Hvala dragi Nidžo, moje kritike su upućene paradoksima postavljačima sadašnjeg sistema, ne nikom ovde lično. Eto ti kažeš "našeg predsednika", a čovek nikako nije moj predsednik, pravilnije ga nazvati predsednikom Srbije ili srpske korporacije. Pošto mi je rejon gde on vlada trenutno najneposredniji, njega više kritikujem no bilo koje druge, znači 10x više nego ovo u CG, da neko ne pomisli da samo CG kritikujem gde ne valja. Međutim to što sam sa đedovine privremeno odsutan, ne znači da sam je drugima prepustio. Problem mog lepog osećanja u CG je što 1. nemam pravo državljanstva ni glasa (kao ni u BH, Hr) na zemlji svojih predaka (a vidimo daje se državljanstvo Turcima, Arapima i sl za pare). Čak štaviše, ima puno ljudi i rođenih u CG kojima je oduzeto dvojno državljanstvo, pa su stranci u zemlji svog rođenja i svojih predaka (npr moj zet u Bgu koji se čak izjašnjava kao Crnogorac u nesrbskom smislu). 2. Sloboda kretanja. Apsolutno je neprihvatljivo da se ikome ka zemlji njegovih predaka meće prepreka u vidu granice. Jer je to mešanje onda u stvari naših porodica i rodova. Nikada nije bila nijedna veća migracija iz Srb u CG da bi je ugrozila, pa čemu zaštita kretanja fizičkom granicom? Sem ako u okviru ograničene teritorije želi da se odradi socijalni inženjering promene identiteta dela stanovništva, a to ne bi bilo odjednom moguće u široj zajednici, pa se zato cepka po delovima gde ima kritične mase da se završi posao asimilacije. Dakle, ta namera CG koju podržavaš je loša, pa kako ti kao dobar čovek možeš biti za to? 3. Zašto CG ima potrebu da vlada tuđim teritorijama poput Stare srbske Hercegovine? Mi smo bili Srbi tamo dok još ime crnogorako nije bilo ni nastalo, pa što bi sad podpadali pod neki mlađi, skorojevićki identitet, a ne zadržali svoj, stari? Znači opet socijalni inženjering deSrbizacije, al kao da se osećam prijatno Itd itd, ali navedeno dokazuje da nije moguće da se ja kao Srbin osećam ugodno u CG, zapravo cela priča i jeste da se osećam/osećamo neugodno. Sa druge strane, Srbija je zadnjih vekova i vekova radila upravo suprotno: bez granice je dozvoljavala slobodan ulazak i čak masovna naseljavanja iz tih krajeva u sebe; mnoga imanja su uzeta npr od starosedelaca i data upravo Crnogorcima posle II sv rata (Folksdojčera, predratne buržoazije...); davana su im ključna mesta u privredi, vojsci, policiji... čak su i predsednici Srbije bili, kažu, poreklom otale (Karađorđevići, Aleksandar čak rođen na Cetinju, Sloba, Tadić...) kad će neko poreklom iz Srb isto tako velikodušno biti predsednik CG? Znači CG se ponela totalno sebično, interesdžijski za svoje interese, ne dozvoljavajući uzajamno ni ravnopravno ikakve interese drugih članova zajednice i ne znam kako ti niti bilo koji pošten čovek može biti za jednu takvu konstrukciju. Naseljeno stotine hiljada ljudi na plodnu zemlju u Srb, davane kuće, poslovi uhlebljenja, odvajano za zemljotrese itd... a zauzvrat rampa na granici? Ispada da je rampa bila otvorena za kretanje samo u jednom smeru, a da je za suprotan pravac spuštena. Nije pošteno, nije. Čojstvo i junaštvo ispadoše samo bajke za isticanje različitosti od ostatka srbskog roda...