To je možda za neke daleka budućnost.. Već se kod nas oseti digitalizacija i automatizacije (npr pogledajte načina rada kase u marketima danas i pre covida) a imate i ozbiljan rad na robotizaciji i razvoju veštačke inteligencije. Čak je i Beograd označen kao razvojni centar nove revolucije.Naravno da ce uspeti, ne treba imati sumnju. Jos sada kad puste 5g, spasa nema.
Jos jedino nisam shvatio, ako svi mi radimo za te svetske mocnike, koji cilj imaju ti mocnici da mi ne postojimo?
To su Savo budalastine i plodovi maste verovatno sumanutih ljudi kojima je internet omogucio da svoje teorije prosire i zalude i ostale psihicki labilne.
U svako tesko i neizvesno vreme, poput pojave pandemije proradi masta paranoidnih ljudi koji u tome vide znak da dolazi "sudnji dan" i slicno.
Evo mi smo 90ih imali reset i obezvredjivanje, pa evo nas sada tako obezvredjeni na 3000e po m2.
Ako si u toj agendi procitao o padu cena na 0, onda da znam da ne brinem, ja mislio nesto ozbiljno.
Ali ako su negativne kamatne stope a inflacija ogromna, to znaci da banke propadaju tj nemaju zaradu ?Treba sve gledati kroz ekonomiju šta se dešava i ne lutati mnogo. Otvoreno se priča o universal basic income kao stimulacija agregatne tražnje! U USA je to baš, baš otišlo, a i ovde imamo neke eksperimente helicopter money (100 eur i sl). Dalje otvoreno vidimo zamrzavanje imovine i to na zapadu gde je privatna svojina svetinja! Dalje se najavljuju šokovi na strani ponude i lanaca snabdevanja (covid Šangaj). Sve me to navodi da će se makro problem debt/gdp rešavati upravo na način kako sam ja predvideo, pustiće inflaciju i deblje negativne stope par godina uz stimulaciju nominalnog rasta (realan pad standarda), a ovamo će pod pritiskom pretiti dizanjem stopa.
Istina, spominju se socijalne karte!
Kako god, po meni za sada to jeste teorija zavere, ali je vidno da svet skreće totalitarno u levo! Pratimo...
Ali ako su negativne kamatne stope a inflacija ogromna, to znaci da banke propadaju tj nemaju zaradu ?
Naćini rada naših kasa nisu nikakav napreda, diskutovali smo o tome već u drugoj temi. Kupac koji troši pare u marketu glumi i kasira da market ne bi morao da plaća dodatne kasire. I to sve kupac prihvata i misli da je napredak, a u stvari je ponižavanje kupca i unazadjivanje sistema. Kada se kod nas budu uvodile prodavnice tipa amazon go i amazon fresh onda možemo pričati o nekoj digitalizaciji i napredku, bar što se kupovine i naplate tiče. samim tim, ako posmatramo kroz uticaj cena nekretnina, ugasiće je posao kasira sa manjom platom, a povećaće se potražnja IT sa mnogo većom platom. Tako da na cene može uticati samo ka više.To je možda za neke daleka budućnost.. Već se kod nas oseti digitalizacija i automatizacije (npr pogledajte načina rada kase u marketima danas i pre covida) a imate i ozbiljan rad na robotizaciji i razvoju veštačke inteligencije. Čak je i Beograd označen kao razvojni centar nove revolucije.
Potreba za konjima je prestala sa industrijalizacijom a sad smo svedoci nečega novog u svakom smislu.
...
Možda ne odražava na pravi način primer kasa ono na šta sam mislio. Suština je bila da se dešavaju i sada promene čak i oko nas.Naćini rada naših kasa nisu nikakav napreda, diskutovali smo o tome već u drugoj temi. Kupac koji troši pare u marketu glumi i kasira da market ne bi morao da plaća dodatne kasire. I to sve kupac prihvata i misli da je napredak, a u stvari je ponižavanje kupca i unazadjivanje sistema. Kada se kod nas budu uvodile prodavnice tipa amazon go i amazon fresh onda možemo pričati o nekoj digitalizaciji i napredku, bar što se kupovine i naplate tiče. samim tim, ako posmatramo kroz uticaj cena nekretnina, ugasiće je posao kasira sa manjom platom, a povećaće se potražnja IT sa mnogo većom platom. Tako da na cene može uticati samo ka više.
Свака трансакција где постоји медијатор (apple pay, visa, master, paypal, bitcoin, итд) одузима у просеку 2%-3% новца које је продавац урачунао у цену. Дакле на плату од 100 хиљада, која се цела потроши у земљи сваки месец плаћањем на картицу где сви који користе те методе наплате подижу цене својих производа индиректно платилац губи 2000 динара месечно. На месечном нивоу на нивоу државе то нису мале паре. Лепо осмишљен начин да на 1000 трансакција медијатор због лењости учесника у работи заради огромне своте новца.Naćini rada naših kasa nisu nikakav napreda
Prvi put u istoriji sredstvo za rad će moći da radi nezavisno od čoveka. Jedino što će mu biti potrebno jeste da ga neko održava. Mašina će loći sama debe da proizvede.Znam na šta mislite, ali u pomenutoj industrijalizaciji lokomotiva koja je zamenila hiljade jahača konja nije ubila narod, bager koji je zamenio hiljade kopača nije ubio narod, tako ni amazon store nece ubiti kasire kao što i netflix nije ubio bioskope, morali su samo da se modernizuju. Može doći do povećanje ponude radne snage, smanjivanja cene radne snage pa samim tim i pad cena nekih proizvoda ali kroz istoriju to nije potrajalo. Svaka kriza dodje i prodje, jedan posao se zameni drugim. Kada bogati koji su još bogatiji shvate da neko treba i da radi za njih i koristi njihove proizvode/usluge.
Mislim da ljudi postanu svesni tih troškova tek kada postanu prodavci i vide koliko para odlazi na razne provizije i posrednike. Zavisi od kartice, neka je 1% neka 1,5%, neka 2%. Dina je najjeftinija ali ljudi ne žele da je koriste. Osim toga, ako nemate dovoljan mesečni promet, banka Vam naplati i uslugu korišćenja POS terminala.Skrenuli smo sa teme, ali je l' zna neko kolike su provizije plaćanja master i visa? Debitne ne bi trebale ni blizu 2% da uzimaju, osim za jako male transakcije, jer imaju fiksan deo.
Dina je kao zbog toga uvedena (ne da bi se neko blizak vlasti obogatio *kašalj*), ali Dina je još jeftinija. Radije cu da dam par dinara po transakciji nego da nosim metalan novac sa sobom. Problem je što ljudi nisu ni svesni da se cena toga preliva kroz cenu proizvoda.
Vi govorite o negativnim stvarima placanjem karticama, ali iskreno msm da ima vise pozitivnih nego negativnih. Sta je s gubljenjem vremena, koje je ujedno i novac, sto dok placate infostan, struju itd, stojite u redu, cekate neljubazne salteruse koje nemaju kusur da vam vrate ili da vam daju uplatnicu? A to se sve moze izbeci placanjem karticom elektronskim putem. Znate onu psolvocu: "da je Golf 2-jka bio dobar, ne bi Svabo izmislio 7-icu". Tako da je ipak kad se sve sabere i oduzme tehnologija dobra stvar. Ako treba da se plati procenat, rado bi platio 2,3% samo da ne stojim u redu za placanje racuna.Свака трансакција где постоји медијатор (apple pay, visa, master, paypal, bitcoin, итд) одузима у просеку 2%-3% новца које је продавац урачунао у цену. Дакле на плату од 100 хиљада, која се цела потроши у земљи сваки месец плаћањем на картицу где сви који користе те методе наплате подижу цене својих производа индиректно платилац губи 2000 динара месечно. На месечном нивоу на нивоу државе то нису мале паре. Лепо осмишљен начин да на 1000 трансакција медијатор због лењости учесника у работи заради огромне своте новца.
Са кешом тај проблем не постоји. Једном одштампан новац, нема медијатора. Директна веза купац-продавац. Али где су млади ту је и непромишљеност па одма осуђују старе што не воле да плаћају картицом и да користе "бенефите" свега тога, који су обзиром на напорд премале. Мрзи их да носе новчанике са папиром, буши им џепове.
У складу са темом, људи данас на разне начине део свог зарађеног новца технички "поклањају" медијаторима без којих се може. Од банака до пос наплатиоца услуга. Због тога су генерално сви сиромашнији за тих 2%. Колико пара за живота оставите мастер картици?