Šta je novo?

Crna Gora

EU daje još 50 miliona za auto-put

Dopuniće se finansijski sporazum sa Briselom kojim je ranije obezbijeđeno 100 miliona za drugu dionicu od Mateševa do Andrijevice

Ne treba biti naivan i misliti da je to novac koji se nece morati vracati. Na ovaj ili onaj nacin, sve ce se to morati vratiti. Sa kamatom, naravno...

Grant deo se ne mora vraćati. To je prosto cinjenica. AP ostaje uglavnom narodu regiona.

Ne treba biti naivan i misliti da je to novac koji se nece morati vracati. Na ovaj ili onaj nacin, sve ce se to morati vratiti. Sa kamatom, naravno...
Pa mene zanima ta argumentacija kako ce se vracati? Koji je to nacin? PS. CG kad udje u EU imace jos vise novca za infrastrukturu iz EU fondova.

Da li ti zaista misliš da EU zavlači ruku u džak i daje siromašnima a uzima od bogatih bez ikakvog interesa?
Možda taj interes nije da te pare vratiš sa kamatom ali ćeš guzicu (figurativno) morati da prodaš na drugi način.

NIkad ne reci nikad. Osim za ulazak Srbije u EU, to se po svoj prilici neće desiti nikad. A Crna Gora, pa i Albanija, u narednih pet, najverovatnije.
Jako tesko , gotovo nemoguce. Te ideje sluze samo za potkusurivanje gradjana u Crnoj gori za izbore i naravno lazna obecanja. Po meni, CG ce u EU sa Srbijom , nezavisnim Kosovom i Albanijom uz naravno priznato Kosovo od strane Srbije (to je vec koliko vidimo uradjeno)

Šteta što neće leteti na relaciji Beograd-Podgorica, ili Beograd-Tivat. Da malo snize cene i povećaju kapacitete.
Prilično sam siguran da Open Skies to dozvoljava. Nisam siguran da Srbija i CG to mogu da zabrane. Srbija je pristupila sporazumu jos 2006, pretpostavljam da je i CG član.

Prilično sam siguran da Open Skies to dozvoljava. Nisam siguran da Srbija i CG to mogu da zabrane. Srbija je pristupila sporazumu jos 2006, pretpostavljam da je i CG član.
Problem je bilateralni spprazum koji derogira Open Skies, ako dobro razumem. Ali ulaskom CG u EU koji se očekuje pre Srbije, Crna Gora će morati da se povuče iz bilateralnog sporazuma.

CG ipak ima neku, malu ali postojeću, šansu da udje u ovakvu, nereformisanu EU. Postoji interes da se proces pridruzivanja učini opet kredibilnim, jer je isti najjača poluga jeftinog uticaja na region. Sve drugo je skuplje.

CG je dovoljno mala i realno sa nula potencijalom ucenjivanja, dokle god joj se toleriše upotreba eur, bez da su clan euro zone. To im ide u prilog.

Ono što ne ide je što realno bar trećina stanovništva podržava političke opcije na koje Vučić ima jak, povremeno i presudan uticaj. I to se ne može na silu menjati, jer je pitanje identiteta, koje Crnogorci apsolutno ne umeju da hendluju razumevanjem, već ismevanjem i pritiskom.

Moja lična procena je da će nepoverenje usled ovog drugog nadjacati korist od prvog i da će CG negde tu pred kraj procesa biti zadržana u balkanskom limbu obostrano neiskrene i licemerne politike (i eu i nas ovde).

Što je šteta. I za cg i za eu.

Vrh