Ja sam došao do zaključka da mi nemamo dovoljno policajaca ili da su vrlo neorganizovani, tj, neće da rade.
Zna se gde džeparoši operišu i kada mi neki policajac u civilu operisao, bez problema bi uhapsio svakodnevno džeparoše.
Primer drugi, u vezi krađe bicikla iz moje zgrade. Prjavio sam krađu istog dana i inspektor koji mi je uzimao podatke je rekao da će tehničari doći i "snimiti" situaciju. Nisu došli, a kada sam posle 3 nedelje zvao, rečeno mi je da će doći kada stignu. Da su oni došli istog dana, uzeli izjave od komšija (mnogi su sumnjali na jednog komšiju), malo stisli sumnjivog komšiju, pogledali snimke kamere okolnih objekata i ulaza, saznali bi tačno vreme obijanja (jedan komšija je video dvojicu u kapuljačama da se motaju ispred), identifikovali vozilo u koje su upakovani bicikli (4 bicikla), sve bi se rešilo za 2 dana.
Primer treći. Tašta zaboravila telefon u apoteci, vratila se posle pola sata i zamolila prodavačice da pogledaju snimak. Apotekarke je iskulirale. Otišla u policiju (200m odatle) i rekla da se neće skloniti dok je neko ne primi. Primili je, inspektor otišao u apoteku, apotekarke se setila da je tu bila jedna ciganka iza tašte. Inspektor otišao u obližnju ciganmalu i rekao da hoće da se telefon pojavi ispred njega za 10 minuta. Telefon se pojavio ispred njega za par minuta.
Znači sve se može kad se hoće. Meni ne odgovara sistem gde se sve može ako si napadan, imaš veze i slično, već hoću da podnesem prijavu i da se to reši bez mnogo buke i vike. Naravno, tako je verovatno u Švedskoj i to ne očekujem na Balkanu, ali ne žim da vidim ni ku*cobolju i ispijanje kafica u radno vreme.
Nemate ljudstva? Zaposlite! Povečajte kvote na Policijskoj akademiji i centrima za obuku.