Šta je novo?

Cvetne fasade i balkoni

Spontanost je ovoga puta dala dobar rezultat.


Ali... uvek nešto mora da fali, šta je sa olukom, kao zapuštena oglasna tabla? Čuvar se bunio kada sam pikirala zelenilo jer je tu zaboga banka a bogami i kamera. Pa, šta s tim, fotografišem javnu površinu, rekoh mu, i tako umirim uznemirenog čuvara.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=394043#p394043:f25c5rna je napisao(la):
Дошљак » 25 Jun 2016 01:31 pm[/url]":f25c5rna]Ево један леп пример из блока 29 :)


file.php

Svaka cast za blok 29 ! :gobb:

Inace puzavica se zove Tecoma :) (Tecoma x Crimson Flare)

A evo i lokacije :)

https://www.google.rs/maps/@44.8158864, ... 6656?hl=en
 
Campsis radicans је латински назив, не знам имамо ли ми израз за ту биљку..
 
Imamo kao i za zbun - Trubice ili tako nesto...mada dosta ljudi i ne zna pravo ime ove neverovatne puzavice...jedino sto je vrlo invazivna i seje semenke svuda unaokolo...ali je neumorna :)
 
Ako je off brišite, mnogo je sličnih tema ali recimo da je ovo terasa zgrade u centru BB prilično neugleda ali ne tako stara. Saksije sa zimzelenim žbunjem sasvim dobro su spasile izgled. Okret nazad je već jeziv.
 
Pre nego što načinimo balkone, terase i prozore cvetnim
neophodno je bezbedno odvaliti sve okolne klimave delove (ako vec popravka nije moguca) a saksije dobro obezbediti :!:

NESREĆA U CENTRU GRADA Deo terase otpao sa zgrade i čoveka POGODIO U GLAVU
Deo terase sa zgrade u Bulevaru kralja Aleksandra 107 otpao je i ozbiljno povredio jednog od prolaznika, saznaje "Blic".
Do nezgode je došlo oko 12.10 sati, a stepen telesnih povreda još nije poznat.
- Muškarca je jedan komad betona pogodio pravo u glavu, čini se da su povrede ozbiljne pošto je čovek ležao na zemlji obliven krvlju...
https://www.blic.rs/vesti/beograd/nesre ... vu/nwhd7em
 
vidim sad da je to predratna kuća sa velikim terasama ali fasada izgleda relativno ok.
 
Kazu sa balkona...
ako je sa onog ,,cvetnog,, dal moze biti čak šta više da je oslabljen deo beotona vodom, baš zbog prezalivanja cveca ? :roll:
 
FC94BCAE-C5E0-48CE-AB75-BB41404DA19B.jpeg
6663EF65-AC71-495E-B920-6EF252849BAA.jpeg
Ne znam da li je pravo ovo cvece, ali lici kao da su male saksije okacene. Bivsa “Jovankina” vila, inace.
 
Poceo sam sa sadjenjem cili paprike na balkonu.
Rezultati su vise nego dobri. Papricice su ljubicaste i nepodnosljivo ljute.
Zanima me u kojoj meri povrce koje je 20-30m iznad zemlje upija izduvne gasove.
 
Samo dobro operi kad oberes. Vazno je da nije prskano. AKO ih budes brao, ako je samo za ukras, ne brini nista, izduvni gasovi su svuda, to je neizbezno, e sada jedino je mozda vise rizicno ako ti je terasa u zoni Zel venca, Despota Stefana ili recimo Brankovog mosta ili Sajma.
 
Zar nije Grad ranije organizovao takmičenje za najlepši balkon u Beogradu (sve sa nekom privlačnom nagradom)? Ili sam ja to sanjao? :D
 
Koje biljke bi bile idealne za velike terase, pored ograde terase da oplemene prostor, ali i da pruže privatnost? Da budu bar 1.5m visoke i da budu na tom mestu tokom cele godine, bilo da je sneg, kiša, sunce, vetar. U kakvim posudama/saksijama bi ih trebalo saditi?
 
Puzavice poput petoprste i troprste lozice, neki je još zovu i "devojačka lozica", latinski Parthenocissus quinquefolia, pa onda može bršljen, pa recimo vinova loza, orlovi nokti... Za ove puzavice je najbolje da koristiš jedan od dva metoda. Prvi je da posadiš uz ivicu terase i da onda pustih da se popenje do plafona, pa tu razapneš kanap od jednog do drugog kraja i usmeriš puzavicu da tuda raste, a da onda kako se grana, te grane pustiš da prirodno padaju. Drugi način je da kupiš više biljki pa ih posadiš, najbolje u veću žardinjeru, i inda razapneš konac od žardinjere do plafona i svaku biljku usmeripš da raste na gore. Orlovi nokti cvetaju tokom leta i daju specifičan miris sa svojih belo - žutih cvetova. Najčešće se mogu naći u primorskim krajevima, ali rastu i kod nas uspešno.
Možeš da posadiš i četinare, tj. da staviš saksije u jedan red, nekoliko njih jednu do druge. Obično se koriste tuje, mada ja bih preporučio i neke druge četinare sa mekim iglicama, a da nisu žbunaste vrste. Možeš po istom principu i ligustrum, pa onda bukvu (obična i crvenolisna), pa može i klen... To su ti sve vrste koje su normalo drveće, a često se koriste i za ogradu koja zahteva da bude veća. Možeš da probaš i sa crvenolisno dekorativnom šljivom, ako ti nije problem što bi trebalo da se skupljaju plodovi kad sazru, ili ranije, ako ti oni nisu bitni. Kod mene u naselju ima jedna ograda sa običnom zelenom šljivom, i to deluje jako interesantno, a i zahvalno, jer spadaju u brzorastuće drveće. Ako ti ne smeta trnovita biljka, onda bi mogao da razmisliš i o japanskoj dunji.
 
Puno hvala Sole, stvarno si car! :gobb:
Gomila ideja za istraživanje :sesir:
 
Baveći se bonsaijem duži niz godina, imao sam prilike da se i sa ovim aspektom pozabavim, indirektno. Ako treba još neka pomoć, slobodno pitaj.
 
Vrh