Šta je novo?

Crna Gora

tih 42 km kosta kao 420 u ravnici.

Pojedini bas imaju zelju da polemisu, bez argumentacije, pa makar to bio tezak OT.

1. Srbija, jadna, korumpirana, razapeta na stup srama, prezaduzena...
GRADI trenutno par stotina km autoputa od kojih je veci deo po brdskoplaninskim oblastima. Cinjenica jeste da je u Crnoj gori deonica Pg - Matesevo izuzetno zahtevna sa nekoliko izuzetnih objekata na njoj (posebno most sa visinom od preko 180m)!
Cinjenica jeste da secti busi i 30-tak tunela!
Ali cinjenica jeste da je posao 'jedva' ugovoren!

To valjda dovoljno govori o ekonomskoj moci Crne gore.

Da se razumemo. Nisam lokal-patriota. Volim svoju zemlju, ali volim i okruzenje.

Prostor nekadasnje SFRJ koji sada politicari krste ovako ili onako je MOJ prostor.
I svim ljudima u drzavama nastalim na prostoru SFRJ zelim sto brzi ekonomski rast i prosperitet.
Takodje, nevezano za 'nostalgiju', nisam bu**** koja razmislja po principu 'da komsiji crkne krava', jer znam da ako je njima bolje i meni ce biti bolje!!!

Dobar deo izvoza Srbija plasira u okolne drzave. Ako je i njima bolja ekonomska situacija, veca je traznja za robom, pa je i meni (nama) bolje, zar ne?

Ali pisati hvalospeve o prosperitetu i napretku???
Ljudi, budimo realni. Sve juzno od Alpa je 'saka jada'.
Male i jadne drzavice, toliko slabe i zavisne da se svaku moze da destabilise bilo kakav poremecaj na trzistu.
Na kraju krajeva, imate primer Slovenije, o kojoj se do pre par godina pisalo u superlativima kao o modelu uspesnosti. Jeste, mnogo im je bolje nego u Srbiji (mozes misliti uspeha ;) ), ali vidite li 'sunovrat' u zadnjih 5-6 godina???!

Vratimo se na CG.
TRENUTNI pokazatelji kazu da im je bolje. Ok, drago mi je za njih, neka im bude jos bolje.

Samo se bojim da ne bude scenario kao u Srbiji, gde se pre 7-8 godina zanosilo kako se ima rast na odrzivim osnovama i dodatno zaduzivalo pricajuci kako smo 'nisko zaduzena' zemlja.
Trljali smo nos drugima i mislili da nikada nece doci kraj rasprodaji drustvene (nase zajednicke) imovine, kao i da krediti koje smo dizali nikada nece doci na naplatu.

P.S.
Voze bolja kola??!!
:D hahahahaaa
E bas me nasmeja... kakav je to pokazatelj?
Pa vozili su Hrvati pre nekoliko godina bolja kola nego Austrijanci iako su totalno inferiorni po ekonomskim pokazateljima u odnosu na njih :)

Malo kredit, malo lizing, prodas dedovinu bud zasto i pravac salon automobila!!!
Imali smo i mi slicno u Arandjelovcu, Beocinu, Vrscu...

Samo po meni nema goreg pokazatelja od toga. To govori o nedostatku ideje i preduzetnistva kod ljudi, a ne o sveukupnom boljitku.

Laki naravno da će biti scenario kao u Srbiji. A ovo za obrazovanje mi je najsmešnije. Njihov jedini državni fakultet je na nivou megatrenda ili singidunuma. Za sve što je teže od prehlade crnogorac će otići u Srbiju po lečenje i dijagnostiku. Kultura i umetnost ne postoje, postoji ideal o lakoj lovi, kriminalu i bogaćenju. Sa druge strane crnogorci su preduzimljiviji od nas, lakše se odlucuju na privatnu inicijativu, i odgovorno tvrdim da su Srbi veće lenčuge. I to je glavni faktor štooni bolje žive od nas.

главни фактор је лака лова од туризма

Laka lova od turizma, prodata dedovina, ovo ili ono.... tek bolje je :) i eto mene dolje za 2 nedelje :)

@marat
nisam od onih koji `hejtuju`, ali ovaj put moram!

- Pretpostavljam da kada oes dole za dve nedelje, ostajes trajno?
mislim ko ide tamo gde je losije :p ;)

kakva je ovo postala zona sumraka. :D
"sramota me koliko nam je dobro", a dole (u CG) je jos bolje!!! Crnogorci umrese od sramote :D ;)

Мене је, напротив, срамота што је Црна Гора - неразвијено подручје у СФРЈ - данас економски развијенија од Србије. И срамота ме је што је у Федерацији БиХ већа просечна плата него у Србији. И што су фирме које се у Сарајеву баве истим послом као она у којој сам ја запослен у Београду на знатно вишем нивоу (и финансијском и организационом). Итд.

И, Лаки, то да статистика није важна, измислили су режиму угодни мислиоци, којима одговара да народ буде у заблуди. Кад причамо о овим стварима, статистика ти све говори. Раст БДП-а од 3,5 одсто у Црној Гори насупрот Вучићевој Србији, тренутно јединој земљи у региону са негативном стопом раста, показује ти да ће ако се, не дај Боже, такав тренд настави у наредним годинама, народ из плодног Поморавља и Шумадије гледати да се сели главом без обзира у... Шавник и Андријевицу.
Е, тек тога ће нас бити срамота, ако се деси.

Laki sam si sve rekao cisto hejtovanje.:) Da li je moguce da nikada nisi bio negdje gdje je bolje nego u Srbiji ? Pa si se ipak vratio? Da li je Srbija stvarno najbolje mjesto gdje si ikada bio? Makar na dan?
Bolje je u Moskvi pa sam se vratio, vratio sam se i iz Beča vraticu se i iz Crne Gore.

Moj dom je Beograd ali to ne znači da moram da mislim da je to najbolje mjesto na svjetu.

Ja imam porodicne veze sa CG i dosta imovine dolje, deo svog zivota sam i ziveo u Kotoru, iako nisam rodjen u Kotoru vec me zivot tamo naneo taj grad volim i smatram se Kotoraninom. Svake godine ide dolje i najsretniji sam unutar tih zidina. Moja ljubav ka tom gradu i sreca kada ga opet vidim je cisto subjektivna stvar.

Meni ni ovdje nije loše, u Beogradu sam zavrsio studije, ozenio se formirao porodicu i nasao posao. Radim u struci, u uspesnoj firmi i deo sam njenog uspjeha, samim time sam i za srpske prilike odlično plaćen. I verujem da imam dobru perspektivu za dalji napredak.

Ali nemaju svi gradjani Srbije toliko sreće.
Meni je mnogo bolje nego prosečnom gradjaninu Srbije, koji je (u proseku) nezaposlen ili radi za 400 eura ( to je vec za mnoge nedostizno) , nema ustedjevinu, ne vidi izlaz ni perspektivu, i zivi od danas za sutra, cesto sa roditeljima i u svojim 40tim.

Drugim recima to što je meni dobro u Srbiji ne znaći da je u Srbiji dobro.

Da, generalno mislim da je u CG trenutno bolje. Što naravno ne znači da je meni loše u Srbiji niti da bi ja dolje nasao bolji posao. Takodje to ne znači da je dolje dobro, vec samo da je bolje nego u Srbiji.

A pantograf je objasnio sustinu, tragedija je da se Srbija uopšte poredi sa CG, ali je tako.

GDP per capita u Srbiji je oko 12 500 USD dok je u Montenegro oko 18 500 USD

Ma to je samo statistika.

Zanima me ciji bi premijer zamuckivao da ga novinar pita da nabroji 5 stranih investicija vecih od 50m eur koje su trenutno u realizaciji. Sto je najgore mislim da bi milo mnogo lakse prosao.

Trejsi":283smohm je napisao(la):
GDP per capita u Srbiji je oko 12 500 USD dok je u Montenegro oko 18 500 USD
Da li je ovo iko mogao da zamisli 1985 godine?

Statistika je nasa dika sto pozelis to napise i naslika

Pa nije bas tako, pre će biti da se ne vjeruje onome sto ti u konkretnom slučaju ne odgovara.

direktor":3iailkzb je napisao(la):
Statistika je nasa dika sto pozelis to napise i naslika
Ma jok direktore, dole tece med i mleko, sta ti znas ;)
Zivis u zabludi
:D

No dobro, moj komsa lepo inkasirao od tikovine, pa je time doprineo povecanju bdp-a Srbije.
;)

Elem, ono sto sam vise puta ponovio, da ponovim jos jednom.
Nije bitno ljudi moji ko je bolji (mada je u ovom slicaju adekvatnije 'ko je gori'.

Cinjenice govore da se tesko i lose zivi.
Cinjenice jesu da su obe drzave prilicno zaduzene i da hodaju po tankoj liniji.

Raduje li to ikoga normalnog?
Sigurno ne.
Dal smo (ex SFRJ) mudro iskoristili svoje potencijale?
NISMO!
Za ceo nekadasnji istocni blok, mi smo bili zapad, po standardu, perspektivama, slobodi.
Nalazimo sebi izgovore u ratu, svetskoj zaveri, sankcijama, privatizaciji...

Cinjenica je da smo vukli pogresne poteze.

Cinjenica je i da smo dobar deo proteklog vremena ziveli preko svojih mogucnosti i pojeli (i popili) osnovu.

Ono malo profita sto se stvara, odlazi iz regiona, jer ono sto vredi od privrede je vecinom u stranom vlasnistvu.
Krediti se dizu, grejs periodi prolaze, kamate cine svoje...

Opet da ponovim, nisam zlurad i upravo zato i izrazavam bojazan da se CG sada nalazi u poziciji kao Srbija pre 6-7 godina.
Isto tako se bojim da je ceka isti scenario.

Daj boze da nisam u pravu.

Laki. Kada dodjete u situaciju da bas i nemate sta pametno da kazete onda kreće karikiranje i izvrtanje tudjih tvrdnji zar ne?
Ko je rekao da je dolje dobro i da teče med i mleko? Ja koliko se sjecam sam par puta napisao da nije dobro ali da je bolje. Probaj ponovo da procitas moj postove.
Ne mislis da je nacin kako ucestvujes u ovoj raspravi malo infantilan?

GDP per capita je znatno veći. Činjenica! Izvrtanje: ma to je samo statistika ( da je statistika drugacija siguran sam da bi ste je naveli kao prilog vasih tvrdnji ali posto vas statistika hebe onda je to zavera ( predpostavljam da ima veze a CiJom i Vatikanom? :D ).

Zarade su veće a stopa nezaposlenosti manja. Činjenica! Izvrtanje: Ma to je samo statistika, i ma da dolje teće med i mleko, predpostavljam da se neces vratiti sa odmora ako je dolje toliko dobro.

U toku su veliki infrastrukturalni projekti koji su imajuci u vidu velicinu drzave, broj stanovnika i geografiju kolosalni a u toku su i velike investicije . Činjenica! Izvrtanje, ma jedva su dobili garancije za 42 km autoputa.

Sjecam se sta se pričalo za Porto Montenegro... pa evo ga jedna od najboljih investcija koja je znatno uljepšala Tivat.

Drugari ne znam da li ste svjesni ali se upravo bavite najpopularnijim sportom u Srbiji, omalovažanjem svega sta neko drugi radi.
Ali ako će vam to pomoći da se osjećate bolje onda u redu, necu vas buditi, ni narednih 30 godina, pa uživajte u napredku... :) Laku noć

Ja dosjetkama pokusavam da malo spustim loptu ali ocigledno mi nije poslo za rukom .A taj bdp po glavi kad se pomnozi sa brojem glava je manji dakeko od bdp u srb Zato kazem statistika je kurva .Nego neradi solana. Sto se Tivta tice ljepse izgleda to je tacno .Problem je sto polovina zaposlenih u porto radi samo u sezoni za maks 450 e .Broj zaposlenih jos nije dostigao arsenal ni po broju no velicini primanja .Sva poljoprivreda i industrija koja je bila u tv je kaput .Jedan hotel srusen na pjenu od mora .Jedan neradi vec 5 godinu iz nepoznatih razloga
Ima pozitivnih stvari zavrsava se autobuska zaposlice se tu neki ljudi .Da turista ni od korova plaze puste mnoge ce ostati nezakupljene i tako .

Pa naravno da je ukupan GDP CG manji od GDP-a Srbije.

Arsenal nije imao nikakvu perspektivu, osnovan je i rastao uz AU ratnu mornaricu, ( po meni ) tavorio za vreme KRM ponovo rastao uz JRM i kada je ona nestala počeo je da umire. Nema više ni Sovjetske flote da uleti sa pokojim brodom na remont a ni Libijske mornarice. Tamo sam služio vojsku 2002/03 i skoro se nista nije radilo sem istovara pokojeg broda sa bananama. Ti koji su tamo tih godina dobijali platu je nisu zaradili vec su je dobili iz budžeta tada još zajedničke države, pa iskreno za tim radnim mjestima ne žalim.

Za turiste se ne brinem, turisticki radnici se svake godine zale, pa opet svako malo "padne" neki stan u Beogradu :)

Ok, ja nemam sta pametno reci pa karikiram...

ti imas sta, pa navali!

P.S.
Cinjenica:
LJubav je slepa...

Vidi arsenal nije radio ne zato sto posla nije bilo vec zato sto nisu dali da se ugovaraju novi znam iz prve ruke drugo nikad mi nisu isplatili dug od 20 milona dolara koje je zaradio .Trebalo ga je preseliti to stoji ali ne i ugasiti zato sto su to uradili na brzinu sad nemogu remontovati jadran vec 2 godine jer nena jedarske uzarske cjevarske i ostalih radionica pa skupljaju dokone tivcane .A da nekazem kako je raskrcmljeno za nale pare

Пантограф":15aeqi9w je napisao(la):
Мене је, напротив, срамота што је Црна Гора - неразвијено подручје у СФРЈ - данас економски развијенија од Србије. И срамота ме је што је у Федерацији БиХ већа просечна плата него у Србији.

Ova statistika za FBih je na snazi već nekih 15 godina.. U pitanju je statistička zamka. Kod njih je prosečna plata 450 EUR ali kako? Tako što je nezaposlenost duplo veća nego ovde, a tu razliku u korist Srbije čine slabo plaćeni poslovi koji kvare prosek. Jednostavnijim rečima: kada bi se kod nas ukinula sva radna mesta po fabrikama, raznoraznim komercijalama itd gde je prosečna plata 300 EUR, ostali bi samo političari, uhlebi i radnici u velikim rudarsko industrijskim i sličnim kombinatima, Srbija bi imala prosečne plate preko 500 EUR. Primer: Kupovna moć u Lajkovcu i Lazarevcu je na nivou Hrvatske i osetno je iznad CG i BIH. Naravno, to je samo suva statistika, isto kao što je po statistici kupovna moć u Bojniku ili Trgovištui kod Vranja na nivou Indije ili Kambodže..

Е, па, пошто се у центру Бојника на бензинској пумпи дневно прода педесет литара бензина или мање, немој мислити да је Бангладеш предалеко, посебно не Индија.
Замисли како ће изгледати наша статистика о просечним зарадама кад се смањи број запослених у јавним службама и предузећима, рецимо ЕПС-у... Страх ме је и да помислим.

To je nemoguće samo 50 litara. Valjda ima neka poljoprivreda u bojniku koja vuče potrošnju nafte.

Писали пре неку годину о томе. А овде не могу а да се не сетим да је на пијацу у Врању (у чијој близини ми живи родбина) колико до 1990. добар део робе довожен - коњским запрегама. Балега била свуда по улици.
Чини ми се да смо склони да потценимо сиромаштво и заосталост своје земље.

Vrh