima su sprave namenjene, dopuniće rizlu i ukloniti otpad. Tako da je odgovor na tvoj zahtev pozitivan. Dakle ne vidim da je odgovornost nepreuzeta/ prebačena.

Samo su morali malo da te suvoparno-formalno potkače kad već moraju da postupaju po tome što ih cimaš 😆 da se pitanje dece na nečemu što deci nije namenjeno i ne postavlja, ali zarad bezbednosti odraslih će uraditi predloženo tj. doneti pozitivno rešenje. 🙂

Ali to bi onda značilo da bi Beli morali da sklanjaju decu sa vežbališta jer nisu njima namenjena, a možda i kažnjavaju roditelje zbog toga?

Ja ipak mislim da jeste dućnost Belih da kontrolišu da li se površine koriste u skladu sa namenom. Ako je ovaj inspektor konstatovao da teretana nije predvišena za decu, to znači da dete može da se povredi i da zbog toga ne sme roditelj tu da ga pušta.

Naravno, sve ovo zvuči američki, ali da imam vremena (kao što bi trebalo da imaju "opozcija" i NVO), uhvatio bih se za ovakve stvari, a pre toga maltertirao Bele da rade svoj posao i svaki komunalni problem u svom vidokrugu prijave (npr. mogu oni da prijave da nema dovoljno kamenčića na ovakvim prostorima)

@astrodule Srećno! 😄

Ja sam izgubuo volju i turistički da posetim SAD kad sam video za šta sve hapse. Nacija ispranog mozga. Na drugi način od nas ovde. Ne kažem da smo mi bolji. Al mi ipak više smeta društveni puritanizam i stroga kontrola čim se kroči na ulicu. Tamo i za prekršaje i ako nema opasnosti od bekstva obavezno stavljaju lisice i hapse te kao najgoreg krimosa.

U principu ovde nemaš prava i slobode na visokoj ravni, a tamo imaš potencijalnu šansu da doguraš do vrha svojim zaslugama, znanjem, obrazovonjem al na dnu ti ne daju oduška... Dok ovde ako ne ugrožavaš vrh vlasti i ne pretenduješ na njihove pozicije tebe manje više puštaju na dnu, ne cimaju te, ne hapse te ako si ostavio kera na 5 min u autu dok si otišao do dragstora na 29 stepeni uz dva otvorena prozora. U Americi se odmah stvori policija, razbija staklo na autu, spasava kera koji ih gleda bledo, stavlja vozaču lisice i piše prijavu. Verovatno dobija jail time.

Protiv sam nebuloza i ekstrema do kojih možemo doterati pravo. Mada ponavljam kod nas pritiskaju one koji pretenduju da ih ugroze, namerno se ne snimaju policijska postupanja da ne bi krivično odgovarali kad prekorače ovlašćenja itd. Nekako mi se borba na tom novu čini vaznijom pa ćemo u normalnim opštim okvirima moći da cinculiramo i teramo mak na konac sa ljudima poput možda tebe 😄.

Ali ono kao dok ne postavimo opšti okvir daj oduska malo barem običnim ljudima da ne odgovaraju za kojekakve gluposti i da ih ne prijavljuješ bezveze kao neki muški Karen, a organe pritiskaj koliko ti volja... Ako samo prema belima imaš pasiju, onda u redu... ali znaj da nekad prekršaj ukljucuje i prekršioca kao fizičko lice a ne samo Bele koji kontrolišu i tu mi nije ok preterivati. Kao što mene ova matora kuja iz prizemlja smara za klimu koja mi je radila bukvalno 10 dana u toku leta gde bi sporadično zakacila njen sims. Iako sam joj objasnio da je uključujem zaista retko jer volim toplotu i da ću većinu vremena biti u NS... Ona neće ni da čuje, neće kompromis, hoće da me prijavi... Lupetara da se stvara rđa, da se buni cela ulica, patološki lažov baba. 🙂 Znači samo u tom smislu se grozim tih entitled ljudi po Beogradu, koji kao da u Holivudu žive, a drugo radi šta hočeš. 🙂

Ja sam izgubuo volju i turistički da posetim SAD kad sam video za šta sve hapse. Nacija ispranog mozga. Na drugi način od nas ovde. Ne kažem da smo mi bolji. Al mi ipak više smeta društveni puritanizam i stroga kontrola čim se kroči na ulicu. Tamo i za prekršaje i ako nema opasnosti od bekstva obavezno stavljaju lisice i hapse te kao najgoreg krimosa.
90% toga što vidiš po društvenim mrežama ima neki uvod koji se vidi, gde je neko bio drčan i bezorazan, za šta bi te ovde vozili na Avalu...
Jedna stvar koji treba da zapamtiš je alkohol se ne pije na ulici, a čak i za to možeš da se izvučeš ako pokažeš poštovanje za pandura (koliko god to teško bilo)

90% toga što vidiš po društvenim mrežama ima neki uvod koji se vidi, gde je neko bio drčan i bezorazan, za šta bi te ovde vozili na Avalu...

Nije. Vidi se lepo policijsko pustupanje preko body cam od poziva pa nadalje, al ne vredi o tome raspravljati da li su više puritanci ili mi, za besmislice. Naravno da ovde ima bezumnog postupanja isto al i okretanja glave za besmilice, ko će da se bakće birokratijom, dok tamo to ne prolazi.

Iskreno ako i jesam u krivu za nešto sitno bolje par šamara da popijem, malo sirove discipline, nego krivični dosije... uz sve druge posledice koje to nosi. Mada sam ja do sada imao samo ok postupanje od policije, sem malo verbalne agresije, ništa drugo, nikad fizička. Al im nisam bio pretnja, za njihove pozicije u društvu, nisam remetio sistem, o čemu sam govorio. Tada bih svakako loše prošao, što vidimo po hrabrim studentima.

Nije. Vidi se lepo policijsko pustupanje preko body cam od poziva pa nadalje, al ne vredi o tome raspravljati da li su više puritanci ili mi, za besmislice. Naravno da ovde ima bezumnog postupanja isto al i okretanja glave za besmilice, ko će da se bakće birokratijom, dok tamo to ne prolazi.
Pazi, ja skoro trećinu života tamo provodim, još od ranih dana. Možda sam samo navikao na te besmislice, ali definitvno je ovde (bar meni) mnogo lakše ući u problem sa pandurima (bar kao belac).

Ovde imao razne situacije, i vođenja u stanicu iako bukvalno veze nisam imao sa tim, jednom sam dobio šamare od interventne (pazi sad: zato što je mislio da ga za*ebavam kada sam mu rekao da sam naučnik, uz to uredno zaposle u NIO). Sa druge strane, za kakve sve prekršaje sam tamo uspeo da se izvučem na priču... bolje da ne pišem, pokupiće neki AI i ode meni viza :ROFLMAO:.

Nego, on-topic: koliko je uopšte taj šljunak podgan za vežbaonicu? Ljudi bi mogli da ponesu vijaču, rade sklekove i svašta drugo, ali to ne ide na šljunku.
Možda ima nešto za šta je šljunak pogodan, ali mi ne pada na pamet.

Sljunak deluje kao dobra ideja i jeste kada bi se odrzavao redovno i cistio sa okolnih povrsina. Narocito je lose ako je odmah pored asfalt jer taj sljunak na asfaltu je katastrofa i prakticno ne mozes nista da radis na takvom asfaltu.

Sto se tice vijace, raznih guma i prakticno skoro svakog rekvizita - da, nije sljunak odgovarajuci.

Znaci, u principu samo na prvi pogled je odlicna ideja, kao ekoloska, lepo se uklapa, ali tartan je mnogo bolji, tj. prakticniji izbor.

Problem sa tartanom je sto ume da smrdi na suncu.

Meni je iskreno trava sa stazama od kamena ili čak betona do sprava (kada je kiša) sasvim OK.

Tatran je super za staze za trčanje, za igrališta i vežbališta baš zna da se oseća, a onda i brzo strada.
Ne znam što se tiče onih priča da je nezdrav i da ispušta kancerogene materije, pretpostavljam da to dolazi onih ljudi što piju sodu bikarbonu i nose preiveske protiv zračenja.
(nisam nikad stigao da istražim, ali verujem da bi se dizala veća buka)

Vrh